Stranica 7 od 10 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje preporučenih pregleda unatar raznih zemalja je također vrlo različit ... Upotreba UZV-a i njihov preporučeni broj?
    Isključivo ovisan o volji osiguravajuće kuće da ga plati ili ne.
    A ne o preporukama u Lancetu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Obožavam tvoje postove dutka_lutka, uvijek potkrijepiš sve moje argumente vlastitim primjerom. I još me više razveselio jer ti u potpisu stoji Paramana Doula. Da bi više riječ rekla...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nemam povjerenja ako se govori da će tijelo sve samo osjetit - od vanmaternične, preranog otvaranja itd. I da tome neće, ako se i dogodi u malom broju slučajeva, biti pomoći. Jer pomoći ima i može se nešto napraviti. U slučaju vanm. spriječit sepsa, sačuvat reproduktivni organi, barem dio njih, u slučaju preranog otvaranja ili preranog starenja posteljice može se napravit sekcija pa će dijete imat veće šanse van maternice itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.02.2010. at 15:49

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislila sam na edukaciju o pravu na izbor. Slično onome iz Rodinog statuta, samo što uključuje sve načine poroda.
    Edukacija u smislu da žena nije objekt, nego subjekt koji odlučuje.
    I da ponovim po x-ti put: ja jesam i za kućni porod. Asistirani, uz uvjete koji postoje u zemljama npr. iz koje Odent dolazi.
    Nisam za porode u kući gdje se čeka ino babica, koja možda dodje, a možda i zakasni.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

WM, pitala si mikku jel porod sigurna rabota
    Vjerujem da je porod sigurna ili nesigurna rabota, kao i sve drugo u zivotu, od planinarenja, voznje automobilom, letenja avionom, kuhanja rucka ili kupanja u kadi...kad bi krenula vaditi statistike sigurna sam da bi ustanovili da se u automobilskim nesrecama u civiliziranom svijetu gubi puno vise zivota nego u tijeku porodjaja il u tijeku trudnoce, osobito kad se radi o zdravim zenama i zdravoj djeci, ili da je veca vjerojatnost da ce nas odnijeti sudba jer smo ignorirale neki simptomcic tipa krvarenje desni, ovako, netrudne, nego jer nismo pratile trudnocu....sto ne znaci automatski da ne mislim da treba pratiti trudnocu ili porodjaj, nego da smo strasno razliciti po tom pitanju...pa se tako netko stalno vozi onih 10 posto iznad dozvoljene, onih 10 posto nevidljivih, pjeva pjesmice i pusi cigaretu, a ja se stalno vozim onih 10 posto ispod, sporo, al toliko da me netko ne propuca kad vozi iza mene, imam cetiri oka otvorena i iznimno pazim...Ni ja ni on ne krsimo zakon. Eto neka oboje vozimo vlastitu djecu u automobilu, a ako tu djecu vozimo propisno vezane u AS, osigurali smo ih, sta ne? Oboje smo na safe strani. A mozda mene, bas mene, opali pijani teenager 150 na sat usred bijela dana...ko zna? To ne znaci da bi se trebala zatvoriti u kucu i strahovati sto ce biti sutra kad krenem stajaznam odvesti dijete u vrtic, jer se tako ne moze zivjeti...

pa se s tim stavom ne moze ni prolaziti trudnocu, ni radjati
    pa ce neko rodit 10 posto iznad dozvoljene brzine, ali ipak ostati na sigurnoj strani

nas zakon nije ukljucivao autosjedalice u sigurnu stranu, pa im je trebalo reci
    ne ukljucuje ni siguran porod doma, pa ce mu netko reci :D

Carski rez iz mojih cipela prelazi u jednu drugu kategoriju, daedi, ti kazes da je zena subjekt kad odlucuje odabrati sekciju, al sekcija je prepustanje poroda lijecniku. Apsolutno. Tako da se meni cini gotovo nevjerojatnim da on nema pravo glasa, tj. da je on objekt. CR je meni ko voznja busom, ti mos kupit kartu, al sofer bira kako ce vozit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja ne kužim di je deadi rekla da liječnik kod CR-a nema pravo glasa.... Pretpostavljam da se od liječnika očekuje da kaže ako je takav način poroda za konkretnu ženu previše rizičan i rizičniji od vaginalnog (ne znam, problemi s trombozom itd.).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne kužim di je deadi rekla da liječnik kod CR-a nema pravo glasa.... Pretpostavljam da se od liječnika očekuje da kaže ako je takav način poroda za konkretnu ženu previše rizičan i rizičniji od vaginalnog (ne znam, problemi s trombozom itd.).

Ja govorim samo da žena treba imati pravo izbora kako će roditi svoje dijete. Ako ima pravo odabrati da li će ga uopće roditi, onda ga ima pravo roditi i na na carski, ako tako želi.

Gdje sam rekla da je doktor objekt, mislim stvarno...OK, nekad možda ne objašnjavam nadugačko šta hoću reći, ali nadam se nakon 6000+ postova, od čega dobar dio na temu CR, ne moram drviti svaki put ispočetka
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.02.2010. at 20:05 Razlog: tipfeleri

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja govorim samo da žena treba imati pravo izbora kako će roditi svoje dijete. Ako ima pravo odabrati da li će ga uopće roditi, onda ga ima pravo roditi i na na carski, ako tako želi.
    zapravo joj je pravo hoce li ga roditi jako ograniceno, ima nekoliko tjedana za odluku, onda joj se to pravo ukida...onda, valjda, gubi pravo odluke pred pravom djeteta na zivot
    zanimljivo prosirenje rasprave :D
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 07.02.2010. at 20:51

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    zapravo joj je pravo hoce li ga roditi jako ograniceno, ima nekoliko tjedana za odluku, onda joj se to pravo ukida...onda, valjda, gubi pravo odluke pred pravom djeteta na zivot
    zanimljivo prosirenje rasprave :D
    Pa i pravo na odabir načina poroda je ograničeno, naravno ne istim faktorima, ali ovisi i o npr. zdravstvenom stanju rodilje.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gdje sam rekla da je doktor objekt, mislim stvarno...OK, nekad možda ne objašnjavam nadugačko šta hoću reći, ali nadam se nakon 6000+ postova, od čega dobar dio na temu CR, ne moram drviti svaki put ispočetka
    Meni je smijesno da te frustrira misao da moras drviti svaki put ispocetka

Dapace, cak bih se slozila s tobom da nakon tvojih 6000+ postova, i onog dobrog dijela koji se odnosi na temu CR, stvarno vise nemas sto novo za dodati i nema potrebe da vise ista pises na tu temu i frustriras se osjecajem da se ponavljas Svi koji zele znati sto na tu temu mislis, lako ce nac odgovore jednostavnom uporabom pretraznika ili procitavanjem topika koji se odnose na CR i onih koji se odnose na radanje kod kuce i onih koji se odnose na administriranje i moderiranje foruma, a i hrpu drugih topika, manje ili vise vezanih za temu CR.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je smijesno da te frustrira misao da moras drviti svaki put ispocetka

Dapace, cak bih se slozila s tobom da nakon tvojih 6000+ postova, i onog dobrog dijela koji se odnosi na temu CR, stvarno vise nemas sto novo za dodati i nema potrebe da vise ista pises na tu temu i frustriras se osjecajem da se ponavljas Svi koji zele znati sto na tu temu mislis, lako ce nac odgovore jednostavnom uporabom pretraznika ili procitavanjem topika koji se odnose na CR i onih koji se odnose na radanje kod kuce i onih koji se odnose na administriranje i moderiranje foruma, a i hrpu drugih topika, manje ili vise vezanih za temu CR.
    Bez brige, nisam toliko frustrirana da bi prestala drviti...I imam jos puno toga za reci...Sigurno se veselis nastavku konstruktivne rasprave.

Isto tako, mogli bi reci da s obzirom da svi znaju kakav je stav Rode oko poroda, da Roda po tom pitanju nema sta vise reci. A sigurna sam da ima, zar ne?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Isto tako, mogli bi reci da s obzirom da svi znaju kakav je stav Rode oko poroda, da Roda po tom pitanju nema sta vise reci. A sigurna sam da ima, zar ne?
    mislis napraviti, zar ne...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Konstruktivne, da.

Ne bih rekla da svi znaju koji je stav udruge Roda oko poroda. Npr., ti ne znas da Roda ne potice neasistirani porod kod kuce, niti asistirani, ali da potice promjene koje ce omoguciti da zene, koje to zele, imaju asistirani porod kod kuce jer je on dokazan kao dobra opcija za majku i dijete u odredeno podpopulaciji istih. A da u meduvremenu ne osuduje zene koje se snalaze kako znaju i umiju, da na njima najsigurniji moguci nacin, ostvare svoju zelju.

I da istovremeno ne podrzava, pace, cak i osuduje, opciju carskog reza kod majci i djece bez opravdanih medicinskih indikacija za CR jer je isti dokazan kao losa opcija za majku i dijete u toj podpopulaciji.

Ja osobno smatram da nije svaki izbor jednakovrijedan, pa time smatram da pravo na porod kod kuce nije jednak pravu na carski rez. Jel te interesiraju razlozi? Ne da mi se pisat ako ne.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zašto se toliko drvi po CR kad i sam Odent veli da to uopće nije tako loše?
    ja sam na ovom forumu puno puta pročitala iskustva nekih rodilja koje su "mučene" desetke sati dripom samo da bi ih se "spasilo" od carskog, i u tom kontekstu čitam tu Odentovu izjavu. Zar On nije rekao da je bolji carski od vaginalnog sa previše intervencija?

negdje je netko spomenuo da bolnice "zarađuju" na CR. To je apsolutna neistina. Možda privatno rodilište da, ali državne bolnice nikako, da je tako, onda bi svaka bila u mramoru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ni slucajno to nisam rekla, da je CR zlo..., porod s nepotrebnim intervencijama nije nikakav izbor, to je losa stvar u prici

Odent valjda kaze da je CR bolji izbor nego vaginalni porod s intervencijama, u slucaju medicinskih indikacija...ja bi to objasnila onako kako sam ja shvatila, kad porod postaje patologija, onda se lijeci. A ne nista izmedju, da lijecis zdravu trudnocu i zdravi porod, ili da ne lijecis (tj.lose lijecis)patologiju.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    negdje je netko spomenuo da bolnice "zarađuju" na CR. To je apsolutna neistina. Možda privatno rodilište da, ali državne bolnice nikako, da je tako, onda bi svaka bila u mramoru.
    pa nevjerojatno
    ja nisam rekla da bolnice zaradjuju na cr, to nikako nije istina (ni da sam rekla ni da zaradjuju)
    jedan je lijecnik rekao da su u njegovoj bolnici s vaginalnim - na gubitku, a ne da s carskima zaradjuju, molim vas citajte s razumijevanjem, jer nakon 4 dana rasprave nije lako odrzati jednaku razinu dobre volje
    ali, eto, akohoces, skoro sve bolnice su u dugovima, jel to onda potvrdjuje tezu ovog doktora?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I stvarno ne mogu vjerovati da Udruga osuđuje majke koje su rodile na elektivni CR, bez med. indikacija. Mislim, osuđuje - pa otkud vam pravo za tako nešto?
    Mogu shvatiti da ne podržava, ali osuđivati, mislim stvarno nedopustivo za roditeljsku udrugu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije da se ne radi, nego ti ne znas kako ti je zena dosla na stol.
    A cuvanje trudnoce se lazira sve u 16 iz jednostavnog razloga - da se ne bi radilo. Znaci zatrudnis, dok ti napise neku dijagnozu i ti ne moras vise na posao, al si prava zadrzala.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    A cuvanje trudnoce se lazira sve u 16 iz jednostavnog razloga - da se ne bi radilo. Znaci zatrudnis, dok ti napise neku dijagnozu i ti ne moras vise na posao, al si prava zadrzala.
    Odogovarala sam princess puffy, samo nisam stigla uklizat.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

.
    nije stvar da ne znam, nego moram vjerovati ginekologu u njegovu indikaciju
    kao što, nažalost moram vjerovati kod kiretaže da je u pitanju missed ab. ili blighted ovum a u biti radim abortus zbog socijalnih indikacija koji se u mojoj bolnici ne radi zbog prava "priziva savjesti"

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    nije stvar da ne znam, nego moram vjerovati ginekologu u njegovu indikaciju
    kao što, nažalost moram vjerovati kod kiretaže da je u pitanju missed ab. ili blighted ovum a u biti radim abortus zbog socijalnih indikacija koji se u mojoj bolnici ne radi zbog prava "priziva savjesti"
    Onda ne mozes tvrditi da se kod nas ne rade CR bez med. indikacije, nego da si ti izabrala vjerovati u svaku.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Onda ne mozes tvrditi da se kod nas ne rade CR bez med. indikacije, nego da si ti izabrala vjerovati u svaku.
    a koja mi je alternativa?
    da specijaliziram ginekologiju pa da mu mogu argumentirati da ta žena može roditi vaginalno?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da specijaliziram ginekologiju pa da mu mogu argumentirati da ta žena može roditi vaginalno?
    nema potrebe....dovoljno ti je pročitati par knjiga i otići na nekoliko seminara da budeš sposobna za to

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni izgleda da nemas alternativu ukoliko zelis raditi svoj posao i cini mi se iz tvojim postova radis u dobroj vjeri. I to je ok, bolje nego da sumnjas u sve i svakoga. Takodjer ne mislim da TI trebas nekom ginekologu argumentirati da zena moze roditi vaginalno niti da je TVOJ posao educirati zenu koja u trudovima ili bez njih dolazi tebi na stol - jer tada je vec kasno. Ta edukacija bi do nje trebala doci puno prije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u Hrvatskoj se cuva trudnoca, koda smo najbolesnija nacija na svijetu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo mi je neshvatljivo... Zaista! U prvoj trudnoći vratila sam se s mirovanja zbog hematoma nakon nekoliko tjedana i radila do zadnjeg dana. Druga trudnoća bila je druga priča - tu sam morala čuvati (prepar, pa bolnica) ali zaista mi nije jasno zašto se ovo s lažiranjem čuvanja radi. Razumijem da ima nekih poslova koje ne bi trebala obavljati trudna žena, ali većina ipak ne radi tako. Čak je i materijalno manje isplativo čamiti doma ako možeš raditi. No, odoh offt. Koliko god mi galamili protiv našeg sustava zdravstvene i socijalne skrbi, treba imati na umu da ima i gorih i to u zemljama od kojih bi čovjek očekivao više. Ljudi to često zloupotrebljavaju, ne samo kad je trudnoća u pitanju.

Natrag na temu je li porod sigurna rabota ili ne... Odgovor na inicijalno pitanje - zakonska regulativa uvijek i svuda kaska za praksom. Vjerojatno bi trebalo osmisliti način kako legalizirati kućne porode za žene koje se na to SMIJU odlučiti i koje to žele. I to ne na brzinu nego temeljito i kako treba. Osobno, to nije mogućnost koju bih odabrala za sebe, ali vjerujem da bi trebalo omogućiti izbor.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma dorotea samo provocira, zanemarite to.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma dorotea samo provocira, zanemarite to.
    Fakat. Hvala, dobar savjet

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa
    Pratim temu od početka. Jako zanimljiva rasprava koja, sigurna sam, zanima mnoge. I ja sam jedna od mnogih koje su se zagrijale za kućni porod zahvaljujući Rodi. Upravo me toliko citiranje g. Odenta koje je kod nekih forumašica postalo sektaško, odbija i odbilo.
    isvetica, jesam li dobro razumjela - zagrijala si se za kucni porod, a eto, odbilo te to sto netko citira svjetskog strucnjaka na tom podrucju??

pa dobro daj mi reci kog bi trebalo, po tebi, citirat i na koga se pozivat ako te citiranje nekoga tko ima nekog pojma i ko je svjetski priznat, kaj se teme tice, odbija

Citiraj isvetica prvotno napisa
    Mislim da bi bilo mnogo bolje da se borimo za početak za poboljšanje uvjeta tamo gdje po zakonu moramo roditi, u bolnicama, nego da ispravljamo krive Drine....
    pa onda sto cekas - bori se
    sto si ti do sad ucinila kako bi poboljsala uvjete u rodilistima?
    Posljednje uređivanje od Mukica : 08.02.2010. at 09:23

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku
    isvetica, jesam li dobro razumjela - zagrijala si se za kucni porod, a eto, odbilo te to sto netko citira svjetskog strucnjaka na tom podrucju??

pa dobro daj mi reci kog bi trebalo, po tebi, citirat i na koga se pozivat ako te citiranje nekoga tko ima nekog pojma i ko je svjetski priznat, kaj se teme tice, odbija

Nije me odbilo citiranje stručnjaka, koliko čisto obožavanje tla kojim on hoda, koje neke forumašice provode. Fanatizam kod mene ne prolazi. To se naravno ne odnosi na sve pobornike Odentove.
    Što se tiče poboljšanja uvjeta u bolnicama, sve što sam do sada učinila je razgovarala sa sestrama i babicama o onome što sam sama doživjela, čula ovdje iz vaših iskustava, o tome što bi se moglo, a što ne bi moglo poboljšati. Rodilištima fali osoblja, a bolnicama novaca za individualni pristup koji rodiljama treba.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku

Mukice, u sridu! (Samo kaj se nemrem prestat smijat!)

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku

Mukice, u sridu! (Samo kaj se nemrem prestat smijat!)
    Ni ja ne kontam zašto se ne možeš prestat smijat, ali dobro, zamislimo da nisi dobro pročitala šta je isvetica napisala, nego samo mukicin odgovor, pa ću te ja potsjetiti:
    Pratim temu od početka. Jako zanimljiva rasprava koja, sigurna sam, zanima mnoge. I ja sam jedna od mnogih koje su se zagrijale za kućni porod zahvaljujući Rodi. Upravo me toliko citiranje g. Odenta koje je kod nekih forumašica postalo sektaško, odbija i odbilo.
    Dakle, ovo boldanu ju je odbilo,a ne Odent.
    I tu i jeste problem!
    Citira se površno i pogrešno(ne uvijek), ali dovoljno da se stvori ružna atmosfera i strah kod nesigurnih i onih koji, iz bilo koji razloga, nisu imali priliku da čitaju Odenta ili da ga čuju.

Mukaica je na to rekla:

Što bi opravdlao tvoju potrebu za smijehom, ali nikako nije adkevtan odgovor naono što je isvetica napisala.
    Naravno, sve se može gledati iz različitih uglova, ali ne vidim razlog za "padanje na oko", ako neko napiše da ga je citiranje odbilo.
    U par navrata smo na ovom topicu pokazali da su neki citati bili, hajmo reći, ishitreni, jer ne sumnjam da su svi imali dobre namjere.
    Tako je moglo biti i u slušaju onih citata na koje je isvetica "natrčala".
    Sigurno, lakše je ovako napraviti od nje nekoga ko ne zna šta priča, nego da ju s epita o kakvim se citatima radi, pa da se pokuša nešto popraviti ili možda drugačije sagledati.

Onda je isvetica, po meni jako fer i korektno, rekla:
    Mislim da bi bilo mnogo bolje da se borimo za početak za poboljšanje uvjeta tamo gdje po zakonu moramo roditi, u bolnicama, nego da ispravljamo krive Drine....
    Posve razumljivo.
    Majka koja želi asistirani porod u bolnici i želi da učestvuje u borbi za ostavrenje boljih uslova rađanja.

Mukica na to misli, izgleda, ovako:
    Ne znam čime je isvetica zalužila, jer nisam vidjela provokaciju u njenom postu, ali odgovor je jako "oštar".
    Opet kažem, mislim da joj se mogao dati prijedlog kako u sklopu udruge može pomoći, kad već ima želju ili da joj se daju konkretni svajeti, jer imate jako puno iskustva ili da ju se uputi na neku od cura iz tima za hum.poroda ili bilo kakav konstruktivan odogvor.
    Umjesto toga dobila je provokativno pitanje na koje odgovor znamo svi, jer šta može jedna žena sama da uradi (osim da ne ustane u busu)?

Rekla bih da je mukicin odgovor isvetici nije bio relevantan za ovu raspravu, ali to je očito stavr ugla gledanja, jer ti smatraš da je bio "u sridu" :/

ja očito nemam smisla za humor, jer ne vidim ništa smiješno u ovom dijalogu.

Ti imaš, ti se još smiješ

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Maternalna smrtnost
    Među vodećim uzrocima smrtnosti žena reproduktivne dobi u manje razvijenim dijelovima svijeta su još uvijek komplikacije vezane uz trudnoću, porod ili babinje. Na globalnoj razini se procjenjuje da svake godine zbog problema vezanih uz trudnoću umre oko pola milijuna žena, od toga 99% upravo u zemljama u razvoju. Velik broj maternalnih smrti u zemljama u razvoju je vezan uz prekid trudnoće pa je među osnovnim mjerama za postizanje smanjenja maternalnih smrti sprječavanje neželjenih trudnoća i nestručno obavljenih prekida trudnoće informiranjem i zdravstvenim prosvjećivanjem kojim bi se utjecalo na smanjenje prerane spolne aktivnosti i adolescentnih trudnoća. Raskorak između maternalne smrtnosti u nerazvijenim i razvijenim regijama svijeta je velik – maternalna smrtnost se kreće od 200-1000/100.000 živorođenih u ruralnim područjima Afrike do 10-20/100.000 živorođenih u europskoj regiji(15).
    Maternalna smrtnost je u Hrvatskoj već godinama niska i svodi se na sporadične slučajeve, kao u većini zapadnoeuropskih i posttranzicijskih zemalja (tablica 3.) Primjerice, u 2003. godini zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinjama su u Hrvatskoj umrle tri žene (stopa 7,56/100.000 živorođenih)(3). Među osnovne mjere sigurnog majčinstva u Milenijskim razvojnim ciljevima se ističe i potreba pružanja stručne pomoći pri porodu, mjera planiranja obitelji kojima će se utjecati na razmak između dva poroda te ukupnog broj poroda tijekom života. Sve ove mjere i pokazatelji u uvjetima dobro razvijene porodničke zaštite s 99% rađanjem u bolničkim ustanovama, kao što je to u Hrvatskoj, više nisu od prioritetnog značaja za procjenu sigurnog majčinstva kao što su su to mjere sprječavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja komplikacija u trudnoći.

Izvor - HRVATSKI ČASOPIS ZA JAVNO ZDRAVSTVO. Cijeli članak na http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=12531&rnd=

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ce nam uzor biti SAD, gdje je pomor i duplo veci od tog u Britaniji.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Pa ce nam uzor biti SAD, gdje je pomor i duplo veci od tog u Britaniji.
    evo me uvatila senilnost... ne sjećam se da sam to rekla....

http://www.bhmama.org/index.php?opti...=140&Itemid=64

Ova studija je eliminirala visoko rizične porode i uzela je u razmatranje samo nisko rizične porode, jer liječnici zaista treba da upravljaju sa porodima pri kojima nastaju komplikacije ( oko 10%). U poreðenju sa nisko rizičnim porodima kojima su prisustvovali liječnici, sa onima kojima su prisustvovale babice imaju 33 % manje novoroðenčke smrtnosti. Šta više, nisko –rizični porodi, kojima su asistirale babice imaju 30% manje roðenih malih beba, što podrazumijeva manje retardiranih ili djece sa oštećenjem mozga. (M. MacDorman and G. Singh, “Midwifery Care, Social and MedicalRisk Factors, and Birth Outcomes in the USA,” Journal of Epidemiology and Community Health 52, no. 5 (1998): 10–17.)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisi ti rekla, vec ja. Nekako mi se cini da u tom pravcu idemo, nazalost. Da nam bude ko u Ameriki. Puno tehnologije, a sve manje dobrih rezultata.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

mislim da trebamo ciljati na Austrijski model - kao model zemlje sa najmanjom stopom smrtnosti u Europi (nešto manje od 4 %)..

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ok.. i tamo se može roditi kod kuće, ne? U čemu je razlika? Ne kužim fakat. Mi hoćemo porod kod kuće kao mogućnost za sve žene, e sad hoće li nas netko uspoređivati da hoćemo isto što i Britanija, Nizozemska, Austrija ili Švedska rekla bih da je manje bitno. Zar nije?

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ok.. i tamo se može roditi kod kuće, ne? U čemu je razlika? Ne kužim fakat. Mi hoćemo porod kod kuće kao mogućnost za sve žene, e sad hoće li nas netko uspoređivati da hoćemo isto što i Britanija, Nizozemska, Austrija ili Švedska rekla bih da je manje bitno. Zar nije?
    očito u nečemu postoji razlika; da ne postoji onda bi stope smrtnosti bile jednake tj. ne bi UK imala duplu u odnosu na Austriju... ili???

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj purple rain prvotno napisa Vidi poruku
    očito u nečemu postoji razlika; da ne postoji onda bi stope smrtnosti bile jednake tj. ne bi UK imala duplu u odnosu na Austriju... ili???
    ok, ali fakat, u čemu je razlika?
    Zbog čega je onda u UK dupla stopa smrtnosti u odnosu na Austriju? U čemu je caka?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ok, ali fakat, u čemu je razlika?
    Zbog čega je onda u UK dupla stopa smrtnosti u odnosu na Austriju? U čemu je caka?
    Moguće da je u tome da se prenatalnom dijagnostikom rutinski toliko ne utvrđuju malformacije ploda , pa se takve bebe iznesu do kraja trudnoće , te umru nakon poroda. Za razliku od zemalja gdje se u takvim slučajevima do 22 tj.omogućava ili predlaže prekid trudnoće , pa te bebe po statistici spadaju u pobačaj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa razlika je u hrpi drugih stvari, gdje bas u porodu kod kuce?
    smanjenje perinatalne smrtnosti utjece ja mislim u najvecoj mjeri o smanjenju neonatalne smrti prerano rodjenih beba, onih jako malih, ispod 1000-1500g

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    pa razlika je u hrpi drugih stvari, gdje bas u porodu kod kuce?
    smanjenje perinatalne smrtnosti utjece ja mislim u najvecoj mjeri o smanjenju neonatalne smrti prerano rodjenih beba, onih jako malih, ispod 1000-1500g
    Mislim da postoji i različiti kriteriji kada se dijete smatra mrvorođeno, a kada se tretira kao rani pobačaj.
    Kod nas je ta granica 500 g, a negdje je vezano za tjedne trudnoće, a ne težinu.
    Znam da Nizozemska ima jako "stroge " kriterije, pa su im statistike nešto lošije od ostatka Europe.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja ne znam ali se nadam odgovoru... jer očito postoji razlika koju mi za svoje dobro ne smijemo zanemariti u svim strategijama razvitka ovog područja...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puntice, Očigledno nije u tome da je ženama omogućen porod kod kuće
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 08.02.2010. at 12:49

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Puntice, Očigledno nije u tome da je ženama omogućen porod kod kuće
    pa da, baš zato i pitam u čemu je caka.
    i tu i tamo žene rađaju doma, i to u sličnom postotku, pa očito nije u tome problem.

pa se baš pitam u čemu je onda caka?

Možda u u genetici? ili u nekim drugim fakotrima?

Ili možda u načinu vođenja statistike? Baš mi je bilo zanimljivo kad je jedna primalja na Paramanadoula seminaru pričala o tome što ulazi a što ne ulazi u statistiku. Ako žena umre tjedan dana nakon poroda, zbog komplikacija koje su nastale u vrijeme poroda (bilo je npr. neko krvarenje koje nitko nije skužio, ženu otpustili iz bolnice, kao sve super, i umrla nakon nekoliko dana) - to ne ulazi u statistiku vezano uz porod.
    I tako niz primjera...

Tako da je meni uvijek zanimljivo vidjeti gdje i na koji način nešto ulazi u statistiku, a gdje ne

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaze hzjz u tekstu u hcjz

Najvažniji uzroci perinatalnih smrti u Hrvatskoj su vezani uz bolesti majke u trudnoći, komplikacije vezane uz prerani porod, kongenitalne anomalije i perinatalne infekcije. Uz kromosomske aberacije (najčešće sindromi Down, Edwards i Patau) i teško operabilne malformacije (dijafragmalana hernija, neke prirođene srčane greške) većina fetalnih i neonatalnih smrti nastupa kao posljedica dugotrajne izloženosti bolesti ili patološkom stanju majke poput arterijske hipertenzije, infekcije, dijabetesa. Naglo nastale komplikacije u trudnoći poput abrupcije posteljice s posljedičnom asfiksijom ploda sve su češći uzrok perinatalnih smrti. U rano neonatalno umrlih kao uzrok smrti najčešće nalazimo posljedice nezrelosti (respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje) ili infekcije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uzroci dojenačkih smrti u Hrvatskoj najčešće su vezani uz endogene čimbenike - gensko nasljeđe ili bolesti i stanja majke u trudnoći koja dovode do preranog poroda. Prema rodilišnim podacima u 2003. godini je rođeno 5,9% djece ispod 37 navršenih tjedana gestacije. Gotovo jednak je udio rođenih niske porodne težine, ispod 2500 grama (2.325 ili 5,8%). Najveći broj umrle dojenčadi izdvaja se upravo iz ovih skupina djece. Od živorođenih ispod 1000 grama porodne težine umre 45%, u skupini do 1500 grama 10%, do 2000 grama 2,5%, a do 2500 grama 1,5%(16).
    Najveći broj uzroka dojenačkih smrti je vezan uz perinatalno razdoblje, slijede kongenitalne anomalije, a svi ostali uzroci zajedno čine oko 10% . Od 251 umrlog dojenčeta 2003. godine 60% ih je umrlo od deset vodećih uzroka smrti. Među vodećim uzrocima izdvajaju se kongenitalne malformacije poput dijafragmalne hernije i Downovog sindroma, te bolesti nastale kao posljedice nezrelosti – respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje, primarna atelektaza pluća i plućna hemoragija(3).

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ima li negdje podatak koliki je postotak trudnoća koje imaju neku "anomaliju" u ukupnom broju trudnoća? (sve moguće indikacije - od kroničnih bolesti majke, preko nedonešenih trudnoća sve do poroda sa smrtnim ishodom iz bilo kojeg razloga)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima li negdje podatak koliki je postotak trudnoća koje imaju neku "anomaliju" u ukupnom broju trudnoća? (sve moguće indikacije - od kroničnih bolesti majke, preko nedonešenih trudnoća sve do poroda sa smrtnim ishodom iz bilo kojeg razloga)?

sigurno negdje ima
    a i sigurno, ovisno od zemlje do zemlje, zene odlucuju ili ne odlucuju na prekidanje trudnoce zbog raznih anomalija ploda

Stranica 7 od 10 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •