standardno pitanje,kada poceti i kako pripremiti patlidjan?
standardno pitanje,kada poceti i kako pripremiti patlidjan?
i mene zanima.
Ja ga ne dajem i ne planiram; sjećam se da su cure pisale da ga skuhaju na pari, meni je to povrće previše intenzivnog okusa za dijete. Niti ja ga nisam voljela kao dijete.
Ja sam dala mome pre mozda 20ak dana prvi put. ja ga volim, zato sam mu i dala. ko sto ne volim beli luk, pa mu njega ne dajem.patlidzan je pojeo u slast, cesto mu ga spremam.kuvam ga sa krompirom, tikvicom, dodam i crveni paradajz i crnog luka..samo ne stavljam meso, onda bude pretesko, isto kao i za nas odrasle.
Puros, ma je li to misliš na balančane (kako se to uopće zove na hrvatskom)?puros prvotno napisa
Zar im nije sezona malo prošla, 11. je mjesec ??
mislim. ja ih još imam u vrtu tj.ovaj radnik koji to radi za nas.
Ja ga isto ne mislim davat.
I ja lose reagiram na njega neki puta. Nabubri mi jezik, utrne mi usnica i sve mi bude nekako ljutkasto u ustima. Nije na svaki komad patlidjana, znaci da ovisi i o necem drugom, a ne samo o toj vrsti povrca.
Ali i ko sto Mima kaze, njihov mi je okus prejak.
A i ne znam ima li neku posebnu prehrambenu vrijednost :?
Pun je željeza!!Mony prvotno napisa
Ja sam ga provala kuhat kad je ona bila mala, ali bio je odvratan, doduše ona je ipak malo pojela.
Sad kad je veča, izrežem ga na fete i isprigam. Nije baš najzdravije riješenje, ali ja ga takvog obožavam, a ona kad joj zamiriše, nemože odolit!
Uopce nisam znala!Arijana prvotno napisa
Al ipak cu pricekat do iduce sezone.
Moj mali ne voli ni tikvice, pa ga ne mogu zamislit kako jede patlidjan, a za friganje je jos malen.[/quote]
Nedavno smo na nekom topicu na kojem je spominjan zeleni dio krumpira spomenuli solanin, to je nakakav kemijski spoj koji se stvori u krumpiru, a po makrobiotičarima i patlidžan, paradajz, paprika isto tako; te biljke pripadaju porodici solanaceae, i, znači mogu sadržavati taj solanin - e sad, ja nisam baš čula za slučajeve trovanja paradajzom, ali možda je to razlog zbog kojega Mony trnu usta od patlidžana :? (u makrobiotici se inače krumpir, patlidžan, paprika i paradajz uopće ne konzumiraju)
patlidžan je u istoj skupini kao i krastavac, a i on ponekad napuhava, je li tako?
ako ga narežete i malo držite u mlijeku, otići će ta "jačina" o kojoj govorite i koja vam smeta (a meni je to najsuper).
dobro ga skuhajte ili ispecite na teflon tavi... moje dijete to obožava.
zacudile bi se ali patlidjan moze biti potpuno neutralan, ja ga skuham sa svim ostalim povrcem, mrkva, persin, celer, patlidjan, sve na iste kockice i poslije onako usitnim malo s vilicom, super pojede, i stvarno jedva da se osjeti patlidjan, probajte same...ne znam jel dobro po makrobiotici, ja se cisto vodim za onim da jede sto vise raznovrsno...
da, da, ja ga spreman kao i 33
skupa s ostalim povrcem, tikvicama, pomom, mrkvom, paprikom
i bude super....
arijana, mi ga zovemo balancane u dalamciji a hrvatski je patlidjan, a porijeklom je turska rijec
to se kod nas zove satarašzrinka prvotno napisa
pa što ne kažeš?!
Da te cijeli svijet razumije!![]()
kod nasse sataraš zove jelo od paprika, luka i paradajza, koje se pirja a ne kuha; ja inače jako volim umak od patlidžana, tikvica i paradajza (isto dinstano tj. pirjano), ali to isto nikako ne bih dala malom djetetu jer mi je previše jakog i intenzivnog okusa.
(off topic - patlidžane inače jako volim na sve moguće načine, a zanimalo bi me kako ga Arijana friga? Ja volim pohane patlidžane ali mi se to ne da raditi, a kad ih probam pržiti u ulju uvijek mi se napiju ulja i budu premasni.)
pa peci ih na suhoj tavi (ili namaaalo maslinovog ulja) - okus je kao sa grilla.
Kad probam tako odmah popiju sve ulje i počnu goriti :/
Na laganoj, laganoj vatri?
Poklopljeno (pa da se usafta u vlastitom soku)?
Hm, ne, na normalnoj vatri, i nepoklopljeni, ako ih pripremim na laganoj vatri i poklopljene to će biti kao da sam ih ispirjala, a ja bi ih htjela pržiti.
U svakom slučaju, na laganoj vatri - o poklopljenosti ovisi konzistencija budućeg jela: hoće li biti mekano i mljackavo (u pozitivnom smislu) ili kao sa roštilja.
A možeš i, ako imaš strujna kola, staviti direktno na ploču ili kolo prekriti aluminijskom folijom. I tako je kao s roštilja. I cijela kuća miriše.
Pretvori se ovo u traktat o patlidžanu, napisale mima i apricot![]()
dadadadada na strujno kolo(to je valjda ringla tj. ono na sta se stavi serpa kod sporeta na struju) prekriveno alu folijom! to spremam sutra! a moja sveki (obozavateljka belog luka) ispece patlidzane i sipa maslinovo i sirce i so i iseckani beli luk i to je kao salata a ustvari je gl. jelo. to slisti zacas a posle je izbegavam, to mi je kao razlog. 8)
Ja vam moram skrušeno priznati da patlidžan ne znam dobro ispeći niti na roštilju :/ pa se bojim da strujno kolo neće požnjeti uspjeh.
Ali ih zato ispečem u pećnici, i tikvice, i onda napravim nešto kao djumina svekrva, na salatu.
MM i ja obožavamo povrće pečeno na gril tavi na naglo s maslinovim uljem i maslacem (tako radimo na tanke ploške (po duljini) narezanu mrkvu (crvenu i žutu), pastrnjak (njamiiii), celer, tikvice, patlidžan...
Kada radim za Jakoba stavim malo maslinovog ulja. Stvarno mu se jako sviđa .
zaboravila sam reči da patlidžan stavljam u đuveđ. To je klopa s puno povrća i rižom (zelje, patlidžan, mrkva, paradajz...)
izreži ga kao odreske, tako debelo. poslaži na malo maslinovog ulja i poklopi. kad vidiš da nema više ulja dodaj malo vode. super je tako.Mima prvotno napisa
Moze se skuhati na pari sa krompirom i od svega napraviti pire i super je.
A sa koliko mjeseci ga najranije mogu dati? I kako je najbolje spremiti ga: u expressu na pari ili..?
Ako ih narežeš na malo deblje ploške i posoliš dosta i ostaviš par sati da stoje otpustit će kao i krastavci pa će biti puno lakši za probavu.
Ali nitko ne kaže-kada se djetetu može dati patlidžan? S koliko mjeseci? I mi bi probali! A kad smo već kod toga, kada se može uvesti krastavac?
I mi bi htjeli znati.Shiny prvotno napisa
A paprika?
zapravo nemam pojma kada se djeci može ponuditi patliđan, ali reći ću vam kako smo mi. pohani patliđan (ili pokodan, kako ga lada zove) je lada prvi puta probala ove godine u proljeće, znači s nešto više od 2 godine. ko' od šale potamani 4-5 ovećih kolutova. nakon pohanja ga dobro umotam u papirnati ručnik i lagano stisnem tako da ode višak ulja. nama je to super.
pred kraj ljeta sam skužila da su neki gorkasti. tad smo prvo mi probali pa ako nije bio gorak dali bi ga ladi.
punjeni je još boljiali ga lada ne šljivi. nije htjela niti probati.
a ono s povrćem (tikvice, paradajz i paprika) mi zovemo ratatui (ne znam točno napisati), a sataraš su dinstani paradajz i paprika na luku.
Taj dio me brine puno više nego gorčina. Momentalno su patliđani na suludoj akciji u Getrou, ali se ne stignem poigrati s njima. Moja preporuka su patliđani na ploške u pećnici, a zanosio sam se idejom pravljenja dječije varijante orijentalnog jela "baba ganuš" - strašno ukusno, ali prenakrcano uljem i češnjakom.Irchi prvotno napisa
Šta, stvarno nitko ne zna kada djetetu mogu dati patliđan? :?
Usput i krastavce?
Ma nemoguće...
Dajte barem recite kad ste vi svojoj djeci počeli davati to povrće?
To ti je malkicu dvojbeno, jer ovisi jako o izvoru. Uglavnom su prodojeći izvori suglasni oko kasnijeg uvođenja patliđana (10-12 mj.), a ostali su nešto popustljiviji (8-10).
Slobodno pretraži internet, korisna fraza za pretraživanje je "Solid food introduction chart", a patliđani su eggplant ili aubergine.
L. obožava kukumare (obične krastavce) i balancane (patliđane). Doduše, mi ga koristimo u satarašu, čak ga ponekad dodamo i šalši, ali osbno ga najviše volim s grilla, začinjenog maslinovim uljem i lukom (češnjakom). Odličan recept koji L. obožava je zapečene balancane:(čini mi se da sam ga već bila pisala)
balancane narežeš na fete (ploškice), posoliš i ostaviš da odstoje i puste vodu (gorčinu).
Nakon sat minimalno uvaljaš u brašno, okreneš na ulju da pozlate, složiš u tepsiju (rernu, whatever), poliješ sa šalšom (dinstanim paradajzom :?), naribaš sira (najbolje onog topljivog za pizzu) i tako dok imaš balancana. Završiš sa sirom. zapećeš dok se sir ne rastopi i malo porumeni (u originalu idu i jaja u tvrdo na vrh, ali bolje je bez njih)
mljac
mi smo patlidjane uveli nesto prije godinu dana i to tako da sam ih prvo oguljene kuhala zajedno s nekim drugim povrcem u kasici. na taj nacin su ti gotovo bezukusni i manja vjerovatnost da ce izazvati neku reakciju
ja u zadnje vrijeme radim nesto jako jednostavno: ploske patlidjana malo posolim, poslazem po teflonskom protvanu, svaku plosku premazem s malo paradajz sosa zacinjenog origanom i na to plosku sira. pecem dok se sir ne rastopi i malo zazlati.
djeca to ne zele jesti, muz uljudno pojede plosku-dvije, a ja ostatak protvana![]()
pekla ih u pecnici sa krumpirom i ispali katastrofalno (gumeni i suhi)!!!
gdje sam pogrijesila: treba li ih debelo nasjeci ili tanko, ostaviti koru ili ju oguliti, da li je nuzno soljenje (ne solim jos uvijek puno luki a i zeljela bi mu uvesti malo gorkaste okuse), stavila ih poslije krumpira ali mozda sam ih pre dugo pekla (cca 15-20 min), jesam li ih trebala svako malo okrenuti...??
ja sam Anji sad s 11. mj dala patliđan i nije ga htjela :/ , normalno sam ga skuhala na pari s krumpirom i piletinom, možda joj je bio gorak :?
ja sam davala s nekih 10 mjeseci, kao rižoto, nije imala primjedbi na gorčinu
disclaimer: moje dijete žvače i mladi luk i ne smeta joj 8)
sad se ne mogu sjetiti gdje je to bilo, ali čitala sam na nekom američkom sajtu kako je zabluda da bebe trebaju jesti samo bljutavo, potkrijepljeno primjerima iz dijelova svijeta gdje se tradicionalno jede začinjena klopa
naravno sol se ne računa, tu sam i ja oprezna