Stranica 8 od 14 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    kako inace objasniti toliku razliku u postotcima carskih u hrvatskim rodilistima? lijenim maternicama zena ko zagrebu (preko 20% carskih) u odnosu na rijecanke (oko 9% carskih). da ne spominjem rodiliste koje ima 50% carskih, ne radi se tamo niti o lijenim maternicama niti o, reci ce oni, neznanjem lijecnika da vise nego tek svaki drugi porod i zavrsi vaginalno.
    radi se onda o elektivnom carskom. koji je izbor ili majke ili lijecnika. ali izbor, a ne potreba.
    evo ja cu zdravorazumski uzeti rijecki prosjek kao neki prosjek potrebnih carskih. jer nisu rijecankama maternice bolje od nasih. jesu rijecanke po icem bolje od nas? javite se rijecanke?
    sve ostalo (prosjeci, ne slucajevi) je po meni pokazatelji broja izbornih carskih ili, ako to nije, onda necije neznanje. neznanje koje, zbog onih opasnosti elektivnog carskog, sve te zene kojima carski nije izborni, i njihovu djecu, a imale su ga, dovodi u nepotrebnu opasnost.
    Griješiš.
    Nemaju riječanke bolje maternice, nego njihove bolnice imaju lošije neonatologije pa sve komplicirane trudnoće koje uglavnom završavaju carskim šalju u Zagreb, najčešće u Petrovu.
    I sama sam, iz manjeg grada, išla roditi u Petrovu, carskim rezom, jer je tako moralo biti.
    I trudnoću koju sam imala prije ove završila sam carskim, u Petrovoj.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vjerojatno je to djelomično točno.Petrova je rodilište sa najrizičnijim trudnoćama pa u odnosu na druge ima veći postotak carskih.Ali Rijeka je također prilično veliko rodilište sa dobrom neonatologijom tako da se kompliciranije trudnoće (a nedovoljno komplicirane za Zagreb) također završavaju tamo.
    I tako u slučaju najvećih problema kod djeteta nakon poroda ide se na Rebro.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Prica 1.
    Zemlja RH. Porod kod kuce (...) Bez nekih propisanih uvjeta, standarda, bez ikakve kontrole, na crno.
    Pa kaj bi trebalo odrediti visinu stropa u tom slučaju, ili kaj?
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    bez ikakve kontrole
    Sad nam treba i kontrola u vlastitom domu. Je li ti možda prije ručka doma zoveš sanitarnu inspekciju koja inače obilazi ugostiteljske objekte? A prije seksa valjda stručnjaka za MPO.

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    U sve tri price ovo je zajednicko: "Bez nekih propisanih uvjeta, standarda, bez ikakve kontrole, na crno."
    I zajednicko je da su sva 3 izbora koja je zene htjela ostvariti nelegalna. Samo se prvoj prici pljeska, odobrava, a na ove druge dvije bi se sigurno svi zgrozili. A u stvari su skoro identične.
    Mašta čini svašta.
    Drago mi je samo da su u sve tri tvoje izmišljene priče žene preživjele, vidim da su platile. A i zahvati su onda bili uspješni. Da se zapitamo kakvu poruku to ti onda šalješ svekolikom čitateljstvu? Nije ti baš neka propaganda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    pa ni to kod nas nije legalno
    I know, ali je, barem, donekle, pod kontrolom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje je koliko ovakva rasprava ima smisla. Moj sadašnji stav o porodu oblikovan je, kao prvo, spomenutim iskustvom poroda. Zatim, čitanjem prekrasnih priča s poroda Saradadevii, Fidji, aquae, Felix, bubimire i drugih. Nadalje, sudjelovanjem na predivnom seminaru Paramana doula u organizaciji Rode (hvala svima! ), te čitanjem inspirativnih knjiga M. Odenta "Preporod rađanja" i "Ljubav očima znanosti". Onima koji nemaju takva iskustva očigledno nije potpuno jasan pojam fiziološkog poroda, a ni ostatak priče. Možda bi konstruktivnosti rasprave pridonijelo to, da prvo svi prođemo barem navedenu lektiru (ne nužno i porod u jednoj od zg bolnica ), a onda raspravljamo, znajući doista o čemu raspravljamo.
    Ma o kakvom ti iskustvu pričaš??
    Malo si čitala. To je iskustvo? Bravo
    Čitala si priče sa poroda i sad si kompententna.

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    bravo!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ja sam ta koja je napisala da se na pričama o kućnim porodima šalju srca. Ako misliš da meni smetaju srca upućena rodilji i bebici, nemam riječi. Shvatit ću da si tu moju rečenicu upotrijebila u nedostatku boljih argumenata kako bi obranila štajaznamšta. I otvoreno ću ti reći, ako je taj tvoj postupak bio namjeran- nisi postupila pošteno.
    Joj, stvarno mi je žao ako si se osjetila prozvanom i nemam pojma tko je i kada napisao kako plješćemo neasistiranom porodu. Ja sam ti čisto hipotetički "izvukla", slučajno se možda retorika i sintagma poklopila s tvojom.
    Nisam ti ja baš od onih koje izvlače nečije citate i sjećaju se što je tko napisao
    Ali sigurna sam da na svakoj priči, kako god da je porođaj završio, ima podjednako lijepih želja.

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa čekaj Apri, jesam li dobro shvatila ako kažem ovako-

1. u RH ni jedna babica nema zakonsko dopuštenje za asistenciju pri kućnom porodu,
    2. dolazak babice izvana je protuzakonit

Na ovom forumu se indirektno, ustvari ne editiranjem teksta koji govori o tome ili jednostavno postavljanjem pravila da je zabranjeno pisati o takvom porodu, podržava nešto što je protuzakonito. I da si Bog ja ne razumijem, pa te molim konkretan odgovor-

draga Apri da li je u redu da udruga roda podržava nešto što je protuzakonito?
    Kako gore rekoh, premalo se bavim ovom tematikom da bih mogla dovoljno temeljito objašnjavati i ne bih svojom neinformiranošću željela vrijeđati sve vas koje ćete čitati.
    Ali, (možda će biti deplasirano, mislim da se ista usporedba već koristila) mi na svojem forumu ne dopuštamo reklamiranje kućnih šivačica pelena, ali ne editiramo postove u kojima forumašice govore da su ih kupile od nekoga "na crno". Mi time ne podržavamo, mi prihvaćamo. I nije to naša odgovornost, nego one koja šiva i prodaje, odnosno one koja kupuje.
    Pretpostavljam da je jednak takav odnos i prema dolasku primalja iz inozemstva: da, njihov rad kod nas je ilegalan, ali ta radnja je osobni izbor te primalje i te rodilje, njih obje podliježu hrvatskim zakonima i vjerojatno su spremne i na zakonske posljedice u slučaju da ih "uhvate".
    Ali, što to mene briga (opet ponavljam); ne preispitujem ni hoće li svaka od nas napisati poreznu prijavu do 28. veljače.

Žao mi je što nisam više pratila ovakve teme, čini se da se puno može naučiti...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Samo što u priči s pelenama nije u pitanju život, eventualno popišana/ukakana robica ako je pelena loša pa propusti...

I evo vam izvrsnog primjera na prethodnoj stranici. Pogledajte dutkinu napolitanku - o tome pričamo, nije svatko za kućni porod, a vi svojim ponašanjem na forumu svima dajete krila.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kompetentna za sta? ne kuzim. za raspravu, porod, sta?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U priči s pelenama se i ne govori o životima i njihovoj ugroženosti, ja sam se referirala na priču o zakonima, legali, ilegali, propisima...

I, ne bih se složila kako se svakome daju krila; mislim da se ipak mogu osokoliti samo one koje su već same u sebi našle dovoljno želje/volje/hrabrosti/ljubavi... da doista i rode kod kuće.
    Meni su prijateljice/kolegice sve ove žene koje se bave porodima, koje su "prozivane". I nikada nijednoj od njih nije palo na pamet da i pomisle na takvo što kada sam ja u pitanju iako su mi sve one bile virtualne doule. Jer znaju da "nisam taj tip".
    Sve one jesu doule, a zadaća doule je i da procijeni što kojoj ženi odgovara.
    Vjerujte da nijedna od njih ne bi srljala u bilo što drugo.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

dakle malo sam istraživala i došla do sljedećeg... makar sam sebi rekla da nećuuuu vođe čitati ovu temu...
    Majke najlakše rađaju tamo gdje se osjećaju komotno i sigurno. Većini zdravih majki, koje ne spadaju niti u jednu rizičnu skupinu (blizanci, zadak, visok tlak...), dom pruža okruženje za porod u kojem se osjeća sigurnost i smirenost. Uz to, uočeno je kako je novorođenče svjesno stvorenje na koje može fizički i psihički utjecati način rođenja. U privatnosti i svetosti doma, majka se može okružiti ljudima koje voli i kojima vjeruje. Zahvaljujući asistenciji sposobnih i iskusnih babica, obitelj ima više slobode u stvaranju okruženja te atmosfere ljubavi i ponosa u kojoj želi dočekati svoje dijete.
    dakle, definitvno se svi slažemo da trudnica MORA na preglede kako bi znala u koju skupinu spada...

Žena ima manju mogućnost doživljavanja postporođajne depresije jer nije odvajana od svoga djeteta. Kada se porod dogodi u domu, on postaje normalan dio obiteljskog života, otac i ostala djeca mogu sudjelovati u njemu kako i koliko oni i majka to žele. Ovo pomaže i prilagodbi za dolazak novoga člana obitelji.
    ne znam koliko je baš sigurno za dijete da gleda svoju majku koja se muči... na slici je curica od oko 7 godina (moja slobodna procjena)... ne znam koliko bi se stučnjaci složili da bude prisutna! pa mislim, neki muškarci ne mogu gledati svoju ženu dok rađa, a kamoli dijete... malo sam OT al kad već analiziram pa da i to spomenem

Zdravo dijete se ne odvaja od majke i tako se jača povezanost između njih.
    opet taj osjećaj krivica, opet sam malo OT al da i to spomenem... jednostavno me nervira ta rečenica... ja sam rodila tri puta u bolnici i jako jako sam vezana za svoju djecu kao i ona na mene

Lakše je uspostaviti dojenje jer dijete može dojiti kada poželi. Majci se pomogne upoznavanjem s ispravnim položajem na prsima i ohrabruje da nastavi s dojenjem.
    tko je to upozna s dojenjem? otac koji pojma nema ili babica koja je (i)legalno tu? i sigurna sam da obilazi rodilju još dva dana dok se ne uspostavi koliko toliko dojenje??

Manja je mogućnost infekcija.
    definitivno.. pogotovo ako je prisutna (i)legalna babica.. a što sa neasistiranim... ljudi nisu dovoljno educirani prema tome smatram da je infekcija u takvom slučaju veća nego u bolnici

Budite spremni prihvatiti odgovornost za odluku da rodite kod kuće.

u svemu ovome se slažem s vama, zato mi i nije jasno kako jednostavno odbijate reagirati na neasistirani porod...?? eto, ne mogu shvatiti... malo ste licemjerne... sorry

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    kompetentna za sta? ne kuzim. za raspravu, porod, sta?
    pogledaj sto sam boldala u njenom postu.
    Ona je svojim iscitavanjem stekla iskustvo pa je kompetentna za raspravu, a mi ostali nismo.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    I, ne bih se složila kako se svakome daju krila; mislim da se ipak mogu osokoliti samo one koje su već same u sebi našle dovoljno želje/volje/hrabrosti/ljubavi... da doista i rode kod kuće.
    Pa ti valjda nikad nisi ni pokazala volju za takav porod, naravno da te nitko neće na nešto nagovarati, ako nisi taj tip.
    Ali valjda ti je jasno da postoje žene koje smatraju da su dovoljno hrabre (a na forumu podrške se dodatno ohrabre), a (moram reći) nisu dovoljno inteligentne da spoznaju kako nije sve za svakoga. Edukaciju neću ni spominjati...
    I tko njih procjenjuje? Koje doule? One s intenzivnog trodnevnog tečaja?
    Pa ne bi dala niti da me ošiša frizerka koja je završila trodnevni tečaj, da je ne znam kako intenzivan, a kamoli joj povjerila svoj i život svoga djeteta.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne povjeravas douli zivot djeteta, ona sluzi tebi kao potpora u trudnoci i porodu, nije zdravstveni radnik. malo mi je ta fraza "povjeriti zivot svog djeteta nekome" pre dramaticna, u rangu onog da je porod izuzetno opasam dozivljaj za majku i bebu, pa mi se neide u tom smjeru.

ja ne kuzim (izgleda da puno toga ne kuzim u zadnje vrijeme ), ova rasprava je krenula ovako zbog toga sto je (mozda) jedna zena ponukana napisima na rodinom forumu odlucila roditi doma, i to je proslo ok, ali je onda ugrozila zivot djeteta ne dajuci antibiotike suprotno lijecnickoj preporuci. to je jedan slucaj. u koliko godina? stvarno mi nije jasno. koga treba optuziti za to sto je charlesu mansonu "bog saptao" da mora pobiti neke ljude? crkvu? vjernike? otkud njemu ideja da bog postoji? ako bog ne postoji, tko mu je onda saptao? tko je kriv za to? a posljedice su bile daleko vece nego jedno nepromisljeno ne davanje antibiotika.

mlukacin, mogucnost infekcija je manja jer se radi o okruzenju sa poznatim mikrobima (logicno), plus to da tijelo bebe nasele poznati mikrobi sa majke. u bolnici je mogucnost veca jer u bolnicu dolaze bolesni ljudi, a i prvi kontakt beba najcesce ima sa nekim tko nije majka, nazalost. babica tu i nema puno veze s nicim, bila poznata ili ne, ona eventualno primi bebu i stavi je mami na prsa, tako da je steta--ako je uopce ima--neznatna.

marias

Početno

Već par dana čitam ovu raspravu a duže vrijeme pratim rad udruge RODA i mogu reći da sam razočarana. Smatrala sam da udruga RODA puno ozbiljnije pristupa roditeljstvu. Ovaj forum je opovrgnuo moje dosadašnje pozitivno mišljenje. Krenula sam na forum kako bih se dodatno educirala i pripremila za buduću ulogu roditelja, no uz izuzetno poučne i zanimljive tekstove naišla sam i na one meni manje shvatljive. Ne razumijem kako osoblje foruma može podržavati ilegalne neasistirane porode kod kuće. Ako se na ovakav način borite da kućni porodi postanu legalni definitivno ste na krivom putu. Šokirana sam pričama kojima se plješće i daju srčeka a u kojima forumašica navodi da tijekom trudnoće nije posjetila liječnika. Pa svako nerođeno dijete ima pravo na adektavnu zdravstvenu skrb primjerenu 21. stoljeću. Roditelji u akciji moraju educirati - to je svrha i smisao udruge pa tako i osoblja ovoga foruma koje je mahom članstvo iste, a ne indirektno poticati nešto što je ilegalno pa i opasno. Pravo na izbor je pravo svakog čovjeka u ovom slučaju rodilje i naravno da se za to treba boriti, ali izabran je potpuno krivi način koji je nažalost od ove udruge "odbio" mnoge njene simpatizere. Takve stvari nažalost u javnosti umanjuju Rodine dosadašnje hvalevrijedne akcije.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cubana, u sridu

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam lokalpatriotsku potrebu braniti rijecke maternice...stoji za petrovu da je jasan razlog zasto je tamo vise cr, ali koji je razlog da je tome tako u vecini rodilista u rh?

Ne razumijem kako osoblje foruma može podržavati ilegalne neasistirane porode kod kuće.
    koji zakon brani neasistiran porod kod kuce...ili bilo gdje drugdje a da nije u bolnici. mislim da svi znamo bar jednu osobu koja je "zakasnila" u rodiliste i rodila kuci...nista se nije desilo toj zeni, nije ju moguce goniti ni po jednoj osnovi ako je dijete zivo i zdravo...a ako se desi smrtni ishod djeteta naravno da se provodi istraga-kao i u bolnici gdje se utvrdjuje sto se desilo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je zapravo jasno da ova rasprava ne vodi nigdje.
    Razlog je jednostavansnovno shvaćanje fiziologije poroda.
    Ako netko misli da je porod sam po sebi opasan ,da žena nije sposobna roditi sama i da je sekunda dovoljna da se dogodi loš ishod za majku ili dijete ,tada je jasno da on smatra opasnim roditi izvan institucija uobićajene skrbi koje nudi ta država i gotovo nemogućim da se rodi bez asistencija od strane medicinskog osoblja.

I,to ,je to. Zapravo ,malo vrijede dokazi (pa makar bili oni znanstveno utemeljeni) da je porod fiziološki prilično siguran proces.
    Naše mišljenje i stavove stvaramo cijeli život,učimo iz društva u kojem živimo, stavovi su nam najčešće oblikovani onim što se smatra društveno prihvatljivim...Ne nužno i fiziološkim.

I zato mislim da ova rasprava nema smisla jer se od stabla ne vidi šuma ... tu naravno mislim na pitanje o tome da li je porod siguran ili nesiguran.

Što se tiče potrebe za kritikama na pričama o porodu osobama koje su pratile trudnoću i rodile na drukčiji način nego je to uobičajeno u Hrvatskoj,meni to nikako nije na mjestu.Takve žene su gotovo u pravilu imale određeni nadzor u trudoći samo on baš nije uobičajen kod nas,isto tako djeca nakon poroda su imala medicinsku skrb.
    Vjerujem da će netko sad spomenuti određene osobe koje to nisu napravile,ali to nije nikakva preporuka ovog foruma.

Zanimljivo je što neke forumašice ljuti...Svi smo mi osjetljivi na različite stvari.Razne stvari nam se prezentiraju potrebne i prihvaćene su od društva kao normalne.
    Evo ,npr.mene užasno uzrujava što na Rebru svake godine zabrane posjete na dječjem odjelu u sezoni gripe u interesu djece.Tada roditelji TJEDNIM,a ponekad mjesecima ne mogu vidjeti i biti uz bolesno dijete.
    Da sam bar na forumu našla toliko zgražavanja i potencijalnog angažiranja iu interesu takvih roditelja i djece koliko je uloženo u iznošenje kršenja raznih zakona u slučaju poroda kod kuće(koji je legalan u većini civiliziranih država ,kao i mogućnost biti uz bolesno dijete).
    Eto ,kad smo već ot...

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Razlog je jednostavansnovno shvaćanje fiziologije poroda.
    Ako netko misli da je porod sam po sebi opasan ,da žena nije sposobna roditi sama i da je sekunda dovoljna da se dogodi loš ishod za majku ili dijete ,tada je jasno da on smatra opasnim roditi izvan institucija uobićajene skrbi koje nudi ta država i gotovo nemogućim da se rodi bez asistencija od strane medicinskog osoblja.
    sirius samo kratko pitanje: znači li to da žene koje koje shvaćaju fiziologiju poroda nužno trebaju podržavati porod bez pratnje / kod kuće?
    to bi se naime iz citiranog dijela tvog posta dalo iščitati.
    vidiš mislim da sam u pristojnoj mjeri upoznata sa fiziologijom trudnoće i poroda, na žalost i sa patologijom trudnoće, i iako smatram da svakoj ženi treba pružiti što je moguće bolje uvjete za fiziološki porod bez intervencija jer, na kraju krajeva, mislim da ovdje nitko neće proturječiti izjavi kako je porod normalna tjelesna funkcija žene, ali smatram da je zaista vrlo važno da se porod događa uz prisustvo osobe koja će znati prepoznati problem koji se, vidi čuda, može pojaviti...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i jedna mala opaska za vaš komentar da babica kod nas ima samo sss... Zdravstveno veleučilište još do prije koji godinu je imalo program za primalje... ukinuli su ga, ja mislim, zbog prevelikog broja primalja s všs a nije bilo mjesta za zaposljenje... prema tome, konzultirajte se prije objave takvih podataka....
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 07.02.2010. at 09:57

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj purple rain prvotno napisa Vidi poruku
    sirius samo kratko pitanje: znači li to da žene koje koje shvaćaju fiziologiju poroda nužno trebaju podržavati porod bez pratnje / kod kuće?
    Ako porod smatraš fiziološkim događajem,nećim što je prirodno uvjetovano tada ti neasitirana opcija ne izaziva zgražanje ili mišljenje da je žena imal sreće jel su izvukli živu glavu.Isto tako u takvom slučaju ne vidiš potrebu da se o tome pune naslovne stranice novina (bilo da se radi o ženi koja je rodila na autoputu ili prozivci žene za neodgovornost ako je to možda imala u planu ).
    Isto tako ti opcija poroda kod kuće uz primalju ne izaziva čuđenje jel zapravo smatraš da to nije ništa nemoguće.
    Znači ,nemaš potrebu isticati mogučnost što ako se nešto dogodi jer tada znaš da je takav porod moguć.

mislim da bi žene koje se odlučuju na takav porod (ili su se bile odlučile) svjesne i koliko su im velike šanse da sve prođe dobro,a ne koncentrirane na ono što bi moglo poći loše.

Takvo razmjevanje za proces i žene koje se odlučuju na takve vrste poroda, ne mora biti nužno i tvoj osobi izbor.

Isto kao što moj osobni izbor npr.nije abortus ,ali nisam za njegovu zabranu.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Piše ti sve u mom postu. Osim ako ti i to nije previše za čitanje.
    Malo si čitala.
    Bolje i malo, nego nimalo, kao što je slučaj kod nekih ovdje, a izgleda i kod tebe.
    To je iskustvo? Bravo
    Da, čitanje je iskustvo. Nisi to dosad znala? Doduše, kako za koga, ovisi što čitaš.

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Ovdje je problem očigledno malo dublji. Moj savjet ti je da ne koristiš izraze za koje ne znaš točno kako se izgovaraju i pišu. Putem čitanja čovjek ipak s vremenom polovi neke izraze, kaj ne?

A što se tiče kompetencije... navela sam kao prvo iskustvo svog poroda u bolnici, ne ponovilo se nikome. Odmah mi je bilo jasno da stvari iz temelja ne štimaju. Kasnije mi se pojasnilo i zašto.
    (U trudnoći nisam imala doma internet. To nismo rješavali jer smo bili podstanari, a čekalo se preseljenje u naš stan. Iz tog razloga tada nisam imala pristup informacijama. Da je bilo drukčije, ne bi me vidjeli na takvom porodu.)

Mozaik se počeo popunjavati čitanjem priča s poroda drugih rodilja, i to priča iz bolnice, iz kuće za porode i onih s poroda kod kuće. Zatim, Odentov seminar.
    Nakon toga, njegove dvije prevedene knjige, i mogu reći da sam prezadovoljna tim novim spoznajama. Naravno da to još nije kraj (ako Bog da) , treba još čitati, rađati i prisustvovati porodima.

A vi što napadate Rodu, iz vas progovara strah. Koji je posljedica neznanja. Tako je bilo od pamtivijeka.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    nije se on bavio poreznim i drugim zakonima ove zemlje (osim sto je skuzio vjerojatno koliko muke ima kod nas da bi mu isplatili honorar, za razliku od ostalih zemalja u koje ide: da bi covjek od 80 godina dobio u hrvatskoj oib, traze se u obrascu i ime i prezime, adrese i maticni brojevi njegovih pokojnih roditelja)

ali evo preporucio je jednoj od polaznica da joj liliana dodje na porod
    to je valjda njegov stav

Ali Liliana nije babica!
    Mislim da je to ogromna razlika.
    Čini mi se da i Liliana par puta spomenula koliko puno propisa se mora držati jedna babica, dok doula to ne mora.
    Nisam sigurna da bi Odent ovo ovako lako predložio da je Liliana babica.
    Možda se i varam...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u rijeci jos uvijek postoji edukacija na razini prvostupnice pri medf.

edukacija u zg nije ukinuta zbog velikog broja zavrsenih nego iz razloga sto nas sustav ne zna sto s primaljama prvostupnicama, a to je sudbina mnogih zanimanja koji su u bologni i uskladjivanju s eu krenuli na vise god. skolovanja a da sama ustanova nije promjenila klasifikaciju zanimanja na svojem podrucju. to ce se desiti i odgojiteljima kad odu na 5 god. skolovanja ako se ne izmjene i svi ostali propisi koji ga vide samo kao všs.

purpurna - to je tvoje pravo da znas sve o fiziologiji i patologiji i da si odaberes nacin na koji ces roditi...isto tako ja znam za sebe sto bi bio moj izbor...zene koje se odluce neasistirano (a i sam je pojam takav da ga svako drugacije tumaci) biraju taj put - noseci sa sobom svu odgovornost, kako za pozitivan ishod, tako i za negativan.
    prisustvo nekoga, odlazak u bolnicu itd. definitivno dodaje jos jedna ledja za nosenje odgovornosti, mada je i to kod nas upitno - tek sad se nesto krece u pitanju odg. lijecnika u lijecenju pacijenata, tek sad se propituje jel moglo drugacije i sl. nazalost odlazak u bolnicu moze biti garancija da nesto sto bi otislo na zlo zavrsi dobro , ali nazalost moze se desiti i obrnuto da nesto sto je islo dobro zavrsi jako losim ishodom po majku ili dijete zbog losih intervencija.

osobno bi htjela da svaka zena i njeno dijete dobiju najbolju mogucu skrb tijekom poroda - da li je to - pusti me na miru i samu ili radi sto god treba i budite uz mene svaku sekundu...mislim da nije na nama da vazemo koji je izbor ovakav ili onakav.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni se čini da puno ljudi govori u odentovo ime, mora da mu se puno štuca ovih dana...

to što ste slušale trodnevni informativni seminar, čini li vas to paramana doulama? ili sam ja nešto pobrkala?

mislim da nije problem u stričeku odentu, on jako dobro zna o čemu priča, nego o onima koji misle da je njegovo znanje i dugogodišnje praktično iskustvo nekim čudom u tri dana predavanja prešlo na njih.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A vi što napadate Rodu, iz vas progovara strah. Koji je posljedica neznanja. Tako je bilo od pamtivijeka.
    a bokte hvala ti što si mi razjasnila da sam u stvari prestrašena i da ništa ne znam

i to je sad nešto novo da ako se ne slažeš s nekim napadaš ga, ajde dobro da si nas prosvijetlila.

cubana džabe tebi i škola i tvoje učenje kad si u stvari puna neznanja, ali zato imamo dutku da nas pouči o svakoj temi na ovom forumu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam ovdje moderator, ali vas molim da razina komunikacije ostane na nivou, bez niskih udaraca i vrijedjanja.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ako porod smatraš fiziološkim događajem,nećim što je prirodno uvjetovano tada ti neasitirana opcija ne izaziva zgražanje ili mišljenje da je žena imal sreće jel su izvukli živu glavu.
    Pa naravno da svi znamo da je porod prirodan i savršen događaj. ALI, i naše majke, bake i prabake su znale da je pri svakom porodu ženi glava u torbi. Pa što je vama, anchie priča o nepotrebnosti preventivne medicine, ti govoriš kako porod nije nimalo opasan... Gdje vi nalazite te informacije?

I po milijunti put - nitko od nas nije za zabranu, svi podržavamo pravo izbora, ali za dobit taj izbor treba ići po nekom normalnom redu.
    Ako (ili bolje da maliciozno kažem kad) se pri nekom kućnom porodu dogodi tragedija, jasno vam je da će istog trena biti povezana i s Rodom, a tada drage moje - ništa od kućnih poroda slijedećih xy godina. Ajde nek mi sad netko odgovori je li vam to jasno, molim vas.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    nisam ovdje moderator, ali vas molim da razina komunikacije ostane na nivou, bez niskih udaraca i vrijedjanja.
    A kome ovo ide?
    Dutka je malo čitala forum i dvije knjige, pohađala trodnevni tečaj i na kraju zna više od nekoga s višegodišnjim studijem medicine.
    Meni bi to bilo vrijeđanje struke, da se kojim slučajem ovdje sankcionira vrijeđanje liječnika.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Istina je,
    znanje oslobađa, daje potrebnu sigurnost, jako je bitno...

S druge strane, strah je često potaknut baš znanjem, životnim iskustvom i oprezom.

Poslovica kaže da je - oprez majka mudrosti,
    ona druga da je -hrabrost ponekad ludost.

Poštujem znanje jako, i protivnika u mišljenju isto tako, ako je potkovan znanjem,
    ako inteligentno i pronicljivo argumentira.

Zato i nisam toliko tvrda u stavovima, dam se "nagovoriti", volim promisliti...

Vidim dobrih argumenata i kod flower, i kod ivarice, apri..., vidim znanja,
    kao i kod Majuške, reni, zare...ostalih... s druge strane crte bojišta

Cijenim ono o čemu vrijedi dodatno promisliti, nebitno za ishod promišljanja...

U tvojim postovima toga vidim ponajmanje....
    ..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naravno da svi znamo da je porod prirodan i savršen događaj. ALI, i naše majke, bake i prabake su znale da je pri svakom porodu ženi glava u torbi. Pa što je vama, anchie priča o nepotrebnosti preventivne medicine, ti govoriš kako porod nije nimalo opasan... Gdje vi nalazite te informacije?

I po milijunti put - nitko od nas nije za zabranu, svi podržavamo pravo izbora, ali za dobit taj izbor treba ići po nekom normalnom redu.
    Ako (ili bolje da maliciozno kažem kad) se pri nekom kućnom porodu dogodi tragedija, jasno vam je da će istog trena biti povezana i s Rodom, a tada drage moje - ništa od kućnih poroda slijedećih xy godina. Ajde nek mi sad netko odgovori je li vam to jasno, molim vas.
    Ja govorim da je porod fiziološki proces,prirodno uvjetovan.
    Da,postoji određena mogućnost da se se dogodi nešto opasno,kao i u svemu u životu.
    Ali on nije opasan za populaciju ženskog roda sam po sebi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja govorim da je porod fiziološki proces,prirodno uvjetovan.
    Da,postoji određena mogućnost da se se dogodi nešto opasno,kao i u svemu u životu.
    Ali on nije opasan za populaciju ženskog roda sam po sebi.
    Cijela povijest čovječanstva te demantira.
    I ogromna smrtnost mladih žena i novorođenčadi, mahom tijekom poroda ili postporoda,
    sve do suvremenog doba.
    U ogromnoj većini slučajeva, osobito danas, sa svim potrebnim i dostupnim znanjem o tom prirodnom događaju (ne instrumentarijem, nego znanjem)

porod je siguran i imat će sretan ishod.

No, oduvijek, svugdje, u bolnici ili doma,
    kod žene ili kobile, da se tako izrazim,

porod nosi rizik, znatno veći nego ostatak uobičajenih, svakodnevnih životnih aktivnosti.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pcelica Mara - prepoznat ce se oni kojima to ide...ne treba prozivanja.

a struka i ne struka, gle ako je nesto prirodno i normalno (kao sto je porod, ako ga takvim vidis) onda je sasvim ok da laici imaju svoja znanja i misljenja, lijecnici su orjentirani na patologiju, a to je bitna razlika.
    gle ja sam strukom vezana uz normalu razvoja djeteta, pa ipak mi je trebalo xyz godina da prihvatim kako je normala u odgoju djeteta vrlo rastezljiv pojam i da zapravo za taj posao su najbolji totalni amateri - roditelji, neki dan sam se strecnula kad sam cula jednu svoju kolegicu koja majci cetvero djece kaze - ja znam sve o odgoju djece ja sam slusala cak 4 kolegija...ova majka ju je pogledala tako...da sam se ja zasramila. ono sto mi znamo je jedno, ono sto neko zivi je drugo, ja mozda odmah u poteskocama svog djeteta u citanju vidim disleksiju i svasta nesto...a ova s 4 djece mi je odmah rekla - ma dajte molim vas, moji su svaki tako drugaciji pa je sve ipak ispalo ok. ja imam znanje, ona iskustvo i to je bit - u spajanju, a ne razdvajanju.

to je ta razlika u lecama koje nosimo - trazimo li lose, to cemo i naci...a statisticki ce se nesto lose uvijek desiti. nazalost desi se i u rodilistu, dodju zdrava majka i dijete i desi se jako los ishod - a nigdje nisam vidjela natpis - pazite prosle god. je u nasem rodilistu umrlo xyz beba, ostalo sterilno xyc majki, dobilo cp zbog loseg postupka toliko i toliko, nemojte ici u bolnicu moguce je da vam se desi... kad bi tako gledali, pola bi nam zemlje bilo u sudskim procesima...naravno da karikiram, ali ima zrnca i istine?

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Znači ,nemaš potrebu isticati mogučnost što ako se nešto dogodi jer tada znaš da je takav porod moguć.

mislim da bi žene koje se odlučuju na takav porod (ili su se bile odlučile) svjesne i koliko su im velike šanse da sve prođe dobro,a ne koncentrirane na ono što bi moglo poći loše.
    imam potrebu isticati ovaj ŠTO AKO dio upravo iz vlastitog iskustva.... ja imam ogromnu vjeru u svoje tijelo, u sebe i činjenicu da se majčica priroda potrudila stvari organizirati onako kako treba... ali ništa od toga meni nije pomoglo kada sam prvu trudnoću umalo izgubila u 14 tjednu... i drugu slično tako... da nije bilo medicinskih intervencija taj "prirodan proces" bi kod mene završio mnogo ranije odnosno ja danas ne bih imala titulu mame...
    moja prva susjeda je danas baka jednog bombona od djeteta... ali ona ne samo da ne bi bila baka, nego ne bi bila ni majka tog sina da nije bilo nadzora njenog poroda - naime nakon školske trudnoće, porod je započeo predivno, u kratko vrijeme se sasvim otvorila, i onda puf- dijete ne može vani - pupčana vrpca je bila oko vrata u dva namotaja... srećom njen porod je bio nadgledan od strane medicinskog osoblja i uspješno je okončan... dijete je imalo određenih poteškoća u prvoj godini života, ali danas je predivan dečko i tata....

ŠTO AKO je jako važan faktor pri odluci o porodu kod kuće (pogotovo neasistiranom) i majka koja se priprema na takav porod MORA biti upoznata sa svim fazama poroda kao takvog, ali i sa svim mogućim posljedicama upravo zato da bi donijela ispravnu i informiranu odluku... takav porođaj se mora dogoditi kao posljedica pomnog promišljanja i vaganja svih pro et contra... takav porod ne smije biti posljedica onoga - to je sada u modi pa idem i ja...
    VAŽNA je svaka informacija, važno je da ta odluka bude zrela... u ovom smislu RODU držim vrlo bitnom organizacijom koja, obzirom na važnu ulogu koju ima u krugovima žena koje se odlučuju na ovakav porod, i smatram da treba dati potpunu informaciju svima koji je ovdje traže;
    hvalospjevi na račun poroda kod kuće su ok, ali samo i isključivo pod uvjetom da se u jednakoj mjeri kao hvalospjevi istaknu i naglase i opasnosti te rizici koji iz takve odluke proizlaze....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    ...naravno da karikiram, ali ima zrnca i istine?
    u svemu ima zrnca istine,
    ovo nije crno-bijeli svijet, a ja nisam Davorin Bogović

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    A kome ovo ide?
    Dutka je malo čitala forum i dvije knjige, pohađala trodnevni tečaj i na kraju zna više od nekoga s višegodišnjim studijem medicine.
    Meni bi to bilo vrijeđanje struke, da se kojim slučajem ovdje sankcionira vrijeđanje liječnika.
    pčelice ide meni.
    ali jednostavno više ne mogu trpjeti taj način komunikacije pun omalovažavanja.
    najlakše je iscjepkati tuđi post, reći puno, a u stvari ne reći ništa, pročitati dvije knjige i "suprotstavljenu stranu" proglasiti neukom.
    ako imaš, reci nešto konkretno, ako nemaš nemoj vrijeđati.

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    pčelice ide meni.
    ali jednostavno više ne mogu trpjeti taj način komunikacije pun omalovažavanja.
    najlakše je iscjepkati tuđi post, reći puno, a u stvari ne reći ništa, pročitati dvije knjige i "suprotstavljenu stranu" proglasiti neukom.
    ako imaš, reci nešto konkretno, ako nemaš nemoj vrijeđati.
    zato je divan ovaj novi forum.. klikneš ignore i rasprava se može u miru pratiti bez napolitanki

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

samo jedna recenica, odgovor na mucaklinin post, pa idem citati dalje. Ja sam slicna apri, pa pisem iz te perspektive, ali moram naglasit da je na mojem drugom porodu slobodno moglo prisustvovati i starije dijete. Vise sam se mucila kad me bolio zub, a bila sam s djecom doma.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    meni se čini da puno ljudi govori u odentovo ime, mora da mu se puno štuca ovih dana...

to što ste slušale trodnevni informativni seminar, čini li vas to paramana doulama? ili sam ja nešto pobrkala?

mislim da nije problem u stričeku odentu, on jako dobro zna o čemu priča, nego o onima koji misle da je njegovo znanje i dugogodišnje praktično iskustvo nekim čudom u tri dana predavanja prešlo na njih.
    Nažalost, pogrešne interpretacije pojedinaca tjeraju ljude da donese ovakve zaključke i ja te razumijem u potpunosti.
    Međutim, moram ti reći jedno: Odent uopće nije tako agresivan i militantan kao neke forumašice koje ga citiraju.
    Dosta puta mu se postavilo pitanje vezano za zdravstveni sustvav( prvenstveno akušerstvo) u HR i nijednom nije dao neki odgovor koji bi pozvao na revoluciju ili nešto slično tome.
    Čak je jednoj forumašici rekao da nije trebala reći da je doula (kad je došla u pratnji porodilje), nego da je trebala pokušati proći u pratnji porodilje kao član porodice.
    Nije on držao nikakv revolucionaran govor, nego jedno jako poučno i korisno predavnje.
    Liliana je bila dosta spremnija na revoluciju, meni se čini.:D
    Kod njega se nije mogao osjetiti ni trun animoziteta prema zdravstvu i ljekarima (pogotovo ne prema babicama iz drugog reda ,a naročito nije pozivao na "nabijanje doktora na kolac" kao neki vrli stručnjaci koji ga mnogo vole citirati.
    Kod njega se radilo o konstruktivnim kritikama, ali on to i može, jer zna NAČIN.
    Ovdje se teško može raditi o konstruktivnoj kritici, jer da bi nekom uputio istu moraš materiiju poznvati bolje od njega,a čisto sumnjam da ovi forumski eksperti znaju više od jednog primarijusa specijaliste akušerstva.
    Zato razmijem vještičicu (respect!) i njenu reakciju na olako shavatanje vanmatrerične trudnoće (momze mi još uvijek duguje citat Odenta u kojem je rekao da je bol u trbuhu jedini znak vanmaterične trudnoće ) ili kad anchi kaže da SAMO morska riba može spriječiti prerani porod ili prerano otvaranje.
    To SAMO je meni promaklo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bolje i malo, nego nimalo, kao što je slučaj kod nekih ovdje, a izgleda i kod tebe.

Da, čitanje je iskustvo. Nisi to dosad znala? Doduše, kako za koga, ovisi što čitaš.

Ovdje je problem očigledno malo dublji. Moj savjet ti je da ne koristiš izraze za koje ne znaš točno kako se izgovaraju i pišu. Putem čitanja čovjek ipak s vremenom polovi neke izraze, kaj ne?

A što se tiče kompetencije... navela sam kao prvo iskustvo svog poroda u bolnici, ne ponovilo se nikome. Odmah mi je bilo jasno da stvari iz temelja ne štimaju. Kasnije mi se pojasnilo i zašto.
    (U trudnoći nisam imala doma internet. To nismo rješavali jer smo bili podstanari, a čekalo se preseljenje u naš stan. Iz tog razloga tada nisam imala pristup informacijama. Da je bilo drukčije, ne bi me vidjeli na takvom porodu.)

Mozaik se počeo popunjavati čitanjem priča s poroda drugih rodilja, i to priča iz bolnice, iz kuće za porode i onih s poroda kod kuće. Zatim, Odentov seminar.
    Nakon toga, njegove dvije prevedene knjige, i mogu reći da sam prezadovoljna tim novim spoznajama. Naravno da to još nije kraj (ako Bog da) , treba još čitati, rađati i prisustvovati porodima.

evo, ja mislim da ovakvi postovi uopce ne cine dobro rodinu zalaganju za prirodan porodjaj...nisu ugodni za citanje ni najmanje.

...ucenje ukljucuje selekciju informacija, tako da je potrebno citati knjige s razlicitim smjerovima ucenja, od medicinske anatomije, embriologije, ginekologije, fiziologije do Ine May. Ako se znanje temelji samo na jednoj vrsti (specificnoj) literature, onda ne moze biti opsezno ni dobro. Osobito ako se radi o @literaturi siroke potrosnje, kao sto je Wagner, Odent, Ina...da ne nabrajam dalje, knjige pisane za mase. Ili kad se knjige nadopunjavaju seminarima istoga tipa, koje drze isti ljudi.

Doula je certifikat koji se dobije nakon dvodnevna seminara, doula nije primalja, to je frendica za porod. Ona mora biti intuitivna, mirna, topla i imat pozitivno iskustvo poroda. Ili barem iscijeljeno negativno iskustvo. NE svidja mi se prenaglasavanje uloge i cinjenice da se ima certifikat doule, ona bi trebala biti samo osoba od povjerenja, prijateljica, nije doula zanimanje. A po meni, nije ni nuzno. Vjerujem da ju adekvatno moze zamijeniti majka s dobrim iskustvima porodjaja ili frendica s istim..

Dogodilo se ovdje da imamo strasan jaz medju interventnim porodima u bolnici i neasistiranim porodima doma i da imamo borbu medju carskim rezovima bez indikacije ili indukcijama bez indikacije, koji su opasne rabote i neasistiranim porodom, koji je u RH jos uvijek opasna rabota, buduci nema adekvatne medicinske potpore u slucaju nuzde.. Ocito je da roda ne osudjuje ni jedno ni drugo ako su zenin izbor, ali ni da potice na njih. A potrefilo se da u RODI il na forumu veci broj zena bira ovo drugo. JA osudjujem, jer mislim da nisu izbor djeteta. Al to je samo moj stav, ko sam da ga namecem.
    Uvjerena sam da je izbor djeteta da se rodi mirno, njezno, bez intervencija, a u isto vrijeme sigurno. Uvjerena sam i da je to na kraju cilj i udruge. Druga je stvar sto Udruga postuje da ne misle svi isto kao ja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da ne editiram, postoji citav raspon sigurnih porodajaja koji su ugodni i majci i djetetu, ovisno o karakteru majke, takvi su porodjaji doma s adekvatnom asistencijom medicinskog osoblja (primaljom) i podrskom u slucaju potrebe, porodjaj u kuci za porode, s istim uvjetima, neinterventan porodjaj u bolnici, porodjaj s POTREBNOM intervencijom, carski rez s medicinskim indikacijama.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imam potrebu isticati ovaj ŠTO AKO dio upravo iz vlastitog iskustva.... ja imam ogromnu vjeru u svoje tijelo, u sebe i činjenicu da se majčica priroda potrudila stvari organizirati onako kako treba... ali ništa od toga meni nije pomoglo kada sam prvu trudnoću umalo izgubila u 14 tjednu... i drugu slično tako... da nije bilo medicinskih intervencija taj "prirodan proces" bi kod mene završio mnogo ranije odnosno ja danas ne bih imala titulu mame...
    moja prva susjeda je danas baka jednog bombona od djeteta... ali ona ne samo da ne bi bila baka, nego ne bi bila ni majka tog sina da nije bilo nadzora njenog poroda - naime nakon školske trudnoće, porod je započeo predivno, u kratko vrijeme se sasvim otvorila, i onda puf- dijete ne može vani - pupčana vrpca je bila oko vrata u dva namotaja... srećom njen porod je bio nadgledan od strane medicinskog osoblja i uspješno je okončan... dijete je imalo određenih poteškoća u prvoj godini života, ali danas je predivan dečko i tata....

ŠTO AKO je jako važan faktor pri odluci o porodu kod kuće (pogotovo neasistiranom) i majka koja se priprema na takav porod MORA biti upoznata sa svim fazama poroda kao takvog, ali i sa svim mogućim posljedicama upravo zato da bi donijela ispravnu i informiranu odluku... takav porođaj se mora dogoditi kao posljedica pomnog promišljanja i vaganja svih pro et contra... takav porod ne smije biti posljedica onoga - to je sada u modi pa idem i ja...
    VAŽNA je svaka informacija, važno je da ta odluka bude zrela... u ovom smislu RODU držim vrlo bitnom organizacijom koja, obzirom na važnu ulogu koju ima u krugovima žena koje se odlučuju na ovakav porod, i smatram da treba dati potpunu informaciju svima koji je ovdje traže;
    hvalospjevi na račun poroda kod kuće su ok, ali samo i isključivo pod uvjetom da se u jednakoj mjeri kao hvalospjevi istaknu i naglase i opasnosti te rizici koji iz takve odluke proizlaze....
    Vidiš ,meni su moji ŠTO AKO djelovi pomogli da shvatim širu sliku. To je iskustvo prijevremenog poroda , kiretaže nakon prestanka srčane akcije,dijagnostike teške bolesti dijeteta u trudnoći i rađanje istog,te spontani pobačaj bez intervencija ,sve to u četri trudnoće... Priče sa poroda,čitanja stavova o trudnoći koji na nju ne gledaju kako bolest,slušanja seminara koji stvari prezentiraju malo drugačije od uobičajenog samo su učvrstili ono što sam već osjećala da je ispravno (i dali znanstveno objašnjenje).
    Ja sve te probleme/izazove/život ili kako želiš ne gledam odvojeno jedno od drugog,nemam potrebu napominajti drugima ŠTO AKO i vama bi se moglo dogoditi kao i meni. Jednostavno ja gledam cijelu sliku ,a ne samo kaomadiće...

Onaj tko idealizira neasistirani porod ili porod kod kuće ,bez da je svjestan mogućnosti (iako male) da se dogodi problem pa da mora promjeniti plan i potražiti pomoć nije realan.
    Žene koje ja znam bile su itekako svjesne toga i bile su spremne promjeniti plan ,ako bi za tako nešto bilo potrebe.Vjerojatno će se sada postaviti pitanje koliko su one ili osobe koje su bile uz njih(bile u medicinskoj ili nemedicinskoj funkciji) bile sposobne razlučiti da li je tako nešto potrebno...Koliko ja znam ,bile su jako sposobne.

Krumpiric je jako dobro objasnila ulogu doule,osim što ja moram napomenuti da nikakav certifikat ili potvrda neće od žene koja nije za tako nešto sposobna ili ima pogrešne motive napraviti doulu.
    Za one ostale ,zapravo niti ne treba nikakva potvrda.

Moja doula sa certifikatom i dosta njih bez potvrde(virtualnih) ,doslovno su mi držali glavu iznad vode da se ne utopim u svojoj trudnoći u kojoj sam saznala u 21 tj.da je beba bolesna ,te sam čekala preko četri mjeseca da rodim. U tom razdoblju zdravstvo mi nije ponudilo ništa ,osim dijagnostike,niti riječ utjehe,zapravo na svakom pregledu kod ginekologa sam se naslušala što sve može poći krivo(a toga sam i tako bila predobro svjesna).
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.02.2010. at 12:12

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ja sve te probleme/izazove/život ili kako želiš ne gledam odvojeno jedno od drugog,nemam potrebu napominajti drugima ŠTO AKO i vama bi se moglo dogoditi kao i meni. Jednostavno ja gledam cijelu sliku ,a ne samo kaomadiće...
    pa ŠTO AKO i jest dio cijele slike... a samo ti vozi po svoju nije.... ja nikad sebi ne bih uzela za pravo da se nekom miješam u odluku, ovakvu ili onakvu, ovo o čemu ovdje pišemo su manje- više općenite stvari eventualno potkrijepljene primjerima... jednostavno ne želim na sebe preuzeti tu odgovornost...
    žena koja nema potpunu informaciju ne može donijeti odluku s kojom se spremna nositi kasnije ukoliko se ta odluka pokaže pogrešnom... to je tako jednostavno općeživotno pravilo koje vrijedi kako za pravljenje kolača tako i za porod... moraš imati potpunu informaciju....jednostavno moraš...
    upravo doktori su ti koji trebaju dati cjelovitu informaciju lišenu emocija - njihov posao zapravo i nije da te tješe iako se u potpunosti slažem da bi puno njih trebalo imati puuuuuno više empatije prema pacijentima, nego je njihov posao baš to da ti daju činjenično stanje i iznesu moguće solucije... mislim da smo svi svjesni kako razum i emocije znaju donositi sasvim kontradiktorne zaključke u istoj glavi... jer čovjek koji je pogođen bolom (fizičkim ili psihičkim) teško da ima u glavi mjesta za ratio... meni su u tim slučajevima doktorska (iako hladna) rezoniranja često donijela rješenja kojih se nikada ne bih sama sjetila...
    kako mi obitelji prijatelji služe moralnoj podršci i od njih ne očekujem da mi daju rješenja medicinskih zavrzlama, od doktora očekujem da pokrije onu stranu koju ja i moja obitelj nismo kvalificirani sami pokriti...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da nitko nikome ništa ne nameće ako ispriča vlastito iskustvo tu na forumu.Odgovornost za odluke je samo naša i nitko je ne može donijeti umjesto nas ,pa čak niti kvalificirani doktor.
    Što se tiče plašenja u mom primjeru,tu su ginekolozi bili apsolutno neinformirani ,o cijele slike oni ne vide čak niti okvir.
    Moja trudnoća (koja je bila u njihovoj domeni) u niti jednom aspektu njihovog gledanja nije bila problematična nego savršena.Bolest mog dijeteta je bila domena kardiologa,ali su se ginekolozi nalazili pozvanima nepotrebno komentirati
    npr."Eto bila je jedna mama,prije mjesec dana, čije je dijete imalo srčanu grešku ,pa je u 39 tj. došla na CTG,a otkucaja nije bilo jel je dijete umrlo" ...
    Mislim da to nikako ne spada u domenu informiranja.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

"Eto bila je jedna mama,prije mjesec dana, čije je dijete imalo srčanu grešku ,pa je u 39 tj. došla na CTG,a otkucaja nije bilo jel je dijete umrlo" ...
    Mislim da to nikako ne spada u domenu informiranja.
    ne, ne spada... ovo spada u liječnika za promijenit po hitnom postupku
    Posljednje uređivanje od purple rain : 07.02.2010. at 12:45

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne, ne spada... ovo spad u liječnika za promijenit po hitnom postupku
    To je bolnički.I više nisam išla kod nje.
    Ali zapravo ja se ne čudim takvim stvarima(ovo je samo jedan detalj ,imam ih puno više) jel je takav stav da sve može poći krivo ,pa se doktori ograđuju (iako nepozvani ,nepotrebno,na vrlo glup način ponekad).

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja moju obožavam... zena je predobra.... cak bi mi kroz neku "šalu" znala pojasnit stvari... ili npr. kad me predstavljala novoj medicinskoj sestri: ovo je jedna super trudnica, bla,bla,bla, samo ima neku čudnu djecu koja hoce na brzinu vani
    jako prijazno stvorenje, lijepo sve pojasni da si na čistu sa svim činjenicama a opet te ne uznemiri takvim naklapanjima...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo moj osobni osjećaj kao majke (koja je išla na elektivni cr zbog indikacije, ali, koliko poznajem sebe, to bi bilo isto i da sam rađala vaginalno) - meni je primarna potreba mene kao rodilje bila zdrav. skrb jer su ulozi preveliki da bih mogla ići (samo) s premisom porod je fizološki proces.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a nisu li ulozi preveliki da bi pretvorili sve u patologiju, rekla bi da je i na to pitanje odgovor individualan..

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku

Mislim da u cijeloj ovoj raspravi dosta forumašica uopće ne zna što su to doule.
    Također mislim da skoro sve polaznice Odentova seminara već duže vrijeme proučavaju literaturu o porodima, ili su već slušale Odenta, tako da to nije učenje od tri dana, već puno, puno duže.

Stranica 8 od 14 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •