Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 154

Tema: Tips and Tricks za prestanak dojenja

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tina1975 prvotno napisa Vidi poruku
    @Anchi pa zar ti nije logicno da je manje stresno za dete da mu das da sisa pa ono vidi da to vise nije ukusno pa samo ne pozeli vise sisati jer mu se ne svidja nego mu ne dati dok trazi i davati mu objasnjenja koje ono u toj dobi nikako ne razume i to tvoje ne davanje shvata kao da ti sada njemu ne das da sisa, a on hoce...Ne znam moza nisam u pravu, ali meni je to nekako logicno...
    Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    X
    vidis, meni to nije logicno. meni je to prebacivanje odgovornosti. ako majka ne zeli vise dojiti, treba stajati iza prestanka njena odluka a ne odgovornost prebaciti na dijete i uvjeravat se da zato sto je namazala sisu necim odvratnim, dijete ne zeli vise sisati. to nije djetetova ovluka i zavaravanje je misliti da dijete vise ne zeli i nema potrebu sisati. ima i zeli samo vise ne moze.
    kad bi dijete samoinicijativno prestalo sisati, e onda bi se moglo reci:
    pa samo ne pozeli vise sisati
    dijete od 18mj koliko je tvoje (ako sam dobro zapamtila) trckara po ulici. kako objasnjavas da ne smije izletati na cestu? bolje da ne velim usporedbu koja bi bila analogna octu na sisi pa da samo vise ne pozeli

@bobica, usporedba sa peci ti je na mjestu

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mene su ove nadri-metode skroz zbunile! i cijeli dan mi se vrte po glavi oni flasteri na bradavicama!! užas! moja bi beba pojela i flastere i bradavice i još bi bila strašno isfrustrirana i uvrijeđena da bi bilo problema sa spavanjem!
    iz tog razmišljanja pojavio se ovaj upitnik:

Što radite ako dijete želi jesti čokoladu? baš ono želi je i voli je? a vi kao roditelj ne želite da dijete jede čokoladu!

A) sakrijete od djeteta sve kućne zalihe čokolade i ponudite djetetu više voća kako bi mu unaprijed odvratili misli od čokolade
    B) čokoladu namočite u papar, ocat i slične 'delikatesne okuse i dalje nudite djetetu kako bi mu se čokolada zgadila
    C) čokoladu zamotate u prozirni celofan i gledate dijete kako se muči pokušava okusiti čokoladu kroz najlon
    D) dadete djetetu malo čokolade a onda kažete 'e sad je dosta' i gledate ga kako cvili i žica jooooooš
    E) nešto peto

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

e ovo ti je dobra usporedba...

svakako je moj odgovor A

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    htjedoh reći bolje je prekinuti i par mjeseci kasnije pa da se to odradi bez stresa po dijete nego da cijeli život dijete pamti kako ga je nakon sisanja peklo u ustima od ljute paprike npr. možda to sada zvuči glupo, ali djeci se zaista takve stvari mogu urezati u glavu. njemu su mamine sike "svete" i to treba tako ostati.
    slažem se u potpunosti

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj put odvikavanja od sike je bio potpuno bezbolan stoga možda i nisam sto posto relevantna da dajem svoja mišljenja ali imali smo odvikavanje od dude. Kada je L. imala 3 i kusur odlučila sam da je dosta dude najviše zbog njenih zubića a i bila je već velika cura po mome mišljenju za dudu.
    Ne želim uspoređivati dudu i sisu, ali kada dijete nešto voli onda voli!
    Imali smo puno razgovora i dogovora. Laura je željela romobil pa smo se dogovorile da će ona svoju dudu dati dobroj vili da ju vila odnese jednoj bebi koja plače a da će njoj dobra vila donjeti romobil, tako je i bilo. Prve dvije večeri su prošle u suzama ali bila sam ustrajna i duda je ostala u prošlosti i jednom lijepom sjećanju.
    E sada meni nije palo na pamet da premažem dudu sa nečim pa da ju ogadim L. ali zaista ne vidim problem u dosjetljivim mamama!

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

[QUOTE leonisa

@bobica, usporedba sa peci ti je na mjestu [/QUOTE]

,kako netko može smatrati da je prislanjanje dječje rukice na vrelu peć usporedba na mijestu!!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mislim da nije problem u usporedbi niti je problem u onome što ja pričam - nego je problem u onome što ljudi zaista rade i koje metode 'odgoja' imaju!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi smo sada sa 19 mjeseci prestali. Imali smo super štos: rekli smo da je pesica odnijela titi i kad bi god tražio išli smo razgovarti s pesicom da li bi nam titi dala natrag i nakon par dana nije ni tražio. Sad mu sam dajem i on se samo pomazi, ali ne pokušava povući.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

evo ja zadnjih dana malo češće nudim bananu i mlijeko iz šalice i beba manje grebe po mom 'dekolteu'
    navečer ju dobro nahranim (griz sa pahuljicama, jučer čak jaje na kajganu) i manje se budi

i ja sretna - dnevno 2 sike, po noći jedna - jupiiiiiii
    sad može tako do škole ako hoće!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mislim da pretjerujete s zgražanjem i usporedbama tipa istrčavanja na prometnu cestu, stavljanjem ručice na vruću peć...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da pretjerujete s zgražanjem i usporedbama tipa istrčavanja na prometnu cestu, stavljanjem ručice na vruću peć...

Žao mi je što ti smetaju usporedbe a ne smetaju ti nečija djela!
    Što misliš o flasterima na bradavicama? I još me zanima što misliš o papru na bradavicama?
    Jesi li kad probala slanu kavu? Pokvareno mlijeko? - kakav je osjećaj kad dobro potegneš iz šalice a mlijeko pokvareno?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Bobica prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što ti smetaju usporedbe a ne smetaju ti nečija djela!
    Što misliš o flasterima na bradavicama? I još me zanima što misliš o papru na bradavicama?
    Jesi li kad probala slanu kavu? Pokvareno mlijeko? - kakav je osjećaj kad dobro potegneš iz šalice a mlijeko pokvareno?
    Osjećaj sigurno nije poput udarca automobila, ili dodira vruće peći...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Omg!
    toliko o usporedbama - ja te pitam za pokvareno mlijeko ženo!?

Pa nitko ovdje nije gurao djecu pod auto niti je stavio ručicu na peć - ajme ne!!!!!
    Pričamo o tome kako su neki zaista mazali grudi limunom, paprom i octom i to su dali svojim bebićima da probaju!
    Ja to ne bi mogla - ne hvala!

Ali nisi ti to povezala vidim ja!
    I dok odustajem od rasprave u uhu mi zvoni Oliver - 'tko sam ja da ti sudim'

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a što nije moguće da beba jednostavno sama s vremenom prestane tražit bez bilo kakvih trikova?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

naravno da je moguće.
    ali je zato ponekad potrebno puno više vremena.
    teško će koje dijete samoinicijativno prestati dojiti prije navršene dvije godine.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa Vidi poruku
    opet promasena poanta....ja u toj usporedbi istrcavanja i stavljanja octa na sisu nisam mislila na pretrpljenu bol (iako je to tocno, da smo manje osjetljivi na nefizicku bol iako ona moze biti i jaca od fizicke) vec postavljanja (granica) prema djetetu kao i samog usmjeravanja djeteta u odgoju i zivotu.
    onako kako bi ishendlala istrcavanje na cestu (postavljanjem (jasnih!) granica, a pri tome ne mislim na drzanje djeteta na lajni ili dizanja ograda ) isto tako bi ishendlala neko drugo ponasanje, bilo da se radi o vrucoj peci, nedozvoljenoj namirnici ili dojenju ako sam odlucila prestati sa njime.

steta sto su na tu tematiku Bubicin i BB postovi prosli nezapazeno...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zapravo, uopce nisam usporedila istrcavanje na cestu vec sam majku koja je "rijesila" problem sisanja (mislim Tina) premazivanjem sise sa octom (jer je to kao najlakse i kako ce dijete od 18mj razumijeti da sad vise nema sisanja) pitala kako ce objasniti/rijesiti istrcavanje djeteta na cestu, jer 18mj dijete koje ne moze shvatiti da vise nema sisanja jako lako moze u setnji poletit i izletiti na cestu i nekako ce se valjda postaviti...zapravo moje pitanje je bilo vise retoricki i odnosilo se na rjesavanje "problema".

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali do 2 godine dijete ti mora dobivati 500 ml mlijeka na dan, da li tvog, adaptiranog ili kravljeg. Jogurt se u to ne računa. Dobro, u frapeu je mlijeko.

Ne preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija dojenje do (barem) 2 godine bez razloga, nego zato što je to djetetu potrebno, s nutritivnog (prehrambenog) i emotivnog aspekta. Ovu granicu od 2 godine i sama sam primijetila, dotad su (po meni) još prave bebe. Nakon 2 godine puno više govore i sigurniji su u kretnjama.

A ocat...
    Ne mogu vjerovat da nitko nije reagirao na ovu nebuloznu tvrdnju da djetetu treba pola litre mlijeka-i da se jogurt u to ne računa!!! Ma otkud ti to??? Ni sir se ne računa, ni kefir, ni vrhnje?!?!

I inače, tužna sam jer je topic pun prepucavanja i osuđivanja umjesto savjeta tj. iskustava kome je koja metoda uspjela. Bilo bi korisnije da su cure nabrajale svoje metode, pa da svatko odluči za sebe da li nešto želi, da li mu je prihvatljivo, nego da se nakon svakog savjeta izreda 100 mišljenja.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Potpisujem ulu u potpunosti.
    Mislim da nema potrebe za ovakvim razglabanjima, mogu reći svoje iskustvo.
    Moja starija kćer je dojila 20 mjeseci. Noću, danju, kao novorođenče - u tih 20 mjeseci nikada, ali nikada, nisam odspavala više od sat-dva u komadu. Noću sam nekada znala nabrojati i preko dvadesetak buđenja. Kako sam počela raditi s njenih navršenih 15 mjeseci, bila sam prisiljena prestati s dojenjem, jer jednostavno više nisam mogla funkcionirati. Kako sam to izvela? Samo sam rekla, gotovo je, nema više - i moja curka, koja ima divan karakter, razumna je, strpljiva - a takva je bila i kao dijete od 20 mjeseci, prihvatila je to bez pogovora - i počela mirno spavati cijelu noć - tako da se teorija o nespavačima kod nas nije pokazala točnom.
    Mlađa kćer sada ima 23 mjeseca. Karakterom se u potpunosti razlikuje od svoje sestre (iako je i ona prava ovisnica o maminom mlijeku). Kako ću nju odviknuti od dojenja, još zaista ne znam, samo znam da to neće biti slučaj kao kod starije.
    Željela bih samo naglasiti da je svako dijete različito, trebamo prepoznati što i koji postupci u naše djece izazivaju stres i pokušati to izbjeći koliko god je to u našoj moći. Znam da jednostavno prekinuti dojenje, kao što sam napravila prvi put, iako najpoštenije, bi moju kćer učinilo nesretnom, bijesnom, isfrustriranom, a to ću, kao majka, nastojati izbjeći pod svaku cijenu.
    Javim vam kako će proći odvikavanje...

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj ula prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mogu vjerovat da nitko nije reagirao na ovu nebuloznu tvrdnju da djetetu treba pola litre mlijeka-i da se jogurt u to ne računa!!! Ma otkud ti to??? Ni sir se ne računa, ni kefir, ni vrhnje?!?!
    Ne znam je li tebe mama dojila, ali te očito nije naučila pristojnosti. S takvima najradije ne bih komunicirala, ali onda njihove dezinformacije ostaju bez odgovora.
    Bolje bi ti bilo da proučiš tekstove:
    Što ako dijete jede čvrstu hranu?
    U nekom trenutku između šestog mjeseca i prvog rođendana (budući da se dohrana uvodi postupno), dolazi do smanjenja količine mlijeka, no majčino mlijeko bi trebalo i dalje, tijekom čitave prve godine, ostati glavna namirnica u prehrani djeteta. Zbog velikih razlika u količini krute hrane koju djeca jedu tijekom drugih šest mjeseci, varira i ta količina mlijeka. Jedna studija pokazuje da je prosječna količina mlijeka u dobi od 7 mjeseci 875 ml dnevno (93% ukupne hrane), dok u dobi između 11 i 16 mjeseci iznosi oko 550 ml (50% ukupne hrane).
    U nekoliko studija mjerena je količina majčinog mlijeka između 12 i 24 mjeseci i došlo se do prosječne količine od 400 do 550 ml dnevno. Ta količina između 24 i 36 mjeseci iznosi između 300 i 360 ml dnevno.
    Evo cijelog teksta:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2562

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Potpisujem Ulu...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sad ću se malo udaljiti od teme, ali samo nakratko. Ne znam kako onda preživljavaju djeca alergična na mlijeko i mliječne proizvode, a koja iz nekih razloga nisu dojena? Kako žive djeca makrobiotičara i vegana nakon što prestanu dojiti? (ako uopće i doje - znam i za takve slučajeve). Pravilnom, uravnoteženom prehranom mogu se nadomjestiti i mlijeko i mliječni proizvodi kod osoba koje iz određenih razloga ne mogu konzumirati iste (kakva sam i sama).
    Molim vas, dajte savjete i iskustva kako što bezbolnije prestati dojiti, a ne prepucavajmo se i ne prozivajmo koga je majka naučila pristojnosti, a koga nije, mislim da je to sasvim nepotrebno.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Odgovor je adaptirano mlijeko na bazi soje koje se izdaje na liječnički recept u slučajevima alergije na kravlje mlijeko. U pravu si n.grace, topic je otvorila majka koja je željela savjet kako što bezbolnije prestati dojiti, a ne biti metom forumskog linča.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni se čini kako ste upravi vi krenule u linč nas kojima se ne sviđaju "paprika i ocat" metode.
    nitko od nas nije optuživao, samo smo izrazile neslaganje sa njezinim prijedlogom.

dobila je linkove na tekst koji je mogao pomoći i time je trebao biti "pokriven" stručni dio.
    a mi, kao majke djece koja su isto nekada prestajala dojiti, valjda možemo reći da nem se nešto čini okrutnim.

ili ne možemo?

n.grace, ne razumijem tvoje pitanje?
    majke koje ne doje imaju čitav spektar adaptiranih mlijeka.
    neka od njih su hipoalergena.
    u čemu je problem?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa i sama kaže "siroto dijete"

naravno da je siroto kada ga mama zlostavlja mažući ono što mu je najdraže okusima koji bi mu trebali biti - odvratni!
    i još za dojku govori da je "kakana", crta neke točkice...

možda je to nekome smiješno.
    ali doista nije

valjda bih se jednako smijala da mu vrata pričepe prste...
    Jesi sigurna da nitko od vas nije optuživao? Ti si jednu majku optužila za zlostavljanje svog djeteta (iako možda nenamjerno).
    N.grace je pitala za prehranu dojenčadi koja iz nekog razloga ne doje i alergična su na sastojke kravljeg mlijeka.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U čemu je problem? Nema problema. Znam da postoje adaptirana mlijeka, hipoalergena mlijeka kojom se djeca hrane ako nisu dojena, a moj post se odnosio na nešto veću djecu koja su prestala s dojenjem - i na tvrdnju da trebaju dnevno konzumirati pola litre mlijeka. U našem domu nitko ne pije kravlje mlijeko, ne podnosimo ga ni MM ni ja, pa ga tako i naša starija kćer vrlo rijetko ima na svom jelovniku. Znam i za ekstremne slučajeve kada majke nisu dojile, a nisu ni koristile adaptirana mlijeka, već neke druge varijante, ali osobno to smatram opasnim i ne bih dalje to komentirala.
    Mislim da nema linča na vas kojima se ne sviđaju gore spomenute metode. Osobno, nisam pristalica takvih metoda. Dozvolimo samo da svatko ima pravo reći svoje mišljenje, naravno da se ono nekome može svidjeti i učiniti korisnim/prihvatljivim, a nekome ne mora.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mogu se ja ubacit sa sličnim, a opet suprotnim pitanjem od ove teme? znaju mi reč da će bebač s dohranom odbacit dojenje jer će joj kao bit super svi novi okusi
    mene je zapravo strah da beba sama ne prestane prerano dojiti jer bih ja htjela da doji do 2god /ako hoće i dulje/
    inače je veeeeeeeliki cicoljubac

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mi smo počeli sa dohranom sa 6 mjeseci - iako su svi govorili da bebi mlijeka nije dosta i da nek joj 'dam jesti'
    dohranu smo uveli samo zato jer više nismo mogli jesti a da nas beba ne gleda - onaj pogled i ja bi to!
    i otvarala je usta i dozivala da i njoj damo malo toga što mi jedemo. i zapravo to nije bila dohrana nego kao deserti tek toliko da ima žlicu i da mi jedemo u miru! sad ima 13 mjeseci i još uvijek dojimo - sad je hrana glavna a sika je desert!
    mislim da je bebi miris i okus dojenja nešto najljepše i najtoplije što mama može dati i nikako te neće odbiti zbog kuhane cvjetače, voćnog jogurta ili lino keksa u to budi sigurna

probaj bebine kašice pa ćeš vidjeti kako su fiiiine - meni je to sve bilo bljuc! i čudila sam se da ona to hoće jesti!

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

tina55, mislim da je, ako ti imaš stav da želiš dojiti (tj. ako nemaš stav da želiš prestati), mala vjerojatnost da se tako malo dijete toliko oduševi novim okusima da prestane tražiti dojku. Najčešće, a i iz moja dva iskustva, bude obrnuto. Toliko im se sviđa mamino mlijeko da mu niti jedan novi okus koji mu ponudiš nije ni do koljena (moji su dohranu počeli prihvaćati: prvi s godinu i pol, a drugi s godinu dana, do tada bi pojeli žličicu nečega na dan, ako i to )

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nemoj se bojati da će se to dogoditi, ako želiš dojiti do druge godine sigurna sam da ćeš uspjeti i da će to tvoja beba sama potencirati. Sam čin dojenja je nezamjenjiv pred konzumiranjem hrane žlicom, vilicom, rukama... Sisanje, okus, kontakt kože na kožu je nezamjenjivo za dijete. Mi smo dohranu počeli tek od 8-og mjeseca, pokušali smo s 6,5, ali je odbijao. Sada papa doslovno sve (2god) i uživa u hrani, ali i dalje je veliki cicoljubac... Iako meni je ponekad teško, smršavila sam 10 kilograma, imam podočnjake do poda, izgrebane bradavice... da ne nabrajam dalje. Zato me jaaako zanima ova tema, jer ne znam koliko ću još dugo moći. I upravo zato me smeta što se rasprava koći komentarima koji nikome nisu od pomoći tipa "kako je mogla tako", bolje neka se piše o tome "zašto ne bi pokušala ovako".

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa Vidi poruku
    tina55, mislim da je, ako ti imaš stav da želiš dojiti (tj. ako nemaš stav da želiš prestati), mala vjerojatnost da se tako malo dijete toliko oduševi novim okusima da prestane tražiti dojku. Najčešće, a i iz moja dva iskustva, bude obrnuto. Toliko im se sviđa mamino mlijeko da mu niti jedan novi okus koji mu ponudiš nije ni do koljena
    potpis....prije da ćeš kukati kako ne prihvaća dohranu nego da odbija siku. gotovo mislim da je nemoguće da beba zbog dohrane počne odbijati dojenje jer njima je to nešto najljepše na svijetu. a da vidiš tek poslije godine dana kada počnu biti pravi ovisnici....bar moji jesu.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma ja se nekako držim promatranja ponašanja bebe, a zasad (ima 5mj) joj je sika sve na svijetu: papica, utjeha i jedino tako spava i smiruje se

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    U čemu je problem? Nema problema. Znam da postoje adaptirana mlijeka, hipoalergena mlijeka kojom se djeca hrane ako nisu dojena, a moj post se odnosio na nešto veću djecu koja su prestala s dojenjem - i na tvrdnju da trebaju dnevno konzumirati pola litre mlijeka. U našem domu nitko ne pije kravlje mlijeko, ne podnosimo ga ni MM ni ja, pa ga tako i naša starija kćer vrlo rijetko ima na svom jelovniku. Znam i za ekstremne slučajeve kada majke nisu dojile, a nisu ni koristile adaptirana mlijeka, već neke druge varijante, ali osobno to smatram opasnim i ne bih dalje to komentirala.
    Mislim da nema linča na vas kojima se ne sviđaju gore spomenute metode. Osobno, nisam pristalica takvih metoda. Dozvolimo samo da svatko ima pravo reći svoje mišljenje, naravno da se ono nekome može svidjeti i učiniti korisnim/prihvatljivim, a nekome ne mora.
    x

Mi ne konzumiramo mlijeko, a knjizi "Cijepljenje za brižne roditelje" jasno piše da mlijeko nije nužno u prehrani djeteta starijeg od godine dana. Govorim o kravljem mlijeku, da me ne bi sad tu linčovali, majčino mlijeko je drugi svijet. Ovo o pola litre mlijeka dnevno je dezinformacija. Čak se česte upale uha povezuju sa prevelikim konzumiranjem mliječnih masti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, debelo smo otišle u oftopičarenje...

niti je tema količina mlijeka koju dojenče treba dnevno popiti, niti je tema što piju djeca koja ne podnose mlijeko životinjskog podrijetla, a nisu dojena.

tema je tips and tricks za prekide dojenja s time da ja ne mogu tolerirati nasilne metode, koliko god se trudila biti blagonaklona prema svima.
    i, da, mislim kako to jest zlostavljanje.
    onako kako o tome piše leonisa, da je sada ne ponavljam.

vratite se na temu sa svojim iskustvima.
    "službeni" savjeti su na linku koji je netko gore stavio, ali pretpostavljam kako se mnoge majke domisle kako će prestati dojiti, a da pritom ne zanemaruju djetetove potrebe.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Oprosti apricot na oftopičarenju ali kao što tebi smetaju savjeti o octu meni smetaju savjeti o količini kravljeg mlijeka koje bi dijete trebalo popiti jer ne želim da neka mama koja ovo čita pomisli da joj dijete u danu u kojem je pojelo npr. 2 acidofila i svježi sir mora još popiti pola litre kravljeg mlijeka! To je previše mliječnog za dijete, što i sama dobro znaš, i iako to nije tema ovog topica, bitno je za zdravlje naše djece!
    Neću više oftopičariti, ali oftopičare i oni koji stavljaju linkove nevezane za diskusiju.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moj je dojam nakon citanja ovog topica da puno majki misli da se dojenje prekida brzo. Ne mora tako biti.

Ja sam sa obje svoje cure u jednom trenutku, negdje oko njihovih 2 ili 2.5 godine, osjetila da im je dosta. I njihovo bi se sisanje u tom trenutku nekako promijenilo, nije taj moj osjecaj dosao bezveze, zato sto je proslo x mjeseci ili godina. Sto se dogodilo na kraju? Starija je prestala dojiti s 3 godine i 3 mjeseca, a mladja s 3 godine i 7 mjeseci, obje zato sto im se tehnika dojenja toliko pokvarila da vise nisu znale uzeti sisu.

Zasto je trebalo toliko dugo da prestanu? Zato sto dijete treba jako puno toga nauciti da bi prestalo sisati:
    - kad se udari, prva stvar je da trazi sisati - treba se nauciti da je npr. dovoljno da mama poljubi udareno mjesto ili da zagrli mamu i dobro se isplace i da ce mu biti bolje
    - kad ide spavati, trazi sisu da se umiri - treba se nauciti da moze zaspati i uz pricu prije spavanja
    - kad mu je dosadno, trazi sisati - treba nauciti da se moze zabaviti i bez sisanja
    ... nastavite same

Sve ovo mogu nauciti i sami iz cista mira, ali lakse im je ako smo mi tu da im sve to pokazemo, da pronadjemo nacin kako ih nauciti da se suocavaju s raznim situacijama, a bez sise.

Kako djeca uce jednu po jednu stvar, traze sve rjedje i rjedje i na kraju im se tehnika sisanja pokvari, jer im sisa jednostavno vise ne treba.

Eto, jednostavno je. Samo treba malo strpljenja i sve se rijesi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ula prvotno napisa Vidi poruku
    Neću više oftopičariti, ali oftopičare i oni koji stavljaju linkove nevezane za diskusiju.
    opomena se odnosila na sve, stvarno ne znam zašto si se ti našla prozvanom.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Majke prekidaju dojenje iz različitih razloga i kada se krene u tom smjeru od strane majke odluka je donesena i mora se sprovesti, čekanje da dijete dođe do faze kada samo odbija je nemoguće. Ovo je tema za pomoć majkama kada dođu u tu fazu, a ne prozivanje majki koje prestaju dojiti.

Dojenje je dobro dok god majci i djetetu odgovara. Majke dolaze po podršku na vjerovatno jedino mjesto gdje su je čitavo vrijeme nalazile jer je šira okolina još uvijek nenaklona dugodojilicama.

Osim toga postoji način razgovora ako se s nečim ne slažeš bez da se vrijeđa sugovornika...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je dojam nakon citanja ovog topica da puno majki misli da se dojenje prekida brzo. Ne mora tako biti.

Ja sam sa obje svoje cure u jednom trenutku, negdje oko njihovih 2 ili 2.5 godine, osjetila da im je dosta. I njihovo bi se sisanje u tom trenutku nekako promijenilo, nije taj moj osjecaj dosao bezveze, zato sto je proslo x mjeseci ili godina. Sto se dogodilo na kraju? Starija je prestala dojiti s 3 godine i 3 mjeseca, a mladja s 3 godine i 7 mjeseci, obje zato sto im se tehnika dojenja toliko pokvarila da vise nisu znale uzeti sisu.

Zasto je trebalo toliko dugo da prestanu? Zato sto dijete treba jako puno toga nauciti da bi prestalo sisati:
    - kad se udari, prva stvar je da trazi sisati - treba se nauciti da je npr. dovoljno da mama poljubi udareno mjesto ili da zagrli mamu i dobro se isplace i da ce mu biti bolje
    - kad ide spavati, trazi sisu da se umiri - treba se nauciti da moze zaspati i uz pricu prije spavanja
    - kad mu je dosadno, trazi sisati - treba nauciti da se moze zabaviti i bez sisanja
    ... nastavite same

Sve ovo mogu nauciti i sami iz cista mira, ali lakse im je ako smo mi tu da im sve to pokazemo, da pronadjemo nacin kako ih nauciti da se suocavaju s raznim situacijama, a bez sise.

Kako djeca uce jednu po jednu stvar, traze sve rjedje i rjedje i na kraju im se tehnika sisanja pokvari, jer im sisa jednostavno vise ne treba.

Eto, jednostavno je. Samo treba malo strpljenja i sve se rijesi.
    meni se ovi čini vrlo logičnim te bih i sama jednog dana htjela prestati dojiti vodeći se ovim načelom
    isto mislim da se ne prestaje dojiti preko noći (osim ako se ne radi o nekim zdravstvenim problemima mame i slično, dakle ako je mama prisiljena to učiniti) već da je to jedna faza spontanog i postepnog odvikavanja, koja može trajati i vrlo dugo
    ovo je moje teorijsko razmišljanje, jer sam prvi puta mama koja još uvijek uživa u dojenju

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

NatasaM, puno ti hvala na prekrasnom postu.

apricot, postavila si mi pitanje - ja sam na tvoje pitanje odgovorila. Ispričavam se na udaljavanju od teme.
    Kao što sam već napomenula, nisam zagovornica metoda koje se spominju u ovom topicu, odbojne su mi i strane, ne bih ih primijenila i uistinu mi se ne sviđaju - ali mislim da smijem reći da mi se izraz "zlostavljanje" ovdje čini preteškom i neprimjerenom.
    Naravno, to je tvoje pravo, a ja sam rekla svoje mišljenje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    Majke prekidaju dojenje iz različitih razloga i kada se krene u tom smjeru od strane majke odluka je donesena i mora se sprovesti, čekanje da dijete dođe do faze kada samo odbija je nemoguće. Ovo je tema za pomoć majkama kada dođu u tu fazu, a ne prozivanje majki koje prestaju dojiti.
    Ni u jednome trenutku nije bilo upitno treba li pokretačica topika prestati dojiti.
    To je njezino pravo i vrlo rijetko pokušavamo nekoga odgovoriti od toga.
    Dojenje je izbor, a ne nametanje i mislim kako svaka od nas to prihvaća.
    Kako i ranije rekoh, pa i mi smo jednom prestale dojiti, nećemo valjda do beskraja?!
    A tko je taj koji će i koji može odrediti granicu odustajanja?!

To, dakle, uopće nije bilo sporno i ne znam zašto se to ikome imputira?
    Sporne su metode.
    Kao što na izazovima nismo blagonaklone prema nasilnim odgojnim metodama, kao što se ne podržavaju one koje sa 2 mjeseca krenu s dohranom... eto tako se ne podržava prekid dojenja mazanjem bradavica octom npr.

Nitko ženu nije napao, samo su metode proglašene lošima.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moje iskustvo je slicno ko iskustvo mame Natase samo sto je nas prestanak zapoceo blokadom nosa i nemocnost prohoda zraka za vrijeme sisanja sto je nuzno uzrokovalo smanjenje produkcije mlijeka i pogorsanjem tehnike. taj prestanak je zapoceo sa njenih 2,5 god. i narednih 6mj. svelo se na sve rijedja trazenja i isisavanje gutljaja dva da bi sa 3 god. zadnji put trazila. bilo je perioda kad nije trazila i po 15 dana, pa kad bi 16. trazila ja sam joj dopustila. nisam morala ali sam tako odlucila jer mi nije bio problem. pustila sam ju da sama vodi. no i da nisam, prestanak ne bi bio preko noci vec postepeno.

nakon toga u ovih godinu dana znala je spomenuti sisanje i da bi sisala ali smo to rijesili sa razgovorom i prisjecanjem na lijepe uspomene. i danas prica kako je mlijeko bilo fino (iako je zadnjih par puta povukla ono slano i napravila bljutavu facu) i sa takvom toplinom prica o dojenju da mi je srce ko kuca kad joj vidim onaj sjaj u ocima.

znaci nas prestanak je trajao oko pola godine. ne mogu reci da je prestala jer vise nije imala potrebu za sisanjem jer i dan danas sisa palac ali spletom okolnosti prestanak je krenuo i nije bio traumatican ni za mene ni za nju.

no bez obzira na polagani prestanak, osjetila sam napetost u dojkama u tom periodu zato i upozoravam na to da se ne zaboravi da proizvodnja ne prestaje preko noci i da se obrati paznja i na to u slucaju "brzog" prestanka. btw. i godinu dana nakon zadnjeg "sisanja" ja sam mogla iz dojke istisnuti mlijeko

neke mame su prestale sa dojenjem preko ljeta kad su klinci bili sa bakom i didom na moru. neka djeca su pak nakon 2tj. pauze opet dojila. djeca su drugacija, bas kao sto smo i mi i u tom prestanu zajednistva ne trebamo zaboraviti na njihove potrebe i zelje i trebali bi taj prestanak uciniti sto njeznijim i pazljivijim jer je to velika promjena i za nas i za dijete.

primjer: i kad dolazi prinova u obitelj, ne pojavi se majka odjednom sa novom bebom, vec mjesecima priprema starije dijete na dolazak mladjeg, zar ne?
    Posljednje uređivanje od apricot : 17.03.2010. at 19:17

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

leonisa,

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

joj...mislila sam na NatasuM...ne mama Natasu, sorry :sramise:

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Leonisa, sve OK

Nisam svojim postom htjela rastuziti mame koje iz nekog razloga moraju naglo prestati s dojenjem.
    Takodjer, neka djeca uce stvari brze, dok druga uce sporije (moje cure spadaju u ovu drugu kategoriju :D ). Samo sam htjela reci da djeci treba dati vremena da nauce da se moze zivjeti bez sise.
    Osim toga, razumijem i kad si na rubu da jednostavno prekines odmah i sad - i sama sam u ovih skoro 7 godina dojenja nekoliko puta bila imala takav grozan osjecaj. Ali nekako te sve stvari prodju. Mislim da je puno bolji osjecaj i majci kad je prekid dojenja jednako lijep kao i samo dojenje.

E da, jos da dodam: kako prepoznati da kraj stvarno jako blizu?
    Kad se dijete prehladi, a sisa nije prva stvar koju trazi, nego mu je dovoljno da ga grlite i da je pored vas.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, i ja sam pisala i mislila na "planski" prestanak dojenja ne onaj koji je uzrokovan visom silom.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Već smo upozorene da se ne udaljavamo od teme; o ovome možemo raspravljati na drugom mjestu.
    Vratimo se na tips and tricks...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Već smo upozorene da se ne udaljavamo od teme; o ovome možemo raspravljati na drugom mjestu.
    Vratimo se na tips and tricks...
    tako je!!
    hihih
    meni je fora kako je tina197nešto otvorila temu, skinula bebu sa cice i nestala a mi ostale u raspravi
    mlijeko, jogurt, flaster, ocat, papar, čokolada, linkovi, citati, problemi, topic, off topic, osude, presude . . . . .

dakle evo mene i moje bebe
    - mi smo se nekako zaustavile na jednom noćnom dojenju, jednom buđenju pa mazikanju bez sike i ja sam sretna a i beba nema prigovora.
    sad mislim da je noćno dojenje bilo zapravo moj način 'ušutkavanja' bebe - ona se nešto javi, ja mrtva umorna, samo vadim siku, beba ćapi i spava dalje
    kad to meni više nije odgovaralo - a sigurna sam da nije gladna tješim je zagrljajima i pričicom, nekad upalimo i muzikicu koja inače svira za laku noć i ubrzo zaspimo obje

čini mi se da treba razlikovati glad i utjehu. kad to uspijemo lakše je. hranu dajemo žlicom a ljubav i utjehu zagrljajima ( i pokojom sikicom)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

da, i meni je trebalo dosta vremena za nauciti rjesavati stvari bez sise, pogotovo kad bih bila premorena

najgore mi je bilo poslije kad bi se razbolile: sto se daje prehladjenoj djeci? kako snizavati temperaturu? ... x pitanja

sve treba nauciti i mama, taj sam dio vec i zaboravila

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa Vidi poruku
    da, i meni je trebalo dosta vremena za nauciti rjesavati stvari bez sise, pogotovo kad bih bila premorena

najgore mi je bilo poslije kad bi se razbolile: sto se daje prehladjenoj djeci? kako snizavati temperaturu? ... x pitanja

sve treba nauciti i mama, taj sam dio vec i zaboravila
    prvo povracanje i crijevna viroza nakon prestanka dojenja...tad me prvi put ulovila panika kad nije nista htjela popiti i bila na rubu dehidracije.
    no i dan danas kad trazi utjehu zna biti u mom zagrljaju u istoj pozi ko kad je dojila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •