Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Urastanje noktića na nogama

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Urastanje noktića na nogama

Već 10 dana M. ima urasli noktić na palcu. Stvorio se bio gnojni prištić koji je pukao sam od sebe, pa po savjetu pedice kupamo prst u hipermanganu i mažemo antibiotskom kremom, ali ni nakon 7 dana nema pomaka, opet počinje rasti mjehurić.
    Što se dalje treba dogoditi? Razum mi kaže da neće biti pomaka dok se noktić ne odreže, ali kako kad je u mesu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ufff, suosjećam! To je bolno... i meni se dogodilo prošlog ljeta.

Moj stariji je to jednom imao baš gadnu verziju s tim gnojnim mjehurićem i baš je tako bilo - ispirali smo hidrogenom (3%, zubarski ili za pupak) i mazali betrionom. Prošlo je, ali nakon 3 tjedna, kad je noktić dovoljno izrastao da sam ga mogla dohvatiti škaricama. Još se poslije dosta dugo gulilo, dok tu "vrećicu" u kojoj je bio gnoj nije istjeralo novo zdravo tkivo koje je raslo odozdo. Definitivno mu je prošlo na moru, tako da bi možda pomoglo ispiranje slanom vodom.

Dok su dečki bili mali, morala sam kod starijeg jako paziti da ga cipele nigdje ne žuljaju, da mu pašu po obliku i veličini, jer taj je dobivao kurje oči, žuljeve i ovakve upale. Čarape-isključivo pamučne.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Već 10 dana M. ima urasli noktić na palcu. Stvorio se bio gnojni prištić koji je pukao sam od sebe, pa po savjetu pedice kupamo prst u hipermanganu i mažemo antibiotskom kremom, ali ni nakon 7 dana nema pomaka, opet počinje rasti mjehurić.
    Što se dalje treba dogoditi? Razum mi kaže da neće biti pomaka dok se noktić ne odreže, ali kako kad je u mesu?
    Imamo itekako iskustva s tim. Prvo kad je O. imao 5 mjeseci i problem je trajao u dva navrata skoro 3 mjeseca i sad nedavno ponovo sa skoro 3 godine.
    PRvi put smo mazali i sa betrionom, pa geokortonom, pa još nečim, prali rojazolom, okteniseptom (naravno, sve po preporuci pedice), ništa nije rješavalo stvar samo je koliko toliko držalo pod kontrolom da palac ne bude tri puta veći od drugog, nego samo dva. Jedan liječnik nam je čak kao jedino rješenje nudio čupanje nokta pod potpunom anestezijom.

Uglavnom, i prvi i drugi put smo problem rješili na isti način po preporuci jedne mame koje je imala isti problem. To je "rasol". Ako si na moru onda minutu-dvije prokuhaš morske vode, pustiš da se ohladi na ugodnu temp. i neka maleni drži nogicu u tome barem 15 min, idealno do pola sata, idealno bi bilo dvaput dnevno, al i jednom je dovoljno. Poboljšanje će se vidjeti već za 2-3 dana. Ako nema dostupne morske vode, onda jednostavno u veći lonac vode kratko prokuhaš 3-4 žlice paške morske soli, to je dovoljno slano da ne moraš čekati da se samo ohladi nego doliješ vode opet da bude ugodno za nogice, u lavor i nek malac "toća noge". Ne znam koliko je tvoj maleni star. O. je prvi put bio beba pa ga je neko držao i pazio da je nogica umočena, a drugi bi ga zabavljao kako god bi znao i umio, a sad drugi put kad se dogodilo (3 god.) prst je doslovno preko noći bukno i toliko ga je bolio da je plakao (infiiciralo se) pa sam prvo upalu smirivala geokortonom 4 dana i onda prešla na rasol. Frajer bi sjeo u svoju foteljicu, noge u lavor, u ruke slikovnica ili neki crtic da ga zabavi barem 15 min. Nakon tjedan dana toćanja prstić je već jako dobro izgledao.

Nevjerojatno je kako taj rasol izvuče upalu i "skida" ono "divlje meso" što se napravilo. Nemoj se prepasti kad drugi il treći dan nakon petnaestak min toćanja vidiš "male krpice" kako otpadaju s prstica. To je znak stvar fukcionira.

Eto, prvi put nas je to spasilo i bili smo mirni dvije godine, a i drugi put je brzo pomoglo i sad je prstić opet "normalan".

Sretno!

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo je stav jedne pedikerke koji sam preuzela:

urasle nokte je bolje rjesavati tzv.špangicama koje se lijepe na nokat i omogucavaju njegovo izrastanje preko tog kriticnog mjesta gde dolazi do upala,nego cupanjem nokta.ni ovo nije potpuno bezbolna metoda ali u svakom slucaju s manjim posljedicama i boljim rezultatom.upalu svakako treba sanirati(hidrogen +anibiotska mast).iam jos jedna stvar koju mozete probati ako nije problem vec uzeo maha-pod rub nokta vaki dan kad se sanira rana podloziti malo teflona(stavlja se na pipe(navoje kod cijevi) da ne curi voda,dobar je zato sto ne navlaci vlagu),ima funkciju da malo odigne taj nokat da nema konstantnog pritiska na upalu(tako se prije moze rijesiti upala)a i noktic kao kod spangice odignut raste preko a ne u meso(ne ocekujte cuda jer to je pomocna metoda,spangica je zakon).
    kod djece je to zeznuto jer su im nokti jako mekani,smatram da ih je stvarno bolje ravno rezati pa makar da taj vrhic malo i strsi (moze se ublaziti turpijicom) bolje nego da urasta.
    zao mi je da oni koji preporucuju cupanje nokta nikad ne govore o promjenama na noktu(koje kasnije djeci mogu smetati)koje su cesto trajne i o velikoj sansi za gljivicama.

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

oprostite na pravopisnim greskama prekasno sam isla uredjivati poruku.

htijela sam dodati da umjesto teflona za prvu ruku mozete staviti malo vatice ,ali ona navlaci vlagu(opasnost od gljivica) pa je treba cesce mijenjati.

takodjer sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moje je iskustvo da nikako ne treba čeprkati po noktiću dok je to upaljeno. Svakako rezati dio nokta koji izraste, ali ne pokušavati sami "iskopati" urasli nokat. Čokolada, kad slana voda izvuče upalu i "skine" ono otečeno, koža će se smiriti i "povući" od nokta i otvorit ćemu se put za daljnji normalni rast da se tako izrazim. Tako da se ne moraš brinuti što je to sada uraslo.
    Metoda je jednostavna, a i što je dosta važno, kikače ta slana voda ne peče i kad je prstić upaljen, tj. bezbolna je za njih.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala na savjetima, probat ćemo!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Čokolada, kako je prstić? Je li šta bolje?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pratim pozorno temu jer samo čekam da i kod H. nešto krene krivo sa noktićima palca na nogama.

Neobičnog su oblika, nisu baš idealno dostupni za rezanje, a i jutros sam prijetila da joj je koža sa vanjske strane noktića zadebljana.

Srećom nije bila crvena/upaljena, i kada sam dodirnula jednostvano je otpala, dakle, već se osušila sama od sebe. Baš se noktić gura kroz to, zato samo čekam kada će "zapeti".
    Posljednje uređivanje od enchi : 10.02.2010. at 15:24

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Podižem temu jer nas je ova nevolja snašla. Probamo savjet s morskom vodom kad je sutra odemo zagrabiti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dok je moj sin ljetos zaradio isti problem (bio je kod bake i dede) moja mama ga je odvela svojoj pedikerki i ona je u 2-3 dolaska riješila problem (on je 12-godišnjak, ali možda bi primile i manju djecu, pogotovo ako inače pedikiraju roditelje.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ima 5 mj., možda nismo za pedikerku još....ne izgleda mi ni uraslo koliko je crven prstić. Zvala prijatelja liječnika pa mi je rekao samo hidrogen (onaj od pupka), no sutra nam ne škodi točati nožice u morskoj vodi. Hvala!
    Posljednje uređivanje od palčica : 10.02.2013. at 21:23

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Dva dana špricanja octaniseptom (ostalo od pupka) i prošlo.

Vjeverica77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

I ja sam isto njime prskala i pomoglo je. A shvatila sam da mu se zanoktica javlja ako nosi štrample

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dižem temu.
    Dobrici je palac na nožnom prstu otekao i crven je. MM mu reže noktiće i on ne reže ravno, nego makne i bočni dio nokta (kao da ga ne bocka tja vršić) i mislim da je napravio glupost.
    Vide se tragovi puknute kože, dakle bio je mjehurić kojeg nismo primijetili (ne znam kako, kupamo se svaki dan i režemo noktiće redovito) i sad se to područje opet oteklo i maloga boli.
    Ne da dirati, sam čeprka (štipka) i plače nakon toga - dakle boli ga.
    Mi smo samo dezinficirali Lisoformom (neko tal. sredstvo za dezinfekciju koje ne peče, provjereno je, ima sve tal. certifikate) i stavili malo bepantena i čistu pamučnu čarapicu. Kako nemamo doma nikakve masti s atb nismo znali što bi drugo.
    Sad vijećam sama sa sobom da li da ga vodim pedijatrici (i možda pokupim koju virozu tamo ) ili pedikerki ( a kojoj za boga miloga) ili da ga točam u more (koje mu mogu zagrabit, prokuhat i onda nadat se da će ostat s nožicom u vodi dulje od minute) ili šta da radim. Malac ima 16 mjeseci i živo je srebro.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

hm, zar ti pedijatrica nema termine za bolesnu i zdravu djecu??? pa ga odvedi kada su zdrava, jer on je zdrav...ili nazovi pedijatricu na tel. pa pitaj za savjet, ali pretpostavljam da će reći da ga dovedeš da ga vidiš.
    a to što se napravili je ok, još kada bi imali antibiotsku kremu bilo bi super

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma Mravak, suborko moja, kod naše je raspašoj
    Rekla mi je da dođem na sporedna vrata, gdje se ulazi u savjetovalište, ali čekaonica je 3 metra do - mislim da se bakcili ne ponašaju prema pravilu (da ne ulaze u prostorije za zdravu djecu)
    I laknulo mi je što kažeš da smo dobro napravili

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo svojem samo špricali Octeniseptom u toj dobi i prošlo je.
    Naravno obavezno pomačune čarapice i dovoljno široke cipele.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi smo bosi po cijele dane, samo vani imaju tenisice i baš široki model, te ga sigurno ne stišću. Bojim se da je do MMove tehnike šišanja noktiju

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam tu pisala još 2010. kada je H. imala 2 god. Sada ima 5 ali i dalje imamo muke s noktićima na palcima. No, nju na sreću to ne boli ali povremeno bude jako crveno nekoliko dana, zatim se to smiri, osuši se taj dio kože, oljušti i otpadne. Mir koji mjesec pa ponovno. Ne čini mi se da joj urasta nokat uopće već više kao da se nekako "gura" u stranu...
    Pošpricam joj Octeniseptom, ako se sjetim naprašim i Tyrosurom i to je to.

Da mi veselje bude potpuno, brat joj ima IDENTIČAN oblik prstića i noktića pa to radim i njemu (no, nasreću puno rjeđe za sada).

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sumskovoce - ja režem ravno ali svejedno se događa!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

enchi - baš si opisala kako je malome - jako crveno sa tragovima prethodno oljuštene kože. Octanisept kažete svi - ma šta je to? Obično sredstvo za dezinfekciju ili ima nešto posebno u njemu?
    Znam da puno mama taj sprej drži u torbi kad je s djecom vani...

BTW mali ima nokte kao ja, lani sam jedan nožni palac morala djelomično izvadit, a drugog mi je pedikerka spasila u zadnji čas

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ma, da običan dezinficijens je to, ne peče pa je praktičan.
    Ja se (više) ne brinem previše jer moje to ne boli (bez obzira što izleda gadno i ja ne mogu vjerovati da ih ne boli jer izgleda baš bolno) ali ako kažeš da tvoga boli, možda da ipak pedijatrica pogleda i da još kakvu ideju što se može napraviti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •