da vas je imalo interesovalo (a koliko vidim, nije) uzela bi bar jedna od vas u šake udžbenik porodničarstva i pročitala ga, barem informativno
vjesticice, sorry, ali moram
i jos malo

kad su pisani ti udzbenici? prije koliko godina, desetljeca?
na kraju krajeva i nije bitno
bitno je da je tebi mjerodavno samo sto pisu nasi udzbenici - to je alfa i omega

sto netko pise u renomiranim medicinskim casopisima poput British Medical Journal ili Lancet, to nije vazno
to sto Odenta smatraju jednim od najeminentnijih znanstvenika koji je pokrenuo revoluciju u suvremenom porodnistvu, tebi nije dovoljno
jer to ne pise u tvom udzbeniku

a volite se zakaciti za svaku rijec, jelda?
mozda sam krivo prevela svoje zabiljeske (a imamo ih i na video zapisu) sa engleskog - ti se hvatas za moj prijevod obujam ili volumen (vise se niti ne sjecam)
evo sto je rekao, pa ti sama sebi prevedi:
'the placenta is communicating to the mother - 'your blood is too strong, dilute it'. so, the volume of the blood increases. "
dakle, on je govorio o 'volume'

a ako te nesto vise o tome zanima pogledaj clanak objavljen u BMJ koji je obuhvatio preko 135 000 trudnoca i ciji je zakljucak bio (necu ti prevoditi jer ces me opet ganjati za prevedene rijeci):

Conclusions: The magnitude of the fall in haemoglobin concentration in pregnancy is related to birth weight; failure of the haemoglobin concentration to fall below 105 g/l indicates an increased risk of low birth weight and preterm delivery. This phenomenon is seen in all ethnic groups. Some ethnic groups have higher rates of low birth weight and preterm delivery than white women, and they also have higher rates of low haemoglobin concentrations. This increased rate of "anaemia," however, does not account for their higher rates of low birth weight, which occurs at all haemoglobin concentrations.

http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/310/6978/489

ovo boldano sigurno neces procitati u tvom udzbeniku, a ne vjerujem niti da je itko u HR proveo istrazivanje na ovako velikom uzorku