Results 1 to 18 of 18

Thread: Ljekarska ne sardanja i sujeta

Default Ljekarska ne sardanja i sujeta

Drage moje forumasice, otvaram ovu temu jer sam se par puta susrela sa tim da se ljekari neslazu u misljenju. Naime prilicno me zbunjuje to sto nijedan ljekar sa kojim sam do sad razgzovarala nije se u potpunosti slozio sa svojim kolegom u dijagnozi odnosno terapiji. Pocinjem da razmisljam da sam mozda ja prilicno nestrpljiv pacijent pa uvjek idem pomalo na svoju ruku. Zapravo citajuci o problemu neplodnosti i povezujuci 2+2 vidim da po svemu bi bilo najbolje da ljekari u MPO treba da rade u saradnji sa endokrinolozima. Zapravo treba da rade timski ali u dosta slucajeva , u razgovor sa mojim koleginicama, dosla sam do zakljucka da nasi MPO ljekari u principu dosta toga rade bez saradnje sa endokrinolozima.
    Ja sam se, posto u 5 stimulacija doduse blazih ali u kojima dodjem do dobrih folikula nije doslo do bilo kakvog uspjeha u ostvarenju trudnoce a u zadnjoj stimulaciji mi se razvio i samo 1 kvalitetan folikul, odlucila na svoju ruku odem do endokrinologa koji se bavi i reproduktivnom endokrinologijom. Ono sta me je navelo na to jeste to sto moj MPO ljekar me nikada nije poslao da provjerim progesteron a kamoli bilo koji drugi hormon u cilju propisivanja adekvatne terapije i konstatacije dali trudnoca moze da se odrzi i ako bi doslo do nje, a da ne pricam o tome sto u cjelokupnom mom lijecenju uopste nijedan ginekolog nije uzeo u obzir stepen mog hirzurizma (maljavosti) bez obzira sto sam ja na to skretala paznju.
    Voljela bih da podjelite samnom dali ste nailazile na ovakva situacije i dali ste po nekad i same odlazile dalje bez savjeta vasih MPO ljekara?
    Od endokrinologa kod koga sam bila i koji mi je dao upute koje sve hormone i druge nalaze da uradim sam konacno dobila misljenje zasto mi se desava da JS ne sazrijevaju dovoljno i sta to blokira kao i to zasto imam pojacanu maljavost i zasto su mi ciklusi anovulativni i dugi. Ne znam i netrvdim da je ona u pravu ali kad uzmem u obzir da je komplet moje tijelo pregledala, uzela u obzir maljavost i poslala me da uradim kako plone hormone, tako i hormone stitnjace a i kompletnu krvnu sliku jedino ona mi je imala jedan detaljan pristup i logicno objasnjenje sta se desava u mom organizmu. Mene zapravo zbunjuje samo to zasto MPO ljekari me nisu uputili da se obratim endokrinologu za reprodukciju i ne mogu da vjerujem da su toliko sujetni da sve rade samostalno. I da mojih dobrih par koleginica, koje su hvala Bogu ostvarile trudnocu i dobile svoje pilice, su mi takodje pricale o tome da kod MPO ljekara nisu nista uspjele da postignu i tek kad su se samostalno javile endokrinolozima za reprodukciju dosle su do svojih zeljenih mrvica.

Dali je moguce da je u zdravstvu tolika sujeta i da oni stvarno imaju o sebi misljenje da sve mogu sami!!!!! ?

taca70's Avatar

Ljubice, kod mene je obratna situacija jer sam ja godinama s punim povjerenjem isla endokrinologu koji je stalno govorio bit ce sve ok i tek kad sam dosla kod MPO dr sam krenula u ozbiljno lijecenje neplodnosti. Taj MPO dr je cak i komentirao na prvom pregledu da me ne moze lijeciti internista. Sve sto ti je rekao endokrinolog i MPO -vac vec zna samo je problem u komunikaciji. Vidim u tvom potpisu da jos nisi bila u pravom stimuliranom IVF-u sto znaci da se dr. prvo odlucio za blazu varijantu sto je i pravilo. Reproduktivna endokrinologija je u sastavu subspecijalizacije svakog doktora reproduktivne medicine a pitanje je samo jesi li naisla na pravog. To sto si imala folikule ne znaci da su u njima bile i js niti mozemo znati koliko su kvalitetne dok se ne punktiraju. PCO i hirzutizam su bile i moje dijagnoze zbog cega sam 3god pila Diane35 i Androcur, samo tada jos nisam planirala trudnocu. Tebi apsolutno treba dobar MPO dr, a obzirom da mi je pozanto stanje u RS, takvog tamo neces naci.

