Stranica 3 od 14 PrviPrvi 1234513 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Penelop@ prvotno napisa Vidi poruku
    i na nama je da učinimo sve kako bi mu život, prije i poslije poroda prošao što sigurnije.
    Bas o ovome je pricao Odent i problemu sto se svi ucinci gledaju kratkorocno ... a on istrazuje i ono dugorocno, utjecaj svega sto radimo u trudnoci i tijekom poroda na cijeli zivot te rodene bebe, ne zadrzava se samo na onome 'neka se rodi zivo i zdravo'

Omotana pupkovina nije indikacija za carski rez, mislim cak niti kod nas ... na seminaru su cak naveli nekoliko primjera poroda sa jako stegnutom pupkovinom oko vrata bebe bez losih posljedica. Pupkovina bi se odmotala i beba polozila na majcina prsa, utoplilo bi se obje, bez rezanja pupkovine ... pupkovina osigurava dotok kisika i pulsira. Mogu iz toga pretpostaviti da je cesto od problema omotanja pupcane vrpce oko vrata napravi jos veci problem rezanjem iste odmah po porodu.
    Ili probajmo ovako pogledati, dijete ima pupkovinu oko vrata i porod krene, trudovi, otvaranje dijete se nabija u zdjelicu, slijedi izgon i cijelo to vrijeme ima omotanu pupkovinu oko vrata ... znamo svi da to ne traje 5 minuta nego preko nekoliko sati, ne mislite li da bi dijete umrlo/ugusilo se jos u porodnom kanalu da nema tog protoka kroz pupkovinu?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    neces je od mene dobiti makar me banalo
    izvlacis bezobrazno iz mog posta zakljucak da ce zena zbog mog citiranja odentove izjave ugroziti dijete

ma ispricaj se ti meni i svima onima kojima upropastavas raspravu ovakvom povrsnoscu
    i uzalud svi postovi od strane raznih forumaša danas...
    opet se igramo gluhog telefona
    i tako iz ciklusa u ciklus
    forumaši se odjave, novi se prijave i tako to ide dalje..
    Ok, pametnome dosta
    over and out

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    kako trudnica prepozna prolaps pupkovine?
    ispadne dio pupkovine iz vagine, zajedno s plodnom vodom

Obično se dešava kod neke traume - udarac, pad - kad je bebina glava još visoko, a vodenjak pukne.

Kod spontanog puknuća vodenjaka glavica je već na ušću i taj pritisak glavice ustvari izazove puknuće vodenjaka, pa pupkovina nema prostora za ispasti.

I baš mi je to sad palo na pamet, da kod nas na tečajevima za trudnice govore da kod prsnuća vodenjaka odmah treba doći u bolnicu zato što postoji opasnost od prolapsa pupkovine i/ili infekcije.

A činjenica je da ako pupkovina ne ispadne odmah, glavica će" zatvoriti izlaz" i poslije više nema straha od toga, a rizik od infekcije raste s svakim vaginalnim pregledom (kad je vodenjak pokidan). Odete li odmah u bolnicu vaginalne preglede će vršiti svakih 2-3 sata.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj momze prvotno napisa Vidi poruku
    slazem se
    jedino u cemu se necemo sloziti je sto je to 'sigurno'
    nekome je biti u bolnici
    nekome je biti doma u mraku i da ga nitko ne uznemirava

jer svaka intervencija vodi nekoj drugoj - drip, nepotrebno prokidanje vodenjaka, uznemiravanje zene tijekom trudova... sve to moze imati utjecaja na duzinu, tezinu i sigurnost poroda
    a sve se to dogadja u sigurnim rodilistima
    Ti sad pričaš o porodu? Vaginalnom kad je žena zdrava? Kad je trudnoća iznešena normalno?

Ja ti pričam o stvarima koje moraš znati prije poroda a to je da li je tvoja trudnoća sve to. Ako je sve u redu onda možeš birati što i kako ali opet, ne bez stručne osobe u blizini (liječnik, babica) jer nosiš odgovornost za dijete a ne samo za sebe. Ako nije sve u redu, nemaš ti što birati. Radi se ono što je najsigurnije i za majku i za dijete.

Ja sam počela pisati jer mi je neshvatljivo da se ženi odobrava da ne ide na preglede prije trudnoće. Kako onda znati da je sve u redu i da možeš maštati u porodu uz svijeće?
    Vjeruj, kad ima problema zadnje ti je na pameti način na koji ćeš rodit. Razmišljaš o tome da bude u redu s bebom a onda i sa tobom.

Imam osjećaj da su cure koje gorljivo brane neasistirani porod, neodlaske na preglede, neuznemiravanje ružnim činjenicama pod sindromom PDPG (punog dupeta prazne glave).
    Ne želim nikome ono što sam prošla ja ili ove druge cure. Ali očito se nekima treba razbit cigla na glavi da shvate da boli

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Majuska, nemoj, molim te
    Daj da pokusamo raspravljati na nekom civiliziranom nivou - ako nista drugo, onda radi svih tih novih trudnica koje nas citaju, a o kojima se jako brinete da cemo ih zastrasiti/indoktrinirati

Pokusavam vam odgovoriti na pitanja (ne kao lijecnica, vec kao majka kao sto ste i vi) navodeci osobna iskustva, ali i neke znanstvene statistike svjetskih porodnicara
    Ako vam nije zanimljivo, nemojte biti ovdje
    Ako vam je cilj svadjati se sa mnom, mozemo se naci negdje na kavi

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Bas o ovome je pricao Odent i problemu sto se svi ucinci gledaju kratkorocno ... a on istrazuje i ono dugorocno, utjecaj svega sto radimo u trudnoci i tijekom poroda na cijeli zivot te rodene bebe, ne zadrzava se samo na onome 'neka se rodi zivo i zdravo'
    Oprosti molim te ali preduvjet za sve je da se rodi živo i zdravo. Ako toga nema onda ti je đabe što si imala divnu trudnoću koju nitko nije uznemiravao piškenjem u čašicu i vađenjem krvi.

Ti i Odent hoćete reći da bi mom djetetu bilo bolje da nisam uznemiravana u trudnoći?

Jesam mama i možda gledam neobjektivno, al eno je živa i zdrava i dalje, ne znamo ni što je upala grla a kamoli što drugo, samostalna i prvakinja općine u matematici (hvalim se, znam da nije lijepo )

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Penelop@
    oni koji me poznaju, znaju što sam sve prošla, tako da meni ne moraš govoriti o obijanju cigle o glavu.

Ali to što ti tako gorljivo zagovaraš jednu stranu, ne mora značiti da je ona apsolutno i jednina ispravna. Kao što ne mora značiti ni da je moja.
    Ali, treba dopustiti sebi da prihvatiš i drugo mišljenje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene nesto muci ... gdje su te cure koje gorljivo brane neasistirani porod i neodlaske na pregled?
    Svatko brani svoje stajaliste i to argumentira ali mislim da nitko nikoga ne uvjetuje na nista ... bas kako je momze napisala za nekoga je bolnica najsigurniji interijer za porod, za nekog drugog je to njegova kuca ... mislim ne moze nitko uvjetovati da donese neku odluku ako ti to ne zelis? Pa to bi bilo krsenje osnovnih ljudskih prava.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako ima nekih problema, OSJETIT će ih. Ne treba joj vaginalni pregled da bi znala da je zdrava trudnica.

Meni je ovo na nivou ko i inače pregledi u životu. Kad slutim da nešto ne valja, idem kod doktora, ne idem preventivno vidjeti hoće li naći nešto. A ako ima problema u trudnoći, ne dam se uvjeriti da trudnice ne kuže kad nešto nije ok. Nema šanse.
    moja frendica je u 2. trudnoci isla na kontrolni pregled u krajem 4. mjeseca trudnoce. nije osjetila nikakav problem. medjutim, beba je bila mrtva i morala je na kiretazu.
    toliko o osjecaju.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 04.02.2010. at 15:55

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    moja frendica je u 2. trudnoci isla na kontrolni pregled u krajem 4. mjeseca trudnoce. nije osjetila nikakav problem. medjutim, beba je bila mrtva i morala je na kiretazu.
    toliko o osjecaju.

A tko može tvrditi da bi dijete bilo živo da je počela odlaziti na preglede u 8. tjednu trudnoće?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene nesto muci ... gdje su te cure koje gorljivo brane neasistirani porod i neodlaske na pregled?

i mene ovo zanima

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

btw, lijecnici se danas zalazu za prevenciju sprecavanja bolesti, a ne saniranja nastale stete. prema tome, bolje je otici na preventivni pregled jednom svako toliko nego se boriti sa uznapredovalom bolesti.
    ono starinsko - bolje sprijeciti nego lijeciti izgleda ne vrijedi vise...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovoru.
    Zato sam te i pitala jer sam naslucivala odgovor. Dakle, pronasli su ti nesto tijekom rutinskog pregleda trudnoce, saopcili ti to i nista sa time nisu ucinili.
    Pretpostavljam da si se brinula (ja sigurno bi, ali ja sam panicar po prirodi), a nista nisi mogla promijeniti.
    O tome ja govorim - zasto nam rade sva ta testiranja, govore nam sto sa nama nije u redu, plase nas, a nista se znacajno ne bi desilo da nam to nisu niti rekli/otkrili.
    kaj si ti momze slabovidna?
    Kako nisu ništa napravili?
    Pa porod su izveli carskim rezom.
    Da ju spase!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa Vidi poruku
    A tko može tvrditi da bi dijete bilo živo da je počela odlaziti na preglede u 8. tjednu trudnoće?
    nestalo je plodne vode... da li se to moglo sprijeciti nekakvim cescim kontrolama, ne znam, nisam strucnjak....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nestalo je plodne vode... da li se to moglo sprijeciti nekakvim cescim kontrolama, ne znam, nisam strucnjak....
    sad citam i tek sam sad shvatila sta si htjela reci. da, bila je ona jednom i ranije i sve je bilo ok. beba je umrla izmedju dva rutinska posjeta ginekologu. ali ona nije osjetila nikakvu promjenu, naznaku da je beba mrtva. o tome sam pricala, kao odgovor na anchin post da ces sve osjetiti. neke nece.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Penelop@ nisam to rekla niti mislila, ti si odlucila za svoje dijete i svoje tijelo ono sto je tebi tada bilo najbolje moguce rjesenje, a na to ne zelim utjecati ni ja a sigurna sam ni Odent.
    I ja sam mama i trebala sam prije par mjeseci donijeti odluku o tome da li ce moja 2,5 godisnjakinja poceti uzimati antiepileptike zbog jednog misljenja lijecnika i zbog jednog nalaza, koji nije dobar i on je takav. Ja sam donijela odluku (zajedno sa MM) da idemo po drugo i trece i cetvrto misljenje i da cemo tada odluciti sto je najbolje za nas slucaj. Netko drugi bi mozda odlucio na osnovu tog jednog misljenja sto je isto ispravno da se razumijemo.

Svatko odlucuje sam za sebe i nosi se sa posljedicama svog cina, nije mu za posljedice kriv ni forum, ni Odent, ni srecica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa mislim da nije stvar u tome da bi beba tada bila živa već samo o činjenici da se zagovara mišljenje kako žena zna i osjeti ako nešto nije u redu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Razumijem postove od ivarice i poslid, nisam shvatila anchie u tvrdnji da se sve može osjetiti, ali sad su mi objasnili što je vjerojatno htjela reći.

Pacijent/trudnica uvijek odlučuje, mislim da tu nikad nema dvojbi.

Ali - pitanje je zna li većina žena što im treba. Sve se to može obrnuti i naći argumente i za ovo - netko se protivi stalnoj skrbi, iako će možda bit potrebna, neke žene odbijaju informacije, iako se time dovode u opasan položaj. A možda su blagoslovljeni oni kojima ne treba ništa i prihvaćaju sve.

Ja sam, u tom smislu, jedna krajnost - višak informacija mi je potreban i ne mogu razmišljati da mi to šteti, jer se ne mogu uvjeriti da će bit sve OK. U tom smislu ne mogu lažirati sama sebe, nego živim u miru sama sa sobom.

Pretpostavljam da tako rade i one kojima ništa ne treba.

A koji put se pojavi dilema gdje je eventualno došlo do greške i drago mi je i da se o tome priča.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Penelop@
    oni koji me poznaju, znaju što sam sve prošla, tako da meni ne moraš govoriti o obijanju cigle o glavu.

Ali to što ti tako gorljivo zagovaraš jednu stranu, ne mora značiti da je ona apsolutno i jednina ispravna. Kao što ne mora značiti ni da je moja.
    Ali, treba dopustiti sebi da prihvatiš i drugo mišljenje.
    Ja sam uvijek otvorena za drugo mišljenje. Ako si prošla tešku i neizvjesnu trudnoću onda ti je jasno o čemu pričam i zašto mi je crveno pred očima. Jer mogu zamisliti situaciju u kojoj bi se ja ili netko drugi nonšalantno odnosio prema trudnoći i prepustio se instinktima i majka zna.
    Ti bi preporučila da se oslone samo na dostupnu literaturu, internet i da ne posjete liječnike?

A di se nalaze pobornici neasistiranog poroda i neodlazaka na pregled... pa recimo tu
    Tko nije protiv, taj je za a nitko se tu nije oglasio i rekao da je to neodgovorno i opasno. S tim da je, po meni, neodgovornije ne odlaziti na pregled nego se odlučiti roditi doma sam kad znaš da je sve u redu.
    Iako nije ni ovo drugo za pohvalu ali je manje riskantno.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad citam i tek sam sad shvatila sta si htjela reci. da, bila je ona jednom i ranije i sve je bilo ok. beba je umrla izmedju dva rutinska posjeta ginekologu. ali ona nije osjetila nikakvu promjenu, naznaku da je beba mrtva. o tome sam pricala, kao odgovor na anchin post da ces sve osjetiti. neke nece.
    U ovom slučaju ona bi osjetila kad bi tijelo počelo izbacivati mrtvi plod. To je vrlo tragičan događaj, ali nažalost se događa. ne može se svaka tragedija spriječiti.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A di se nalaze pobornici neasistiranog poroda i neodlazaka na pregled... pa recimo tu
    Tko nije protiv, taj je za a nitko se tu nije oglasio i rekao da je to neodgovorno i opasno. S tim da je, po meni, neodgovornije ne odlaziti na pregled nego se odlučiti roditi doma sam kad znaš da je sve u redu.
    Iako nije ni ovo drugo za pohvalu ali je manje riskantno.
    jesam i ja i cvijeta i jos nekoliko ljudi ali su nasi postovi maknuti jer se kosimo sa pravilima foruma podrske.
    mozda bi se trebao otvoriti nekakav topic zvan : neasistirani kucni porodi - sigurna ili nesigurna rabota
    ovaj se zove slicno - porodi, dakle svi, a ne samo neas. kucni.

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

izgleda da sam ja jedina kojoj je, nakon što je detektirano da trudnoća nije uredna, riječ doktora bila utjeha i činjenica da znam što se događa s mojim tijelom, a što utjecajem pojedinog lijeka meni je učinila da spavam mirnije, iako su me porađali od 27. tjedna, a ja došla do 36+6.
    ja sam, nakon svakog dopplera vena u maternici (kad bih vidjela da je dobar protok, što je značilo da terapija besprijekorno funkcionira), bila gotovo ekstatična i ne znam kako bih pregurala sve to, da nisam povremeno saznavala stanje 'iz unutrašnjosti'.
    i ne - ne sramim se to priznati.
    meni je svaki pregled davao snagu da izdržim, i snažno sam vizualizirala i bebu i sve što se tijekom te - u najmanju ruku napete - trudnoće dešavalo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Penelop@ nisam to rekla niti mislila, ti si odlucila za svoje dijete i svoje tijelo ono sto je tebi tada bilo najbolje moguce rjesenje, a na to ne zelim utjecati ni ja a sigurna sam ni Odent.
    I ja sam mama i trebala sam prije par mjeseci donijeti odluku o tome da li ce moja 2,5 godisnjakinja poceti uzimati antiepileptike zbog jednog misljenja lijecnika i zbog jednog nalaza, koji nije dobar i on je takav. Ja sam donijela odluku (zajedno sa MM) da idemo po drugo i trece i cetvrto misljenje i da cemo tada odluciti sto je najbolje za nas slucaj. Netko drugi bi mozda odlucio na osnovu tog jednog misljenja sto je isto ispravno da se razumijemo.

Svatko odlucuje sam za sebe i nosi se sa posljedicama svog cina, nije mu za posljedice kriv ni forum, ni Odent, ni srecica.
    Sve 5. Ali da bih odlučila moram biti upoznata sa činjenicama, jel tako?
    Ako ne vjerujem jednom doktoru otići ću kod drugog, trećeg... ako mi svi kažu isto ili su jedni u većini onda mogu donijeti nekakvu odluku i iza nje stajati.
    Ne znam što donosi neznanje i neinformiranost osim što živiš u oblacima dok ne zvekneš o pod.

Na forumu se propagira da žena mora biti upoznata sa svime što će joj raditi, što će dobiti od lijekova, da li će je rezati... i za sve treba dati pristanak. I to je OK. Ali se onda s druge strane propagira da se ne valja zamarati i da to šteti trudnoći.

Svatko odlučuje sam za sebe i to je normalno. Ali dozvolite da na forum dođu nesigurne žene, žene koje se boje bolnice, koje su čule razne priče o strašnim uvjetima u bolnici i žele roditi doma, koje ne žele na gin. pregled jer je neugodan. Takvoj osobi treba jedna riječ podrške da bi se ona priklonila. To je ljudski. Kad te nečeg strah, dovoljno ti je da te netko potapše po ramenu pa da imaš alibi da izbjegneš neugodnu situaciju a nisi dovoljno informiran i ne znaš što ti to u konačnici može donijeti.

Zato mi je neshvatljivo da postoje nekritički forumi podrške. OK, ti bi htjela ovo i ono, opasnosti su te i te, meni je prošlo dobro, ja sam skoro zaglavila.... I tek onda se može biti mirne savjesti jer je ta osoba dobila uvid u sve strane.
    Ne znam, ja ne bih mirno spavala da sam nekom rekla ma nije ti to ništa a ispostavi se da je bilo svašta. Ono što je licemjerno je da se na forumu podrške lijepe srca i govore lijepe riječi a onda iste osobe negdje drugdje kažu, meni je to divno ali ja ne bih. Kaži to tamo, odmah.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Muca, nisi jedina I meni je bilo tako.

Nego, ja bih nadodala na Penelopu, (slažem se sa svime što je napisala),
    da ja nikad, ali nikad ne bih mogla davati savjete poput nekih na pdf-ovima podrške.
    Nikad ne bih mogla preuzeti tu odgovornost. kao što je penelope napisala, mogla bih opisati svoje iskustvo, ali
    nikad ne bih izrekla rečenicu: ne idi na preglede ili rodi doma neasisitirano (bez obzira na moje iskustvo).

Vama nije jasno da se za tekve stvari "dižu" tužbe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Razumijem postove od ivarice i poslid, nisam shvatila anchie u tvrdnji da se sve može osjetiti, ali sad su mi objasnili što je vjerojatno htjela reći.

Pacijent/trudnica uvijek odlučuje, mislim da tu nikad nema dvojbi.

Ali - pitanje je zna li većina žena što im treba. Sve se to može obrnuti i naći argumente i za ovo - netko se protivi stalnoj skrbi, iako će možda bit potrebna, neke žene odbijaju informacije, iako se time dovode u opasan položaj. A možda su blagoslovljeni oni kojima ne treba ništa i prihvaćaju sve.

Ja sam, u tom smislu, jedna krajnost - višak informacija mi je potreban i ne mogu razmišljati da mi to šteti, jer se ne mogu uvjeriti da će bit sve OK. U tom smislu ne mogu lažirati sama sebe, nego živim u miru sama sa sobom.

Pretpostavljam da tako rade i one kojima ništa ne treba.

A koji put se pojavi dilema gdje je eventualno došlo do greške i drago mi je i da se o tome priča.
    nisam imala namjeru objasnjavat sto je anchie htjela reci, a sumnjam da sam u tome i uspjela
    nisam htjela reci i da vecina zena zna sto im treba, tj treba li im neki postupak ili ne, nego da ce odabrati razinu promatranja, skrbi i informiranosti i informacija koja im odgovara
    npr kad liliana lammers kaze: kad me pozovu uciteljice joge, oooo (pa kolutanje ocima), znam vec, puno cu odspavat na tom porodu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VAL,
    Priznajem da ne čitam svaki post na ovom forumu, pa je moguće da sam neke stvari fulala. Jel me možeš uputiti gdje to netko nagovara nekog drugog da ne ide na preglede ili ga nagovara da doma rodi neasistirano?
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 04.02.2010. at 16:32

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    Vama nije jasno da se za tekve stvari "dižu" tužbe.
    kakve stvari i kakve tuzbe
    tebi je ocito jasno, pa nam reci

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

trlababalan, nisam slabovidna
    ako zelis raspravljati, pricat cu sa tobom
    ako ne, stavit cu te na ignore

meni je svaki pregled davao snagu da izdržim, i snažno sam vizualizirala i bebu i sve što se tijekom te - u najmanju ruku napete - trudnoće dešavalo.
    Muca, vjerujem da bi tako i meni bilo tj. da bi se slicno osjecala
    i da bih bila zahvalna sto imamo danasnju medicinu kakvu imamo

ali vi ili ne zelite shvatiti ili zaista ne shvacate da kada govorim o fiziologiji poroda, sto uznemirava zenu tijekom trudova, sto moze ometati porod, da govorimo o nerizicnim trudnocama
    sad cete vi mene pitati "a kako znas da je neriznicna, ako nikada nisi otisla na pregled"
    a ja cu vam reci da nikada nisam zagovarala nekontroliranje trudnoce (ne znam od kud vam to)
    Posljednje uređivanje od momze : 04.02.2010. at 16:57

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VAL,
    Priznajem da ne čitam svaki post na ovom forumu, pa je moguće da sam neke stvari fulala. Jel me možeš uputiti gdje to netko nagovara nekog drugog da ne ide na preglede ili ga nagovara da doma rodi neasistirano?
    neke se stvari mogi iščitati i između redaka. vjerojatno sam prenaglasila imepertivom ono što sam htjela reći.
    ali, recimo, ja ne bih napisala ni ovo (sa one druge teme):

malabeba, hvala što si podijelila svoje iskustvo, ovo što si napisala je prekrasno. nadam se da ćeš i druge (pa i one koje se ne javljaju nego samo čitaju) nadahnuti kao što si mene.
    ne znam jel kužiš što želim reći-ja bih se ubila od krivnje da nešto pođe po zlu. to je bio point posta odozgora.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti, ali to je miljama od nagovaranja ikoga na išto. I nema potrebe za dramom i prenaglašavanje imperativom jer će netko pročitati tvoj post i zaista moguće pomisliti da se na ovom forumu žene nagovaraju da ne idu na preglede i da rode neasistirano kod kuće, što sad naravno svi vidimo da nije istina. Jedno je nadahnuti (kao što je napisano) a sasvim drugo nagovarati žene na neasistirani porod kod kuće.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Eto znam provjerenu priču moje bake, koja je 11 puta bila trudna i rodila 5-tero žive djece. Rađala je doma, kako je bilo u to vrijeme. Nije znala zašto su djeca mrtvorođena. Da, li je njoj bilo ugodno rađati doma, sama (bili su siromašni i nije bilo babice), nisam baš sigurna, šanse su joj bile pola, pola. Slažem se oko neuznemiravanja žene na porodu, mira, intime, a ne da čistačica čisti rađaonu, sestre se prešetavaju i hihoću, svako malo ti netko gurne glavu među noge, ležiš na leđima kao kornjača,potpisivanja unaprijed papira o intervencijama, neobjašnjavanja postupaka.. ali rađati doma sama, napominjem sama, bez babice ili recimo Odenta, ja nebih hvala. Moje prvo dijete bilo je u položaju zadkom. Ja nisam bila spremna tako roditi, svaka čast lijepim pričama. Moja teta rodila je dijete na zadak, pukla mu je ključna kost. Dijetetu bi kost pucala uvijek na istom mjestu pri malo jačem padu, u igri. E sad što bi bilo kad bi bilo. Jesam za borbu za bolje uvjete u rodilištima, jesam jednog dana za kućne porode kad se za to steknu uvijeti, nisam za neasistirane porode kod kuće, sliči mi na ruski rulet.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja to shvaćam, ali dozvoli činjenicu da ako osoblje foruma jasno ne kaže da je to užasno opasno i da apsolutno ne podržava trudnoću bez ginekološke kontrole i neasistirani porod da se to smatra kao podržavanje takvih odluka. Tim više što se pri svakoj takvoj priči slavi ženska snaga i intuicija i ne prijeti se brisanjem.
    Kad netko upozori na opasnosti onda se prijeti i zaključavaju se teme.

Porod doma sa obučenom babicom kojem je prethodila redovita kontrola kod liječnika nikako nije isto rizičan kao i onaj bez ičega. S ovim prvim se mogu i složiti (iako ja sama ne bih) ali ovo drugo je na nivou da čovjeku kažeš da je ok skočiti sa 5. kata jer je tvoja susjeda isto tako pa joj nije bilo ništa jer je imala sreću da taman prolazio kamion s vatom pa je zveknula na njega.
    Ja mislim da smo ovdje svi dovoljno odrasli i odgovorni da sami za sebe odlučimo ono što sami mislimo i želimo.
    Pa ja čak ne mogu ni vjerovati da bi nekome uopće palo na pamet ne ići na kontrole i roditi doma samo zato jer je pročitao da je netko na forumu isto tako.
    A nema pojma uopće cijelu priču tog nekog.

Ja se divim curama koje su se na to odlučile i čak im pomalo i zavidim, ali ja osbono nikada ne bih pristala na porod kod kuće.
    Ponajprije zbog prva dva poroda...Nije da se nisam milijun puta preispitala da li je moglo drugačije, da li je moglo prirodnije...očito nije i radije sam tu gdje jesam, sa svoje dvoje zdrave i žive djece pored sebe...
    Nije da sada ne rzamišljam što ću sada jer se srahovito bojim poroda, jer sam (prije nego sam ostala trudna) rekla da ja nikada više ne želim roditi.
    I ove priče poroda doma zvuče tak super, ali ne hvala...ja sam ipak tamo da me prate i nijedna me priča neće uvjeriti u suprotno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti, ali to je miljama od nagovaranja ikoga na išto. I nema potrebe za dramom i prenaglašavanje imperativom jer će netko pročitati tvoj post i zaista moguće pomisliti da se na ovom forumu žene nagovaraju da ne idu na preglede i da rode neasistirano kod kuće, što sad naravno svi vidimo da nije istina. Jedno je nadahnuti (kao što je napisano) a sasvim drugo nagovarati žene na neasistirani porod kod kuće.
    čuj, ja sam se nespretno izrazila i to sam obrazložila u prethodnom postu.
    ali na onoj temi cure DAJU svakave savjete, linkaju sve i svašta, a cure se za time povode. ja govorim da ja to ne bih mogla.
    ne bih mogla podnijeti krivnju za loš ishod. i nije nagovaranje u stilu one rečenice koju sam napisala (rekoh da je prenaglašena),
    ali svaki link je vid nagovora ili podrške. tko može stati iza toga, a da se barem malo ne zapita: što ako....svaka čast.

osim toga, kako se iz moje jedne rečenice može puno toga izvući, ali iz cijele teme ne? cure, niste baš objektivne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali svaki link je vid nagovora ili podrške. tko može stati iza toga, a da se barem malo ne zapita: što ako....svaka čast.

ne razumijem kako sa takvim stavom mozes onda uopce ista pisat na forumu jer skoro sve sto napises (osim lisnatog iz lidla) moze nekog ugrozit
    npr ako ce jedna zena pisati o tome kako ju je umirila amniocenteza, ona time dovodi u rizik sve one zene koje ce zbog tog njenog posta poci na amniocentezu i koje pretraga nece mozda umiriti ili ce nekima mozda (jer statisticki je ocekivano) i nastetiti
    ako druga napise da joj je drago da je ustrajala u iskljucivom dojenju, unatoc problemu s rascjepom nepca, ona time opet dovodi u pitanje zivote sve djece s rascjepom nepca?

jer ti si izvukla dancin post kao da je danci pala s neba usred podforuma podrske
    i ne samo ti, dobila sam valjda 12 istih poruka o opasnosti naseg podforuma podrske i svi redom zabrinuti za obnevidjelu danci
    (ustvari prilicno mi je simptomaticno da svi koristite isti taj primjer, ali necemo sitnicarit :LOL: )
    slucajno poznajem danci i znam da se pripremala za porod puno detaljnije, a ne bildajuc se pricom nepoznateneke s naseg foruma
    i vjerojatno nikad ne bi napisala taj nista nego beznacajan, kurtoazan post da je znala do cega ce dovesti
    Posljednje uređivanje od ivarica : 04.02.2010. at 18:06

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ali se na istoj temi o amniocintezi nađe još poneka cura koja će reći da ona ne bi išla na taj zahvat. i dati svoje razloge.
    kužiš razliku-jedno je topic podrške u kojem se ne smije ništa kontrirat, a drugo je kad se raspravlja o iskustvima generalno-pa netko ima dobro, a drugi loše.
    i tu se može naći netko tko može krivo protumačit, ali barem postoji i popratno, ono drugačije, mišljenje.

i da ja ponovim, ja nisam protiv poroda doma, ali ono što su neke cure izvele...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za pojavu neasistiranih poroda kod kuce u hrvata zene dobiju daleko veci poticaj u nasim rodilistima nego na internetu. na zalost.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je i sakrivanje informacija neodgovorno ... ako netko zeli znati vise, saznati ce to na ovaj ili onaj nacin.
    Ovo je edukativni forum, to vec valjda i vrapci znaju

Ne bih se nikako slozila sa time da itko na onom topiku ili PDF ikoga nagovara ili nesto slicno ... ljudi dodu po informaciju, dobiju je, sto ce s njom napraviti to je samo njihova odluka.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Grgurova mama, zasto CR? zbog zelene vode?
    ovo sto cu ti reci nema veze sa Odentom (iako i on to upraznjava) vec sa zdravstvenim sustavom u V. Britaniji - postoje 3 stupnja obojenosti plodove vode: svijetlo zelenkasta, zelena i tamno smedja, gotovo crna. intervenira se samo u slucaju tamne plodove vode.

a sto se tice opetovanog carskog reza, ne mora tako biti - cula si za VBAC i ima dosta zena koje su rodile poslije carskog.
    no, ne moras o tome sada brinuti, sve u svoje vrijeme

CR zbog neotvaranja (max 4 cm) i zelene plodne vode...koliko ja znam zelena plodna voda je znak da beba pati...nakon 12 sati pokušavanja da sve završi vaginalnim porodom, završila sam na CR-u

što se tiće VBAC-a, priželjkujem si ga, ali kao što kažaeš..sve u svoje vrijeme

samo sam htjela dati svoj primjer kako uredna trudnoća i općenito sve prije nje ne garantira da se nešto neće zakomplicirat...da sam kojim slučajem bila toliko hrabra i poželjela rodit kod kuće, zanima me kako bi se situacija odvijala...da li je moguće da bi rodila vaginalno zdravo dijete? ili bi posljedice bile nezamislive...al neću sad šta bi bilo kad bi bilo...
    jer ja ni u kojem trenutku nisam osjetila da nešto nije u redu...možda jednostavno nemamo svi taj (kako netko već danima spominje) "instinkt"...dapače bila sam uvjerena da neću roditi taj dan tj. da to nije vodenjak, nego čep, da trudovi nisu trudovi, nego grčevi ili BH kontrakcije...jednostavno nisam imala feeling da je porod stigao....
    moje mišljenje (nakon tog iskustva) da svaka žena koja rađa doma je jako hrabra jer u životu nikad ne možeš biti siguran...sa svojim tijelom sam izgubila povjerenje upravo na svom porodu...a mislim da bi radije rađala u bolnici ( i pokušala se izborit za ono kaj želim) pa kaj je ziher je ziher nego brijala na to ajmo rađat ko naše bake pa nedajbože nekog zla..
    al to sam ja, ziheraš, nesklona riziku, nepovjerljiva itd....mada ponavljam, uživam čitajuči priče sa kućnih poroda i svim tim ženama ja bi digla spomenik- ne zbog fizičkih bolova ili sl nego zbog hrabrosti, vjere i sigurnosti...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne ići niti na jedan pregled i zatam neasistirano roditi doma je po meni vrlo neodgovorno, ali ima li uopće takva priča ovdje na forumu?

moja prva trudnoća i porod su bili, blago rečeno, traumatični, liječnicima usprkos, ili baš zahvaljujući nekima od njih, teško je reći
    druga trudnoća mi je prošla super, išla sam na što sam manje pregleda mogla i da nisam prvi put rodila carskim i da sam bar preskočila priču s poroda od ronin ostala bi u drugom porodu doma što duže...
    ovako sam u bolnicu otišla prerano i nikako se nisam tamo mogla opustiti, ipak sam uspjela roditi vaginalno, ili bolje rečeno, uspjeli su me poroditi i sretna sam da nisam morala na carski

to što su moja iskustva takva kakva jesu ne sprječavaju me da uživam u predivnim pričama poroda kod kuće i nadam se da će takav porod i kod nas uskoro postati zakonom reguliran

priznajem da me prva priča o neasistiranom porodu doma (petrina) ostavila pomalo zgroženom (vjerojatno i zbog toga tko ju je pisao), i čini mi se da sam i napisala kako je to vrlo
    neodgovorno

danas mogu samo reći da se nadam da će moja djevočica imati iskustvo s poroda sličnije mikkinom nego mojem...
    i da si ljudi, općenito, ne samo što se tiče poroda, uzimaju previše slobode u komentiranju tuđih iskustava i stavova i sigurna sam kako bi nam bilo svima ugodnije kad bi bili malo manje isključivi

a ako vam je nešto neprihvatljivo, recept je jednostavan, dok vas osobno ne dira, preskočite i ignorirajte, sigurno ima i tema na kojima ćete se naći

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ovo je edukativni forum, to vec valjda i vrapci znaju
    Da, samo nas u zadnje vrijeme sve više educira da hrvatske bolnice treba zaobilaziti u širokom luku, da žena može osjetiti ako s njenim tijelom nešto nije u redu ili da se pri liječenju djeteta treba voditi prvenstveno instinktom zanemarujući pri tom čak i savjete školovanih liječnika.

Isto tako nas educira da se, ako mislimo "drugačije", ne javljamo, ne nudimo protuargumente niti započinjemo rasprave.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zar netko ovdje stvarno smatra da smo mi koje dolazimo na forum maloumne pa da nas neto može nagovoriti na nešto što ne želimo.
    Ljudi moji pa nismo djeca, pa ne može me netko nagovoriti na nešto što ja ne želim.
    Hvala Bogu na ovom forumu jer na njemu mogu naći pregršt informacija i onda odlučiti što ću s njima.
    Imam sindrom bijele kute i tlak mi skoči svaki put kad idem ginekologu ali sam ja ipak odlučila ići iako bih voljela imati hrabrosti pa ići što manje.
    I kako to da me nitko nije ovdje uspio nagovoriti da ne idem doktoru.
    Druga stvar kućni porod je po meni nešto najdivnije što žena može doživjeti, ali na žalost nije za mene barem ne ovaj put. Eto i opet me nisu uspjeli nagovoriti. Možda zato što imam svoj mozak, kao i vjerujem velika večina cura na forumu.
    I još jednom hvala Bogu na informacijama s foruma jer sam zaključila da ću roditi u bolnici ali i zahtjevati što manje intervencija. I zamislite to sam odlučila ja sama a ne netko s foruma umjesto mene.
    I još jednom svaka čast curama koje imaju toliko vjere u sebe i svoje tijelo da se odluče na što manje pregleda u trudnoći i porod kod kuće - uostalom na taj način je moja baka rodila osmero djece.
    Zato sve imamo mozak i možemo odlučiti same za sebe što god netko na forumu napisao.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uspjele ste me isprovocirati. Svaka vam čast, dugo vam je trebalo.
    Ovo nije podrška, ovo je kritika.
    Svejedno mi je da li ćete brisati. Mada mi nešto govori da ipak nećete.

Ne smeta me što svako ima pravo pisati poluistine.
    Smeta me što osoblje foruma to radi.

(...)Odent tvrdi da beba tj. fetus ima 50% majcinih gena i 50% ocevih gena, tako da moze doci do konflikta u fetusu. Stoga, placenta komunicira majci "tvoja krv je prejaka, razrijedi ju"
    i obujam krvi se povecava... (...)
    biće da si pogrešno razumjela dobrog doktora
    jedini tačan navod u ovome je da se zapremina krvi u trudnoći povećava (ne obujam, nego zapremina, volumen)
    to se ne dešava zbog "konflikta u fetusu" nego jer majka nema dovoljno krvi da popuni placentu
    prvo se povećava volumen plazme, potom se popuni broj crvenih krvnih ćelija, jer bebi, osim hrane, treba i kiseonik
    sve u svemu, placenta ne veli "tvoja krv je prejaka, razrijedi ju" nego "malo mi je, daj mi još"

potrebe za željezom jedne trudnice nisu iste kao potrebe za istim žene koja nije trudna
    osim što mora od svojih (teško stečenih i očuvanih) zaliha da načini još vlastitih eritrocita, mama poklanja svome čedu dobar dio svojih zaliha da ono napravi svoje eritrocite i druge ćelije, i još malo preko toga, da joj se nađe kasnije, kad se rodi
    zato se kaže da anemična trudnica bebi nije ostavila dobar miraz
    beba anemične trudnice će imati manje zalihe i ima velike šanse da bude potrošač preparata željeza u ranoj dobi

nadalje, vezano za neki volšebni (na)čin da žena osjeti kad nešto nije u redu, kao što je ovdje izrečeno
    Pa ako ima nekih problema, OSJETIT će ih.
    to naprosto nije istina
    postoje izuzeci koji, ko što citiraste dobrog doktora, mogu samo da podupru tezu, ali ne da postanu pravilo
    šta može krenuti po zlu, pitate vi, kojima se ništa zlo nije dogodilo
    svašta
    da vas je imalo interesovalo (a koliko vidim, nije) uzela bi bar jedna od vas u šake udžbenik porodničarstva i pročitala ga, barem informativno
    i ako ste u ekipi koja se se na forumu u žargonu spominje kao "porodi" i niste odradili taj domaći zadatak (a niste, čitam vas i vidim da niste) trebate to učiniti što hitnije
    sramota je i opasno je da se šicate poluistinama

placentu previju niko ne opipava, jer je u tom momentu žena ili na stolu i radi se carski, ili je već u lokvi krvi koja nezaustavljivo šiklja.
    pozicija placente se ne utvrđuje zadnjim UZ pregledom nego prvim
    meni su lijepo napisali na prvom nalazu da je na prednjem zidu uterusa

možda i ne bi, ali da nije otišla i na taj pregled u četvrtom mjesecu, svi bi se našli u čudu kako je mlada žena zaglavila sa sepsom, jer je tijelo, zamisli, odlučilo ne izbaciti mrtvi plod odmah

Mislim da je krajnje vrijeme da se drage dame sastanete i konačno riješite za svagda pravila kojima se rukovodite dok moderirate ovaj forum.
    Jer, koliko god vi ponavljale "svako misli svojom glavom" i "forum nije udruga" i vi znate da je forum (htjele-ne htjele) ogledalo udruge. Jer niste jednom rekle "forum je vlasništvo udruge" i "ovo je naša kuća, vi ste u gostima"
    Ponašajte se kao odgovoran domaćin.
    Ne, niste u mogućnosti pratiti svaki post svakog forumaša koji kucka u svaka doba.
    Ali ste u mogućnosti kontrolisati šta vi napišete.
    I nemojte na ovo nuditi prežvakanu žvaku "svako od nas piše lično".
    Ne piše.
    Svaka članica, kojoj to u potpisu stoji, piše i u ime udruge. Svaki mod/admin piše u ime udruge sa još jače pozicije. Zato što svi znamo da je redovan član/ica, jer je to uslov za dodjelu tog "posla". I sve što napišu tako se i shvata. Kao stav udruge Roda. Kad to uvažite, mnogo šta će biti jednostavnije.

Izvinjavam se na (pre)dugom postu.
    Neću više.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

vještičice

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vješto :respect:

nadam se da post neće biti pometen, jer je izvrstan.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neke se stvari mogi iščitati i između redaka. vjerojatno sam prenaglasila imepertivom ono što sam htjela reći.
    ali, recimo, ja ne bih napisala ni ovo (sa one druge teme):
    malabeba, hvala što si podijelila svoje iskustvo, ovo što si napisala je prekrasno. nadam se da ćeš i druge (pa i one koje se ne javljaju nego samo čitaju) nadahnuti kao što si mene.
    ne znam jel kužiš što želim reći-ja bih se ubila od krivnje da nešto pođe po zlu. to je bio point posta odozgora.
    Pa nije napisano o kojoj vrsti nadahnuća piše.
    Mene je npr. malabeba nadahnula u želji da imam još jedno dijete.
    Posljednje uređivanje od Matilda : 04.02.2010. at 20:27

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

citam pazljivo sto pises, ali ne razumijem ovaj dio
    jedino sto je anchie ok napisala ustvari nije dobro napisala jer obujam nije isto sto i volumen?
    to je u medicini drukcije nego u matematici gdje oba pojma znace zapreminu?
    mogla si joj bar to priznat

ja nisam zapamtila npr ovaj anchien kolokvijalni opis, pa ne mogu reinterpretirati dobrog doktora, ali
    sto se tice razine hemoglobina u krvi trudnice, odent je spominjao kako je dobro takve stvari promatrati i sa fizioloskog stajalista, sto su u konacnici epidemioloska istrazivanja i potvrdila.
    on kaze da se zene plasi podatkom o niskom im hemoglobinu, a niski hemoglobin bi mogle shvatiti i kao poruku: vasa posteljica super radi jer salje vasem tijelu poruku da se poveca kolicina krvi. a na istrazivanju koje je citirao, a koje ce vec netko naci jer se ja ne snalazim s tim bazama podataka, a koje je obuhvatilo 150.000 poroda, koncentracija hemoglobina od 9 - 9,5 je povezana s najboljim ishodom poroda, dok je kod trudnica kojima hemoglobin nije uopce padao ispod 10,5 to povezano s preeklampsijom, preranim porodima i niskom porodjajnom tezinom.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

draga Ivarice, ne čitaš pažljivo
    nije napisala anchie, nego momze
    i piše uzmi knjige i čitaj
    i na kraju piše neću više
    sva pitanja možeš poslati na pp, ako ih imaš

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da vas je imalo interesovalo (a koliko vidim, nije) uzela bi bar jedna od vas u šake udžbenik porodničarstva i pročitala ga, barem informativno
    vjesticice, sorry, ali moram
    i jos malo

kad su pisani ti udzbenici? prije koliko godina, desetljeca?
    na kraju krajeva i nije bitno
    bitno je da je tebi mjerodavno samo sto pisu nasi udzbenici - to je alfa i omega

sto netko pise u renomiranim medicinskim casopisima poput British Medical Journal ili Lancet, to nije vazno
    to sto Odenta smatraju jednim od najeminentnijih znanstvenika koji je pokrenuo revoluciju u suvremenom porodnistvu, tebi nije dovoljno
    jer to ne pise u tvom udzbeniku

a volite se zakaciti za svaku rijec, jelda?
    mozda sam krivo prevela svoje zabiljeske (a imamo ih i na video zapisu) sa engleskog - ti se hvatas za moj prijevod obujam ili volumen (vise se niti ne sjecam)
    evo sto je rekao, pa ti sama sebi prevedi:
    'the placenta is communicating to the mother - 'your blood is too strong, dilute it'. so, the volume of the blood increases. "
    dakle, on je govorio o 'volume'

a ako te nesto vise o tome zanima pogledaj clanak objavljen u BMJ koji je obuhvatio preko 135 000 trudnoca i ciji je zakljucak bio (necu ti prevoditi jer ces me opet ganjati za prevedene rijeci):

Conclusions: The magnitude of the fall in haemoglobin concentration in pregnancy is related to birth weight; failure of the haemoglobin concentration to fall below 105 g/l indicates an increased risk of low birth weight and preterm delivery. This phenomenon is seen in all ethnic groups. Some ethnic groups have higher rates of low birth weight and preterm delivery than white women, and they also have higher rates of low haemoglobin concentrations. This increased rate of "anaemia," however, does not account for their higher rates of low birth weight, which occurs at all haemoglobin concentrations.

http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/310/6978/489

ovo boldano sigurno neces procitati u tvom udzbeniku, a ne vjerujem niti da je itko u HR proveo istrazivanje na ovako velikom uzorku

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Odgovor na početno pitanje je onakav kakva su nam uvjerenja.Srećom,ona se mogu mjenjati informiranjem i/ili vlastitim iskustvom.
    Zapravo vjerujem da su porodničarke( sve do jedne) pročitale razne uđbenike o porodništvu.Način na koji se prezentiraju činjenica i fiziologija razlikuje se od autora do autora.
    Ja sam osobno bila prilično šokirana Asimom Kurjakom njegovim viđenje fiziologije porođaja i uloge doktora u svemu,a eto čovjek je jedno vrijeme bio vrlo cijenjen stručnjak.

Ne znam gdje je Momze pisala o sniženom hemoglobinu u zadnjem tromjesečju i rutinskom prepisivanju dodataka željeza ?Uglavnom paonta je da samo nalaz hemoglobina u zdnjem tromjesečju ne govori zapravo ništa osim da posteljica dobro radi.Da bi se dijagnosticirala anemija potrebno je napraviti i ostale parametre.Dakle ,stvar je u tome da se željezo ne bi trebalo prepisivati rutinski samo na osnovu nižih vrijednosti hemoglobina.

Da li će netko osjetiti da nešto nije u redu vjerojatno najviše ovisi o njemu samom.Osobno sam u sve četri trudnoće znala kada nešto jest ili nije u redu.

Što se tiče posteljice,ona može biti nisko na početku i u sredini trudnoće,ali se u najvećem broju slučajeva spontano povuće sa ušća.

Što se tiče mrtvog ploda,srećom tijelo ma svoje mehanizme inače bi velik broj žena umirao zbog zadržanih pobačaja.
    Osobno sam imala dva...Opasnost od infekcije u takvim slučajevma je gotovo zanemariva,postoje određeni problemi sa koagulacijom koji se događaju u jako malom broju slučajevima ako pobačaj ne krene četri tjedna nakon što je plodu prestalo kucati srce.

U svemu što radimo postoji određena nesigurnost,za ništa u životu nema garancije,kako kod kuće tako niti u bolnici.
    Strah treba priznati i prihvatiti,ali nikako ne treba dozvoliti da on upravlja našim životom.

Ja nemam problema pisati o svojim stavovima i iskustvu.Ja sam potpuno iskrena u tome.Zar bi ostale forumašice trebale šutjeti o svojim iskustvima jel trenutno u našem društvu nije uobičajeno razmišljati na njihov način?Zar bi trebale prešutjeti drukčija iskustva i stavove da bi bile politički ispravne?

Ja zapravo znam samo jednu osobu u Hrvatskoj koja mi je priznala da u svoje dvije trudnoće niti jednom nije bila na pregledu i da je u rodilištu(ipak je rodila u bolnici) inzistirala da niti slučajno ne bude doktora kad je došla na porod.Ona je ginekologica.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i zaboravih ti staviti glavne zakljucke (da si umetnes u udzbenik):

Key messages
    - Failure of the haemoglobin concentration to fall during pregnancy was associated with a five to sevenfold increase in the incidence of low birth weight and preterm birth
    - Routine haematinic administration in pregnancy is unnecessary on fetal grounds for most pregnancies
    - The mean corpuscular volume may be a better indicator of maternal iron deficiency, but this needs prospective study
    i nemoj meni sada odgovarati na ovo - napisi protuclanak i posalji ga BMJ

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •