Results 1 to 10 of 10

Thread: Prava roditelja... zbunjena, HELP!!!

Default Prava roditelja... zbunjena, HELP!!!

Pozdrav!! Od tih svih informacija sam toliko zbunjena da ne znam koja sve prava i naknade imam pravo dobiti za bebu pa bih Vas molila da mi kažete, ako netko zna svježe informacije!!

Trudna sam po prvi put i bebicu očekujemo početkom 5 mjeseca. Pošto ja i dečko živimo zajedno, ali nismo vjenčani nit smo prijavljeni na istoj adresi zanimala bi me naša prava i koje sve naknade imamo pravo tražiti za bebu... Dečko je zaposleni i dobio je ugovor za stalno, a ja sam tek nedavno diplomirala i čekam da mi pošalju papire da se odem prijaviti...

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

imaš pravo na rodiljnu naknadu do godine dana djeteta (mislim da je 1600 kn mjesečno), imate pravo na jednokratnu naknadu za novorođenče od hzzo-a (oko 2600 kn), i ovisno o gradu u kojem živite možda imate pravo i na još neke naknade (mnogi gradovi daju jednokratnu pomoć, a uvjet je uglavnom da imate prebivalište u tom gradu)

Hvala puno na informaciji...

Živimo u istoj općini... Mislim da daju nekih 1000 kn... Za to bih trebala otići u upravu općine, a za ostalo u HZZO??
    Kad se svi ti zahtjevi predaju??

jelena.O's Avatar

Nakon što kod matičara prijaviš dijete i na policiji,

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

po hzzo naknadu ideš kad se dijete rodi, sa svojom zdravstvenom iskaznicom i rodnim listom djeteta
    za porodiljnu ne znam proceduru kod nezaposlenih, kod zaposlenih se otvara prije poroda kod liječnika opće prakse, pitaj u hzzo kako je za nezaposlene
    za naknadu grada se prijavljuješ kad prikupiš dokumente koji su ti za to potrebni, pitaj na općini

možeš tražiti porodiljnu naknadu kao nezaposlena ,ako se prijaviš na HZZ u roku 90 dana od dana završetka redovnog studija,također tada ostvaruješ godinu dana staža na HZMO.Ili da tražiš kao majka van sustava rada.Sve se raspitaj na HZZO

podižem temu zbog jedne nedoumice

Ima li otac djeteta pravo na slobodne dane za rođenje djeteta? Tata radi na određeno...

lukab's Avatar

ima ako mu tako pise u kolektivnom ugovoru ili ugovoru o radu

pa da... On radi u trgovini..
    U Zakonu o radu piše da ima pravo, u Pravilniku o radu piše do 5 dana, a u Kolektivnom ugovoru za trgovinu piše tri dana... Valjda je taj Kolektivni?

lukab's Avatar

mislim da se gleda kolektivni ali neka provjeri u firmi...