Mali Mimi's Avatar

Nas u pravilu MPO dr. upućuje na vađenje spolnih hormona a po potrebi i da se provjere hormoni štitnjače i to prije nego se krene sa AIH ili IVF-om.
    Znam da je u Hrvatskoj bilo dosta parova iz BIH (bar prije ovog zakona) a kad čujem ovakve slučajeve i ne čudi zašto

Iskreno govoreci ja sam zbunjena i uplasena od svega ovoga!
    Prilicno sam smorena ali me ohrabruje iskustvo mojih koleginica koje su uspjele , konkretni dokazi o uspjehu.
    Ja sam se javila u Bg jednoj endokrinologici koja je veliki strucnjak.
    Znam da je dosta cura iz Bih odlazilo u Zg i Maribor ali ja se jos za to nisam odlucila a po svoj prilici cu morati da krenem.
    Zao mi je sto od ljekara ne mozemo puno da saznamo ali zahvaljujuci ovom forumu i drugim sajtovima dosta toga sam otkrila.
    Vidim da ste vas dvije imale dosta pokusaja dali je ijedna od vas dosla do rezultata? Nevidim u potpisima.
    Bojim se samo da sve ovo skupa predugo traje da se dodje do zeljenog cilja.

Pinky's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    Nas u pravilu MPO dr. upućuje na vađenje spolnih hormona a po potrebi i da se provjere hormoni štitnjače i to prije nego se krene sa AIH ili IVF-om.
    Znam da je u Hrvatskoj bilo dosta parova iz BIH (bar prije ovog zakona) a kad čujem ovakve slučajeve i ne čudi zašto
    x pa i laik (npr. ja) bi ti na prvu mogao zakljuciti da imas pcos.
    a da ti daju terapije bez provjere hormona? na osnovu cega ih daju pobogu? bjezi od njih.

tikica_69's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    Potpisujem!

ina33's Avatar

O, Ljubice . Ovako ti to ide - žene koje uspiju brzo, u pravilu ne idu dalje. Žene kod kojih se godinu-dvije ne događa uspjeh, idu dalje, idu kod jednoga, kod drugoga i sl. Ništa ne garantira uspjeh, ali je koji put potreban taj proaktivni angažman, ipak smo mi sve same sebi najvažnije, a liječniku smo pacijent. Nesuradnja je česta u svim poljima, iako mlađi stručnjaci u svim poljima su više otvoreniji suradnji, čitanju, interdisciplinarnosti.

Otiđi kod MPO specijaliste, u RH ili Slo ili Bg. To ti je kratki sažetak tvojih dvojbi, jer, u cijeloj BIH nema baš nekog tko je dobar.

matto's Avatar

Na početku borbe s neplodnošću sve potrebno uradila sam u BiH dakle ciljane odnose, HSG, laparaskopiju, histeroskopiju PCt test, hormone, briseve, papa test,. No kako i pored svih urednih nalaza do trudnoće nije dolazilo moj doc. je rekao da je uradio sve što je u njegovoj moći i da bi dobro bilo da potražim pomoći od nekog od liječnika za potpomognutu oplodnju.

Na poečtko je izbor bio Zagreb no kasnije je mi je sugerirao Split, jer je čuo za njihove uspjehe. Od tada sam u Splitu, točni na poliklinici Cito, uostalom vidiš u potpisu. No i danas se ne mogu načuditi kako neki parovi plaćaju 5000 KM čitaj 20 000 kuna bez stimulacije kod doc. Sarića u Mostaru s obzirom na dosta povoljnije cijene postupka, o stručnosti da ne govorim, u Splitu, ili recimo Zagrebu. Prema nekim informacijama, Zavod zdravstvenog u BiH pokriva dva postupka i to upravo u Sarićevoj klinci u Mostaru, no u to još nisam sigurna, ali sam sigurna da tamo ne bih išla ni pod koju cijenu.

Dakle, draga Ljubice mislim da nas iz BiH na Citu ima puno više nego što se piše na forumu, pa i tebi toplo preporučam jedan izlet do Splita, vjeruj nećeš požaliti....

Draga ina33 od tebe uvjek dobijem odgovor koji me zaista ohrabri.
    matto i tebi hvala zaista na ovako iscrpnim informacijama i ohrabrenju.

Vec sam potonula i cinilo mi se kao da se stalno vrtim i krug i da se to samo meni desava.
    Ziva je istina da tek oni parovi koji duze vrijeme ne uspijevaju idu dalje i na svoju ruku.

Hvala vam od srca na utjesnim i ohrabrujucim komentarima.

Mali Mimi's Avatar

Ljubice odi negdje gdje su ti šanse da uspiješ dobre evo cure su ti savjetovale Split, Zagreb ili Maribor samo ne gubi vrijeme kod nekog tko se neće ozbiljnije pozabaviti tobom, u protivnom izmorit ćeš se a da nisi ni imala realne šanse da uspiješ, evo ni mi još nismo uspjeli, prošli smo već 2 klinike i sad smo krenuli u treću nadam se da će konačno uspjeti jer se i ja osjećam već umorno od svega ovog.

Sanja79's Avatar

Draga moja Ljubicice, zao mi je sto si izgubila toliko vremena ovdje u BiH. Neke zene uspijevaju zatrudniti i u ovoj nasoj klinici, ali mislim da ti je vrijeme da izidjes iz BH okvira... Ja bih ti cak savjetovala da se ne zadrzavas ni u HR (zbog ovog novog zakona), ni u SLO (zbog dugog cekanja) vec da zapucas u Austriju... Nije jeftino, ali nije ni ovo ovdje na duze staze. Sama znas sta si vec para dala do sada. Javi se da malo popricamo, nemoj tonuti jer jos ima nade.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Sanja79 View Post
    Draga moja Ljubicice, zao mi je sto si izgubila toliko vremena ovdje u BiH. Neke zene uspijevaju zatrudniti i u ovoj nasoj klinici, ali mislim da ti je vrijeme da izidjes iz BH okvira... Ja bih ti cak savjetovala da se ne zadrzavas ni u HR (zbog ovog novog zakona), ni u SLO (zbog dugog cekanja) vec da zapucas u Austriju... Nije jeftino, ali nije ni ovo ovdje na duze staze. Sama znas sta si vec para dala do sada. Javi se da malo popricamo, nemoj tonuti jer jos ima nade.
    Joj, da, da, ja zaboravila ovaj naš zakon.

Ja bih ti savjetovala Sloveniju, Maribor, ta godina dana ipak brzo prođe, u međuvremenu se ne čeka niti u Ljubljani, niti u ovim drugim klinikama. Mislim da ima i u Crnoj Gori jedna klinika kjoa OK radi, forumašica a70v je tamo ostala trudna. Znači - Slovenija (Maribor ili Ljubljana tj. Postojna - dr. Reš), Beograd (Jevremova), Crna Gora -zaboravila kako se zove klinika, pitaj a70v, eventualno Hrvatska tipa Cito ako želiš probat te IVF-ove s minimalnom stimulacijom (ipak su bitno manje uspješnih od standardnih IVF-ova, ali CITO je poštena klinika, a ako nisi dosad ni u kakvom postupku bila, možda ti pomognu).

taca70's Avatar

Ljubica, ja bih ti preporucila da se malo raspitas o Klinici dr. Stojkovica u Leskovcu. On ima veliko iskustvo u istrazivackom radu, do nedavno je bio zamjenik direktora Istrazivackog instituta Princ Filip u Valenciji i vjerujem da ima visoke standarde a i zakon u Srbiji je vrlo liberalan.
    http://www.spebo.co.rs/site/index.php?lang=sr

Hvala taco70 cula sam za njih sve najbolje pa cu razmisliti.
    A moze li mi iko poslati web sajt klinike u Postojni gdje radi dr. Res?

Sta da vam pricam, meni je trebalo 10 godina da dodjem do svoje dijagnoze, a obisla sam sve cuvene ginekologe endokrinologe u BiH. Srecom ima jedna endokrinologica, za nju sam cula od jedne kolegice i odem do nje i mogu vam reci da je za divno cudo dobra. Nikada niko nije uradio detaljne pretrage na meni kao ona i ona je odmah na prvu rekla da je 99 procentno sigurna o cemu se kod mene radi i zaista je tako i bilo.

mare41's Avatar

Quote Originally Posted by Ljubica View Post
    Hvala taco70 cula sam za njih sve najbolje pa cu razmisliti.
    A moze li mi iko poslati web sajt klinike u Postojni gdje radi dr. Res?
    imaš detaljno o njemu na Potpomognuta u sloveniji, inače:www.neplodnost.com

Ljubice i ja sam imala isto pitanje prosle godine u ovo doba i istu dilemu. I na ovom forumu sam dobila najiskrenije upute i pomoc da se odlucim sta dalje jer se nisam nikad susretala sa tim a trebam na IVF. BiH definitivno zaboravi, svaka cast svima i izuzetcima koji su ipak ostvarili trudnocu i na ovim prostorima ali od nas iskreno receno nema nista. Konkretno za RS mogu da govorim jer sam prosla sito i reseto, naplacala se kao luda privatnim ginekolozima koji nemaju nikakve veze sa MPO pricom jer su oni samo spremni da vode trudnocu kad dodjes nasmijana i kazes da si trudna. Saradnje sa endokrinolog. i ginekologom nema jer ta prica ne postoji, ginekolozi nisu mpo a endokrinol. se baziraju samo na dijabeticare ali nikako za reproduktivnu medicinu. Bar je u mom gradu slucaj ali nisam imala nista ni u blizoj okolini. Ja sam svoju dijagnozu PCOS dobila kod privatnog endokrinol. koji dolazi u privatnu kliniku iz Bg i vazi za najjaceg ljekara u Srbiji. Toliko je bio jak da sam podigla debeo kredit kako bi isplacala sve ultrazvukove i nalaze. Konsult. sa ultrazvukom su bile minimum 150 KM a o hormonima da ne pricam. Imam zdravstvenu knjizicu uredno ovjerenu ali mi nista ne znaci jer moj socijalni endokrinol. nema veze o reprodukt. medicini i kaze da mi ne moze pomoci. MPO doktora sam nasla u Srbiji u privatnoj ordinaciji gdje sam se nastavila lijeciti i gdje sam uradila prohodnost jajovoda, uskladila hormone, pila klomifen i ostala trudna drugi put. Ali igra tek pocinje kad sam dobila od njega uput za nadleznu bolnicu i hospitalizaciju zbog vanmatericne trudnoce i prijedloga za operaciju i kad su me moji dr. u drzavnoj bolnici vratili nazad. Nisu me htjeli primiti kad sam pokazala nalaze iz druge drzave i privatne prakse i rekli mi da idem tamo gdje sam i bila. I da ti ne duzim vise, moje iskustvo s BiH je tako ocajno kako i jeste i ja sam se jedino dvoumila izmedju Bg klinike Jevremove i Hrvatske i Slovenije. I presudio je Maribor i iskustva forumasica kao i njihovi savjeti. Ina33 je posebno zasluzna za izbor zbog velikog optimizma i realnosti koju ona iznosi za BiH a sto nama uistinu ne bude jasno na pocetku. Ali kad prodje odabir shvatis da je sve ispravno i da je pravi put ipak na pomolu. Zato mi budi jos jedna zemljakinja koja je krenula gdje i ja.

I jos, znas kako se spremam za IVF a moj dr. nije uopste upucen u svu proceduru ? Na pitanje da li da nastavim piti metformin sve do postupka on je rekao da ga nazovem za par dana dok se konsult. sa ljekarima iz BG jer je to malo specificno i nasa bolnica nije baratala sa takvim pacijentima. Prosle sedmice sam napisala sta mi sve treba ( brisevi, papa test, redovna krva slika ) i sa tim otisla kod njega da mi napise uputnice. Mislis da mi je rekao kako je to predvidio i kako je zapravo on taj koji treba da me uputi a ne da ja prepisujem sa predhodnih nalaza sve hireoglife i glumim sama svog doktora. Naravno da nije i samo je rekao svaka cast ti si veliki borac i nosis se sa tim kao da pomazes nekom drugom. Zalosno.