Khm... tema je porod![]()
Hvala, nije bilo toliko OT koliko se na prvi pogled izdvojenog posta čini.
Logički slijed misli u ovom razgovori bio bi - ako se podupire nešto čime nije obuhvaćena većina populacije, znači da se to smatra dobrim i pozitivnim, nimalo štetnim,
ako se za to ne troše državni novci, troše se vlastiti prihodi,
i ima se pravo na to,
znači,
udruga može plaćati predavanja, tribine, sve što god hoće svojim novcem, za dobrobit svojih članova, za ono što misli da je dobro,
ovdje konkretno,
sve što je usmjereno na podršku prirodnom porodu, pa tako i
porodu doma, kojega, slijedom tih misli-
smatra, vraćam se na ključne riječi topica, - sigurnom rabotom.
A već smo zaključili da je sigurna rabota vrlo rastezljiv pojam.
Nena, ocigledno ne pratis pomno rad udruge. Da to cinis, shvatila bi koliko smo energije utrosili u ovo o cemu govoris - poboljsanja uvjeta radjanja u rodilistima.Po mom mišljenju, veća je društvrena korist za sve, za ogromnu većinu, usmjeriti energiju i novce u poboljšanje uvjeta rađanja u rodilištima.
mama i beba - 24 sata zajedno u rodilistu
u rodilistima se na slavi majcin dan!
roda i b.a.b.e. reagiraju
reakcije na izjave dr. zivkovica - sibensko rodiliste
itd. itd...
puno smo akcija organizirali, puno okruglih stolova, puno dopisa uputili rodlistima i ministarstvu u nastojanju da poboljsamo uvjete radjanja u nasim bolnicama
ali to vas ne zanima - vas zanima samo neasistirani porod
momze, nije istina. I sama sam bila u onoj povorci na trgu prije 2 i pol godine, kad se protestiralo protiv uvjeta u rodilištima. Ali ne sjećam se da se nešto slično poduzelo nakon toga.
roda ima izmedju ostalog i prihode od samofinanciranja
ne znam koliko ti je poznavanje organizacija civilnog drustva, ali u interesu je ove drzave da ima civilnu scenu koja je odrziva, a koja ne ovisi o donatorima (pogledajte sto se dogadja s udrugama koje ovise samo o donatorima, projekta ima dok ima para, a i najvece udruge koje su bile ovisne o nekoliko stranih donatora su bile u gadnim problemima kad su ovi, sto je i ocekivano, jednog dana prestali donirati im novce), i neko je zlatno pravilo dobrog upravljanja (ne jos u hr, ali mi ne ucimo iz losih primjera) da se udruga financira kako iz proracuna, tako i iz donacija i iz samofinanciranja. zato je vlada erha i izglasala dokument Stvaranje poticajnog okolisa za razvoj civilnog drustva, gdje je poticanje socijalnog poduzetnistva jedan od vaznih dijelova na kojima se treba raditi kako bi udruge i an taj način financirale svoje projekte.
Mi mozemo biti samo ponosne sto smo bile i vizionarke i hrabre i u ovom podrucju naseg rada postigle izvrstan rezultat i, kad se o soc. poduzetnistvu u hr danas govori, roda se cesto izabire kao jedan od top primjera.
Sto nije istina, Angie?
za takve akcije treba jako puno energije, vremena, novca i volonterskih sati.
i sto god napravili, nece biti dovoljno
imali smo okrugli stol u Saboru na temu krsenja ljudskih tj. zenskih prava u rodilistima, imali smo okrugli stol sa svim vecim predstavnicima politickih partija na temu rodiljnih naknada, redovno reagiramo na napise u medijima, dajemo izjave, pisemo reakcije...
iako jesmo mocna gomilica, nismo svemocne
Nije istina se odnosilo na ono da nas zanima samo neasistirani porod. Dakle, forumaši se odazivaju na Rodine akcije.
Sve ovo što navodiš mi je jasno, i ja ful cijenim rad udruge, zato mi i je žao da si ovakvim postupcima (odnosno, prešutnim odobravanjem nekih vrlo kontroverznih stvari) rušite dobru reputaciju.
poznato mi je itekako, neću se sad outletati ovdje, ali itekako pratim rad udruge i ostalih "slilnih" udruga (momze), i to ne onako kako ga prati netko subjektivan inside, nego onako kako ga prati i doživljava javnost, a tu vam mogu reći da vam je PR loš (eto se javljam ako treba šljaka na tomu) ,
a ovo što vam forumašice na to ukazuju, ne trebate shvaćati kao zlonamjernost, većina ih nije izabrala postanje baš na Rodinu forumu, a ne na nekom drugom, da bi potkopavale ideje udruge, naprotiv.
slilnih, mislila sam, ajde recimo, "sličnih" - udruga za ženska prava, djece, invalida itd.
ako je tako, moram rec da me je onda prilicno iznenadio tvoj komentar o vlastitim prihodima, koja mu je bila svrha?
a i ne mislim da je ok pricati anonimno, jer je zelimo se outati, kako smo veliki poznavatelji necega, ti mislis da je?
ne mislis da onda na osnovu niceg nego jedne recenice forumasi dobivaju dojam da stvarno znas o cemu pricas, a ne da je to tvoj, recimo, dojam?
pricam samo o nacinu
Jesu i ja opet ponavljam da prvo treba srediti stanje u rodilištima, a tek onda se zalagati za omogućavanje asistiranog poroda doma, jer sve drugo je preskakanje važnih koraka.
A to se može. Takva rodilišta već postoje.
Ali kad ja napišem da sam rodila u rodilištu u kojem te dočekaju riječima "Dobar dan i dobro nam došli", u kojem se poštuju želje rodilja, u kojem se potiče dojenje i u kojem se na svako pitanje dobije odgovor, brzo me se poklopi postom tipa "ti si u manjini". Nema ovacija, nema divljenja, nema ženske snage...
Promicanje kućnih poroda, k tomu još i neasistiranih, je nepotrebno rasipanje energije i sasvim loš put k dobrom cilju.
Ne stižem sve pratiti pa ako je ovo već napisano sorry...
ivarice, zar nije Nena napisala samo to da Roda ima vlastite prihode kojima moze financirati akcije koje se ne ticu vecine, nego nekog manjeg dijela gradjanstva i da ima i pravo na to.![]()
Dakle, Udruga odlučuje da ima/nema neke podforume. I odlučuje da se na nekim pdf-ovima ne može argumentirano raspravljati, ako nemaš isto mišljenje. Dakle, Udruga indirektno selektira dostupne informacije, ali istovremeno ne preuzima odgovornost ako netko donese neku odluku samo na osnovi tih "odabranih" informacija. To smatram jednim perfidnim oblikom cenzure.
Pcelica, ne znam u kojem si rodilistu rodila, ali to je super!
I meni, osobno, uvijek je drago cuti da ima i toga (pa, zaboga nisu nam svi doktori i primalje, bezobzirni i bezobrazni) i daje mi nadu da ce sve vise biti takvih iskustava.
jer, tome tezimo
a zasto mislis da jedno iskljucuje drugo?Jesu i ja opet ponavljam da prvo treba srediti stanje u rodilištima, a tek onda se zalagati za omogućavanje asistiranog poroda doma, jer sve drugo je preskakanje važnih koraka.
moze se paralelno raditi (kao sto i radimo) i nastojati poboljsati uvjete u kojima zena radja u rodilistu (pri ovome ne mislim na materijalne uvjete), ali joj je omoguceno da sigurno rodi i u okruzenju u kojem ona to odabere
ma da, cijeli jedan njen post sam preskocila
Ne znam tko tu koga nije razumio, mislim da sam svoje stavove jasno iznijela u onim podužim postovima, a što se tiče poznavanja funkcioniranja civilnog društva,
tu ne treba biti ni tajni agent niti član udruge pa da znaš ono što je dostupno u javnim podacima.
Vladini "odjeli" za udruge, zvali se oni uredi, agencije, svejedno, udrugama odobravaju novac iz priračun, velik dio se dobiva za to od prihoda Hrvatske lutrije,
da udruge traže novce prilažući projekte i na drugim stranama, to je jasno,
traže ih od stranih organizacija, banaka, koga god, da je to sve nesigurno , pokazalo se skoro svake godine kod npr. Autonomne ženske kuće Zagreb i da su ipak, državni novci, najsigurnji, a oni vlastiti, dobra pričuva.
Sve je to javo poznato svima koje zanima, što iz službenih, ali javnih podataka , što iz medija.Nisam otrkrila nikavu toplu vodu, samo sam rekla da sam upoznata,
ne da sam ne znam kakav stručnjak ili freak pa da sad samo brijem o Rodi ili nekoj drugoj udruzi nego jednostavno znam kako funkcionra taj sektor.
I nisam zbog toga nikakav poseban znalac, ali ste vi krenule od pretpostavke da mi ne pratimo, ne znamo i nismo upoznati nego bezveze pričamo po forumu pa sam ja samo kontrirala da nije tako i da nije dobro polaziti sa stajališta nečije, tuđe neupućenosti.
Sad je red na anchie da kaže da je tema -porod.
Svaka udruga ima se pravo zalagati za što želi, tako i Roda, naravno, ali naravno da postoji ali...dok se tim akcijama ne ugrožavaju nečiji životi. A podržavanje neasistiranih poroda kod kuće (jer to i jesu porodi kod koje se zova ino babica, koja prema RH zakonima nije ovlaštena biti na porodu) upravo time rezultira.
potpis na majušku i nenu i deadi!!
imam pitanje (vratimo se na onu tužbu). ne provociram jer me ovo stvarno zanima.
i vratimo se na Silan. meni ona, zbog zadnje priče oko bolesne malene, nije kao, roditelj "sjela".
i ako se vratim natrag na njen porod kod kuće, lako se može zaključit da je i tamo moglo sve loše krenut i završit.
mene zanima tko bi bio odgovoran za, ne daj Bože, tako nešto?
roditelj, naravno. a odgovarao bi kako??
zar ne mislite da bi se, u tom slučaju, barem u medijima, povlačilo i ime Rode. i to, ne baš, u pozitivnom kontekstu.
evo, mene najviše radi takvih stvari smeta taj topic podrške. stavimo na stranu što se vi, na nekim tamo pravilima, ograđujete od...xyz
i nemojte počinjat s onim da svatko ima pravo na svoje mišljenje koje se iskristaliziralo i negdje drugdje, ne samo na netu, jer baš kod Silan, po njenim riječima, to nije slučaj.
stvarno ne kužim zašto se ne bi radilo na tome da se omogući porod kod kuće samo zato jer većina nije zainteresirana za to ?
samim omogućavanjem poroda kod kuće poboljšati će se i uvjeti u rodilištima, jer da bi porodi kod kuće bili mogući trebati će educirane primalje koje će valjda naći i svoje mjesto u postojećem sustavu
ja se ne bih osjecala odgovornomi ako se vratim natrag na njen porod kod kuće, lako se može zaključit da je i tamo moglo sve loše krenut i završit.
mene zanima tko bi bio odgovoran za, ne daj Bože, tako nešto?
zasto bi?
ne kuzim poveznicu... mozda zato sto je procitala moju pricu o asistiranom porodu doma? jel se zato trebam osjecati odgovornom?
ja sam prije odluke da rodima doma, citala, razmisljala, informirala se i donijela odluku
da mi je, nedaj boze, umrlo dijete u koga bi ja mogla uprijeti prstom??
koga bi mogla tuziti??
tvoje dijete vidi na HTV-u crtic u kojem Tom baci Jerryja u vis, on odleti preko krova kuce, padne i nastavi trcati. tvoje dijete pozeli uciniti isto, jer vidi da Jerryju nije bilo nista i desi mu se... ono sto bi mu se desilo da se baci sa ne znam kojeg kata.
tko je odgovoran?
HTV koji je prikazao crtic? MGM koji je proizveo crtic?
nisi mi odgovorila na pitanje. znam da bi bio odgovoran roditelj, ali kad vlasti potegnu pitanje došlo bi se i do Roda, zar ne?
mene zanima kakve su posljedice (zakonske) po roditelje?
a neizravna odogovornost kod Silan-pa ja bih se, barem, zapitala jel moja rečenica kojom ju podržavam o porodu dovela do konačne odluke.
koja je onda, pšoslije, dovela do nečeg lošeg.
ali to sam ja.
... ovo je edukativan forum...tom i jerry nije edukativan crtić
mislim da bi državi bilo pametnije legalizirati porod kod kuće (kad je ionako postotak kućnih poroda mali) nego da se žene koje to žele napraviti moraju skrivati ako žele imati stručnu pomoć a pomagači pomaganjem krše zakon... meni je to blesavo... skrivanje po kukuruzu doslovno...
žena koja odluči roditi kući mora imati podršku, informaciju, pravo na pomoć ali i svu odgovornost za svoj izbor...
a ja bi svejedno u rodilište....![]()
mislim da bi se vecina zena odlucila na porodjaj kod kuce (ako bi trudnoca bila školska) kada bi uz njih bila strucna babica i netko s autom da ih baci do bolnice ako sto podje po krivu i mislim da bi se na tom pitanju trebalo raditi.
osobno bih voljela tako roditi, ali i da je sve to i legalno i uz strucnu pomoc u mom slucaju bi bilo tesko izvedivo jer sam 2,5 sata voznje po jadranskoj magistrali udaljena od najblize bolnice. to bi ipak bila jedna prevelika avantura i za mene i za bebu...
a da bi se trebalo raditi (i vec se radi) na promjeni mozgova u bolnicama pa da nam rodilista sve vise slice na dubrovacko i sinjsko a sve manje na staro splitsko, po meni bi bila isto tako dobra opcija.
mislim da se nitko od nas koji "žugaju" ne protivi porodu doma, vec samo neasistiranom porodu doma. a razlika je ogromna.
mislim da to ne ide zajedno samo po sebi. nego ako cemo imati primalje koje naginju pustanju poroda da bude fizioloski i ako ce se to moci odvijati kod kuce ili u porodnim centrima, onda ce one biti tamo, a ne u bolnicama gdje ce im ostati ista funkcija kao i sada. u zemljama gdje postoje i porodni centri i porodi kod kuce uz legalnu primalju, jos uvijek su uvjeti takvi da je u bolnicama postotak carskog ogroman, svih drugih intervencija takodjer. praksa se mijenja jako tesko, sto jednom starom uvazenom ginekologu znaci cinjenica da postoji jedan mali broj zena koji radja doma - najcesce predmet sprdnje.
rekla bih da bi pustanje doula u rodilista imalo puno blagotvrniji ucinak na porode tamo, nego samo to sto ce postojati primalje koje smiju obavljati porode doma. i vece postivanje prava pacijenata ce promijeniti porode u rodilistima.
Onda smo na istom putu.Udruga se ne zalaže za planirane neasistirane porode kod kuće.
Neasistirani se deševaju u stvarnom životu puno češće nego što se piše na forumu.
Gotovo pravilu su neplanirani i jako brzi(rodila na autoputu,rodila na parkiralištu,rodila u WC-u...). Meni to samo govori da je to priroda jako dobro zamislila, nekome drugome da su majka i dijete imali sreću da im se nešto nije dogodilo. Ovisno o tome kako gledamo na porod.
Posljednje uređivanje od sirius : 05.02.2010. at 15:03
cijela poanta je u tome da se vi (tu mislim osoblje foruma) pravite da ne kužite o čemu vam se piše posljednjih dana...
pa jasno da će osobe poput Silan roditi neasistirano doma kad na Rodi postoji cijeli topic potpore tome, a na istom topicu niti jedan argument protiv ili bar napomena koliko je takvo što opasno i riskantno....
mislim pišu se hvalospjevi ženama koje uopce ne kontroliraju trudnoću
anchie76 savjetuje trudnicama da idu što kasnije na prvi pregled (12 tjedan ili kasnije)- jer se tako radi "vani"
i sad to neka "silan" pročita i ne ode na pregled
igrom slučaja ima vanmateričnu trudnoću i umre prije prvog pregleda
tko tu nosi bar moralnu odgovornost?
sad nemojte pisati da se to ne može desiti jer smo se svi uvjerili da itekako može, samo nekom ludom srećom nije završilo tragično
To sve što piše na našem forumu o pregledima i porodu kod kuće može pročitati i na raznim drugim forumima i stranicama.Jedini je problem što one nisu na hrvatskom,ali tko se služi engleskim...široko mu polje.
Možda da predložimo cenzuru opasnih sadržaja npr.Republici Hrvatskoj? Možda da spalim sve knjige koje bi nešto takvo mogle spominjati?![]()
Posljednje uređivanje od sirius : 05.02.2010. at 15:15
i tamo se po ramenu tapšaju trudnice koje ne kontroliraju trudnoću i rode doma neasistitano u 21. st.?
ako je onda ok![]()
Ako netko ne ode na pregled sa 5 tj.nego recimo sa 10 tj.,ili nemaju vaginalne preglede ,ili nemaju 10 ultrazvuka u trudnoći bez posebnih indikacija,ili rode nasistirano dok čekaju legalnu babicu koju plača njihovo zdravstveno osguranje...
Pa vjerojatno se tapšaju,i vjerojatno žive sa manje stresa ako je to njihov izbor.
Za one kojima to nije prihvatljivo uvijek postoji drukčiji put...
ne ja ne pisem o tome, nego o ekstremnim slucajevima sa vaseg foruma koje vi podrzavate i poticete
na tom podforumu je sve nesto jako "ruzicasto" i super
nema potpunih informacija i jasno da se vrlo lako moze steci pogresan dojam i upustiti u avanturu kucnog neasistiranog poroda
kako je to jasno?cijela poanta je u tome da se vi (tu mislim osoblje foruma) pravite da ne kužite o čemu vam se piše posljednjih dana...
pa jasno da će osobe poput Silan roditi neasistirano doma kad na Rodi postoji cijeli topic potpore tome, a na istom topicu niti jedan argument protiv ili bar napomena koliko je takvo što opasno i riskantno....
zasto bi bilo jasno? kojom si dedukcijom dosla do takvog zakljucka?
pokusat cu se vratiti na nesto, u cemu mislim da lezi i ovaj problem medjusobnog nerazumijevanja, a o njemu je govorio Odent na vec pomenutom seminaru - tice se kulturoloskog miljea
postavio nam je pitanje 'sto smo svi mi naucili u posljednjih 50 godina"
'naucili smo da novorodjence treba svoju majku!', rekao je Odent.
no, prije toga, tisucama godina majka i dijete razdvajani su nakon poroda (zbog raznih razloga - kolostrum otrovan i slicno...). i na 5 kontinenata se vjerovalo da je kolostrum opasna supstanca.
Odent je 1953 proveo 6 mjeseci u jednoj pariskoj bolnici kao student medicine i nikada nije cuo da je majka upitala 'mogu li zadrzati svoje dijete?'
nijedna majka nije dovela u pitanje opce vjerovanje da je kolostrum los za njeno dijete. niti jedna.
a onda su 70-ih godina poceli raditi istrazivanja, sto bi se desilo kada bi se majci dozvolio kontakt koza na kozu; drugi su izucavali kolostrum i zakljucili da je iznimno dragocjen za novorodjence; imunolozi su zaklucili da se tijelo novorodjenceta treba kolonizirati poznatim mikrobima, onima od majke... sve ovo je dovelo do nevjerojatnog otkrica - DIJETE TREBA SVOJU MAJKU!
no, mi danas se susrecemo sa tisucama godina jednog kulturoloskog vjerojavanja. i pomak je spor, ali krece se.
dakle, to je bilo otkrice 20-og stoljeca.
a po njemu, otkrice 21-og stoljeca bit ce - KOJE SU OSNOVNE POTREBE ZENE KOJA RADJA?
mislim da bi se sve mi prestale truditi objasnjavati neke stvari nasim moderatoricama.
mislim da svi znamo o cemu mi pricamo, samo se neke prave gluhe.
ne treba bespotrebno rasipati energiju na ljude koji ne zele cuti niti jednu tvoju dobronamjernu kritiku.
nitko ovdje nije napadao rodu zbog nastojanja humaniziranja uvjeta radjanja u rodilistima ili nastojanja uvodjenja legaliziranog asistiranog porodjaja u hrvatsku praksu.
sirius, momze, anchie76 (ako sam koju preskocila ispricavam se) - sve vi jako dobro kuzite sta vam sve mi zelimo reci. isto tako se jako dobro pravite blesave. isto tako jako uspjesno brisete svaki kritican post. jednako kao sto jako brzo kljucate iti malo skakljive teme tj. teme koje se kose sa vasim stavom. isto tako stalno tupite iste kontre svakome tko vas dobronamjerno zeli upozoriti na neke propuste ili lose stvari.
pa izvolite, siroko vam polje.
zahvaljujuci takvom moderiranju u mojim ocima, a vjerujem i u ocima mnogih ovdje forum kojeg sam nekada jako cijenila pretvorili ste u mjesto gdje se neugodno osjecam (opet naglasavam - sretna sam sto na mom pdfu nepolodnosti ne postoji takvo moderatorsko ponasanje)
a sad me anchie komodno moze brisati jer nisam pisala o porodu previse...
nije se on bavio poreznim i drugim zakonima ove zemlje (osim sto je skuzio vjerojatno koliko muke ima kod nas da bi mu isplatili honorar, za razliku od ostalih zemalja u koje ide: da bi covjek od 80 godina dobio u hrvatskoj oib, traze se u obrascu i ime i prezime, adrese i maticni brojevi njegovih pokojnih roditelja)
ali evo preporucio je jednoj od polaznica da joj liliana dodje na porod
to je valjda njegov stav
Svatko tko je čitao ovaj forum i pratio teme o trudnoći i porodu jednostavno je morao primjetiti da su članice udruge koje su uključene u projekt "poroda" već nebrojeno puta, na svim mogućim podforumina i temama napisale da se udruga zalaže za slobodu izbora, bolje uvjete u bolnicama i mogućnost legalnog poroda kod kuće uz educirane primalje. Nigjde, ama baš nigdje nismo napisali da se zalažemo za neasistirani kućni porod.
Što opet, ne znači da smatramo žene koje su rodile doma neasistirano neodgovornima i glupima.
Također, svaka od nas je više puta napisala da je edukacija vrlo važna, te da se treba informirati i educirati iz više izvora, te da porod nikada nije pravocrtan, i ne treba se slijepo držati svojih planova.
Nikada nismo napisale da su medicinske intervencije apsolutno nepotrebne, već se zalažemo za odbacivanje rutinskih medicinskih intervencija.
Sve gore navedeno odnosi se i na preglede u trudnoći.
Temeljne potrebe zene koja radja su privatnost i osjecaj sigurnosti.
Ove dvije stavke mogu jos vise smanjiti statistike smrtnosti rodilja i beba.
Svi problemi s kojima se mi susrecemo u Hrvatskoj su Dr. Odentu bili normalni i poznati, jer je vrlo slicno stanje bilo i u V. Britaniji prije 20 godina.
Ne mislim da zdravstvena skrb nije bitna, ali bitno je i kakva.
Dokazano je da je naveća smrtnost rodilja nastala kada su se u porode uključili liječnici koji nekada nisu prali ruke prije nego što su pregledali rodilju.Običnim pranjem ruku ta je smrtnost drastično opala.
Ostaje nam samo još mali postotak situaciju kada život rodilje i djeteta mogu biti spašeni carskim rezom. Taj postotak iznosi oko 10%. Za taj postotak žena, medicina je definitivno spasonosno riješenje. Ono što treba naglašavati je da se u današnje vrijeme trebaju izbjegavati dugi i iscrpjujući porodi. Dakle, ako porod ide svojim tokom, treba spriječiti ometanje, ubrzavanje, poticanje, medicinske intervencije... Ako se pokaže da porod traje predugo i nema napretka treba porod dovršiti carskim rezom.
Prilično je važno da to bude "non-emergency in-labor" (ne-hitan u-porodu) carski rez.
Bebe su nekad umirale nakon poroda, većinom od nekih infekcija. Danas za to postoje antibiotici.
Moram priznati da razumijem zašto postoje pdf-ovi podrške.
Nedavno sam, tražeči jednu informaciju na netu, naišla na forum ronilaca, ljudi samo o ronjenju pišu.
Bilo bi ludo da se zamaraju uletima sa strane tipa - šta vi hoćete, niste ribe, voda je za ribe, nije čudo da se utapate!
Ili da na pdf-u o neplodnosti ulijeću glasnogovornici kakve religiozno-demografske sekte s prodikom- Ha,živjeli ste u grijehu do 32. godine, a sad biste htjeli dijete, ili - imala si 2-3 abortusa, šta sad hoćeš!
Ludo i nedopustivo, jel'da?
Na temama o kućnom porodu našli su se oni koje to zanima i ne treba im svakodnevni ulet osude forumaša, no koja razumna opaska osoblja ne bi škodila.
Mislim da je ono na što (uzaludno) hoće ukazati forumašice, pa i ovaj post iznad, to da
se radi o trudnoći, a kasnije i o porodu,
najvažnijem događaju u životu, trenutku kad život i smrt nikad nisu bliže, kad je granica tanka,
istodobno i lakom i prirodnm događaju, a već u drugom trenutku možebit' kobnom.
A pristupa se neozbiljno tome, i to javno neozbiljno, puštajući pod normalno postove koji ne pokazuju nikakvu mentalnu i organizacijsku pripremu za porod, niti spiritualnost,
niti informiranost,
već jedino lakomislenost.
Ne može se znati tko stoji ispred compa i zaneseno čita, u tim, kojekakvim bespućima "naših prostora", kako ste ovdje rekli.
Možete vi unutar svog članstva i ljudi koje barem donekle znate propagirati "prirodniji" pristup, manje odlazaka na preglede, pouzdanje u sebe.
Može to i Odent pred svojom publikom, to je publika barem toliko obrazovana da ga je sposobna slušati na engleskom.
Mogu se ja pouzdati i u sebe, ali neću ni u vlastitu sestru da bih njoj u RL savjetovala, ili šutke odobravala savjete tipa - ne trebaš ići kod doktora, sve ćeš ionako osjetiti.
Ma otkud ja znam da će ona osjetiti?
Odgovornost za javnu riječ je velika, veća nego što se ovdje hoće priznati.
Bolje je biti oprezan i nastojati izbjeći rizik od nepoželjnih posljedica nego ljude koje nikad nismo ni čuli ni vidjeli niti znamo tko su i što su i kakve su pameti savjetovati da se pouzdaju u sebe.
A ti ljudi mogu biti krajnje nepouzdani i nestabilni.
Ne mogu osuditi nekoga tko rodi doma neasistirano ako je to bio njegov izbor niti se mogu osjecati krivom ako je na tom porodu krenulo nesto krivo.
Price sa poroda su mi drage, neke vise neke manje, ne mogu ne reci da price sa kucnih poroda nisu nadahnjujuce, da nisu tako pune snage i tako iznad svih ostalih, ne mogu to reci i ne mogu na neku pricu sa kucnog poroda ako me je dojmila napisati znas li ti da si time prekrsila zakon ... jednako tako ne mogu na pricu s poroda koja ukljucuje drip, epiduralnu i niz potrebnih i nepotrebnih inetrvencija napisati zasto si dopustila da ti to naprave, ako su zene sretne i zadovoljne sa time sto im se dogodilo ... sretne sa svojim izborom, svaka sa svojim.
Je li tesko to razumjeti?
Kada govorim o nadahnucu, mene su ti tekstovi nadahnuli da se prikljucim grupi za porode u Rodi, da osvjestim sto zelim, marsirala sam prije dvije godine s trbuhom na Majcin dan sa transparentom 'Ne zelim biti broj'. I nisam rodila doma, nisam cak otisla ni do Varazdina, rodila sam u zagrebackom rodilistu, zvijezde mi se nisu poklopile i dobila sam set intervencija, sama sam na njih pristala i ne mislim da mi je za to kriv bilo tko, sama sam odgovorna za svoje odluke.
smanjenju smrtnosti je vjerojatno pridonijela i puno veca kvaliteta zivota (i prehrane time) nego u vrijeme one babe 11/5 koja je mozda pola tjedna jela same krumpire
danas mi prosjecni gradjani zivimo bolje nego kraljevi prije 100 godina, a ovdje se usporedjujemo s bababa
pa ako cemo se usporedjivat i sa bababa, danas babe putuju po svijetu sa 80 godina, bas zato jer se zadnjih 30-40 godina naseg zivota drasticno povecala i kvaliteta njihova zivota
zatim, pridonio je i razmak medju porodima i uopce manji broj poroda po zeni (jel svaka zena uopce fizioloski sposobna na 11 poroda zive djece ili je taj broj poroda isforsirala potreba jednog kratkog povijesnog vremena)
i brojne druge stvari
ne samo opstetricari