Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 269

Tema: Očevi na porodu štete majkama, kaže Odent

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Očevi na porodu štete majkama, kaže Odent

http://www.vecernji.hr/lifestyle/oce...e-clanak-37676

Dio teksta:
    Iako većina žena ne želi niti pomisliti na porod bez prisustva svog partnera, neki od svjetskih liječnika specijalista za porođaje tvrde kako upravo sudjelovanje oca u porodu može dovesti do toga da majku treba poroditi carskim rezom, pa čak i do prekida braka ili mentalnih bolesti.

Opstetričar Michael Odent osim svega navedenog također vjeruje kako budućim majkama porod može biti puno duži i bolniji ukoliko osjete strah i nervozu svog partnera pored sebe.

- Idealno okruženje za rođenje djeteta opčenito ne uključuje muškarce. Sudjelovao sam u porodima u posljednjih pedeset godina diljem svijeta, i najbolji okoliš koliko znam za lagani porod je kada nema nikoga u blizini, osim tihe i iskusne babice – bez doktora, bez supruga, izjavio je Odent za Observer objasnivši kako prisustvo partnera potiče stvaranje adrenalina kod žene zbog čega postaje napeta te se smanjuje produkcija hormona oksitocina koji je ključan za porod

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Vidim da znanost jako napreduje, pa se uzroci mentalnih bolesti samo množe. Osim poroda carskim rezom, koji prema nekima uzrokuje sve i svašta, sada i sudjelovanje oca na porodu može uzrokovati mentalne bolesti - kod koga: oca, majke, djeteta, možda babice ili doktora?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Vidim da znanost jako napreduje, pa se uzroci mentalnih bolesti samo množe. Osim poroda carskim rezom, koji prema nekima uzrokuje sve i svašta, sada i sudjelovanje oca na porodu može uzrokovati mentalne bolesti - kod koga: oca, majke, djeteta, možda babice ili doktora?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Deaedi legenda

Iako moram napomenuti da sam od dvije ili tri različite žene čula da ne žele muža na porodu jer šta da on, siroti gleda krv i pati.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sigurna sam da si procitala ime nekog drugog doktora ne bi pisala ovako posprdne komentare

da ostali opstetricari znaju koliko i m.o., bilo bi nam puno ljepse u rodilistima.

ovo me se specijalno dojmilo
    Prema našem iskustvu vjerujem kako je u samom trenutku poroda, uloga supruga vrlo važna jer usmjerava ženu kako da diše i tiska
    da ne kazem da mi se sere od ovakvih izjava.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad se pročita par knjiga M.O. i bude na par njegovih predavanja argumenti kojima obrazlaže ovu teoriju su više nego logični.
    Ali to nije nikakva topla voda za nas,zar ne?Masu puta se o tome poslao na ovom forumu,samo što do sad nije izašlo u večernjem.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa meni osobno bi MM najvjerovatnije samo smetao
    ali bi zato vrlo rado imala uz sebe prijateljicu

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na stranu posprdnost, ton se ni meni ne dopada, ali ovo je jedna od stvari gdje se s Odentom ne slažem.
    Prvo, mislim da je dogma oca na porodu jednako loša kao i ostale dogme, čak smo je i mi neko vrijeme isfuravali u stilu "muž koji ne želi/ne može biti sa mnom na porodu mi i ne treba". To je svakako pretjerano.
    Ali isto mi se nikako ne sviđa kod Odenta (iako sam pročitala rekla bih većinu njegovih knjiga) što očeve tako isključivo gura iz ovoga, muškarce općenito. I to na temelju čega? Njegovih iskustava? Toga što on zna parove koji su se zbog poroda razišli? Znam i ja par muškaraca koji su bili fantastična podrška na porodima. I ne samo u smislu pomaganja oko disanja i tiskanja nego ih ima i koji ne šire adrenalin i nemaju potrebu na porodu nešto "raditi".
    Ja vjerujem da su žene općenito bolja pratnja na porodu. Ali ako žena želi da je uz nju partner i ako je on voljan i misli da može biti podrška kakvu ona treba onda ja ne bih parove plašila ovakvim izjavama kao što to radi Odent.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Baš čitam jednu Odentovu knjigu o porodu (možda baš tu koju spominješ). Isto se dotiče muževa na porodu, ali nije to napisano kao generalni stav: muževi štete ženama na porodu, nego navodi da kod nekih žena prisustvo supruga na porodu može ponekad zakočiti otvaranje, trudove,... I ako do toga dođe da oni ustvari u dogovoru s rodiljom i suprugom, supruga udalje s poroda na neko vrijeme.
    Inače u svim drugim tekstovima potiče prisutnost supruga uz rodilju.
    Meni je ovi i logično, odnosno vjerujem da se neke žene možda osjećaju nelagodno da bi pred suprugom rađale, pa od tud i takva reakcija na porodu. :/
    Meni je nezamislivo rađanje bez supruga, ali mojih nekoliko poznanica ne želi supruga niti blizu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam procitala dosta njegovih knjiga pa je opet md bio samnom na oba poroda

a bit ce i na trecem, kad ga bude.

ali nije mi bio trener, nego je samo bio prisutan. ide mi na onu stvar kad se sugerira da muskarci moraju "spasavati situaciju" kad, eto, jadna zena ne zna sto ju je snaslo na porodu . ipak su oni glavne zvijezde, treneri

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i meni je MM bio na oba poroda. i jako mi je to puno značilo. mada nije bio ni od kakve koristi, lijepo mi je bilo što je uz mene. šteta da prilike nisu dopuštale da bude sa mnom i u predrađaoni.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moj muž je bio. najbitnije što je radio jest da je pružao podršku. Osim toga, rađalo se i njegovo dijete, ne samo moje, tako da je i on imao pravo prisustvovati tome.
    Ide mi na jetra kad se s jedne strane od muških očekuje da budu ravnopravni roditelji, a s druge strane ih se "gura" iz nekih stvari.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Volim Odenta (i u mnogočemu se slažem s njim), ali ne volim predrasude i u ovom slučaju ne bih bila tako generalno uvjerena da je prisutnost oca i općenito muškaraca na porodu nužno loša.
    Ljudi razlličito reagiraju na slična iskustva i situacije pa ne vidim zašto bi se svim muškarcima unaprijed pripisivala nervoza i strah. MM je npr. mirni, staloženi, nježni flegmatik, nikad ga nisam vidjela uspaničenog i te njegove osobine su u x slučajeva povoljno djelovale na mene. Ne znam zašto bih očekivala da će na porodu biti drugačije? Osim toga, uvijek bi mi bilo prirodnije i normalnije podijeliti jedan od najsretnijih trenutaka u životu s osobom koju volim i koja mi je bliska, nego s nekom nepoznatom (na stranu stručnost, koja je svakako korisna i često potrebna, ali to je već druga priča). Uostalom, ako se radi o rođenju našeg djeteta, čije bi mi prisustvo na porodu bilo potrebnije i smislenije, ako ne prisustvo oca? I zašto bi njemu bio uskraćen taj doživljaj? Evo, baš jučer na tečaju babica priča kako se kontakt koža na kožu kod blizanaca (a mi ćemo dobiti blizance) ostvaruje tako da jedna beba ide mami, a druga tati. Sigurno se nećemo toga odreći zbog neke teorije koja s nama nema veze.
    Odent je sigurno puno napravio za afirmaciju ženskih prava i kompetencije na porodu. Bez sumnje je doprinio podizanju naše samosvijesti u cilju oslobađanja od onoga što nam je u porodu nametnuto. Za nekoga to možda može značiti i sudjelovanje muškaraca, ali ja ne bih išla toliko daleko da tome pripisujem opće važenje. Osobno bih na porodu uvjek više voljela imati kraj sebe liječnika kao što je on, nego npr. neku liječnicu koja je 3 x rodila uz drip, epiduralnu i epiziotomiju i misli da je to super.

Što se tiče rastava brakova, vjerujem da svašta može biti uzrok. Neki par se nije mogao dogovoriti oko djetetova imena pa su se na kraju zbog toga i rastali. U tom svjetlu, sasvim je moguće da jedno izuzetno iskustvo kao što je porod sa sobom donese i velike promjene. Ima nas svakakvih. Nismo svi zreli, psihički stabilni, ne poznajemo svi sebe i ljude s kojima dijelimo život.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Ali to nije nikakva topla voda za nas,zar ne?Masu puta se o tome poslao na ovom forumu,samo što do sad nije izašlo u večernjem.
    Ah, ako se pisalo na onim forumima podrske, onda sigurno nisam procitala, tamo nemam kaj raditi. Ja sam prizemna, nemogu se samo slagati i kimati glavom, zamisli, imam potrebu reci ono sto milslim, pa citam Vecernji, a ne pdf-ove podrske.

Inace, tesko mi je zamisliti da neki strucnjak moze tako jako pogrijesiti u jednom aspektu poroda, a biti potpuno u pravu u drugom aspektu. To je isto podrucje.

Nije da sad ocekujem da je u pravu i oko cijepanja atoma i poroda. Ali ako je strucnjak za porode, onda ako izjavi ovakvu glupost, cijeli njegov opus kao strucnjaka za porode je, blago receno, upitan.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Članak je vrlo kratak.Tako da se u tih par rečenica teksta ne može saznati pozadina iza tih rečenica.Da očevi štete majkama je malo grubo za reći.Očevi nesvjesno i nenamjerno mogu štetiti tijeku poroda.
    Postoje mehanizmi kojima je to detaljno objašnjeno.
    Mentalne bolesti,opet malo grubo rečeno.Depresija nakon poroda kod oca je realnije za reći.Zašto se to čini toliko uvredljivo?
    Očevi mogu biti uz majku i bebu i na tisuće drugih načina i opet biti jako dobri očevi .Čak i bez davanja uputa o tiskanju i disanju u ključnom trenutku.
    Iako u potpunosti razumijem želju majki da uz sebe imaju blisku osobu na porodu.Kako su kod nas stvari regulirane tako da je najčešće jedino dopušteno prisustvo oca(ako je uopće dopušteno bilo čije) razumljiva je želja za potporom bliske osobe u nepoznatom okruženju.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Očevi koje poznajem, a bili su na porodu, svi do jednog tvrde da ne bi to iskustvo mjenjali ni za što jer su se na taj način daleko više povezali s djetetom...
    Ako poznajemo sebe i partnera, ta odluka bi trebala biti laka... Ne bih išla do te mjere da naređujem da tako mora biti, ali mi je itekako lakše znajući da će on biti tamo... ne očekujem da išta radi, sama pomisao da je u blizini me tješi i umiruje...
    Bila je to njegova odluka i ne vidim kako bi njegova prisutnost mogla utjecati na naš brak... u negativnom smislu... voljela bih da se to objasni... kako može negativno utjecati? Što će mi zamjerati jer je gledao neš fuj?Ili što sam mu opsovala sve po spisku? Ili možda zato jer sam mu ostavila modrice na ruci? Ne razumijem...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Upravo sam ušla u 35 tjedan trudnoće i MM će ići sa mnom na porod. I u ovom trenutku stvarno ne znam koga bi više željela na porodu od njega. MM nije baš staložena osoba, često i lako plane, ali vjerujem u njegovi moć kontrole u takvim trenutcima. Mene na samu pomisao o porodu trese adrenalin i veliko uzbuđenje, a vjerujem da je i njemu samom tako.

I nekoliko sam mu puta objasnila da mi na porodu ne treba da me drži za ruku, da me tješi i da preuzima odgovornost za moja ponašanja, jer sam ja kao jadna i nemoćna samim tim što sam žena i trebam zaštitinika, već da samo tamo bude uz mene. Jer prošli porod sam bila sama i mislim da mi je tih par sati bilo najusamljenije razdoblje u životu. Ja ću u svakom slučaju biti u glavnoj ulozi.

Mislim da bi bilo divno da možemo rađati u uvjetima o kakvim Odent priča, ali mislim da je mislim da je realnost u našim rodilištima nešto drugo. I dok se to ne promijeni, MM će biti jedina osoba koju u tom trenutku želim uz sebe. I on je svjestan da ne može predvidjeti kako će porod utjecati na njega i njegov doživljaj moje vagine, jer će je vidjeti u nekoj drugoj funkciji, osim u seksualnoj kao do sada, ali to je "rizik" koji oboje preuzimamo. Uostalom ne ide na porod neinformiran, već sudjeluje u mojoj pripremi.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da se ne može generalizirati. Osobno znam puno meni dragih cura koje su rodile u prisustvu svojih supruga i bilo im je to kao i meni iznimno pozitivno i povezujuće iskustvo s partnerom.
    A opet čujem od nekih cura koje ni u ludilu ne bi uzele muža na porod. Dakle sve ovisi od osobe do osobe, od para do para. Vjerujem da ima "zaguljenih" muškaraca koji tamo samo smetaju (potvrdila nam je to nama draga primalja iz Vž rodilišta na tečaju), ali ima i onih koji su savršena podrška. Meni je tako npr. nezamislivo da je bilo tko drugi sa mnom u rodilištu osim MM.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Moj muž je bio. najbitnije što je radio jest da je pružao podršku. Osim toga, rađalo se i njegovo dijete, ne samo moje, tako da je i on imao pravo prisustvovati tome.
    Ide mi na jetra kad se s jedne strane od muških očekuje da budu ravnopravni roditelji, a s druge strane ih se "gura" iz nekih stvari.
    potpisujem od riječi do riječi!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni recimo to ne sjeda, to da on ima pravo biti tamo.
    Mislim da je žena ta koja mora odlučiti, bez pritisaka, koga tamo želi jer to jest fiziološki važno, ona mora ostati što manje uznemirena, a svakako nije dobro rješenje da je tamo netko tko će je blokirati.
    Tek ako ona želi onda se može vidjeti želi li i partner.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ovisi i o rodilistu, npr to je odentu na jednom predavanju zamjerila jedna nasa primalja s ogromnim iskustvom, da kad govori o tatama koji uznemiravaju, treba ipak uzeti i obzir praksu u nasim rodilistima

u rodilistu u kojem sam ja rodila, ne samo tata nego i dva mrge bi samo mogli pomoci porodu
    jer krajnja uznemirenost je tamo vec defaultna

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zašto Majo? Dijete je više tvoje jer ga ti rađaš? Pa smiješ izričito odlučiti želiš li tatu prisutnog ili ne u trenutku kada beba dođe na svijet?

I zašto pretpostavka da će te partner blokirati? Pa nije bedast.

Ja osobno sam rađala naše dijete - i niti u kojem slučaju ne bih branila mužu (kojeg smatram ravnopravnim) da prisustvuje jednom od najljepših trenutaka naših života.

Nema ravnopravnosti u roditeljstvu :/

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ne vjerujem Odentu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zašto Majo? Dijete je više tvoje jer ga ti rađaš? Pa smiješ izričito odlučiti želiš li tatu prisutnog ili ne u trenutku kada beba dođe na svijet?

Ja osobno sam rađala naše dijete - i niti u kojem slučaju ne bih branila mužu (kojeg smatram ravnopravnim) da prisustvuje jednom od najljepših trenutaka naših života.

Moram potpisati, jer se slažem s tobom.
    Ali stvarno imam nekoliko poznanica/prijateljica koje niti u ludilu ne žele muža na porodu, jer ne žele da ih gleda u "tom stanju".
    I naravno da se muž kod njih na porodu pojavi to bi bio problem.
    Meni nije jasno koje je "to stanje", jer si ne mogu zamisliti da muž nije uz mene u tom trenutku. Kad bi bilo baš nešto da ne može nikako biti prisutan (npr. da ima vodene kozice ili crijevnu virozu,...), voljela bih da je jedna draga prijateljica sa mnom. Ali mogu zamisliti samo nju u toj ulozi, nikog drugog.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nema u tom smislu, kao ni kod dojenja. Biološka je činjenica da majke rađaju.
    Ne čini nas to boljim roditelji(ca)ma od njih niti bi trebalo ometati povezivanje, ali uloge nam jesu različite.
    Kao što znam muževe koji su super na porodu tako znam i one koji bi svoje partnerice bili iživcirali i one su se ispravno odlučile za neku drugu opciju i mislim da tu nikakvo pravo očeva ne bi smjelo biti prepreka. Isto tako će se neke žene više brinuti na porodu oko muževa nego oko sebe i to će ih ometati. Itd i itomeslično. Žena ima pravo pobrinuti se da joj je okolina za porod što manje ometajuća.
    I nije stvar u tome da je partner bedast, kakve to veze ima s pameću. U pitanju su emocionalne reakcije kao i one racionalne.
    Imati muža na porodu nije ekvivalentno tome da ga smatraš ravnopravnim, to se lako dokaže u ostalim aspektima zajedničke brige o djetetu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpuno razumijem što Odent govori, i razumom i osjećajima , i kad sam razmišljala o porodu točno sam osjećala da mi prisustvo muža može biti otežavajući faktor.
    Mi smo se svejedno prijavili na tečaj za očeve jer mislim da je u našim bolnicama ipak bolje da žena koja rađa ne bude sama.

(no na kraju sam završila na hitnom carskom, pa su sva ova moja promišljanja ionako pala u vodu)

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa Odent to može reći i drugačije, npr. "za neke rodilje je bolje da rađaju samo uz prisustvo babice", jer je činjenica da velikom broju žena prisustvo muža ne smeta.

vidim da smo svi krenuli s vlastitim iskustvima, pa da i ja kažem koju.
    ja sam završila u rađaoni s trudovima u razmaku od 3 minute. a muž mi još nije bio došao. morao je naći parking
    kad sam legla na onaj stol, trudovi su netragom nestali. dok mi se muž nije pojavio. onda su ponovno krenuli.
    a da ne pričam o osjećaju sigurnosti koji sam dobila tek u trenutku kad je ušao u rađaonu. neprocjenjivo.
    i zato mislim da Odent generalizira, bez obzira na 50-godišnje iskustvo.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    X

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne stoji ti argument - to bi ti bilo kao da ne dozvoljavaš mužu da bude prisutan dok dojiš jer smeta.

I ako imamo jednake uloge u odgoju, imamo i ista prava. Pa je samim time i njegovo pravo da bude tu dok se dijete rađa, doji - kad je već nemoguće da to radi sam.

Žena ima pravo pobrinuti se da joj je okolina za porod što manje ometajuća.
    A muškarac nema prava? Ili je njegova uloga da sjedi i grize nokte, ne bi li, ne daj Bože, zasmetao ženici.

Nimalo mi se ne sviđa to prenaglašavanje uloge mame i to insinuiranje da muškarac ometa.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prije par godina ovdje u mom mjestu je jedan od budućih očeva iskopao nekakav članak da se toliko i toliko (ne znam točno brojku) posto (a bilo je dosta) parova, gdje očevi sudjeluju u porodu, rastaju. Pa se mjesecima pričalo o tome, svi smo se smijali a muškarci su imali super izgovor za ne ići na porod. Na kraju je ispalo da je onaj prvi tata koji je proširio priču iz članka, ipak bio na porodu. I razveo se nakon par godina

Meni je moj bio na trećem, prije nije htio. To mi je bio najbezbolniji i najljepši porod od svih. Najgori osjećaj koji pamtim iz poroda je taj da sam sama ko pas i da nikoga nije briga. Ovako sam imala njega uz sebe koji je proživljavao sve samnom, bar koliko je mogao i nije bolje moglo biti. I čitala sam članke di piše kako su očevi koji prisustvuju porodu, bliskiji sa svojom djecom pa eto, moj muž je strašno vezan za to treće dijete. Tako da bi svakoj ženi savjetovala da uzme muža sa sobom. Ako ona to želi, naravno, jer ima žena kojima je neugodno da je u takvim bolovima i toliko ranjivoj ulozi gleda muž

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

icyoh, karikiraš
    ali, ako idemo u tom smjeru, i dojenje je osjetljivo i da dojim a muž mi npr cijelo vrijeme zvoca da kak to držim dijete, da jel sam ja sigurna da on dosta jede, da ne bi li mu prvo promijenila pelenu, zamolila bih ga da se makne
    Probaj se odmaknuti od svog iskustva malo i zamisliti ženu koja zna da ne želi muža na porodu iz bilo kojeg razloga, misliš li da bi je on tada trebao ipak na to siliti jer je to njegovo pravo??

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uopće ne karikiram. Ti krećeš od (krive) pretpostavke da žena ima pravo zabraniti mužu da prisustvuje zajedničkim trenucima s njihovim zajedničkim djetetom jer ju ometa.
    Niti smatram da žena to ima pravo braniti, niti smatram da prosječan tata ometa.

A probaj zamisliti ženu kojoj je muž potreban na porodu i želi ga prisutnog, no on neće i neće jer mu je to, štajaznam bljak. Takvog bi popljuvali. A ženu koja zabrani mužu da prisustvuje iako on to želi (i "normalan" je), prikazujemo kao onu koja "ima pravo na neometen porod".
    Dvostruka mjerila, draga moja :/

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A probaj zamisliti ženu kojoj je muž potreban na porodu i želi ga prisutnog, no on neće i neće jer mu je to, štajaznam bljak. Takvog bi popljuvali.
    Ne znam tko bi ga popljuvao jer sam upravo u svom prvom postu rekla da je ideja koju smo u vezi toga bili profuravali, po meni, kriva. Dakle, meni je ok da partner to izjavi i ja ne bi ni riječ rekla.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A probaj zamisliti ženu kojoj je muž potreban na porodu i želi ga prisutnog, no on neće i neće jer mu je to, štajaznam bljak. Takvog bi popljuvali. A ženu koja zabrani mužu da prisustvuje iako on to želi (i "normalan" je), prikazujemo kao onu koja "ima pravo na neometen porod".
    X

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    A probaj zamisliti ženu kojoj je muž potreban na porodu i želi ga prisutnog, no on neće i neće jer mu je to, štajaznam bljak. Takvog bi popljuvali.
    Ne znam tko bi ga popljuvao jer sam upravo u svom prvom postu rekla da je ideja koju smo u vezi toga bili profuravali, po meni, kriva. Dakle, meni je ok da partner to izjavi i ja ne bi ni riječ rekla.
    Pa naravno da ćeš to reći kada u startu krećeš od činjenice da:
    a) muškarac ometa
    b) žena ima pravo na izbor, ali ne i muškarac

Eto, meni nije ok da je ijednom roditelju porod bljak niti da ijedan roditelj brani nešto drugome. Jer smo ravnopravni i jer smo zajednica. I imamo jednaka prava (i obveze) vezana uz dijete.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajme oko čega se prepirete
    stvar je vrlo jednostavna: svaki par je priča za sebe.
    Vjerujem da ima muževa koji svojoj ženi pomognu pri porodu (ali samo ako ih to zanima dovoljno da se prije toga zbilja dobro informiraju) a ima i tih čije će prisustvo uzrokovati određene probleme pri porodu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Trina jer ima žena kojima je neugodno da je u takvim bolovima i toliko ranjivoj ulozi gleda muž
    mislim, ne mogu si zamisliti da mi je u bilo kojoj situaciji neugodno pred mužem.
    Pa zato mi i je muž - jer je uvijek uz mene, moja podrška, snaga i ljubav.
    I mm uvijek voli reći da je presretan da je bio prisutan trenucima kada su se naša djeca rodila.
    U svakom slučaju mislim da ima pravo prisustvovati rođenju svog djeteta i nema mu tko to pravo uskratiti.
    Tijekom rađanja, možeš mu reći da ne govori, ako želiš tišinu.
    Možeš mu reći da te masira, ako želiš.
    Možeš mu reći da ti pjeva, ako želiš (to meni nikad ne bi palo na pamet reći mm),
    i vjerujem da će svaki tata napravit sve moguće da ženi koja rađa i njegovo dijete bude što udobnije i lakše, a ne da bude smetnja ženi.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa naravno da ćeš to reći kada u startu krećeš od činjenice da:
    a) muškarac ometa
    b) žena ima pravo na izbor, ali ne i muškarac

Eto, meni nije ok da je ijednom roditelju porod bljak niti da ijedan roditelj brani nešto drugome. Jer smo ravnopravni i jer smo zajednica. I imamo jednaka prava (i obveze) vezana uz dijete.
    Ne krećem od činjenice da svaki muškarac ometa
    To je velika razlika

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja na ovo gledam ovako: MM je čovjek sa kojim sam odabrala živjeti do kraja života( nadam se ), koji mi je ujedno i najbolji prijatelj i osoba s kojom sam i ću prolaziti kroz sve teške, stresne ali i sretne trenutke i koga bi onda prije htjela uz sebe kad na svijet donosim svoje dijete nego njega! on je bio samnom kad se rađao naš sin i žalim samo što od 20 sati trudova je samo zadnjih 4 sata mogao biti tamo jer sam duugo bila u predrađaoni. a on kaže da taj osjećaj kada je bebonju vidio da izlazi i njegov prvi plač je nešto što si ne bi oprostio da je propustio.
    a npr. komentare tipa ne bi ga htjela na porodu jer bu vidio krv i sl. pa će nam to pokvariti naš seksualni život( kaže moja frendica) mi je predjetinjasto...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Vjerujem da ima muževa koji svojoj ženi pomognu pri porodu (ali samo ako ih to zanima dovoljno da se prije toga zbilja dobro informiraju) a ima i tih čije će prisustvo uzrokovati određene probleme pri porodu.
    Stoji - no ako se partner informira, pruža podršku i pokazuje jasnu želju da prisustvuje porodu onda ne mislim da to žena ima pravo braniti.

i vjerujem da će svaki tata napravit sve moguće da ženi koja rađa i njegovo dijete bude što udobnije i lakše, a ne da bude smetnja ženi
    Ne znam - nekada zaista mislim da karikiramo, no muškarci koje ja poznajem su ovakvi. A ne smetaju i maltretiraju glupim pitanjima.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne krećem od činjenice da svaki muškarac ometa
    To je velika razlika
    Kažeš da svaka žena ima pravo pobrinuti se da joj okolina bude neometajuća. I da ne misliš da muškarac ima pravo biti na porodu nego da žena mora odlučiti koga želi.

Očito ja ne zaključujem najbolje

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako je. Ne znam gdje iz toga slijedi da je SVAKI muškarac ometajući faktor na porodu al dobro.
    Nemam se vremena više prepucavati, valjda je nekom i jasno što sam htjela reći.
    Moj glavni point je uglavnom bio da mislim da Odent u ovome pretjeruje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Slažem se!

Majka i otac su jednako važni. Oba su roditelji. To što muškarci ne mogu roditi daje im čak veće pravo da odaberu da li žele biti ne porodu, nego što majka ima pravo izbaciti oca ako ga ne želi na porodu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

deaedi dosadna si, uvijek te moram potpisati

Maja, da se ne prepucavamo - ako muškarac nema pravo odlučiti smije li prisustvovati nego to žena radi umjesto njega, onda je očito da nemamo jednako pravo glasa.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ajme oko čega se prepirete
    stvar je vrlo jednostavna: svaki par je priča za sebe.
    Tako je.
    Ovisi i o ženi i muškarcu.
    Ne bih generalizirala kao Odent i sve trpala pod jednu kapu.

Iz mog iskustva, meni je bilo potrebno društvo.
    Takav sam tip. Nije mi smetalo ni snimanje, ni fotografiranje, ni MM pored mene.
    Mislim da bi se porod zakomplicirao da nije bilo MM.
    Dok nije došao, baš sam bila nemirna. Kad je došao, opustila sam se, sve je nekako bilo lakše. osjećala sam se sigurnije. I bio je aktivni sudionik. Inače, on pada u nesvijest kad vadi krv, ali rođenje svoje djece nije htio propustiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pretpostavljam da je Odent krivo prenesen, kao što je krivo preneseno, primjerice, da je Celine Dione trudna iz zamrznute pa oplođene jajne stanice, nego iz zamrznutog embrija. Biće ti novinari koji to prenose nisu uopće senzibilizirani za tu stvar. Ako je to mišljenje stvarno od Odenta, onda na to :/, jer da prisutnost oca može dovest do mentalnih bolesti i raspada braka mi je totalna besmislica.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

A da mi je znati kojoj to ženi nije neugodno začeti dijete (jel smijem napisati raširiti noge?), al neugodno joj je da ju muž gleda dok rađa... Ma da joj muž smeta iz ne znam kojeg razloga koji sam vidjela ovdje da je naveden, onda u tom braku nešto ne štima... kako pobogu muž nije nekome najbolji prijatelj, utjeha, sredstvo za smirenje.... meni to nikako nije jasno...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Scandalous prvotno napisa
    A da mi je znati kojoj to ženi nije neugodno začeti dijete (jel smijem napisati raširiti noge?), al neugodno joj je da ju muž gleda dok rađa... Ma da joj muž smeta iz ne znam kojeg razloga koji sam vidjela ovdje da je naveden, onda u tom braku nešto ne štima... kako pobogu muž nije nekome najbolji prijatelj, utjeha, sredstvo za smirenje.... meni to nikako nije jasno...
    A meni nije jasno, zašto se tome čudiš. Zar misliš da se djeca rađaju samo u sretnim brakovima i kod parova koji odlično i ravnopravno zajedno funkcioniraju?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

isuse, ja se smatram ravnopravnom ,ali bome ste vi za mene preravnopravne.
    ja se slažem s majom, kao prvo da odent pretjeruje, i da babica (deaedi ) neće oboliti od mentalne bolesti, a kao drugo da ipak mama ima prioritet pri odabiru načina poroda.
    zajedno smo ih radili, zajedno ćemo ih odgajati, ali zajedno ih nećemo roditi, kako god okreneš. :/

mm je bio na oba MOJA ( ) poroda, puno mi je pomogao, i mislim da je to bila baš velika stvar za nas, al da me je na bilo koji način ometao, bome se ne bi ustručavala izbaciti ga iz rađaone.
    a vjerujem da bi on ispoštovao moje želje bez ikakvih primisli da im proturječi. naročito kad je vidio da nije baš neki pis of kejk roditi.

deaedi, a što da tm npr. forsira prirodni porod (jer mu je slučajno recimo odent upao u ruke), a ti smatraš da je carski za tvoj slučaj sigurniji i želiš carski? a on zapeo za prirodnjaka.

karikiram, al mislim da o načinu poroda stvarno ne možemo zajedno odlučivati. :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da dolazi do nesporazuma izmedju Maje i icyoh zbog razglicitog pogleda na samu rijec "ometa". Ispravite me ako sam u krivu..

Slutim da icyoh to vidi na nacin da on recimo postavlja kriva pitanja ili radi krive stvari, dok vjerujem da Maja na to gleda da otac moze raditi sve prave stvari ali svejedno siriti prostorom adrenalin koji smeta porodu.

Adrenalin je taj koji usporava porod, koji ometa trudove i koji moze dovesti do hitnog carskog itd. I ukoliko je otac takav da nije u stanju biti smiren i u nirvani dok majka radja, apsolutno mogu podrzati ideju da majka odluci da otac ne prisustvuje porodu u svrhu sto uspjesnijeg i lakseg poroda.

No kad gledamo nase bolnice i radjanje u njima, mislim da nema govora o tati ili ne tati. Adrenalin je do maksimuma, tata tu stvarno moze samo pomoci da se ona manje bori sa sistemom.

Ove nijanse o kojima odent govori a i ovaj moj paragraf gore gdje majka odlucuje da tata ne sudjeluje u svrhu stu lakseg poroda - rekla bih da to ipak prolazi vecinom kod kucnih poroda, gdje je ajmo reci sve skoro pa idealno pa bi ocev adrenalin mogao utjecati. Ak se prica o bolnici, tatin adrenalin je stvarno zanemariv u odnosu na milion drugih stvari koje ometaju porod tamo.

IMHO

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •