Odgovor na početno pitanje je onakav kakva su nam uvjerenja.Srećom,ona se mogu mjenjati informiranjem i/ili vlastitim iskustvom.
Zapravo vjerujem da su porodničarke( sve do jedne) pročitale razne uđbenike o porodništvu.Način na koji se prezentiraju činjenica i fiziologija razlikuje se od autora do autora.
Ja sam osobno bila prilično šokirana Asimom Kurjakom njegovim viđenje fiziologije porođaja i uloge doktora u svemu,a eto čovjek je jedno vrijeme bio vrlo cijenjen stručnjak.

Ne znam gdje je Momze pisala o sniženom hemoglobinu u zadnjem tromjesečju i rutinskom prepisivanju dodataka željeza ?Uglavnom paonta je da samo nalaz hemoglobina u zdnjem tromjesečju ne govori zapravo ništa osim da posteljica dobro radi.Da bi se dijagnosticirala anemija potrebno je napraviti i ostale parametre.Dakle ,stvar je u tome da se željezo ne bi trebalo prepisivati rutinski samo na osnovu nižih vrijednosti hemoglobina.

Da li će netko osjetiti da nešto nije u redu vjerojatno najviše ovisi o njemu samom.Osobno sam u sve četri trudnoće znala kada nešto jest ili nije u redu.

Što se tiče posteljice,ona može biti nisko na početku i u sredini trudnoće,ali se u najvećem broju slučajeva spontano povuće sa ušća.

Što se tiče mrtvog ploda,srećom tijelo ma svoje mehanizme inače bi velik broj žena umirao zbog zadržanih pobačaja.
Osobno sam imala dva...Opasnost od infekcije u takvim slučajevma je gotovo zanemariva,postoje određeni problemi sa koagulacijom koji se događaju u jako malom broju slučajevima ako pobačaj ne krene četri tjedna nakon što je plodu prestalo kucati srce.

U svemu što radimo postoji određena nesigurnost,za ništa u životu nema garancije,kako kod kuće tako niti u bolnici.
Strah treba priznati i prihvatiti,ali nikako ne treba dozvoliti da on upravlja našim životom.

Ja nemam problema pisati o svojim stavovima i iskustvu.Ja sam potpuno iskrena u tome.Zar bi ostale forumašice trebale šutjeti o svojim iskustvima jel trenutno u našem društvu nije uobičajeno razmišljati na njihov način?Zar bi trebale prešutjeti drukčija iskustva i stavove da bi bile politički ispravne?

Ja zapravo znam samo jednu osobu u Hrvatskoj koja mi je priznala da u svoje dvije trudnoće niti jednom nije bila na pregledu i da je u rodilištu(ipak je rodila u bolnici) inzistirala da niti slučajno ne bude doktora kad je došla na porod.Ona je ginekologica.