x
Čini se da smo jako različiti i različitih kriterija. Mene je napr. jedna liječnica u dežurstvu dobro oprala jer sam rekla da doma nemam nikakvu antibiotsku mast (?).
S druge strane bez problema sam dobila antibiotik bez recepta kad sam se u apoteci požalila da sam već bila stigla na posao, a zaboravila doma popiti Novocef zbog upale mjehura.
MENI se čini da je nužno imati doma nešto za snižavanje temperature, nešto protiv bolova, poneki zavoj i flaster. I nikako nije isto natakati se samoinicijativno antibioticima i samoinicijativno kupiti Ibuprofen za doma (mene je konkretno spasio prekolani, nikad ga dotad nisam uzimala: strefila me bila gadna upala sinusa s temperaturom 40,4C na paracetamol nisam reagirala, stvarno sam se bila počela gubiti, a sama doma s bebom).
Inače, toliko čitamo o odgoju djece, razmišljamo hoće li prvo koraba ili tikvica, a onda se nađemo u čudu jer ne znamo da upala uha (jako) boli i ne znamo da djetetu moramo dati Paracetamol prije odlaska liječniku.
to ti je zato sto su tikvice svakodnevna briga a temperatura tek povremena.
Pijem Lupocet za bolove kada me boli i kada ne mogu izdržati.
Isto tako djetetu znam sniziti tjelesnu temp. i snižavam je.
Ali za bolove mu se ne bih usudila dati upravo zato jer sam mislila što ako mu jako padne temp.?!
Ja bi ionako na prvi znak bilo kakvih bolova bila kod dr-a ili na hitnoj.
Točka, ti lijekovi služe i za bolove, ne samo za temperaturu. Ja se recimo nebi usudila nedati djetetu nešto protiv bolova ako ga boli uho. A lupocet teško da može pothladiti dijete. Ali kao što rekosmo, svatko iam svoje metode
Posljednje uređivanje od Trina : 04.02.2010. at 13:18
Što se tiče uhobolje, ja sam prvi put pitala pedijatricu (odgovor je već netko rekao - paracetamol pola doze za bol, puna za snižavanje povišene temperature) i to imam na umu. Ne treba mi baš često, ali dala sam neki dan sinu žličicu Lupoceta zbog boli nakon vađenja 2 zuba.
Ufff, odjedrili smo s topica. Možda bi trebalo otvoriti novi s naslovom "Kućna ljekarna - što i kako".
Odgovor za martu.
Smatram da apsolutno svaki roditelj mora znati kako se skida temperatura, koje su propisane doze lijeka,... i kako se reagira u hitnim stanjima. Tvoj način skidanja temperature bez lijekova sigurno funkcionira savršeno, ali ja osobno sam preveliki ziheraš da bih se u to pouzdala i moram imati kućnu apoteku kao zaleđe.
Kako to kod mene funkcionira? (ponavljam ja sam veliki ziheraš, možda će se nekome činiti kao pretjerivanje).
Imam doma Lupocet (čepiće, sirup), Dalsy sirup i Voltaren čepiće.
Ako je potrebno skidanje temperature uvijek skidam Lupocetom, u slučaju da ne ide, obavezno kontaktiram dr. Mi imamo na taj način koncipiranu hitnu (ajde barem neka prednost "sela"). Nazovem dr. i kažem kolika je temperatura, što sam napravila, kad sam dala zadnju dozu, kolika je bila doza,...
Onda dr. eventualno savjetuje koji lijek mogu dati, koji razmak, koja doza.
Na svoju ruku ne koristim ništa osim Lupoceta.
Voltaren i Dalsy, hvala Bogu stoje zatvoreni. To je za moju sigurnost. Ne želim se dovesti u situaciju da mi lijek hitno treba, a da ga doma nemam.
Ja npr. ako dijete krene s laganom temperaturom, odmah uzmem uputstvo s lijeka i točno utvrdim koju dozu treba dati i koji razmaci se moraju poštivati, isto ponovim i mužu. I to je to. To mi je za sigurnost da negdje u gluho doba noći moram hitno skidati temperaturu, onda mogu samo djelovati, ne moram više čitati uputstva, preračunavati,....
Od ostatka apoteke za djecu, imam Octeinsept, zavoje, flastere, Probiotik u tabletama i 1 kom u bočici, Rehidromix u prahu, fiziološku otopinu (kapi za nos) i po ljetu mi obavezno dr. napiše recept za sirup "za alergije" - ako treba dati kod uboda insekata.
Ponavljam, prije bilo kakvog davanja bilo čega osim Lupoceta, kontaktiram telefonom dr., uostalom imam i dr. u kući za hitne slučajeve (ne dr. u kući, časopis, nego bratovu ženu).
Jednostavno, ja sam ziheraš, ne mogu si pomoči. Ako bilo tko u kući ili susjedstvu treba nešto za dijete, znaju da ja imam.
Tako rade oni koji vjeruju da je temperatura nešto loše i da je se treba skidati pod svaku cijenu. U potpunosti kužim martu jer se i moj pogled na temperaturu drastično promijenio zadnjih godina.. no niti je moje dijete 2 mj, niti su mi nepoznanica njegove temperature i njegove reakcije na njih.
Ovo je vjerojatno išlo mene. Ovaj moj glomazni popis ne znači da smatram temperaturu kao užasno lošu, ja ju ne skidam na prvu pojavu, nego čekam (ok, naravno da je razlika između čekati i ne skidati uopće).
Npr. temperaturu od 39,4 koju smo imali zadnji put smatram da je potrebno skidati. Ostavljam mogućnost da netko smatra da je to nepotrebno.
Isto tako razumijem martu, ok, ona ima takav stav, ali taj stav je potkovan nekakvim "znanjem o temperaturi" - kad se temperatura spontano snizuje, do kojeg trenutka raste, za što temperatura služi,...
Ali drugi roditelji, mislim da bi morali biti točno informirani kako se djetetu skida temperatura.
Ovo je samo odraz mojeg ziheraškog karaktera. Ja sam takva u svemu. Ja sam tip koji uvijek ima plan, popis, tablicu za skoro sve,... uvijek imam punjač za mobitel sa sobom,... npr. dijete pije AD, ja nikad ne ostajem na jednoj kutiji, uvijek imam barem dvije u rezervi, dok je nosio pelene uvijek sam imala barem pola paketa viška,....
Kod mene se nikad ne događa da ostanem na "zadnjem komadu", jer me to opterečuje.
Ovako imam doma zalihe svega kao hrčak i živim mirno.![]()
I to je savršeno okSvi smo mi drugačiji. Nekad sam i ja tako funkcionirala, tako da savršeno znam o čemu pričaš. No ljudi se mijenjaju i to je normalno. Samo je bitno da ne osuđujemo one koji ne misle isto kao i mi. To je to što se broji.
Rekla bih da tako rade oni koji slijede upute i preporuke liječnika o tome kada i kako djeci treba skidati temperaturu.
To nije skidanje pod svaku cijenu, niti ima veze sa vjerovanjem.
Ja, recimo, nisam nikad popila ništa protiv bolova. Ne kažem da ne bih nikad, nego nikad do sad nisam imala takve bolove da bih uzela tabletu, (ako ne računamo porod kad nisam htjela ništa premda je boljelo i lokalnu anesteziju kod zubara koju rado primam).
Ali sama nemam s takvim ljekovima iskustva, a još više ako se radi o djetetu, zbilja bih voljela čuti savjet doktora umjesto da radim nešto na svoju ruku.
Čak i ako se radi o Ibuprofenu, kojeg vi znate koristiti, neću ga uzeti zato što mi je tako napisala Mima ili tko već na forumu, nego ako mi tako savjetuje doktorica ili bar farmaceutkinja. Tako sam i Lupocet kupila - jer mi je rekla pedijatrica. Od doktora kojem se obratim za takav savjet očekujem da ne koluta očima (taj dio me zapravo potakao da se uključim u priču), može mi jedino čestitati na dobrom zdravlju.
Što se tiče tikvice, takve savjete tražim na forumu.
Mislim da to ne znači da sam neodgovorna. Možda znači da sam do sad imala sreće. A možda da jedemo puno tikvica.
Antibiotici, analgetici, antipretici, tikvice...
...kruske, jabuke...![]()
pomikaki moja poanta ili pokušaj iste jest bio u tome da roditelj malog djeteta treba unaprijed znati kako se temperatura skida, i biti na to pripravan ( a to može saznati čitajući relevantan izvor - kakvih i na ovom forumu ima, ili razgovarajući sa pedijatrom); a cijela nit ove priče vuče se od onoga što je kinder napisala o dovođenju djece na Hitnu, roditelji zaista dovedu dijete na Hitnu jer mu npr. ne znaju skinuti temperaturu, ili pak dijete ima krmeljave oči, ja to znam jer čekam u redu iza njih.
protiv koristenja antibiotika kada su zaista nepohodni nemam nista.
imam protiv onih lekara koji su obicni prodavci lekova,
protiv roditelja koji ne postuju bolje spreciti nego leciti,
i imam jedno veeeliko nesto protiv farmaceutske industrije
koja zaradjuje ogromne novce na prodaji lekova.
Ja sam odmah rekla da ne osuđujem npr. martu ili bilo koga drugog tko smatra da temperaturu ne treba snižavati, ali u kontekstu odgovornosti, a to je ono što se provlači kroz zadnja dva dana kroz teme, mislim da je manja šteta od savjeta da svaki roditelj treba znati kad i kako se djetetu snižava temperatura, imati lijekove "za svaki slučaj" i konzultirati dr., pa će mu i dr. preporučiti što i kako napraviti (ako sam roditelj nema iskustva s temperaturom), nego reči: mi ne skidamo uopče temperaturu.
Jer onda na ovaj drugi savjet naiđu osobe koje to pročitaju i time se povedu, a nemaju blage veze kako "funkcionira temperatura" i na koje znakove opasnosti treba obratiti pažnju.
Gle, sad ispada da ja ovdje drvim, ok ne ispada nego drvim. Ali ja ZNAM skinuti temperaturu i skidam je većinom doma sama.
Kod doktora idem kad se sretnem s nečim što NE ZNAM. Pa i onda radije nazovem i pitam telefonski misle li da trebam doći. Zbilja smo svi redom rijetko kod doktora. A tada kad dođem, jednom u dve godine, ne pravim probleme, osim što zatražim poneko obješnjenje. Iza mene vrlo rijetko neko čeka.
Tako da mi je zbilja bezveze taj stav koji često pročitam od forumaša liječnika - kako ne bi bili nervozni, kako ne bi prepisivali antibiotike, kad nam takvi pacijenti dolaze. Na to sam reagirala. Ja nisam takav pacijent, i ne mogu znati kakve pacijente moja doktorica ima. Ne želim da me se na taj način generalizira.
Upalu uha sam zadnji put imala s 10-ak godina. Otad je, koliko znam, nije nitko imao u mojoj obitelji. Zato pojma nemam koje lijekove bih trebala uzeti. I da napišem da ću ih uzeti na svoju ruku napali bi me isti oni koji me sad prozivaju jer nemam ibuprofen.
joj davore, da su sve koje si ti bocnio zahtjevale ispriku......![]()
Govoriš da bi marta trebala lagati da ne skida temperaturu lijekovima, ili se uopće ne bi trebala javljati jer to nije opće prihvatljiva stvar pa je zato ne treba niti spominjati? Svatko valjda priča o svom iskustvu - to i je svrha foruma da svi razmjenjuju mišljenje i uče jedni od drugih.
Tko god je od mene opravdano tražio ispriku ju je i dobio. Uostalom, pitaj admine ako ne vjeruješ. Ako misliš da ne zaslužujem ravnopravan tretman - obrazloži.
Klevatanje je ružno i zaslužujem ispriku. Ne sjećam se u kojem trenutku je klevetanje zamijenilo argumentiranu raspravu.
Ma ne govorim niš specijalno, ali da probam pojasniti.
Mislim da je martina izjava: mi ne uopće ne skidamo temperaturu, sasvim ok uz pojašnjenje, ovako bez pojašnjenja može se svakako isčitati. odnosno otvorena je za mnoštvo krivih interpretacija.
Možda to ja doživljavam tako, jer sam sklona kilometarskim postovima, jer volim da je jasno što pišem.
To je moje mišljenje.
Nemam nista posebno protiv antibiotika, ali imam protiv nacina na koji ih vecina lijecnika opce prakse pa i pedijatara dijeli.
I grozim se posljedica takvog nacina koristenja antibiotika koji nas je doveo u situaciju u kojoj jesmo (martin link).
Srecom, odabrali smo pedijatricu koja nije sklona antibioticima (vec alternativi) i daje ih samo kad je doista neizbjezno (nekad i bez dodatnih pretraga jer smatra da ima dovoljno iskustva to odrediti bez dodatnog maltretiranja bolesnog djeteta). Kad bi nam ona predlozila antibiotik, ne bih uopce dvojila treba li ga uzeti ili ne (u mom skoro 9-godisnjem roditeljskom stazu, to se dogodilo samo jednom).
S druge strane, svoju lijecnicu opce prakse moram pod hitno mijenjati. Ona recepte, uputnice i lijekove iz privatne zalihe dijeli sakom i kapom.
mom djetetu ne pomaže paracetamol ni ibuprofen,jednostavno mu uopće ne snize temp. djeluje jedino voltaren
pošto imam neko znanje(farmaceutski tehničar) ne volim ga davati i ako ne moram nedajem mu ništa protiv temp. nego je skidam tuširanjem
ali ja poznam svoje dijete i npr njemu temp noću nikada ne raste nego pada ali ono baš uvijek i naravno da pratim i mjerim i njemu svaki put temp noću padne(bez antipiretika) a po danu skoči
antibiotike nemogu reći da nevolim ali ako nije potreban ne dajem ga, a ni ne idem za svaku prehladu kod doktora
ali pošto je imao reflux prve 2g života je pio antibiotike i uz njih sam mu davala i brusnicu
znači niti sam automatsko odbacila antibiotike ali ni ne odbijam apriori pomoć prirodnih lijekova
mislim da je u svemu najbitnije koristiti zdrav razum i biti informiran ili barem svjestan da neznaš dovoljno i da trebaš pomoć od nekog stručnog tko zna
kod Silan je bio problem šta ona nije htjela nikakvo lječenje a ne samo da nije htjela antibiotike,netko je spomenuo da je možda troll a i meni se čini
jer mi nikako ne ide u glavu da netko može biti toliko ograničen
A meni je neprimjereno da ljudi koji nemaju pojma da postoje lijekovi protiv bolova, odnosno da jedan ajmo reći "osnovni" lijek paracetamol (osnovni u smislu da ga većina roditelja ima u kući) onda nešto pričaju o nekritičnoj ubotrebi antibiotika, davanju antibiotika napamet i slično...Oprosti, nije ništa osobno, ali često ljudi svašta pišu i pričaju, a zapravno malo toga znaju o konkretnoj problematici.
Posljednje uređivanje od anchie76 : 05.02.2010. at 13:51 Razlog: Nikad nismo dozvoljavali javnu raspravu o pojedincima pa nećemo ni sada. Ostali postovi su obrisani.
Anemona, ja na ovom topicu nisam napisala da ne skidam temperaturu, nego da ne posjedujem doma lijekove koje vi navodite i koje koristite za skidanje temeperature.
Znam da si napisala da ne posjeduješ sirup za skidanje temperature, ali si napisala i ovo gore, ja sam se na to nadovezala.
Nije niti bitno. Moja poanta je u tome da je to odlično što ste vi savladali druge tehnike, vjerujem da funkcioniraju (jer ih inače ne bi koristili), ali ostali smatram da bi trebali doma imati barem Lupocet i znati ga koristiti.
Posljednje uređivanje od Anemona : 05.02.2010. at 12:15
prije par godina je bila bura oko neke emisije gdje je trebalo javno zastupati necijepljenje (ili nešto slično tome, ne znam)... ne mogu se sjetiti... uglavnom molilo se nekog forumaša koji je puno o tome znao i XY se nije odazvao niti je javno zastupao ono što inače piše ovdje... iz tog razloga mnoge postove (pogotovo) o nekonvencionalnim metodama uzimam s velikom rezervom... lako je ovdje pisati o svemu i svačemu, i kriti se iza nicka...
ajde budi lola pa to iznesi pred publikom... stani imenom i prezimenom iza onoga što govoriš....
ja ako na receptima napišem 1/2 kg brašna imjesto 1 kg, greška će se odmah skužit a i ako se ne skuži nema veze - propalo 5 kuna sastojaka - neće propast svijet... necijepit dijete ili odlučit rodit doma može( i ne mora) imati itekakve posljedice.... zbog kojih se nekome može srušiti čitav svijet...
Jes da smo svi oftopicarili, al purpurna ti si stvarno zastranila.
možda je ovo bio post i za onu temu vjerujete li ovome i onome; ali sad mi se lijepo uklopio i ovde... idem ga postat i tamo....
p.s. naravno moj gornji post se odnosi i na ne-davanje antibiotika na svoju ruku....
Dadica, postao si mi nešto osjetljiv.
Bumo ih sve na sud!!!!
p.s. ja nisam načistu gdje stojim sa antibioticima i cijepljenjem... pogotovo u zadnje vrijeme.... :/
Posljednje uređivanje od purple rain : 05.02.2010. at 13:28
Ajmo se zadržati na antibioticima.
Počeli ste o svemu od paracetamola,voltarena ,a sad smo cjepivima.
Morati ću razdvojiti pola ovih postova u zasebnu temu da bude jasnije.
Stvar je baš u tome, da ja ne moram biti obrazovana i u tom smjeru nisam nimalo potkovana, što evo javno priznajem a vi radite s tim podatkom što vas je volja, ali kada doktor pristupa na taj način ja mu tada puno manje vjerujem.
Ono što ja želim reći - nije poanta što je moje znanje o dječjim bolestima žalosno loše ni što je mom lupocetu istekao rok trajanja; nego da se povjerenje u liječnika (a tako i u lijek koji ti propisuje) jako uzdrma u trenutku kad dolaziš s vrištećim djetetom, ili u trudovima, ili u kakvoj već situaciji a u očima mu čitaš "nemam vremena za tebe, a tvoj problem mi se čini banalan".
Nije to jedini razlog nepovjerenja prema liječnicima, i nisu svi takvi, ali ja kao pacijent i potpuni laik uzet ću lijek koji mi doktor prepiše ako osjetim ljudski odnos i dobijem kratko objašnjenje.
Što se mene tiče, ja zaista nisam govorila baš ništa o nekritičnoj upotrebi antibiotika. Iz već navedenog razloga - zbilja ih rijetko koristim. Tako da mislim da je citirana forumašica greškom pobrkala moj post s nekim drugim. Teme kojih se obično dotičem kad kritiziram liječnike obično su više vezane uz porod
. Također sam savršeno nestručna, ako zanemarimo malo interneta i par knjiga. Ali kad sam došla u rodilište, dočekana sam s tim stavom "evo nje usred noći" i premda sam bila pristojan pacijent koliko sam to mogla biti u trudovima, podvrgnuta sam zahvatima koje smatram nepotrebnima, da ne idem u detalje.
Da sublimiram - svijest o vlastitom neznanju u vezi medicine potaknut će me da se oslonim na mišljenje stručne osobe, i ako govorimo o antibiotiku i ako govorimo o bilo kojem medicinskom postupku, ukoliko vidim da je toj stručnoj osobi stalo da me izliječi na najbolji mogući način. Činjenica je da zna više od mene, a ako vidim da to znanje želi koristiti na najbolji način iz ljubavi prema svom poslu i iz altruizma, to će biti dovoljno da mu prepustim u ruke svoje zdravlje.
Ako vidim da to nije slučaj, to bi me moglo potaknuti da tražim drugo mišljenje, pa i da se informiram na internetu i putem raznih medija, kao što se evo informiram u vezi s porodom. Ostalo medicinsko znanje mi za sad ne treba.
Postavlja se pitanje što će jedna osoba koja ne zna čemu služi lupocet i ibuprofen na internetu naučiti o porodu. Postavite usput i pitanje koja je zla sila tjera da o tome uči na internetu...
Pomikaki ima point. Za povjernje trebaju obje strane. Par riječi više, par minuta više, mogu bit dugoročno isplative. U slučaju nejasnoća i manja minuta - moja je strategija bila stvorit ih - zamolit, pitat, tada i tamo. Vrišteće dijete je otežavajuća okolnost za to, a trudove nisam osjetila, pa ne mogu o tome.
Zna se da se antibiotik daje za upale. Da se razumijemo,ne volim ih,ali ak je upala,antibiotik se daje i neme ni druge ni treće alternative.Bila je jednom rasprava na drugom forumu,zakleta pobornica homeopatije je uvjeravala da antibiotik NIKAD ne treba. Ima neki homeopatski pripravak koji navodno djeluje ko antibiotik. I naravno da nije znala odgovoriti da li se menigokok,pneumokok,MRSA mogu izliječiti homeopatijom. I sama sam ko dijete mala urinoinfekt,mama me liječila čajem i izliječila. Ja na takav rizik nikad ne bih išla jer ona je imala veliku sreću u svojoj gluposti. Dijete završi na solu medrolu jer ne može disati,a ona drvljem i kamenjem po meni.Možda sam ga trebala pustit da se uguši,samo da ne prima ta otrov.O pobogu,dala bi djetetu i govno da doktor kaže da će ga to spasiti.
Posljednje uređivanje od ***MARETA : 10.02.2010. at 12:36
evo mene opet sa sumamedom jer sam se ozbiljno prepala za svoje pamcenje nakon komentara da ko mi je rekao a se nakon sumaeda ne smije piti niti jedan drugi antibiotik 6 mjeseci. Nisam dosla da se raspravljam vec da pokusamo razjasniti neke stvari zbog mama kojima je to isto receno. Naime meni je to rekla dr u studendtskom dipsanzeru na savi 90tih, istih tih godina dr opce praske mojoj mami kad je imala upalu pluca mislim da mama ide na ravnice dr. receno mi je i ovdje u Sa prije godnu godinu i pol...i prekljuce sretnem poznanicu iz ulice cija curica je malo starija od moje L i zali mi se zena kako joj je cura stalno na antibitocima kako su se ovaj put borili da izbjegnu sumamed jer jak je i nakon njega se ne smije drugi antibitoik piti 6 mjesecipitam ko ti je to rekao dr u DZ-u ..i sad mi nije jasno da su se jedne info plasirale 90 tih sad druge i da se u Hr sumamed smatra normalnim a u BiH jakim i necim nakon cega se ne smiju piti drugi antibiotici sva sam zbunjena totalno....
ako sam OT molim moderatoricu da me brise
Niste to izmislile niti sanjale, takve priče stvarno postoje. Radi se o tome da se azitromicin (a to je Sumamed) nešto duže zadržava u organizmu tj. treba vremena da se izluči (ali mislim da se radi o danima, ne o mjesecima) - tako da vjerojatno od tuda potiču te priče, ali nema nikakvih dokaza o tome.
evo npr sa cybermeda
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...ogijom/sumamed
Mogu još pitati mamu, ako se još čega sjeća(ili nek pita izumiteljicu sumameda
)
Posljednje uređivanje od Mima : 10.02.2010. at 13:59
hvala ti Mimastvarno sam se zabrnula da sam umislila tu informaciju
pomislila sam sad sam stvarno pukla previse sam samo s djetetom
ako se sjetis pitaj mamu jer ovdje pedijatri kazu da se ne smije niti jedan drugi antibitik nakon toga piti
a buduci da je tema sto imate protiv antibitika znam da sam si taj spremial u file sumnjivo potrebana velika opreznost pri rukovanju.
no salu na stranu da mi je drugi dr potvrdio da je mom djetetu u tom trenutku potreban taj sumamed dala bih ga jer ako je takva upala u pitanju to znaci da su stvari vec izmakle kontroli - ali da mi se opet desi dobar dan evo vam sumaed a moje dijete je zdravo mislim da bih ovaj put tuzila lijecnika samo kako bi se javnost snezibilizirala
nema, dakle, ništa protiv antibiotika
ali imam protiv ovoga koji je malome danas ordiniran
nije mu pedijatrica mogla pogledati uho zbog cerumena, pa su mu ispirali, ispirali... derao se pola sata bez prestanka. da - derao... urlao!
i onda kaže kako mu je uho crveno i da recept za Augmentin. na svoju ruku smo otišli na vađenje krvi i leukociti su 13,9.
atb. smo uzeli i stavili u hladnjak... ako ga zaboli ili krene na lošije... dat ćemo.
za sada ne bih...
nije to nepovjerenje u doktoricu, niti apriori opiranje antibiotiku, ali koga god pitam, ne daje atb na ovaka nalaz leukocita.![]()
O Augmentinu ne znam ništa.
Znam o cerumenu i ispiranju ušiju. Ako djetetu tjedan dana prije toga nije kapano uho da cerumen omekša, nema šanse da se to ukloni (ili je to jako jaaako neugodno). Kapljice to omekšaju, pa ispiranje ide u prva 2-3 mlaza. Obično preporučuju 3% hidrogen, ali još bolja iskustva imam s uljnim kapljicama Cerustop (to se dobije bez recepta) koje znaju cerumen istjerati same, nakon tjedan dana... Dogodilo nam se da je to tako dobro riješilo cerumen u toku pripreme za ispiranje, da ispiranje nije ni trebalo. Problem kod male djece znaju biti uski zvukovodi pa ispiranje daje slabe rezultate (treba ponoviti nekoliko puta) a ovo ulje lijepo otopi svu ušnu mast i ona obično preko noći samo iscuri iz uha.
Vjerojatno bih donijela istu odluku u vezi antibiotika. Nek čuči u hladnjaku, vikend je na vidiku, a držim fige da ne zatreba.