-
Je li smijem ovdje? Ako ne smijem, obratite pozornost pls da se ovo mora brisati jer nije podrška, nego sumnja. Ne znam gdje se to smije napisati, na kojem od topica i na kojem pdf-u, jer sad ih je niklo dosta na slične teme.
Ja ne razumijem to kako to mislite da se svaka stvar koja nije u redu, u porodu, i u zravlju/bolesti općenito, OSJETI?
Svaka vanmaternična se ne osjeti, osjeti se koji put tek kad je život ugrožen. Svaki problem se ne osjeti, tj. osjeti se kad je stanje skoro pa van kontrole - preklamsija, sto čuda. A može se spriječiti, nije samo da je recept prepusti se, ionako se ne može napraviti ništa.
Ja to stvarno ne razumijem kako se to misli? Što je općenito s preventivnom dijagnostikom, što je s time da netko dobije rak, da ga nije osjetio, što je s time da netko nije niti slutio da su mu jajnici zaštopani, a jesu, da ne može imat dijete i da će se liječnit od neplodnosti.
Bol je indikacija u velikom broju slučajeva, ali nije u svim, tj. kad boli - koji put već je kasno za neku pomoć ili se ranije moglo puno bolje pomoći. Primjer - skrining dojki na rak. Koliko sam shvatila, ono što je opasno niti ne boli i žena ne mora znati ni slutiti.
Što onda sa sistematskim pregledima - ne smiju se općenito obavljati jer će se osjetiti problem, pa će se onda krenuti k liječniku?
Ja to uistinu ne razumijem. Preventivna medicina ima razloga za postojanje. Naravno, možemo i krenuti u rasrpave o zaradama farma industrije, zaradama na strahu od bolesti i to je legitimna rasprava. Ali, uz činjenice da su tu zarade velike, postoji i činjenica da nam je produženo očekivano trajanje života, a dio toga je i na medicinskim dostignućima, nije sve na tome da su se digli higijenski uvjeti i slično.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma