Uspjele ste me isprovocirati. Svaka vam čast, dugo vam je trebalo.
Ovo nije podrška, ovo je kritika.
Svejedno mi je da li ćete brisati. Mada mi nešto govori da ipak nećete.
Ne smeta me što svako ima pravo pisati poluistine.
Smeta me što osoblje foruma to radi.
biće da si pogrešno razumjela dobrog doktora
jedini tačan navod u ovome je da se zapremina krvi u trudnoći povećava (ne obujam, nego zapremina, volumen)
to se ne dešava zbog "konflikta u fetusu" nego jer majka nema dovoljno krvi da popuni placentu
prvo se povećava volumen plazme, potom se popuni broj crvenih krvnih ćelija, jer bebi, osim hrane, treba i kiseonik
sve u svemu, placenta ne veli "tvoja krv je prejaka, razrijedi ju" nego "malo mi je, daj mi još"
potrebe za željezom jedne trudnice nisu iste kao potrebe za istim žene koja nije trudna
osim što mora od svojih (teško stečenih i očuvanih) zaliha da načini još vlastitih eritrocita, mama poklanja svome čedu dobar dio svojih zaliha da ono napravi svoje eritrocite i druge ćelije, i još malo preko toga, da joj se nađe kasnije, kad se rodi
zato se kaže da anemična trudnica bebi nije ostavila dobar miraz
beba anemične trudnice će imati manje zalihe i ima velike šanse da bude potrošač preparata željeza u ranoj dobi
nadalje, vezano za neki volšebni (na)čin da žena osjeti kad nešto nije u redu, kao što je ovdje izrečeno
to naprosto nije istina
postoje izuzeci koji, ko što citiraste dobrog doktora, mogu samo da podupru tezu, ali ne da postanu pravilo
šta može krenuti po zlu, pitate vi, kojima se ništa zlo nije dogodilo
svašta
da vas je imalo interesovalo (a koliko vidim, nije) uzela bi bar jedna od vas u šake udžbenik porodničarstva i pročitala ga, barem informativno
i ako ste u ekipi koja se se na forumu u žargonu spominje kao "porodi" i niste odradili taj domaći zadatak (a niste, čitam vas i vidim da niste) trebate to učiniti što hitnije
sramota je i opasno je da se šicate poluistinama
placentu previju niko ne opipava, jer je u tom momentu žena ili na stolu i radi se carski, ili je već u lokvi krvi koja nezaustavljivo šiklja.
pozicija placente se ne utvrđuje zadnjim UZ pregledom nego prvim
meni su lijepo napisali na prvom nalazu da je na prednjem zidu uterusa
možda i ne bi, ali da nije otišla i na taj pregled u četvrtom mjesecu, svi bi se našli u čudu kako je mlada žena zaglavila sa sepsom, jer je tijelo, zamisli, odlučilo ne izbaciti mrtvi plod odmah
Jer, koliko god vi ponavljale "svako misli svojom glavom" i "forum nije udruga" i vi znate da je forum (htjele-ne htjele) ogledalo udruge. Jer niste jednom rekle "forum je vlasništvo udruge" i "ovo je naša kuća, vi ste u gostima"
Ponašajte se kao odgovoran domaćin.
Ne, niste u mogućnosti pratiti svaki post svakog forumaša koji kucka u svaka doba.
Ali ste u mogućnosti kontrolisati šta vi napišete.
I nemojte na ovo nuditi prežvakanu žvaku "svako od nas piše lično".
Ne piše.
Svaka članica, kojoj to u potpisu stoji, piše i u ime udruge. Svaki mod/admin piše u ime udruge sa još jače pozicije. Zato što svi znamo da je redovan član/ica, jer je to uslov za dodjelu tog "posla". I sve što napišu tako se i shvata. Kao stav udruge Roda. Kad to uvažite, mnogo šta će biti jednostavnije.
Izvinjavam se na (pre)dugom postu.
Neću više.
![]()

Odgovori s citatom