Pokazuje rezultate 1 do 50 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i kako misliš, što se može i kako popraviti kod placente previe?
    pa to znaš
    kao što znaš da se kod Downova sindroma ne radi ništa
    hoćeš reći da su sva ova stanja nepopravljiva?
    i da sve samo treba ići svojim tijekom?
    ne provociram, nego mi nije jasno ovo pitanje "kako se može ispraviti"
    Sladjana, ne provociram, vec pitam
    ako ne zelimo pobaciti dijete sa DS, cemu onda zenu maltretirati double, triple i drugim testovima?
    ako je pupkovina omotana oko vrata, cemu to zeni saopciti tijekom trudnoce, kada ju ne mozemo odmotati?
    konkretno, ova stanja su 'nepopravljiva' u smislu da ne mozemo utjecati na njih
    a mozemo jako zabrinuti majku...

Odent je pricao o nocebo ucinku prenatalne skrbi na emocionalno stanje majke. On to zove 'antenatal scare'
    Na primjer, govorio je o testu na toxoplasmozu, bolest na koju veæina trudnica veæ ima antitijela.
    u HR to nije nikakvo posebno pitanje, niti u UK, ali recimo u Francuskoj, Italiji je to problem ako si trudna.
    i dolazi do apsurda da velik broj Francuskinja provede trudnoæu na antibioticima jer su pozitivne na toxoplasmozu.
    a bolest je jednak orijetka i u Fr i u UK.
    u UK nemaju pojma što je to, a u Francuskoj opæa frka.
    u Hr nije rutinski, a u Sloveniji je rutinski taj test.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa ja se slažem s tobom da postoje stanja koja su nepopravljiva
    i to sam i rekla - neka nisu, ali neka jesu

npr. placenta previa je popravljiva utoliko što će majka za nju znati
    i neće ići na vaginalni porod
    ili kućni asistirani
    ili neasistirani

bakterije su isto popravljive. vrlo.

naši pogledi se zaista jako razlikuju - ti držiš da što god da je, tijelo i duh trudnice to mogu super odhendlat
    ja držim da neke stvari mogu ali neke ne mogu
    da su neke stvari nevidljive i neosjetne, da to tako kažem
    i da je pregled-dva u trudnoći potreban
    i ako je riječ o bolničkom i ako je riječ o kućnom porodu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sam ja dobro pohvatala stvari, uzv je najkorisniji na kraju trudnoće jer se tamo može vidjeti i placenta i položaj djeteta itd. A baš taj uzv kod nas se čini da najrjeđe rade.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Možeš se pripremiti psihički. Informirati se što znači imati dijete s down sindromom i kako mu pristupiti i pomoći.
    Koje te teškoće očekuju, da li možeš dojiti, što ako ima srčanu manu...

Ako je pupkovina omotana oko vrata onda se žena može propremiti na to da će možda biti potreban carski ako i dalje želi pokušati vaginalni porod. Trebaš biti dobro informiran da bi mogao donijeti kvalitetnu odluku.

Znam da je lijepo zatvoriti oči pred problemom ali trudna žena nije odgovorna samo za sebe i nije primarno da ona udovolji svojim željama i potrebama. Onog trena kad zatrudnimo stavljamo se u položaj "inkubatora" za maleno, bespomoćno biće i na nama je da učinimo sve kako bi mu život, prije i poslije poroda prošao što sigurnije.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Penelop@ prvotno napisa Vidi poruku
    i na nama je da učinimo sve kako bi mu život, prije i poslije poroda prošao što sigurnije.
    Bas o ovome je pricao Odent i problemu sto se svi ucinci gledaju kratkorocno ... a on istrazuje i ono dugorocno, utjecaj svega sto radimo u trudnoci i tijekom poroda na cijeli zivot te rodene bebe, ne zadrzava se samo na onome 'neka se rodi zivo i zdravo'

Omotana pupkovina nije indikacija za carski rez, mislim cak niti kod nas ... na seminaru su cak naveli nekoliko primjera poroda sa jako stegnutom pupkovinom oko vrata bebe bez losih posljedica. Pupkovina bi se odmotala i beba polozila na majcina prsa, utoplilo bi se obje, bez rezanja pupkovine ... pupkovina osigurava dotok kisika i pulsira. Mogu iz toga pretpostaviti da je cesto od problema omotanja pupcane vrpce oko vrata napravi jos veci problem rezanjem iste odmah po porodu.
    Ili probajmo ovako pogledati, dijete ima pupkovinu oko vrata i porod krene, trudovi, otvaranje dijete se nabija u zdjelicu, slijedi izgon i cijelo to vrijeme ima omotanu pupkovinu oko vrata ... znamo svi da to ne traje 5 minuta nego preko nekoliko sati, ne mislite li da bi dijete umrlo/ugusilo se jos u porodnom kanalu da nema tog protoka kroz pupkovinu?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Bas o ovome je pricao Odent i problemu sto se svi ucinci gledaju kratkorocno ... a on istrazuje i ono dugorocno, utjecaj svega sto radimo u trudnoci i tijekom poroda na cijeli zivot te rodene bebe, ne zadrzava se samo na onome 'neka se rodi zivo i zdravo'
    Oprosti molim te ali preduvjet za sve je da se rodi živo i zdravo. Ako toga nema onda ti je đabe što si imala divnu trudnoću koju nitko nije uznemiravao piškenjem u čašicu i vađenjem krvi.

Ti i Odent hoćete reći da bi mom djetetu bilo bolje da nisam uznemiravana u trudnoći?

Jesam mama i možda gledam neobjektivno, al eno je živa i zdrava i dalje, ne znamo ni što je upala grla a kamoli što drugo, samostalna i prvakinja općine u matematici (hvalim se, znam da nije lijepo )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •