Stranica 2 od 14 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    i vjerojatno je ključna riječ
    Pa ako ima nekih problema, OSJETIT će ih. Ne treba joj vaginalni pregled da bi znala da je zdrava trudnica.

Meni je ovo na nivou ko i inače pregledi u životu. Kad slutim da nešto ne valja, idem kod doktora, ne idem preventivno vidjeti hoće li naći nešto. A ako ima problema u trudnoći, ne dam se uvjeriti da trudnice ne kuže kad nešto nije ok. Nema šanse.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

momze, pa rekla sam ti što je bilo kada meni nije bilo dobro
    i rekla sam da ja vjerujem da se moje ispravilo ležanjem u bolnici
    nasuprot Odentu koji kaže da to nije moguće

i kako misliš, što se može i kako popraviti kod placente previe?
    pa to znaš
    kao što znaš da se kod Downova sindroma ne radi ništa
    hoćeš reći da su sva ova stanja nepopravljiva?
    i da sve samo treba ići svojim tijekom?
    ne provociram, nego mi nije jasno ovo pitanje "kako se može ispraviti"

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Grgurova mama, zasto CR? zbog zelene vode?
    ovo sto cu ti reci nema veze sa Odentom (iako i on to upraznjava) vec sa zdravstvenim sustavom u V. Britaniji - postoje 3 stupnja obojenosti plodove vode: svijetlo zelenkasta, zelena i tamno smedja, gotovo crna. intervenira se samo u slucaju tamne plodove vode.

a sto se tice opetovanog carskog reza, ne mora tako biti - cula si za VBAC i ima dosta zena koje su rodile poslije carskog.
    no, ne moras o tome sada brinuti, sve u svoje vrijeme

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Grgurova mama, zasto CR? zbog zelene vode?
    ovo sto cu ti reci nema veze sa Odentom (iako i on to upraznjava) vec sa zdravstvenim sustavom u V. Britaniji - postoje 3 stupnja obojenosti plodove vode: svijetlo zelenkasta, zelena i tamno smedja, gotovo crna. intervenira se samo u slucaju tamne plodove vode.

a sto se tice opetovanog carskog reza, ne mora tako biti - cula si za VBAC i ima dosta zena koje su rodile poslije carskog.
    no, ne moras o tome sada brinuti, sve u svoje vrijeme

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sladjana, kako se može Down ako saznaš na pregledu?
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 04.02.2010. at 14:53

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako ima nekih problema, OSJETIT će ih. Ne treba joj vaginalni pregled da bi znala da je zdrava trudnica.

Meni je ovo na nivou ko i inače pregledi u životu. Kad slutim da nešto ne valja, idem kod doktora, ne idem preventivno vidjeti hoće li naći nešto. A ako ima problema u trudnoći, ne dam se uvjeriti da trudnice ne kuže kad nešto nije ok. Nema šanse.
    daj anchie, hoćeš reći da ne vjeruješ nama forumašicama koje smo napisale da nešto nije bilo u redu i da to nismo osjetile?
    jel ja lažem ako kažem da ništa nisam osjetila?
    jel laže neka druga forumašica koja kaže da svoj ogromni miom nije osjetila?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Sladjana, kako se može Down ako saznaš na pregledu?
    sorry, ne kužim pitanje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj anchie, hoćeš reći da ne vjeruješ nama forumašicama koje smo napisale da nešto nije bilo u redu i da to nismo osjetile?

isto pitanje!!
    ispada da i ja lažem.

sad sam stvarno ljuta, do sada mi je bio izazov dokazat da nije sve crno-bijelo, ali očito, nekima, nema pomoći.
    možda bih trebala mm pozvat da posvjedoči. ali, da, nije ni on relevantan. relevantan je samo Odent. i to do onda
    kad će netko drugi, relaevantan, napisat novu knjigu/istraživanje! i onda će se svi ravnat po njemu/njoj.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj momze prvotno napisa Vidi poruku
    izvlacis me iz konteksta
    ili sam se nezgrapno izrazila. govorila sam o slucaju vanmatericne trudnoce.
    ok, netko je pomenuo miom i da on uopce ne boli...
    Penelope, ako nije preintimno pitanje, sto je napravljeno sa tvojim miomom? odstranjen je za vrijeme trudnoce?
    Nije preintimno. Ja forum doživljavam kao razmjenu iskustava. I dobrih i loših. U tome je ljepota. Jednoumlje ne volim.

Ne, to bi bilo prerizično. Nije odstranjen niti za vrijeme tj. nakon carskog jer se u trudnoći žile u maternici jako povećaju i užasno je prokrvljena a odstranjivanje mioma je veliki rizik za maternicu u smislu da neće moći zaustaviti krvarenje i da će morati sve odstraniti.
    Miom je odstranjen 10 mjeseci nakon poroda, operativnim zahvatom. Maternica je spašena i evo je nakon 11 godina opet u funkciji

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i kako misliš, što se može i kako popraviti kod placente previe?
    pa to znaš
    kao što znaš da se kod Downova sindroma ne radi ništa
    hoćeš reći da su sva ova stanja nepopravljiva?
    i da sve samo treba ići svojim tijekom?
    ne provociram, nego mi nije jasno ovo pitanje "kako se može ispraviti"
    Sladjana, ne provociram, vec pitam
    ako ne zelimo pobaciti dijete sa DS, cemu onda zenu maltretirati double, triple i drugim testovima?
    ako je pupkovina omotana oko vrata, cemu to zeni saopciti tijekom trudnoce, kada ju ne mozemo odmotati?
    konkretno, ova stanja su 'nepopravljiva' u smislu da ne mozemo utjecati na njih
    a mozemo jako zabrinuti majku...

Odent je pricao o nocebo ucinku prenatalne skrbi na emocionalno stanje majke. On to zove 'antenatal scare'
    Na primjer, govorio je o testu na toxoplasmozu, bolest na koju veæina trudnica veæ ima antitijela.
    u HR to nije nikakvo posebno pitanje, niti u UK, ali recimo u Francuskoj, Italiji je to problem ako si trudna.
    i dolazi do apsurda da velik broj Francuskinja provede trudnoæu na antibioticima jer su pozitivne na toxoplasmozu.
    a bolest je jednak orijetka i u Fr i u UK.
    u UK nemaju pojma što je to, a u Francuskoj opæa frka.
    u Hr nije rutinski, a u Sloveniji je rutinski taj test.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

momze, pa rekla sam ti što je bilo kada meni nije bilo dobro
    i rekla sam da ja vjerujem da se moje ispravilo ležanjem u bolnici
    nasuprot Odentu koji kaže da to nije moguće
    prvo, ti vjerujes, ne znas
    ali, ok, mi vjerujemo da je vjerovanje jednako znanje lol
    drugo, odent ne kaze da to nije moguce
    odent kaze: istrazivanja su dokazala da je neucinkovito
    pritom naglasava da istrazivanja ne govore o slucaju nase susjede barice i perice jer sto je jednoj pomoglo, a drugoj nije, to su anegdote
    a on kaze: anegdota ce potvrdit svaku tezu

kad odent kaze da su istrazivanja dokazala da je nesto neucinkovito, to nikako ne znaci da nijednoj jedinoj majci na ovom svijetu to lezanje nije pomoglo
    ali vrlo vjerojatno znaci da je vecini majki bilo nepotrebno, a uz to on navodi i u neku ruku i stetno za dijete, jer je zbog lezanja izostala stimulacija vestibularnog sustava u
    djeteta, njegova prvog osjetila

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

joj, dok ja napisem - vi vec 6-7 postova napisale
    sorry na tipfelerima, dijete mi u krilu

Anchie, super da si ovo spomenula.
    Zato sam i postavila pitanje (na koje mi jos nitko nije odgovorio) - sto znaci 'kada nesto nije dobro'?
    Zanimaju me odgovori, a posebice me zanima kako forumasice misle, kada se detektira da nesto nije dobro, kako se to moze ispraviti?
    evo mene konkretno zanima kako bi trudnica koja se ne kontrolira ultrazvukom (ili uopće, a ima takvih) znala da ima placentu previu?
    to je, koliko znam, apsolutna indikacija za carski rez
    nekako ne vjerujem da bi ona "iskusna primalja" koja se često spominje uspjela "napipati posteljicu...ili se varam?

što kad se takva jena, koja želi "prirodnu" trudnoću odluči na porod doma?
    pretpostavljam da bi tada iskusna primalja po obilnom krvarenju prepoznala da nešto nije u redu?

znam, sad će mi netko spomenut podatak da je samo 0,0000001% trudnoća sa placentom previom, ali zašto biti dio crne statistike?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Penelop@ prvotno napisa Vidi poruku
    Nije preintimno. Ja forum doživljavam kao razmjenu iskustava. I dobrih i loših. U tome je ljepota. Jednoumlje ne volim.

Ne, to bi bilo prerizično. Nije odstranjen niti za vrijeme tj. nakon carskog jer se u trudnoći žile u maternici jako povećaju i užasno je prokrvljena a odstranjivanje mioma je veliki rizik za maternicu u smislu da neće moći zaustaviti krvarenje i da će morati sve odstraniti.
    Miom je odstranjen 10 mjeseci nakon poroda, operativnim zahvatom. Maternica je spašena i evo je nakon 11 godina opet u funkciji
    Hvala na odgovoru.
    Zato sam te i pitala jer sam naslucivala odgovor. Dakle, pronasli su ti nesto tijekom rutinskog pregleda trudnoce, saopcili ti to i nista sa time nisu ucinili.
    Pretpostavljam da si se brinula (ja sigurno bi, ali ja sam panicar po prirodi), a nista nisi mogla promijeniti.
    O tome ja govorim - zasto nam rade sva ta testiranja, govore nam sto sa nama nije u redu, plase nas, a nista se znacajno ne bi desilo da nam to nisu niti rekli/otkrili.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sa mnom je na svetom duhu ležala jedna balerina kojoj su tokolizom uspjeli zaustaviti prijevremeni porod. Žena je vrištala od trudova, nisam u životu vidjela nekog s koga curi toliko znoja.. Nisu je premještali s kreveta jer je bilo opasno.
    Bila je na tokolizi do kraja trudnoće i rodila zdravo dijete u terminu.

Žene koje su mjesece provele na patologiji trudnoće me razumiju kad kažem da ko jednom to prođe, cijeni i napor i stručnost liječnika kao i činjenicu da na kraju ništa nije važno nego da se dijete rodi živo i zdravo.
    Ja sam rodila nedonošće i dobola sam kortikoseroide da joj sazriju pluća. Zato bebuška nije ni bila u inkubatoru jer je samostalno disala. To je vjerujem olakšalo njen oporavak.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koja je razlika?
    ako je pupkovina omotana djetetu oko vrata onda ja neću doma iščekivati svoj prirodni, osnažujući, (ne)asestirani porod nego ću u bolnicu na CR, pretpostavljam!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa ja se slažem s tobom da postoje stanja koja su nepopravljiva
    i to sam i rekla - neka nisu, ali neka jesu

npr. placenta previa je popravljiva utoliko što će majka za nju znati
    i neće ići na vaginalni porod
    ili kućni asistirani
    ili neasistirani

bakterije su isto popravljive. vrlo.

naši pogledi se zaista jako razlikuju - ti držiš da što god da je, tijelo i duh trudnice to mogu super odhendlat
    ja držim da neke stvari mogu ali neke ne mogu
    da su neke stvari nevidljive i neosjetne, da to tako kažem
    i da je pregled-dva u trudnoći potreban
    i ako je riječ o bolničkom i ako je riječ o kućnom porodu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorry, ne kužim pitanje
    ispalo mi riješiti.. Dakle trebalo je pisati, kako se može Down riješiti ako saznaš na pregledu?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    pritom naglasava da istrazivanja ne govore o slucaju nase susjede barice i perice jer sto je jednoj pomoglo, a drugoj nije, to su anegdote

kad odent kaze da su istrazivanja dokazala da je nesto neucinkovito, to nikako ne znaci da nijednoj jedinoj majci na ovom svijetu to lezanje nije pomoglo
    ali vrlo vjerojatno znaci da je vecini majki bilo nepotrebno, a uz to on navodi i u neku ruku i stetno za dijete, jer je zbog lezanja izostala stimulacija vestibularnog sustava u

znala sam da bi, da sam napisala JA ZNAM, netko našao za shodno ispraviti me da to nije istina
    onda napišem VJERUJEM pa ni to nije dobro
    dakle, ja vjerujem da mi je pomoglo
    ili, Odentovim rječnikom, vjerujem da sam ja jedna od malobrojnih majki kojima je to pomoglo

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

betty blue me pretekla u misli, a i bolje sročila

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne govorim ti da lažeš, govorim ti da je moguće da je s tobom sve bilo savršeno u redu i da možda ništa nije bilo problematično. Da je taj tempo otvaranja možda bio savršeno ok za tvoje tijelo, i da možda nisi ležala i neišla na preglede da je moguće da bi isto tako rodila s 8.5 mj . To sam htjela reći. Očigledno se nismo skužile.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

evo mene konkretno zanima kako bi trudnica koja se ne kontrolira ultrazvukom (ili uopće, a ima takvih) znala da ima placentu previu?
    to je, koliko znam, apsolutna indikacija za carski rez
    nekako ne vjerujem da bi ona "iskusna primalja" koja se često spominje uspjela "napipati posteljicu...ili se varam?

što kad se takva jena, koja želi "prirodnu" trudnoću odluči na porod doma?
    pretpostavljam da bi tada iskusna primalja po obilnom krvarenju prepoznala da nešto nije u redu?

znam, sad će mi netko spomenut podatak da je samo 0,0000001% trudnoća sa placentom previom, ali zašto biti dio crne statistike?
    pa, ako to primalja ne moze napipati kako ti kazes, poznato ti je da je krvarenje u slucaju placente previe moguce vec oko 20-og tjedna
    i to je znak da nesto nije u redu, da moras otici lijecniku
    ako nikako nije bilo krvarenja tijekom trudnoce, vec je krvarenje obilno kada porod krene, po meni opet indikacija da se ode lijecniku

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sam ja dobro pohvatala stvari, uzv je najkorisniji na kraju trudnoće jer se tamo može vidjeti i placenta i položaj djeteta itd. A baš taj uzv kod nas se čini da najrjeđe rade.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

anchie, rekla sam već da postoje stanja koja su popravljiva i ona koja to nisu
    nisam rekla da je Downov sindrom popravljivo stanje
    i da saznaš na pregledu, ništa ti ne pomaže

za razliku, opet ponavljam, placente previe, npr.

i slažem se da je npr. double ili triple test nepotreban

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    Koja je razlika?
    ako je pupkovina omotana djetetu oko vrata onda ja neću doma iščekivati svoj prirodni, osnažujući, (ne)asestirani porod nego ću u bolnicu na CR, pretpostavljam!
    zasto?
    u drugoj trudnoci su mi rekli da je Z. pupkovina omotana dva puta oko vrata (to je bilo tjedan dana prije poroda), ali da to nije indikacija za CR osim ako nije tri puta omotana (rodila sam u jednoj EU zemlji)
    tjedan dana kasnije, kada se rodio, pupkovina nije bila omotana oko vrata
    kako se zamotala, tako se i odmotala

naravno, moguce je i ovo sto ti kazes, da se ne odmota, ali to nuzno nije indikacija za CR

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

dakle, da rezimiramo,

liječniku treba ići kada žena osjeti da nešto nije u redu

sve ostalo je antenatal scare

pitam se, radite li vi papa test svake godine i ako da, zašto?
    zar ne biste osjetile da nešto nije u redu?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i opet, i opet, i opet...

sad će neka buduća trudnica unatoč preporuci liječnika da strogo miruje činiti upravo suprotno ne bi li djetetu ne činila štetu jer zbog ležanja stopira razvoj djetetovih prvih osjetila..

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

naši pogledi se zaista jako razlikuju - ti držiš da što god da je, tijelo i duh trudnice to mogu super odhendlat
    ja držim da neke stvari mogu ali neke ne mogu
    da su neke stvari nevidljive i neosjetne, da to tako kažem
    i da je pregled-dva u trudnoći potreban
    i ako je riječ o bolničkom i ako je riječ o kućnom porodu
    slazem se sa ovim boldanim
    ja, kao ja, momze

nikada nisam rekla da tijelo neke trudnice, pogotovo ne njen duh mogu nesto odhendlati
    to je vrlo intimno i individualno i ima puno faktora koji utjecu na neciju volju, duh, karakter, odresitost itd...
    ja govorim o fiziologiji poroda o tome kako je nase tijelo programirano da radi sa fizioloskog stanovista

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovo u mom slučaju nije bilo istina.
    osjećala sam se dobro, i, da nisam znala, da su mi parametri zgrušavanja bili 900% uvećani i tako prijetili posteljici - ne bih poduzela ništa. kad bih već bila toliko loše da bih to i sama 'osjetila' (što god to značilo :/) - tko zna kako bi to bilo završilo...a zbog tih parametra sam i morala ležati u bolnici i primati heparin te snimati ctg bebi 3 x dnevno. Osjećala sam se kao da bih mogla na ekspediciju na Kilimanjaro,i, da nisam znala da nešto nije u redu (a objektivno NIJE bilo u redu) tako zna kako bi to sve bilo završilo, a završilo je svakako, unatoč silnom monitoringu i konzilijarnom praćenju trudnoće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto?
    u drugoj trudnoci su mi rekli da je Z. pupkovina omotana dva puta oko vrata (to je bilo tjedan dana prije poroda), ali da to nije indikacija za CR osim ako nije tri puta omotana (rodila sam u jednoj EU zemlji)
    tjedan dana kasnije, kada se rodio, pupkovina nije bila omotana oko vrata
    kako se zamotala, tako se i odmotala

naravno, moguce je i ovo sto ti kazes, da se ne odmota, ali to nuzno nije indikacija za CR
    ne kužim ovo zadnje. zar je bolje da ti dijete oživljavaju i da je 3 dana poslije letargično nego otići na CR?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie, rekla sam već da postoje stanja koja su popravljiva i ona koja to nisu
    nisam rekla da je Downov sindrom popravljivo stanje
    i da saznaš na pregledu, ništa ti ne pomaže

za razliku, opet ponavljam, placente previe, npr.

i slažem se da je npr. double ili triple test nepotreban
    Eno momze je baš dobro rekla za placentu previu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a jesi bila zdrava prije trudnoce?
    ako jesi, onda si vjerojatno i zdrava trudnica
    Nisam, imala sam miom. Urednu menstruaciju, urednu ovulaciju, zatrudnjela iz prve.
    Kako bih znala da nisam zdrava trudnica da nisam otišla na pregled?
    Miom je u roku 2 mjeseca narastao 8cm. Dakle, u trudnoću možeš ući sa miomčićem veličine graška koji nabuja do opasne izrasline u roku 3 mjeseca a da ti pojma nemaš. Moj se zaustavio na 12cm u promjeru.
    Bi li mi vjerovala da ni jednom u trudnoći nisam prokrvarila, da me ni jednom nije štrecnulo niti zaboljelo?

Kad je ustanovljen zastoj u rastu, poslana sam u bolnicu zbog praćenja ploda jer svi znamo što se događa kad beba ostane bez kisika. Došla sam ujutro, popodne bila na prvom CTG-u i sestra je uletjela u sobu i povikala, vi imate trudove. Ja sam ostala blago iznenađena jer me ništa nije boljelo a trudovi bole jelte..Nisam znala što znači ona donja crta na CTGu.

Dakle, moja maternica je zbog mioma kontrahirala i time je beba bila izložena manjem dovodu krvi, a još joj je i zvijer sisala. Stavili su me na prepar intravenozno. 3 mjeseca ležanja na lijevom boku, igla u ruci i ctg 2x dnevno, UZV jednom tjedno.
    Kad su vidjeli da bebi postaje loše, porodili su me carskim. Imala sam spinalnu pa sam bila budna i kad je dr. rekao evo cure.. ja sam pitala kako? pa ne plače?
    Ne plače jer ima pupčanu vrpcu omotanu oko vrata.

Da nisam otišla kod ginekologa i furala se na prirodu, sposobnost ženskog tijela i božju pomoć imala bi porod u 5. mjesecu trudnoće koji bi kobno završio po mene i po dijete. Jer nema šanse da bi se mogla normalno otvoriti i roditi s tolikom izraslinom.
    Ovako, imam zdravu 11 godišnju djevojčicu koja ulazi u pubertet i maltretira me

ali nalaz uglavnom nije ok.
    tj. pokazat ce manjak, na primjer zeljeza, zena ce se zabrinuti jer je anemicna i morat ce uzimati dodatno zeljezo
    a nitko joj nece pojasniti da taj njen manjak zeljeza, fizioloski gledano, je sasvim normalan.
    Odent nam je uvijek porucivao da stvari trebamo gledati sa fizioloskog stanovista. I sto bi, u tom slucaju, mogli zakljuciti?
    Jedna od uloga placente je da bude bebin advokat.
    Odent tvrdi da beba tj. fetus ima 50% majcinih gena i 50% ocevih gena, tako da moze doci do konflikta u fetusu. Stoga, placenta komunicira majci "tvoja krv je prejaka, razrijedi ju"
    i obujam krvi se povecava...
    Ako ovo razumijete, shvatit cete da ako je zenina razina hemoglobina 13, a njen se obujam krvi povecao za 40%, to znaci da je njena koncentracija hemoglobina zapravo 9 -9,5.
    Njena krv je jednostavno razrijedjenija.
    Sad bih vam jos mogla navesti i istrazivanja na ovu temu, ali nisam sigurna da ce vas zanimati.
    Vjerujem da ce vam i ova konstatacija zvucati potpuno neuvjerljivo.
    I vjerojatno ju necete prihvatiti, bez obzira na napisano.
    I to je ok.

Sto se tice streptokoka B, njegovo iskustvo je da, ako se dijete radja u terminu da nema opasnosti da se dijete zarazi.
    A posljedice za dijete mogu biti znacajne zbog toga sto ce majka dobivati antibiotik u trudnoci (dijete ima povecani rizik atopijskog dermatitisa i razvijanja alergija). Da ne govorimo o emocionalnom stanju zene, koja ce ostatak trudnoce provesti u strahu hoce li sve biti ok sa njom i djetetom...[/QUOTE]

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sad će neka buduća trudnica unatoč preporuci liječnika da strogo miruje činiti upravo suprotno ne bi li djetetu ne činila štetu jer zbog ležanja stopira razvoj djetetovih prvih osjetila..
    i opet vi sa ovim zakljuccima!
    zasto bi neka buduca trudnica to ucinila?

a da se ta trudnica, kojim slucajem, rodila ili zivi u Svedskoj ili Norveskoj, tada bi joj lijecnik mozda drugacije savjetovao nego u HR
    zato razmjenjujemo iskustva na ovom forumu, ne da tjeramo zene i njihovu nerodjenu djecu u smrt, vec da im kazemo da postoje drugacije prakse u zemljama EU a koje se ticu njihovog 'stanja'

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    ne kužim ovo zadnje. zar je bolje da ti dijete oživljavaju i da je 3 dana poslije letargično nego otići na CR?
    Kako si ti to zaključila iz njenog posta?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kod mene je detektirano da nije dobro jer beba ne napreduje na težini. Ispravljeno je lijekom od kojeg su se opustili mišići maternice, danim kortikosteroidima, ležanjem i carskim rezom napravljenim u trenutku dok je beba bila vitalna i spremna za život i borbu a nije se čekalo da ostane bez kisika.

Meni to nije malo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i opet, i opet, i opet...

smijesna si i vrijedjas ljudsku inteligenciju

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Val, a kako si to zakljucila?
    Moje dijete nije bilo letargicno nakon poroda. Pupkovina se odmotala do poroda.
    U Vilnijusu (gdje sam rodila) indikacija za CR nije pupkovina omotana oko vrata.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

smijesna si i vrijedjas ljudsku inteligenciju
    a ti si bezobrazna

i očekujem ispriku
    Posljednje uređivanje od Majuška : 04.02.2010. at 15:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je li smijem ovdje? Ako ne smijem, obratite pozornost pls da se ovo mora brisati jer nije podrška, nego sumnja. Ne znam gdje se to smije napisati, na kojem od topica i na kojem pdf-u, jer sad ih je niklo dosta na slične teme.

Ja ne razumijem to kako to mislite da se svaka stvar koja nije u redu, u porodu, i u zravlju/bolesti općenito, OSJETI?

Svaka vanmaternična se ne osjeti, osjeti se koji put tek kad je život ugrožen. Svaki problem se ne osjeti, tj. osjeti se kad je stanje skoro pa van kontrole - preklamsija, sto čuda. A može se spriječiti, nije samo da je recept prepusti se, ionako se ne može napraviti ništa.

Ja to stvarno ne razumijem kako se to misli? Što je općenito s preventivnom dijagnostikom, što je s time da netko dobije rak, da ga nije osjetio, što je s time da netko nije niti slutio da su mu jajnici zaštopani, a jesu, da ne može imat dijete i da će se liječnit od neplodnosti.

Bol je indikacija u velikom broju slučajeva, ali nije u svim, tj. kad boli - koji put već je kasno za neku pomoć ili se ranije moglo puno bolje pomoći. Primjer - skrining dojki na rak. Koliko sam shvatila, ono što je opasno niti ne boli i žena ne mora znati ni slutiti.

Što onda sa sistematskim pregledima - ne smiju se općenito obavljati jer će se osjetiti problem, pa će se onda krenuti k liječniku?

Ja to uistinu ne razumijem. Preventivna medicina ima razloga za postojanje. Naravno, možemo i krenuti u rasrpave o zaradama farma industrije, zaradama na strahu od bolesti i to je legitimna rasprava. Ali, uz činjenice da su tu zarade velike, postoji i činjenica da nam je produženo očekivano trajanje života, a dio toga je i na medicinskim dostignućima, nije sve na tome da su se digli higijenski uvjeti i slično.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ti si bezobrazna

i očekujem ispriku

neces je od mene dobiti makar me banalo
    izvlacis bezobrazno iz mog posta zakljucak da ce zena zbog mog citiranja odentove izjave ugroziti dijete

ma ispricaj se ti meni i svima onima kojima upropastavas raspravu ovakvom povrsnoscu

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

vidim da stalno govorite o problemima, sto mi je i normalno
    jer, vecina nas strahuje za dijete (barem ja da)

zaboravila sam vam reci sto nam je ODent savjetovao kada je potrebno otici u bolnicu (u slucaju da zena trudove odradjuje doma ili da bas zeli roditi doma):
    - kada je krvarenje snazno PRIJE nego sto se dijete rodi
    - cudna glavobolja
    - osjecaj mucnine u trbuhu (znak preeclampsije)
    - prolaps pupkovine (vrlo rijedak, ali moguc)

takodjer je rekao da je fetalni distres prenesenog djeteta vrlo rijedak, ali moguc (1 u 1000 poroda)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Val, a kako si to zakljucila?
    Moje dijete nije bilo letargicno nakon poroda. Pupkovina se odmotala do poroda.
    U Vilnijusu (gdje sam rodila) indikacija za CR nije pupkovina omotana oko vrata.
    ne govorim o tvom djetetu, tvoja pupkovina se odmotala, ali imam frendicu kojoj nije i dogodilo se to što se dogodilo.
    zato mi nije jasno zašto nije indikacija za CR.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Možeš se pripremiti psihički. Informirati se što znači imati dijete s down sindromom i kako mu pristupiti i pomoći.
    Koje te teškoće očekuju, da li možeš dojiti, što ako ima srčanu manu...

Ako je pupkovina omotana oko vrata onda se žena može propremiti na to da će možda biti potreban carski ako i dalje želi pokušati vaginalni porod. Trebaš biti dobro informiran da bi mogao donijeti kvalitetnu odluku.

Znam da je lijepo zatvoriti oči pred problemom ali trudna žena nije odgovorna samo za sebe i nije primarno da ona udovolji svojim željama i potrebama. Onog trena kad zatrudnimo stavljamo se u položaj "inkubatora" za maleno, bespomoćno biće i na nama je da učinimo sve kako bi mu život, prije i poslije poroda prošao što sigurnije.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

uf, Majuska i Ivarica...
    Majuska, mislim da je tvoj komentar nepravedan i zato je Ivarica tako reagirala
    Imam osjecaj kao da nista nisi procitala sto smo gore pisale (da ne nagovaramo, da ne preuzimamo odgovornost za postupke osoba koje se informiraju na forumu, da je svatko od nas odgovoran za zdravlje svog djeteta itd. itd)

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    ne govorim o tvom djetetu, tvoja pupkovina se odmotala, ali imam frendicu kojoj nije i dogodilo se to što se dogodilo.
    zato mi nije jasno zašto nije indikacija za CR.
    aha!
    sorry, nisam skuzila
    pa, ne znam. sjecam se samo da sam se uplasila kad su mi rekli da je dva puta odmotana i odmah sam pitala da li moram na CR
    a lijecnica me razuvjeravala da je sve ok, da se carski radi samo kada je tri puta omotano
    tako da ti ne znam odgovor na tvoje pitanje

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Onog trena kad zatrudnimo stavljamo se u položaj "inkubatora" za maleno, bespomoćno biće i na nama je da učinimo sve kako bi mu život, prije i poslije poroda prošao što sigurnije.
    slazem se
    jedino u cemu se necemo sloziti je sto je to 'sigurno'
    nekome je biti u bolnici
    nekome je biti doma u mraku i da ga nitko ne uznemirava

jer svaka intervencija vodi nekoj drugoj - drip, nepotrebno prokidanje vodenjaka, uznemiravanje zene tijekom trudova... sve to moze imati utjecaja na duzinu, tezinu i sigurnost poroda
    a sve se to dogadja u sigurnim rodilistima

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala na odgovoru.
    Zato sam te i pitala jer sam naslucivala odgovor. Dakle, pronasli su ti nesto tijekom rutinskog pregleda trudnoce, saopcili ti to i nista sa time nisu ucinili.
    Pretpostavljam da si se brinula (ja sigurno bi, ali ja sam panicar po prirodi), a nista nisi mogla promijeniti.
    O tome ja govorim - zasto nam rade sva ta testiranja, govore nam sto sa nama nije u redu, plase nas, a nista se znacajno ne bi desilo da nam to nisu niti rekli/otkrili.
    Oprosti ali pojma nemaš o čemu govoriš.

Da miom nije otkriven i da ja nisam znala za njega ne bih bila podvrgnuta češćim pregledima i UZV. Ne bi se dijagnosticirao zastoj u rastu u 5. mjesecu trudnoće i smanjen dotok krvi. A valjda ti je jasno što to znači.

Što bi konkretno moja cura i ja imale od toga da nisam bila upoznata sa činjenicama? Možda bih bezbrižno trčkarala po livadi umjesto da 3 mjeseca ležim u bolnici ali bih ostatak života gorko žalila ako bi tog života uopće i bilo. I ne dramatiziram nego iznosim činjenice

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vidim da stalno govorite o problemima, sto mi je i normalno
    jer, vecina nas strahuje za dijete (barem ja da)

zaboravila sam vam reci sto nam je ODent savjetovao kada je potrebno otici u bolnicu (u slucaju da zena trudove odradjuje doma ili da bas zeli roditi doma):
    - kada je krvarenje snazno PRIJE nego sto se dijete rodi
    - cudna glavobolja
    - osjecaj mucnine u trbuhu (znak preeclampsije)
    - prolaps pupkovine (vrlo rijedak, ali moguc)

takodjer je rekao da je fetalni distres prenesenog djeteta vrlo rijedak, ali moguc (1 u 1000 poroda)
    pliz definiraj mi "čudnu glavobolju" jer svakakve sam imala u trudnoći
    i kako trudnica prepozna prolaps pupkovine?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne razumijem to kako to mislite da se svaka stvar koja nije u redu, u porodu, i u zravlju/bolesti općenito, OSJETI?
    ja ne mislim da se svaka stvar osjeti niti da je svaka zena u stanju osjetiti
    evo ja naprimjer
    nisam ni osjetila da sam trudna
    pa tako skoro 16 tjedana

ja ne mogu pricati sto odent misli o tome, stvarno ga ne poznajem dovoljno, al ovo sam ja zakljucila iz onog sto je on pricao:
    vecina zena zna sto im treba
    nekim zenama treba stalna skrb, cak i ako nije potrebna
    nekim zenama treba sto vise informacija, cak i ako im samo stete
    nekim zenama ne treba niste

ti ina nisi ta
    ja vjerojatno nisam ta
    ali njih ima

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preventivna dijagnostika postoji i većina ljudi će biti zahvalan što ona postoji, ali je izborna.
    Dakle, svaka osoba samostalno odlučuje da li će se podvrgnuti nekoj preventivnoj dijagnostici.

I nekome je to fenomenalno, a netko to ne želi.

I ja ću podržati svaku osobu koja odluči ovako ili onako, a sama ću odlučiti za sebe.

Moje je osobno mišljenje, da u trudnoći treba izbjegavati pretjerane preglede i dijagnostike. Pod time mislim na rutinu u našem zdravstvu koji trudnoću tretiraju kao bolest koja mora biti pod stalnom paskom, pa tako trudnica od 8 tjedna na dalje, svaki mjesec ima 1 ultrazvučni pregled, najmanje jedna vaginalni pregled, vađenje krvi za KKS, duble i triple testove, hemoglobin, ogtt, ako neki od testova nisu zadovoljavajući onda se ide na agresivnije testove, zatim pred kraj trudnoće ctg i amnioskopija, vaginalni pregledi budu još češći - ponekad i svaka dva dana...
    U pojedinim zemljama se to uopće tako ne radi. U UK npr. žena ima 1-2 UZV i 2- 4 vaginalna pregleda ili ih uopće ne mora imati ako ne želi.
    No dobro je znati da i u našoj zemlji pojedini ginekolozi smanjuju preglede na minimum, a ima i onih koji naprave samo 1 do 2 vaginalna pregleda u cijeloj trudnoći.
    Neću reći da je super što trudnica ne želi pratiti trudnoću kod doktora, ali neću se ni sablažnjavati nad time. Jer moja percepcija ne mora biti najbolja i najsigurnija.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Penelope, sve ok, naknadno si opisala sto ti se dogodilo.

Rahela, hm, ne znam - dobro pitanje. vjerujem da je 'cudna glavobolja', neuobicajena glavobolja. u smislu, da ne patis od glavobolja redovno

o prolapsu pupkovine je govorio u kontekstu kada zena odluci radjati doma, nemoj sada brinuti o tome (ako si trudnica )
    jednostavno vidis/osjetis da je pupkovina izasla van prije glavice
    to ovoga moze doci uslijed iznenadnog puknuca vodenjaka - zato uporno upozoravamo da rutinsko prokidanje vodenjaka nije dobro i prolaps pupkovine moze biti jedan od posljedica takvog cina

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •