To za neke može biti samo pretpostavka, ali ipak ostaje činjenica. Koju potvrđuju medicinska istraživanja. Koja desetljećima prati dr Odent.
A tko ne želi, ne mora pitati Odenta. Može sam pratiti istraživanja, čitati sažetke, pretplatiti se na relevantne časopise itd.
Pod uvjetom da za to ima volje, vremena, medicinskog znanja, znanja engleskog jezika, te novca. Jednostavnije je, čini se, ipak pitati Odenta. On nam je jednostavnim jezikom iznio najzanimljivije rezultate istraživanja koja su relevantna za područje fiziologije poroda. I ja mu vjerujem.
(Za svako istraživanje on je naveo kad je provedeno, na kom uzorku, koji su rezultati. I u vezi s tim, praksu u pojedinim zemljama vezanu uz pojedine aspekte tog istraživanja.)
Ovo mi se stvarno čini cenzurom. Ne moraš ti osobno nešto podržavati, niti ostalo osoblje to mora, ali brisati podršku drugih ljudi... i to majci i bebici, zdravima i čitavima, koje sada uživaju u svojoj bliskosti![]()
Jako duhovito.
A ovo je fakat dijametralno suprotno bilo čemu što je Odent govorio.
molim??
ovakvu argumentaciju još nikada nisam čula na ovoj temi
ni na ovom forumu
ni u svom životu
a nadam se da više niti neću
jako sam razočarana
dakle, knjigu nisi čitala, ali ta knjiga je loša
neku ženu nisi nikada vidjela, ali ona je ružna
tako si barem ti zaključila
moje postove nisi čitala, ali ja sam nekonstruktivna
svaka ti čast
ovo ti je vrijeđanje, i to neargumentirano, i kosi se s pravilima foruma
koja si možda i sama sastavljala
ali se izgleda ne osjećaš obveznom poštovati ih
pa da onda poštuješ barem običan bonton?
ovaj forum ima opciju prijave posta adminu
molim te upotrijebi je i prijavi me admini/ca/ma jer mi je dosta toga da pisete kako meni niko nece nista, a ustvari me nitko nikad nije ni prijavio admini/ca/ma i ustvari me nizasta niti nemate prijaviti
ali ajde
mozda me anchie natjera da ih za kaznu procitam
a white musk joj se pridruzi pa mi za dopunsku izabere deset tvojih quotova koje moram odradit
Posljednje uređivanje od ivarica : 08.02.2010. at 01:46
Pratim temu od početka. Jako zanimljiva rasprava koja, sigurna sam, zanima mnoge. I ja sam jedna od mnogih koje su se zagrijale za kućni porod zahvaljujući Rodi. Upravo me toliko citiranje g. Odenta koje je kod nekih forumašica postalo sektaško, odbija i odbilo. Mislim da bi bilo mnogo bolje da se borimo za početak za poboljšanje uvjeta tamo gdje po zakonu moramo roditi, u bolnicama, nego da ispravljamo krive Drine. Mnoge bolnice kod nas nemaju osnovne uvjete za majku i dijete, pravo na izbor načina poroda, odabir roaming-in ili ne. Promišljena promjena je puno zdravija nego trčanje za trendovima i pomodarstvo. Pampersice i adoptirano mljijeko su nekad bili hit, sterilni i zdraviji za majku i dijete, tek sad uviđamo da to baš i nije tako, a onda su se rugali zaostalim seoskim ženama koje su još dojile i prematale djecu krpama.
isvetica, jesam li dobro razumjela - zagrijala si se za kucni porod, a eto, odbilo te to sto netko citira svjetskog strucnjaka na tom podrucju??isvetica prvotno napisa
pa dobro daj mi reci kog bi trebalo, po tebi, citirat i na koga se pozivat ako te citiranje nekoga tko ima nekog pojma i ko je svjetski priznat, kaj se teme tice, odbija
pa onda sto cekas - bori seisvetica prvotno napisa
sto si ti do sad ucinila kako bi poboljsala uvjete u rodilistima?
Posljednje uređivanje od Mukica : 08.02.2010. at 08:23
Ancica, ako nije problem, ti ćeš brže do tih informacija, na koju se to podpopulaciju glede odobravanja ili podupiranja abortusa u Rodinim službenim stavovima odnosi (samo informativno pitam, nisam alter ego don Ante Bakovića)
Stajališta struke, mislim na ginekologe, je da su i abortus, i carski rez, svaka u svojoj domeni,
riskantne i nepoželjne opcije, zapravo, zadnje na koje bi se trebalo ići, u nuždi,
tj. trebalo bi ih izbjeći ako se ikako može (iz brojnih razloga).
Njihovo je stajalište da i neasistirani, odnosno, bez svih mjera opreza i medicinske podrške, organiziran porod u kući, također nosi rizike koje bi trebalo izbjeći.
Ok, to su medicinari, koji su davno odustali od držanja strane "prirodnome" pa u sklopu uhodanog sistema više provode ono instrumentalizirano.
Vjerojatno nisam baš posve jasna, hoću reći da se službena stajališta Rode glede elektivnog carskog ne kose sa službenim medicinskim, ovo s AB i Roda ne znam pa bih htjela da mi netko tu pomogne,
ali se glede neasistiranog kućnog poroda - kose
u smislu procjene realnog rizika za život i zdravlje djeteta.
Nemojte se ljutiti što ne linkam, znam gdje pronaći te izjave ginekologa, ali sad nemam vremena,
ako baš nekog zanima, mogu malo kasnije pročeprkati i tu staviti.
a čuj, vrijeme će pokazati kliko će žena "klepiti ušima" zbog moje autokracije i cenzure.
i još nešto. to što sam sluašala i čitala Odenta ne znači da se sad moram držati svih njegovih teza, razmišljanja i vizionarskih ideja "ko pjan plota".
Ja imam i tu neku ličnu cenzuru i ne smatram sve informacije koje čujem neophodno vrijednim da po njima gradim život.
Baš sam bezobrazna :zijev
Posljednje uređivanje od white_musk : 08.02.2010. at 10:09
Maternalna smrtnost
Među vodećim uzrocima smrtnosti žena reproduktivne dobi u manje razvijenim dijelovima svijeta su još uvijek komplikacije vezane uz trudnoću, porod ili babinje. Na globalnoj razini se procjenjuje da svake godine zbog problema vezanih uz trudnoću umre oko pola milijuna žena, od toga 99% upravo u zemljama u razvoju. Velik broj maternalnih smrti u zemljama u razvoju je vezan uz prekid trudnoće pa je među osnovnim mjerama za postizanje smanjenja maternalnih smrti sprječavanje neželjenih trudnoća i nestručno obavljenih prekida trudnoće informiranjem i zdravstvenim prosvjećivanjem kojim bi se utjecalo na smanjenje prerane spolne aktivnosti i adolescentnih trudnoća. Raskorak između maternalne smrtnosti u nerazvijenim i razvijenim regijama svijeta je velik – maternalna smrtnost se kreće od 200-1000/100.000 živorođenih u ruralnim područjima Afrike do 10-20/100.000 živorođenih u europskoj regiji(15).
Maternalna smrtnost je u Hrvatskoj već godinama niska i svodi se na sporadične slučajeve, kao u većini zapadnoeuropskih i posttranzicijskih zemalja (tablica 3.) Primjerice, u 2003. godini zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinjama su u Hrvatskoj umrle tri žene (stopa 7,56/100.000 živorođenih)(3). Među osnovne mjere sigurnog majčinstva u Milenijskim razvojnim ciljevima se ističe i potreba pružanja stručne pomoći pri porodu, mjera planiranja obitelji kojima će se utjecati na razmak između dva poroda te ukupnog broj poroda tijekom života. Sve ove mjere i pokazatelji u uvjetima dobro razvijene porodničke zaštite s 99% rađanjem u bolničkim ustanovama, kao što je to u Hrvatskoj, više nisu od prioritetnog značaja za procjenu sigurnog majčinstva kao što su su to mjere sprječavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja komplikacija u trudnoći.
Izvor - HRVATSKI ČASOPIS ZA JAVNO ZDRAVSTVO. Cijeli članak na http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=12531&rnd=
http://www.vjesnik.com/Html/2003/11/....asp?r=sta&c=1
samo citiram kraj, ali članak je odličan:
Spomenimo da je od zemalja Europske unije najviši perinatalni pomor baš u Britaniji: on posljednjih pet godina iznosi oko 8,2 promila, dvostruko je veći nego u Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj. Može li nam Britanija biti uzor u ustroju zaštite žene i materinstva!?
Pa ce nam uzor biti SAD, gdje je pomor i duplo veci od tog u Britaniji.
evo me uvatila senilnost... ne sjećam se da sam to rekla....
http://www.bhmama.org/index.php?opti...=140&Itemid=64
Ova studija je eliminirala visoko rizične porode i uzela je u razmatranje samo nisko rizične porode, jer liječnici zaista treba da upravljaju sa porodima pri kojima nastaju komplikacije ( oko 10%). U poreðenju sa nisko rizičnim porodima kojima su prisustvovali liječnici, sa onima kojima su prisustvovale babice imaju 33 % manje novoroðenčke smrtnosti. Šta više, nisko –rizični porodi, kojima su asistirale babice imaju 30% manje roðenih malih beba, što podrazumijeva manje retardiranih ili djece sa oštećenjem mozga. (M. MacDorman and G. Singh, “Midwifery Care, Social and MedicalRisk Factors, and Birth Outcomes in the USA,” Journal of Epidemiology and Community Health 52, no. 5 (1998): 10–17.)
Nisi ti rekla, vec ja. Nekako mi se cini da u tom pravcu idemo, nazalost. Da nam bude ko u Ameriki. Puno tehnologije, a sve manje dobrih rezultata.
mislim da trebamo ciljati na Austrijski model - kao model zemlje sa najmanjom stopom smrtnosti u Europi (nešto manje od 4 %)..
Pa ok.. i tamo se može roditi kod kuće, ne? U čemu je razlika? Ne kužim fakat. Mi hoćemo porod kod kuće kao mogućnost za sve žene, e sad hoće li nas netko uspoređivati da hoćemo isto što i Britanija, Nizozemska, Austrija ili Švedska rekla bih da je manje bitno. Zar nije?
ja ne znam ali se nadam odgovoru... jer očito postoji razlika koju mi za svoje dobro ne smijemo zanemariti u svim strategijama razvitka ovog područja...
Puntice, Očigledno nije u tome da je ženama omogućen porod kod kuće
Posljednje uređivanje od anchie76 : 08.02.2010. at 11:49
Moguće da je u tome da se prenatalnom dijagnostikom rutinski toliko ne utvrđuju malformacije ploda , pa se takve bebe iznesu do kraja trudnoće , te umru nakon poroda. Za razliku od zemalja gdje se u takvim slučajevima do 22 tj.omogućava ili predlaže prekid trudnoće , pa te bebe po statistici spadaju u pobačaj.
Mislim da postoji i različiti kriteriji kada se dijete smatra mrvorođeno, a kada se tretira kao rani pobačaj.
Kod nas je ta granica 500 g, a negdje je vezano za tjedne trudnoće, a ne težinu.
Znam da Nizozemska ima jako "stroge " kriterije, pa su im statistike nešto lošije od ostatka Europe.
samo da javim forumasicama da sam dobila opomenu da moram procitati dutkine postove, oko kojih su se na tri stranice, dok ja nisam dosla, obje strane slozile za nije konstruktivna
kako ja ne mislim da u zivotu svaku neugodu trebas iskusiti, a ne vjerujem u forumsku statistiku da svi svima vjeruju, pa necu samo napisati Procitala sam , molila sam anchie da kaznu pretvori u ban
nek ona odredi koliko dugo
nadam se da ce rasprava na temi jos biti aktivna kad se vratim
Posljednje uređivanje od ivarica : 08.02.2010. at 12:02 Razlog: editiram ono za kaznu iz prve recenice, nije mi anchie rekla za kaznu nego molim te procitaj
pa da, baš zato i pitam u čemu je caka.
i tu i tamo žene rađaju doma, i to u sličnom postotku, pa očito nije u tome problem.
pa se baš pitam u čemu je onda caka?
Možda u u genetici? ili u nekim drugim fakotrima?
Ili možda u načinu vođenja statistike? Baš mi je bilo zanimljivo kad je jedna primalja na Paramanadoula seminaru pričala o tome što ulazi a što ne ulazi u statistiku. Ako žena umre tjedan dana nakon poroda, zbog komplikacija koje su nastale u vrijeme poroda (bilo je npr. neko krvarenje koje nitko nije skužio, ženu otpustili iz bolnice, kao sve super, i umrla nakon nekoliko dana) - to ne ulazi u statistiku vezano uz porod.
I tako niz primjera...
Tako da je meni uvijek zanimljivo vidjeti gdje i na koji način nešto ulazi u statistiku, a gdje ne
kaze hzjz u tekstu u hcjz
Najvažniji uzroci perinatalnih smrti u Hrvatskoj su vezani uz bolesti majke u trudnoći, komplikacije vezane uz prerani porod, kongenitalne anomalije i perinatalne infekcije. Uz kromosomske aberacije (najčešće sindromi Down, Edwards i Patau) i teško operabilne malformacije (dijafragmalana hernija, neke prirođene srčane greške) većina fetalnih i neonatalnih smrti nastupa kao posljedica dugotrajne izloženosti bolesti ili patološkom stanju majke poput arterijske hipertenzije, infekcije, dijabetesa. Naglo nastale komplikacije u trudnoći poput abrupcije posteljice s posljedičnom asfiksijom ploda sve su češći uzrok perinatalnih smrti. U rano neonatalno umrlih kao uzrok smrti najčešće nalazimo posljedice nezrelosti (respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje) ili infekcije.
Uzroci dojenačkih smrti u Hrvatskoj najčešće su vezani uz endogene čimbenike - gensko nasljeđe ili bolesti i stanja majke u trudnoći koja dovode do preranog poroda. Prema rodilišnim podacima u 2003. godini je rođeno 5,9% djece ispod 37 navršenih tjedana gestacije. Gotovo jednak je udio rođenih niske porodne težine, ispod 2500 grama (2.325 ili 5,8%). Najveći broj umrle dojenčadi izdvaja se upravo iz ovih skupina djece. Od živorođenih ispod 1000 grama porodne težine umre 45%, u skupini do 1500 grama 10%, do 2000 grama 2,5%, a do 2500 grama 1,5%(16).
Najveći broj uzroka dojenačkih smrti je vezan uz perinatalno razdoblje, slijede kongenitalne anomalije, a svi ostali uzroci zajedno čine oko 10% . Od 251 umrlog dojenčeta 2003. godine 60% ih je umrlo od deset vodećih uzroka smrti. Među vodećim uzrocima izdvajaju se kongenitalne malformacije poput dijafragmalne hernije i Downovog sindroma, te bolesti nastale kao posljedice nezrelosti – respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje, primarna atelektaza pluća i plućna hemoragija(3).
ima li negdje podatak koliki je postotak trudnoća koje imaju neku "anomaliju" u ukupnom broju trudnoća? (sve moguće indikacije - od kroničnih bolesti majke, preko nedonešenih trudnoća sve do poroda sa smrtnim ishodom iz bilo kojeg razloga)?
sad ja suprotno onom iz reklame za batmobil, nemojmo vise o meni, aaaali malo pojasnjenje
ja nisam napisala s neba pa u rebra da mi se ne citaju dutkini postovi, nego sam odgovorila na w_m gdje me proziva da citam edit: reagiram na) njene, a ne citam (edit: ne reagiram na) dutkine
Posljednje uređivanje od ivarica : 08.02.2010. at 13:39 Razlog: hvala editu
Htjela bih se samo još malo vratiti na taj ogtt.
Naime, problem kod dijagnosticiranja trudničkog dijabetesa je u tome što ne postoji neka posebna terapija za ovu dijagnozu. Stroga dijeta nije pokazala zadovoljavajuće rezultate (mislim da će to potvrditi većina trudnica koja je provodila takvu dijetu), a nema ni utjecaja na ishod trudnoće.
Preporuka je dakle, samo zdrava, uravnotežena prehrana, puno povrća, smanjiti slatko, masno i prženo. U svakom slučaju, to je dijeta koju bi u biti trebala provoditi SVAKA trudnica. Zato se i spominje neučinkovitost ove dijagnostike. Jer saznanje o trudničkom dijabetesu uznemirava trudnicu i "smješta" ju u rizične trudnoće iako ona to nije.
Zato neki stručnjaci preporučuju da se umjesto rutinskog ogtt testa uvede nutricionističko savjetovalište, a idealno bi bilo da se s takvom prehranom započne ii prije samog začeća.
Ma ovo je jedna od meni najboljih tema na forumu. Nema zagovaranja samo jedne ili druge strane, već ipak iznošenje konkretnih razloga zašto ovako, a ne onako i suprotno. Žao mi je samo što se nemogu ozbiljnije ubaciti u raspravu zbog vremenskih neprilika, rasprava mi je stvarno ok.
To ni meni nije jasno, zašto bi morali pročitati ama baš sve postove da bi sudjelovali u raspravi? I još dobili ban ako ih ne pročitamo?!Uostalom, ivarica se u tom postu uopće nije diorektno obratila dutkii, pa u čemu je problem?
Ne smijemo reći da sui nam neki postovi iritantni pa ih preskačemo? Ne kužim.
![]()
Posljednje uređivanje od Poslid : 08.02.2010. at 15:47 Razlog: neprimjereno izvrtanje tuđeg korisničkog imena
Kako misliš da ne postoji terapija, moja frendica je dobila inzulinsku terapiju i nije prva kojoj se to dogodilo u trudnoći.
Ta je terapija spasila život njenom djetetui, a najvjerojatnije i njoj samoj, toliko o bespotrebnom uznemiravanju trudnica.
Mislim da je ovo vaše banaliziranje komplikacija u trudnoći izuzetno opasno.
Uostalom, ivarica je u jednom od prethodnih postova napisala izviješće ZZJZ u kojem stoji:
"većina fetalnih i neonatalnih smrti nastupa kao posljedica dugotrajne izloženosti bolesti ili patološkom stanju majke poput arterijske hipertenzije, infekcije, dijabetesa."
Nije me odbilo citiranje stručnjaka, koliko čisto obožavanje tla kojim on hoda, koje neke forumašice provode. Fanatizam kod mene ne prolazi. To se naravno ne odnosi na sve pobornike Odentove.
Što se tiče poboljšanja uvjeta u bolnicama, sve što sam do sada učinila je razgovarala sa sestrama i babicama o onome što sam sama doživjela, čula ovdje iz vaših iskustava, o tome što bi se moglo, a što ne bi moglo poboljšati. Rodilištima fali osoblja, a bolnicama novaca za individualni pristup koji rodiljama treba.