-
Meni je ovo nevjerojatno kakvo čitanje i pisanje s 2 godine??? Nije ovo napad na nikoga, nego se sama sebi čudim, jer mi nikad ne bi palo na pamet nešto raditi sa slovima sa dvogodišnjim djetetom.
-
Ovak - kad smo kod čitanja i pisanja, puno djece jako male pokazuje interes za slova (mi imali magnete na frižideru, sve su klinci raspoznavali) ali taj interes kod većine uredno splasne kad im se horizont proširi izvan kuhinje i mamine suknje.
Kasnije, kad im za ozbiljno zatrebaju slova, krene to sve ponovno... NIje to čitanje u dobi od 2 godine, to je raspoznavanje simbola. Moji su počeli s raspoznavanjem znakova "KOnzum", "OMV benzinska pumpa" itd. Na isti način dijete razlikuje koja je igračka pesek, a koji medek ili zeček, "zna" i slova. Rijetko koje dijete zadrži kontinuitet raspoznavanja slova do pravog čitanja, a mnogi se u toj ranoj dobi uopće ne interesiraju za slova.
Moji su baš uz ta slova s frižidera naučili raspoznavati boje (i to mlađi punu godinu ranije od starijega, koji je dugo znao samo "zejenu" boju - boju svoje najmilije plišane žabe). Ne mogu više točno navesti u kojoj dobi je to bilo. Puno me više (s razlogom) brinuo spori razvoj govora kod starijega nego raspoznavanje boja.
Nema pravila. Kod nas su u vrtiću dijelili letke "Dijete od 2 godine - vještine", pa onda za 3 godine itd. Prema tom papiru vrtićke stručne službe dijete raspoznaje OSNOVNE boje s oko 3 godine.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma