Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 219 od 219

Tema: Što imate protiv antibiotika?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja imam informaciju da se nakon Summameda ne smije piti 6 mjeseci Summamed ponovo, a ne neki drugi antibiotik. A Summamed se obično daje kad niš drugo ne pomaže pa iz toga valjda neki zaključuju da se ne smiju davati drugi antibiotici. Koliko ja znam (skroz laički), Summamed ima produženo djelovanje oko 3 mjeseca, a još tri mjeseca mu treba da se izluči. Prema tome, ako dobiješ opet neku infekciju u ta prva tri mjeseca, onda je to vjerojatno tvrdokorna bakterija i zapitaš se jel uredno plaćaš posmrtnu.

Ne znam jeste li čuli o nekom projektu u hrvatskim ljekarnicama koji omogućuje dodatnu edukaciju za farmaceute kako bi mogli dati neke liječničke savjete u samoj ljekarnici. Mislim da je to proradilo jer su mi se već na nekoliko mjesta magistre ozbiljno posvetile i s liječničkim savjetima, a prijašnjih godina se rijetko koja usudila dati konkretniji savjet o ozbiljnijim pitanjima.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

azitromicin (Sumamed, Hemomycin, Azomex, ...) se zadržava u organizmu u terapijskim koncentracijama 7-10 dana
    to je razlog zašto se pije samo tri dana
    a zadržava se toliko jer se akumulira u leukocitima i tako "putuje na mjesto događaja" tj. u ognjište infekcije

nigdje ne stoji podatak da se nakon ture azitromicina ne smije ponovo uzeti isti lijek unutar šest (ili deset ili 12 ili bilokoliko) mjeseci

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam jeste li čuli o nekom projektu u hrvatskim ljekarnicama koji omogućuje dodatnu edukaciju za farmaceute kako bi mogli dati neke liječničke savjete u samoj ljekarnici. Mislim da je to proradilo jer su mi se već na nekoliko mjesta magistre ozbiljno posvetile i s liječničkim savjetima, a prijašnjih godina se rijetko koja usudila dati konkretniji savjet o ozbiljnijim pitanjima.
    Možda bi ipak bilo pametnije, za sve, da farmaceuti daju farmaceutske savjete, a liječnici liječničke savjete.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ima projekt pod nazivom ADIVA savjetom do zdravlja
    mislim da je krenuo uporedo sa pojavom 'svinjske' gripe, i napravljen je u suradnji sa HRVATSKOM LIJECNICKOM KOMOROM.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Ima projekt pod nazivom ADIVA savjetom do zdravlja
    mislim da je krenuo uporedo sa pojavom 'svinjske' gripe, i napravljen je u suradnji sa HRVATSKOM LIJECNICKOM KOMOROM.
    Misliš ovom komorom? http://www.hljk.hr/

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Misliš ovom komorom? http://www.hljk.hr/
    Da, greska u tipkanju ... dok sam ja htjela editirati vec si ti napisala post. Hvala na ispravci.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Možda bi ipak bilo pametnije, za sve, da farmaceuti daju farmaceutske savjete, a liječnici liječničke savjete.
    Pa da, tako i jest, sudeci po linkovima u postovima nakon ovog tvoga. Ne radi se dakle o lijecnickim, nego ljekarnickim savjetima.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nema, dakle, ništa protiv antibiotika
    ali imam protiv ovoga koji je malome danas ordiniran

nije mu pedijatrica mogla pogledati uho zbog cerumena, pa su mu ispirali, ispirali... derao se pola sata bez prestanka. da - derao... urlao!
    i onda kaže kako mu je uho crveno i da recept za Augmentin. na svoju ruku smo otišli na vađenje krvi i leukociti su 13,9.
    atb. smo uzeli i stavili u hladnjak... ako ga zaboli ili krene na lošije... dat ćemo.
    za sada ne bih...

nije to nepovjerenje u doktoricu, niti apriori opiranje antibiotiku, ali koga god pitam, ne daje atb na ovaka nalaz leukocita.
    evo kod mene isto nekakva sumnjiva situacija. prehlađen je već duže od 10 dana, dakle curi mu nos, zadnjih 5-7 dana mi naveče bude topliji pa mu izmjerim temp. oko 37.5, a pojavio mu se i nekakav kašalj i kada ga je dr. pogledala prepisala je antibiotik zbog gnojnog sekreta iz nosa. ja sam ju pitala jel bakterijska infekcija na što mi je rekla da ima taj gusti sekret i da ne želi da mu se zakomplicira. jel to sada dano preventivno ili mu stvarno treba ne bih si razbijala glavu jer ionako očekujem vodene kozice za par dana pošto ih stariji sin ima.
    evo ja upravo imam upalu uha i popila bih crni otrov samo da se izliječi. kada mi je doktorica dala atb čim sam izašla iz ordinacije popila sam ga.
    možda je tvoja dr. procijenila da mu atb treba jer primjerice postoji velika vjerovatno da bi se upala mogla pogoršati pa je htjela prevenirati (onak, laički rečeno)
    e sad.....jel štetnije bezveze popiti antibiotik ili zaraditi nekakvu gadnu upalu?
    ne kažem da je takva situacija kod tebe, nego samo postavljam hipotetsko pitanje.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nema, dakle, ništa protiv antibiotika
    ali imam protiv ovoga koji je malome danas ordiniran

nije mu pedijatrica mogla pogledati uho zbog cerumena, pa su mu ispirali, ispirali... derao se pola sata bez prestanka. da - derao... urlao!
    i onda kaže kako mu je uho crveno i da recept za Augmentin. na svoju ruku smo otišli na vađenje krvi i leukociti su 13,9.
    atb. smo uzeli i stavili u hladnjak... ako ga zaboli ili krene na lošije... dat ćemo.
    za sada ne bih...

nije to nepovjerenje u doktoricu, niti apriori opiranje antibiotiku, ali koga god pitam, ne daje atb na ovaka nalaz leukocita.
    M. je u utorak dobila atb a leukociti 11
    zapravo, išli smo na hitnu jer se prečudno ponašala. Imala je visoku temperaturu (39,9 kad smo stigle na hitnu). Samo je ležala i tupo gledala negdje u prazno. Nije me ni prepoznala kad sam došla po nju
    Inače temperaturu super podnosi, zna imati preko 39 a skače, igra se, vrti se, bez problema. I tako par dana, i kad viroza prođe...zdrava ko dren. ne idemo kod doktora.

Ovaj put smo išli. Krvna slika normalna, malo povišeni leukociti. Malo crveno grlo, ništa strašno. U plućima se niš ne čuje. Niko nema pojma šta joj bi da je taka. Na kraju su nas poslali na slikanje pluća i gle čuda, ima početak upale pluća. Kaže liječnik da nisu sigurni je li virusna ili bakterijska ali da bi vrlo rado da popije antibiotik da se ne bi proširilo ako je bakterijski... Dobila sumamed. Dala sam joj. Zašto? zato što nije bila svoja i bila sam uvjerena da će joj antibiotik pomoći (pogotovo zato što su liječnici koji su je pregledali bili pre-super i sve su mi tako lijepo objasnili, i vjerujem im - da mi je naša pedijatrica preporučila atb tražila bih još minimalno jedno mišljenje, u nju nemam nikakvog povjerenja, dijeli atb šakom i kapom, uvijek i svima, kad treba i kad ne treba)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Medicina nije matematika!

Povišeni leukociti ne znače nužno bakterijsku infekciju, niti normalni i niski - virusnu.
    E da je barem tako....ne bismo ni trebali gledati bolesnike. Bilo bi ih dovoljno poslati na vađenje krvi i potom u ljekarnu.
    Posljednje uređivanje od bibai : 13.02.2010. at 10:17

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa Vidi poruku

Povišeni leukociti ne znače nužno bakterijsku infekciju, niti normalni i niski - virusnu.
    E da je barem tako....ne bismo ni trebali gledati bolesnike. Bilo bi ih dovoljno poslati na vađenje krvi i potom u ljekarnu.
    Ovo nisam znala. Mislila sam da je lab-nalaz leukocita siguran pokazatelj o kakvoj vrsti upale se radi. A koje vrijednosti bi trebalo gledati? Meni su rekli da radimo diferencijalnu KS + CRP prije uzimanja lijekova pa da se vidi o kakvoj upali je riječ (znači ako ne treba, da ne pije antibiotik bezveze odnosno "preventivno" jer ako je riječ o virozi onda je riječ o nepotrebnom unosu antib.)

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja mislim da ti nitko ne može reći koje vrijednosti da gledaš jer za to se ipak mora studirati preko nekoliko godina. mislim da doktori mogu i na osnovu vizualnog pregleda odrediti jel je riječ o virusu ili bakteriji. zato su sve ove rasprave bespredmetne. uredu je zaštiti dijete od nepotrebnog trovanja lijekovima, ali ja to onda radim tako da direktno pred liječnikom kažem svoje dvojbe. ili tražiti drugo mišljenje. mislim da je neodgovorno sam donositi dijagnoze i zaključke, a nemati svu potrebnu podlogu i znanje.

i još nešto. upala uha stvarno jako boli! toliko boli da ni ne razmišljam o štetnosti antibiotika.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da ti nitko ne može reći koje vrijednosti da gledaš jer za to se ipak mora studirati preko nekoliko godina. mislim da doktori mogu i na osnovu vizualnog pregleda odrediti jel je riječ o virusu ili bakteriji. zato su sve ove rasprave bespredmetne. uredu je zaštiti dijete od nepotrebnog trovanja lijekovima, ali ja to onda radim tako da direktno pred liječnikom kažem svoje dvojbe.
    u sridu!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja imam informaciju da se nakon Summameda ne smije piti 6 mjeseci Summamed ponovo, a ne neki drugi antibiotik. .
    provjerila sam sa homepaticom juce koje je pedijatrica i kaze obje strane su u pravu ne bi trebalo piti sumaed ali je uption i koristenje drugih antibiotika jer se sumamed "preciscava" preko jetre i bitno je ne optretiti jetru ponovno u tom periodu pogotov ne kod djece a ima i drugih antibitika koji se tako izlucuju iz organizma

moj ogorceni ton i fiksacija na iste prizilazi iz cinjenice da sam usla u ordinaciju sa zdravim djetetom koje je doslo na vakcinu a izasla sa sumamedom jer dijete je pocelo plakati kad je vidjelo dr dr je pregledao pregledoa i uho i reko auuu ovo je crveno jaka upala izvolite sumamed na moje pitanje ima li nesto "blaze" rekao je mozemo joj dati injekciju hvala dovidjenja. kopd druge dr koja je otorinac je utvrdjeno da dijete nema nikakvu upalu uha i da je to crvenilo vidjeno zato sto je dijete jako plakako pa im se tad nesto u uhu zacrveni - a sve ovo pisem jer mi se cini slicno apricotinom iskustvu dijete je plakaklo dok su mu ispirali uho i mozda je zato bilo crveno nadam se da je decko ok i da ce antibitoik ostati u hladnjaku
    Posljednje uređivanje od MoMo : 13.02.2010. at 13:45 Razlog: doadti recenicu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja inače mislim da bi bilo stvarno najbolje da upalu uha pogleda otorinac, to kažem radi svog slučaja jer su mi dva puta za redom dali antibiotik koji mi nije pomogao, pa sam čitajući Cybermed zaključila da sam imala upalu zvukovoda (po simptomima i po tome što mi antibiotik nije pomogao) i da sam trebala dobiti kapi; u međuvremenu se stvar ipak smirila pa nisam više niti išla nikamo. Sa Cerustopom imam grozno iskustvo, doktor na Hitnoj mi je rekao da nikad ne kapam stvari u uho na svoju ruku.

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Krivo shvaćeno. Ne radimo doma dijagnozu nego se prije odlaska pedijatrici pripremimo tako što (uglavnom) napravimo DKS. A tu se vidi i razina leukocita (tako nam je rekla MEDICINSKI obrazovana osoba da radimo). Iz razloga da nam dijete reda radi ne pije antibiotike. Jer smo protiv toga.
    Inače, ovih dana su nam oboje dječice na Zinatu jer je to bilo potreebno, tako da a priori nismo protiv ant.
    Posljednje uređivanje od mrkvica05 : 13.02.2010. at 15:21

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ovo poštujem i znam da medicina nema uvijek egzaktne zakonitosti.
    da mnogo toga ovisi i o subjektivnoj procjeni liječnika, o oopćem stanju djeteta, o viđenoj kliničkoj slici...

ali moje dijete je veselo i razigrano, jedina "klinička slika" je bilo zacrvenjeno uho nakon više od pola sata deračine i ispiranja špricom.
    jest, curi mu nos, kao što mu curi svaki put nakon tri dana jaslica.

vjerujem doktorici; da ne vjerujem, ne bih ni išla s djetetom, ali ponekad ipak mislim da mogu nešt oprocijeniti bolje ako ga gledam 0-24 nego netko tko je u "ludnici" sa 80 malih vrištećih pacijenata u smjeni.
    nadam se kako ću i za tjedan dana moći napisati isto.
    i neću reći kako je pedijatrica pogriješila, nego kako je bolest otišla u drugom smjeru nego što se moglo predpostaviti.

...

kad je imao 7 mjeseci, završili smo iz nekog razloga u Klaićevoj, na deset dana. kako je imao "fantomsku" tempoeraturu, bez ikakvih vidljivih simptoma, nešto povišen CRP i leukocite... peti dan su mu dali anribiotik. kada su konačno došli nalazi svih briseva - adenoviroza. doktor koji ga je vodio (predivni dr. Rešić) je samo slegnu ramenima i rekao - ha, događa se; tko je mogao znati.
    tko bi mu zamjerio?!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uredu je zaštiti dijete od nepotrebnog trovanja lijekovima, ali ja to onda radim tako da direktno pred liječnikom kažem svoje dvojbe.
    Ovako i mi.

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •