Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Pitanje za botaničare

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pitanje za botaničare

Zanima me kako bih mogla nabaviti sjeme biljke koja se zove sinjavica, tj. isatis tinctoria? Imal toga kod nas? Pretpostavljam da ima jer u suprotnom ne bi imali Sinj ni Druzbu sinjeg galeba, al nisam dosad u polju nabasala. Treba mi za bojanje (ovo je disklejmer ukoliko je doticna biljka kakva teska drozga, pa se ko mak smija uzgajat smao na 2 kvadrata).

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Kako je silina spadala u strogo zaštićene samonikle biljke bilo ju je zabranjeno sakupljati. Kakva je sad situacija iskreno ne znam, jer se mnoštvo tih propisa mijenjalo zbog usklađivanja sa EU legislativama. U svakom slučaju, ne preporučam sakupljanje prije provjere. Međutim na ovoj stranici je stavljena u slobodnu prodaju a kako je na stranici navedeno da ne prodaju zaštićene svojte, mogu se samo nadati da su u toku..

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

sad vidim da je naziv drugačiji, neka te to ne zbunjuje, kako ima više imena za istu biljku, botaničari odaberu samo jedan kao službeni što je u ovom slučaju silina (isatis tinctoria). Što se tiče njena staništa, ono koje je meni poznato potpada pod jedan nacionalni park (tako da od sakupljanja opet ništa )

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kazes silina? To joj je takodjer ime u nas?

Ako je to slucajno i dalje zasticena biljka, mogu li ju ja onda uopce uzgajati u polju i zatim koristiti to uzgojeno? Kuzim da ju u tom slucaju ne smijem brati, ali ne znam kakvi su propisi za uzgoj?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pisemo istovremeno.

Ne zanima me skupljanje, nego uzgoj za odredjenu namjenu. Bojanje. Znaci sama bih si uzgojila koliko mi treba. Imam gdje.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

da li je scimdapsus aureus otrovan. Mala mi je počupala listove, 99% nije ništa u usta stavila, ali svejedno pitam da sam sigurna

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Pisemo istovremeno.

Ne zanima me skupljanje, nego uzgoj za odredjenu namjenu. Bojanje. Znaci sama bih si uzgojila koliko mi treba. Imam gdje.
    Tek sad vidim...
    Mislim da ne bi smjelo biti problema ako možeš dokazati podrijetlo sjemena i ako nije namijenjeno za prodaju i sl.
    U krajnjem slučaju, možeš kontaktirati Ministarstvo kultute, Upravu za zaštitu prirode
    http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=38

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa Vidi poruku
    da li je scimdapsus aureus otrovan. Mala mi je počupala listove, 99% nije ništa u usta stavila, ali svejedno pitam da sam sigurna
    Scindapsus je otrovan zbog kalcijeva oksalata koje sadrži (http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_oxalate).
    http://lancaster.unl.edu/factsheets/031.htm
    neki od simptoma navedeni u slučaju gutanja scindapsusa: oral irritation, intense burning and irritation of the mouth, lips, tongue, excessive drooling, vomiting, difficulty in swallowing.

Najbolje je potražiti savjet liječnika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •