Stranica 4 od 14 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Problem s anemijom u trudnoći je neprepoznavanje fiziološkoh granica anemije, tj. na pozitivni fiziološki pad hemoglobina se reagira suplementacijom željeza.
    Željezo pak može imati negativni efekt jer je jak oksidans, remeti asporpciju drugih minerala, tj. može imati negativni utjecaj na rast djeteta.

Na prvom trudničkom pregledu se ne može dijagnosticirati placenta previa, ako je prvi pregled u 5-6 tjednu nisam sigurna niti da se može vidjeti gdje će biti posteljica. Položaj posteljice, a time i sumnja na placentu previu se može opipati. S dijagnozom placente previe se nikada ne žuri jer posteljica koja u ranoj trudnoći prekriva ušće kasnije rastom maternice ide prema gore.

Mrtvorođenče ne uzrokuje sepsu majke. To piše čak i u udžbenicima porodništva iz 40-tih godina (Veli naravno Odent, kod nas se ne može naći udžbenik iz tog razdoblja). Majčino tijelo najčešće kasnije rodi mrtvorođenče jer nedostaje impuls za rađanje koji dolazi od djeteta već ima samo one vlastitog tijela.

Hrvatski udženik iz porodništva je jako zanimljiv ako nekog zanima patologija trudnoće i poroda. O fiziologiji poroda i utjecaju na nju nema baš puno unutra.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ja zapravo znam samo jednu osobu u Hrvatskoj koja mi je priznala da u svoje dvije trudnoće niti jednom nije bila na pregledu i da je u rodilištu(ipak je rodila u bolnici) inzistirala da niti slučajno ne bude doktora kad je došla na porod.Ona je ginekologica.
    sori sirius, sta bi sad mi trebale biti zadivljene sto je ginekologica toliko neodgovorna?
    ne kuzim poruku gore citiranoga...

mislim da nitko od nas nije pricao nista protiv poroda doma, asistiranoga, uz strucnu pomoc, bez rezanja i ostalih s#anja koje se zenama u bolnici dogadjaju. biti ce savrseno kada zene budu tako mogle radjati. ali na zalost za sada je takav porod ilegalan.
    govorimo protiv neasistiranoga poroda kuci. a to je ogromna razlika.

p.s. ni moja strina nije bila na ginekoloskom pregledu od 1988. pa je ne dozivljavam ko facu, vec ko neodgovornu osobu.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 04.02.2010. at 21:22

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću samo reći da obujam i volumen jesu sinonimi.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

placentu previju niko ne opipava, jer je u tom momentu žena ili na stolu i radi se carski, ili je već u lokvi krvi koja nezaustavljivo šiklja.
    pozicija placente se ne utvrđuje zadnjim UZ pregledom nego prvim
    meni su lijepo napisali na prvom nalazu da je na prednjem zidu uterusa
    bas lijepo od tebe da si sa nama podijelila svoje neznanje o pp

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odgovor na pitanje u naslovu daje odgovor na cijelu ovu diskusiju, ako porod i trudnocu vidis kao sigurnu rabotu onda ces sigurno klimati na promisljanja onih kojima je porod kod kuce blizak, ako ga vidis kao nesigurnim onda ces opet klimati na te iste postove samo u drugom smjeru.
    problem je u tome sto svako ima svoj stav i pravo na njega i to je toliko bazicna vrijednost da je tesko ocekivati da ce se diskusija moci voditi bez uplitanja emocija. Ja osobno postujem i jedan i drugi stav, mislim da svatko ima pravo misliti o svojem tijelu/trudnoci/porodu ono sto zeli i definitivno sugerirati nekome kome je porod=put pun stranputica gdje se mogu desiti grozne stvari da se opusti i vjeruje u sebe je jednako tesko ko onome kojem je porod=put pun vjere da ce bez obzira na sve biti dobro savjetovati da ipak treba na taj svoj put povesti i stranca u bijeloj kuti...
    ta dva stava su toliko razlicita da ja uopce nemam nadu da se dvije strane mogu konstruktivno cuti i raspravljati.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Maja, hvala

Pinky, a tko ovdje podrzava neasistirani porod doma?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Flower, nisam vidjela tvoj post, odgovarala sam Maji - vrlo lijepo napisano

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    sori sirius, sta bi sad mi trebale biti zadivljene sto je ginekologica toliko neodgovorna?
    ne kuzim poruku gore citiranoga...

mislim da nitko od nas nije pricao nista protiv poroda doma, asistiranoga, uz strucnu pomoc, bez rezanja i ostalih s#anja koje se zenama u bolnici dogadjaju. biti ce savrseno kada zene budu tako mogle radjati. ali na zalost za sada je takav porod ilegalan.

p.s. ni moja strina nije bila na ginekoloskom pregledu od 1988. pa je ne dozivljavam ko facu, vec ko neodgovornu osobu.
    Vjeruj mi ,ne pišem na forumu samo da bih na tebe ostavila dojam.
    Napisala što mi je žena rekla,a svatko može sa informacijom izvoditi zaključke kakve god želi.Što ona osobno radi ne tiče se nikog drugog nego nje same,poslovno radi isključivo hrvatski školski sa obaveznim vaginalnim pregledima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj momze prvotno napisa Vidi poruku
    Maja, hvala

Pinky, a tko ovdje podrzava neasistirani porod doma?
    ne dozvoljavajuci nikakav kriticki osvrt na neasistirane kucne porode na temi savjeti o porodu doma, ostavlja se dojam da se takav i podrzava. barem sam ja stekla takav dojam, a cini mi se i mnogo drugih...

@ sirius, a koja je onda poanta tvog spominjanja doticne ginekologice? i dalje ne kuzim....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Poanta je zapravo takva da dobro informirani,razumni i priznati članovi društva ponekad donose odluke koje nisu svakodnevne ostalom djelu populacije.
    Poanta da takva da odluka može biti promišljena ,a ne donesena samo na osnovu straha od liječnika ili neznanja.
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.02.2010. at 21:37

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ne dozvoljavajuci nikakav kriticki osvrt na neasistirane kucne porode na temi savjeti o porodu doma, ostavlja se dojam da se takav i podrzava. barem sam ja stekla takav dojam, a cini mi se i mnogo drugih...
    opet subjektivno razmisljanje (bas ono o cemu je Flower pisala)
    gle, bilo bi suludo ostaviti kritike na pdf-u podrske - onda taj pdf uopce ne bi imao smisla
    zato smo otvorili ovu temu, pa prasite po njoj tj. nama
    a to sto se tamo prica o porodu doma, ne podrazumijeva i da se podrzava neasistirani porod

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pinky, uostalom imas pravila ponasanja na tom pdf-u - da si ih procitala ne bih postavljala ovakva pitanja:

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    “Prirodni pristup trudnoći i porodu” je podforum podrške namijenjen svim roditeljima koji u trudnoći i porodu odabiru prirodan, neinterventan pristup, te kritički propitkuju trenutni medicinski pristup trudnoći i porodu u Hrvatskoj. Želja nam je podijeliti informacije, ideje i iskustva, te ostvariti atmosferu podrške, osnaživanja i dobrodošlice.

Budući da je ovo podforum podrške, nije dozvoljeno polemiziranje, vrijeđanje i omalovažavanje. Nisu dozvoljene rasprave o svrsishodnosti “drugačijih” pristupa trudnoći i porodu niti ćemo podržavati jednostrane postove o odlikama liječnički “vođenih” trudnoća i poroda, jer takvi ne pogoduju novim spoznajama. Takvi će postovi i topici biti brisani ili premješteni na odgovarajući podforum.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    odgovor na pitanje u naslovu daje odgovor na cijelu ovu diskusiju, ako porod i trudnocu vidis kao sigurnu rabotu onda ces sigurno klimati na promisljanja onih kojima je porod kod kuce blizak, ako ga vidis kao nesigurnim onda ces opet klimati na te iste postove samo u drugom smjeru.
    problem je u tome sto svako ima svoj stav i pravo na njega i to je toliko bazicna vrijednost da je tesko ocekivati da ce se diskusija moci voditi bez uplitanja emocija. Ja osobno postujem i jedan i drugi stav, mislim da svatko ima pravo misliti o svojem tijelu/trudnoci/porodu ono sto zeli i definitivno sugerirati nekome kome je porod=put pun stranputica gdje se mogu desiti grozne stvari da se opusti i vjeruje u sebe je jednako tesko ko onome kojem je porod=put pun vjere da ce bez obzira na sve biti dobro savjetovati da ipak treba na taj svoj put povesti i stranca u bijeloj kuti...

ta dva stava su toliko razlicita da ja uopce nemam nadu da se dvije strane mogu konstruktivno cuti i raspravljati.
    odlično napisano

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da sam rodila doma i uz asistirani i neasistirani umrla bi već dva puta i to svaki put od streptokoka... prvi put sepsa... rodila sam prije tri tjedna, tri sata nakon super poroda temp narasla u sekundi, bolovi... mah neću se ni prisjetiti... kuma bi mi isto umrla prije dva mjeseca jer nakon silnih prirodnih trudova, pa gela, pa dripa beba se nije htijela spustiti a imala je školsku trudnoću...
    htijela sam baciti i opasku na razna istraživanja... npr. znamo da su cigarete štetne- uzrokuju rak pluća, srčani i moždani infarkt, povišene masnoće.... ali da idem istraživati ono dobro u duhanu našli bi i to... (npr. duhan je zdrav za šta ja znam, cirkulaciju) nemojte me krivo shvatiti, ono što time želim reći jest da ćemo istraživanjem postići točno ono što želimo da bude rezultat jer uvijek ima pluseva i minusa.... zato danas piše negdje da prema istraživanjima ginko pomaže u cirkulaciji i poboljšava pamćenje a sutra se prema istraživanju sve to opovrgne.. dakle ja kad pročitam PREMA ISTRAŽIVANJU digne mi se kosa na glavi...

mah ni ne znam zašto pišem ovjde i koji mi je cilj... kad ionako ne mogu promijeniti svijet, mogu samo sebe

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Da, samo nas u zadnje vrijeme sve više educira da hrvatske bolnice treba zaobilaziti u širokom luku, da žena može osjetiti ako s njenim tijelom nešto nije u redu ili da se pri liječenju djeteta treba voditi prvenstveno instinktom zanemarujući pri tom čak i savjete školovanih liječnika.
    Isto tako nas educira da se, ako mislimo "drugačije", ne javljamo, ne nudimo protuargumente niti započinjemo rasprave.
    Zaista ne znam iz kojih si postova, topika, pedeefova ovo iscitala ... svatko od nas ima glavu na ramenima da odluci za sebe.
    Cini mi se da je najveci problem u tome pravilo pisanja na pdf podrske prirodnom pristupu trudnoci i porodu ... da li bi bilo bolje da je ovaj topik tamo?

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    i na kraju piše neću više
    sva pitanja možeš poslati na pp, ako ih imaš
    Zasto si se uopce ukljucila u raspravu onda? Ne razumijem cemu toliki trud ako te ne zanimaju i odgovori na ono sto si napisala.

I slazem se sa flower u svemu napisanom ... dva razlicita svijeta i koja se ne razumiju i ne znam hoce li ikada.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da je porod (sam po sebi) opasan ljudska vrsta bi već davno izumrla.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

X
    Citiraj renata prvotno napisa
    za pojavu neasistiranih poroda kod kuce u hrvata zene dobiju daleko veci poticaj u nasim rodilistima nego na internetu. na zalost.
    X
    Citiraj dani1 prvotno napisa
    Moja teta rodila je dijete na zadak, pukla mu je ključna kost. Dijetetu bi kost pucala uvijek na istom mjestu pri malo jačem padu, u igri.
    Da. Ja sam rodila vaginalno, uvijek bila zdrava, trudnoća super, dijete išlo glavicom - mom djetetu slomili ključnu kost forsirajući porod, Kristellerovim hvatom (nalijeganje na trbuh). Meni pukao grlić maternice.Najviše od svega žalim što sam išla u bolnicu. Tamo bila odvojena od svoje malene - jer nije bilo mjesta na odjelu, a kasnije malena dobila žuticu, možda baš zato što nije dojila kod svoje mame. Pa ponovno odvojene, 5 dana. Iz prve ruke upoznala hrv. bolnicu, drskost i otresitost osoblja - nikad više. Drip, rezanje, klistir, hvala lijepa.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

slazem se s flower

inace sam sklona razmisljanju da je priroda--u vecini slucajeva--u cilju ocuvanja vrste uredila da je sve savrseno (da je znala dokle ce se prosiriti epidemija homo sapiensa, vjerujem da bi to malo drugacije izvela ). sad, s porastom broja ljudi sigurno raste i broj onih koji bi bez medicinske intervencije (uslijed prirodne selekcije, koju smo mi ljudi uspjeli uglavnom zaobici) stradali, to je istina. ali i dalje mislim da su ti slucajevi u manjini.

a ako se netko na temelju napisa na forumu/webu odluci za porod doma, to je isto u neku ruku prirodna selekcija .

i drago mi je da mi je dr. Omrazeni odgovorio na pitanje koliko se realno puta dogodi da zivot majke i djeteta ovisi o sekundama, tako da to vise ne mora biti argument u buducim raspravama.

inace sam isto za kontroliranje trudnoce, osnovnih parametara, mislim da se ne bi nikad usudila ne otici ni na jedan pregled i roditi doma.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pitanje je koliko ovakva rasprava ima smisla. Moj sadašnji stav o porodu oblikovan je, kao prvo, spomenutim iskustvom poroda. Zatim, čitanjem prekrasnih priča s poroda Saradadevii, Fidji, aquae, Felix, bubimire i drugih. Nadalje, sudjelovanjem na predivnom seminaru Paramana doula u organizaciji Rode (hvala svima! ), te čitanjem inspirativnih knjiga M. Odenta "Preporod rađanja" i "Ljubav očima znanosti". Onima koji nemaju takva iskustva očigledno nije potpuno jasan pojam fiziološkog poroda, a ni ostatak priče. Možda bi konstruktivnosti rasprave pridonijelo to, da prvo svi prođemo barem navedenu lektiru (ne nužno i porod u jednoj od zg bolnica ), a onda raspravljamo, znajući doista o čemu raspravljamo.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mislim, kome se ne da nabavljati knjige, može puuno naći na stickanom topicu http://www.roda.hr/forum/threads/942...u-Odentu-1-dio, 1. i 2. dio, na ozloglašenom podforumu podrške prirodnom porodu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj GrgurovaMama prvotno napisa Vidi poruku
    ....mada ponavljam, uživam čitajuči priče sa kućnih poroda i svim tim ženama ja bi digla spomenik- ne zbog fizičkih bolova ili sl nego zbog hrabrosti, vjere i sigurnosti...
    Ovo je lajtmotiv koji se provlači kod mnogih forumašica a meni je potpuno nejasan.

Divljenje zato što si odlučio ovako ili onako? Hrabrost? Vjera i sigurnost u sebe?
    Mislite da je hrabra samo ona žena koja se odluči poroditi doma? da je sigurma samo ona koja pošalje liječnika kući?
    Hrabrost se očituje u puno, puno stvari i nema tu mjesta divljenju. Hrabrost nije uvijek jednaka sigurnosti i najboljem izboru a to je u trudnoći i porodu iznimno važno jer nisi odgovoran sam za sebe.
    Hrabri su i oni koji idu na himalaju a ne nose kisik. Nitko ne skače na njihovu odluku ali da odluče sa sobom povesti malo dijete (dakle, nekog tko nema ni pravo ni sposobnost donošenja odluka) mislim da bi se i te kako skočilo.

Ja, ja, ja... imam ponekad osjećaj da su te žene užasno fokusirane na sebe i ono što one žele a to mi je neshvatljivo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Momze obrisala post koji nema veze sa temom - raspravi o forumskim pravilima i njihovoj (ne)pravednosti nije mjesto na ovom topiku. Hvala.
    Posljednje uređivanje od momze : 05.02.2010. at 09:03

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Penelop@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je lajtmotiv koji se provlači kod mnogih forumašica a meni je potpuno nejasan.

Divljenje zato što si odlučio ovako ili onako? Hrabrost? Vjera i sigurnost u sebe?
    Mislite da je hrabra samo ona žena koja se odluči poroditi doma? da je sigurma samo ona koja pošalje liječnika kući?
    Hrabrost se očituje u puno, puno stvari i nema tu mjesta divljenju. Hrabrost nije uvijek jednaka sigurnosti i najboljem izboru a to je u trudnoći i porodu iznimno važno jer nisi odgovoran sam za sebe.
    Hrabri su i oni koji idu na himalaju a ne nose kisik. Nitko ne skače na njihovu odluku ali da odluče sa sobom povesti malo dijete (dakle, nekog tko nema ni pravo ni sposobnost donošenja odluka) mislim da bi se i te kako skočilo.

Ja, ja, ja... imam ponekad osjećaj da su te žene užasno fokusirane na sebe i ono što one žele a to mi je neshvatljivo.
    Sve žene koje ja znam ,a rodile su kod kuće ,rodile su tako upravo zato jel vjeruju da je fiziološki porod najbolji (i) za dijete.Vjeru su stekle informiranjem o samoj fiziologiji poroda ,a nikako ne površnim čitanjem npr.na intrenetu.
    Kako fiziološki porod nije moguć u rodilištu,ostala im je opcija poroda kod kuće.
    Što se tiče spomenika,njega im možda treba podići zbog borbe sa sistemom koji im ne omogućava da tako nešto ostvare zakonski regulirano te si olakšaju puno stvari.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U današnje vrijeme se pozivati na majku prirodu je malo khm... ne bih htjela upotrebljavati ružne riječi

Priroda je vrlo okrutno "biće". Ona se svojih grešaka rješava brzo i učinkovito, bez milosti. Mi smo kroz tisuće godina koliko hodamo zemljicom, manje ili više uspješno, dragu majčicu prirodu preveslali.

Danas žive ljudi koji ne bi trebali po prirodnim zakonima biti živi i prenositi svoju lošu genetsku sliku dalje (vjerojatno i ja spadam među takve ). U prirodi slabašno stvorenje umre pri okotu ili ga vrlo brzo pojede jači predator. Priče tipa kralj lavova, in real life ne drže vodu.

E pa dragi moji, kad smo se već upleli u toj mjeri i osovili na noge (što je isto pridonijelo težem porodu) ne možemo se sad uzdati u prirodu jer smo je izdali davnih dana.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dozvoli da Udruga Roda odluči kakve će podforume imati,ovisno o onom što smatra korisnim .Internet je velik i postoje mnoga mjesta gdje ti možeš pročitati ovo što si navela.I to je isto demokacija...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sve žene koje ja znam ,a rodile su kod kuće ,rodile su tako upravo zato jel vjeruju da je fiziološki porod najbolji (i) za dijete.Vjeru su stekle informiranjem o samoj fiziologiji poroda ,a nikako ne površnim čitanjem npr.na intrenetu.
    Kako fiziološki porod nije moguć u rodilištu,ostala im je opcija poroda kod kuće.
    Što se tiče spomenika,njega im možda treba podići zbog borbe sa sistemom koji im ne omogućava da tako nešto ostvare zakonski regulirano te si olakšaju puno stvari.
    Ja uopće ne sporim da svaka žena ima pravo roditi kako želi. Ali ni jednoj ne treba dizati spomenik niti hvaliti hrabrost. Svaka donosi individualne odluke i nema mjesta pljeskanju.
    Konkretno, nakon operacije mioma, moja maternica je kvalitete kineske majice. Ja sam se odlučila na trudnoću nakoj 11 godina (dakle , nisam više ni tako mlada). Svjesno sam ušla u rizik.
    Ležanje, treće rezanje maternice s velikom mogućnošću rupture jer je sirotoj već dosta.
    Ja sam dakle hrabra i treba mi skinut kapu i pljeskat
    Ja sam dakle i glupa jer riskiram svoj život, život nerođenog djeteta, sudbinu rođenog koje je trenutno u pubertetu i treba me više nego ikad. Muža izostavljam iz priče jer bi se snašao s nekom sisatom plavušom

Dakle, ja sam se isto informirala i to uopće ne na internetu. Odlučila ostati trudna i sad mi treba pljeskati ili me maznut po glupoj glavuši?

Ne treba mi ni jedno ni drugo, treba mi konkretno iskustvo i zato su nekritički forumi veliko zlo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dozvoli da Udruga Roda odluči kakve će podforume imati,ovisno o onom što smatra korisnim .Internet je velik i postoje mnoga mjesta gdje ti možeš pročitati ovo što si navela.I to je isto demokacija...
    Onda neka se udruga roda tako i deklarira a ne na način ja bih bila poštena i jeb.... (pardon my french).
    Lijepo kažite da suprotna mišljenja nisu dobrodošla. Pokažite već jednom pravo lice. Ja sam poruku shvatila i lijepo vas pozdravljam i odjavljujem se

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Još jedna stvar koja me muči.

Stav je da svaka žena ima pravo na odluku o trudnoći, porodu i da se na tu odluku ne može utjecat i da ju se ne može zavesti. Pretpostavimo da se s tim slažem.
    U tom duhu... zašto se više u bolnici ne prima paket za bebu (zaboravila sam kako se zove)? Zar se u tom slučaju ženu može zavesti sa par testera?
    Što smo mi žene svrake? Padamo na tri šarene perle?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Penelop@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ja uopće ne sporim da svaka žena ima pravo roditi kako želi. Ali ni jednoj ne treba dizati spomenik niti hvaliti hrabrost. Svaka donosi individualne odluke i nema mjesta pljeskanju.
    Konkretno, nakon operacije mioma, moja maternica je kvalitete kineske majice. Ja sam se odlučila na trudnoću nakoj 11 godina (dakle , nisam više ni tako mlada). Svjesno sam ušla u rizik.
    Ležanje, treće rezanje maternice s velikom mogućnošću rupture jer je sirotoj već dosta.
    Ja sam dakle hrabra i treba mi skinut kapu i pljeskat
    Ja sam dakle i glupa jer riskiram svoj život, život nerođenog djeteta, sudbinu rođenog koje je trenutno u pubertetu i treba me više nego ikad. Muža izostavljam iz priče jer bi se snašao s nekom sisatom plavušom

Dakle, ja sam se isto informirala i to uopće ne na internetu. Odlučila ostati trudna i sad mi treba pljeskati ili me maznut po glupoj glavuši?

Ne treba mi ni jedno ni drugo, treba mi konkretno iskustvo i zato su nekritički forumi veliko zlo.
    Zapravo mi uopće nije jasno o čemu pričaš?
    O tome da netko tko razumije fiziologiju smatra da ne bi trebalo medicinski intervenirati tamo gdje je potrebno?
    Mislim da znanje o fiziologiji može samo pomoći...
    Naprimjer, ja sam majka djeteta sa vrlo kompleksnom srčanom greškom za sad dva puta operiranog,da bi uopće ostalo na životu.Ako život prema njoj bude dobar i sve bude ok ,ona nikada neće smjeti biti trudna.Ako je to sve što će ju( i nas njezine roditelje) brinuti u njezinoj dobi od trideset ,mi ćemo biti sretni.

Što se tiče pisanja na forumu...
    Postoji forum podrške gdje se potiče razmjena mišljenja bez kritika osoba koje to ne podržavaju.Također postoji podforumi(kao ovaj na kojem smo sad) gdje nitko nema ništa protiv različitog mišljenja (od onog koje vlada na podforumima podrške).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

O paketu i zašto ne paket možeš pročitati na temi http://www.roda.hr/forum/threads/115...et-Sretna-beba

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hrabrost nije uvijek jednaka sigurnosti i najboljem izboru a to je u trudnoći i porodu iznimno važno jer nisi odgovoran sam za sebe.
    imam repliku na navod
    cijela prica roditeljstva je u odgovornosti za sebe i dijete...u svakom trenu, od trenutka kad donosimo odluku ciji spermij ce nas oploditi mi donosimo odluke za svoje dijete. ono sto ja vidim kao zamku kod trudnoce i poroda je u tome sto umjesto da vidimo da preteziti dio trudnoce i poroda idu prirodnim tijekom i bez potrebe za intervencijom zavrsit ce dobro cijela medicina (a i vecina javnosti, jer su nas tako naucili) porod i trudnocu gledaju kao visoko rizicno stanje. i ono je fakat takvo za odredjeni postotak populacije i bogu hvala na medicini, na znanju i intervencijama koje omogucuju da dio zena i dio beba dodju na svijet (a ne bi mogli bez intervencija).
    to je blagodat i to je ono sto je divno iskoristeno znanje.
    e sad, kad taj isti princip primjenjujemo na normalnu-nepatolosku trudnocu napravi se vise stete nego koristi...neurolozi danas kad uzimaju anamnezu u faktor rizika za dijete upisuju - drip, cesto koristenje uzv (ne znam koliko je necesto)... postoje indicije da ipak takvi postupci mogu stetiti...a cemu stetiti ako sve ide ok.i u diskusiji se u tome razlikujemo - vidimo li trudnocu i porod kroz onih 90 i nesto posto normalnih ili kao 10 ili manje posto patoloskih stanja.
    zadovoljstvo porodom je najvise zasiceno faktorom kontrole - zanimljivo istr., zar ne, znaci da ako imas osjecaj kontrole nad onim sto se desava imat ces vece zadovoljstvo. fora je u tome sto nam osjecaj kontrole daju razlicite stvari, nekome bi-bip s aparata, nekome vjera u sebe.
    ono zasto ja vjerujem da treba davati podrsku je zeni i njenom izboru. sad koji je njen put ovisi o njenoj odluci, hrabrosti, mjestu gdje percipira kontrolu i itd.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jel može jedno pitanje, vrlo hipotetsko
    ali, prvo da kažem nešto - ja sam definitivno za slobodu izbora, i kad bi postojala mogućnost poroda kod kuće uz prisustvo primalje, i da je bolnica o tome obaviještena i spremna poslati Hitnu u slučaju ako... jako bih razmišljala u tom pravcu i da mi ginekolog potvrdi da je trudnoća uredna i da blagoslov za porod doma, ne bih imala puno dvojbi

a sad pitanje; dakle, hipotetski, da je u Hrvatskoj omogućeno sve ovo maloprije opisano, kako bi rađale žene koje ne idu na preglede?
    ne bi li primalja tražila neke potvrde da je trudnoća uredna? kako je to u Austriji (npr.)?
    ne govorim o 3 pregleda i 3 UZVa, nego da uopće nema pregleda
    dakle, da li je za porod kod kuće (tamo gdje je legalan) uvjet da je trudnoća praćena kod ginekologa?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

m
    Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    odgovor na pitanje u naslovu daje odgovor na cijelu ovu diskusiju, ako porod i trudnocu vidis kao sigurnu rabotu onda ces sigurno klimati na promisljanja onih kojima je porod kod kuce blizak, ako ga vidis kao nesigurnim onda ces opet klimati na te iste postove samo u drugom smjeru....
    ... Ja osobno postujem i jedan i drugi stav, mislim da svatko ima pravo misliti o svojem tijelu/trudnoci/porodu ono sto zeli i definitivno sugerirati nekome kome je porod=put pun stranputica gdje se mogu desiti grozne stvari da se opusti i vjeruje u sebe je jednako tesko ko onome kojem je porod=put pun vjere da ce bez obzira na sve biti dobro savjetovati da ipak treba na taj svoj put povesti i stranca u bijeloj kuti...
    Budući da sam ja, gledajući se s negativne strane, jedna vrlo kolebljiva i u stavovima nedosljedna osoba, a s druge stane, tražim li sebi pluseve - tolerantna, uviđavna pomirljiva...složit ću se čas sa zagovnornicima jedne struje, a drugi tren vidim logike i u onome što priča druga strana.
    Ovo što kaže flower smatram točnim iako bismo i taj pojam sigurna rabota trebali moći izmjeriti, u vrlo jasnim mjerilima i postotcima, prema dosadašnjem iskustvu i praksi u jednoj zemlji, stanju zdravstvenog sustava, mortalitetu novorođenčadi i rodilja itd.. Možda je to već učinjeno, ne znam..
    Tebalo bi se znati koliki je stvarni rizik poroda doma, manje je bitno smatramo li mi to, pod dojmom svojih emocija, sigurnim ili nesigurnim.
    No, i nešto drugo mene ovdje zanima.
    Posve ja jasno da se na ovom forumu, koji je forum jedne udruge s jasno zacrtanim programom, podupiru i ohrabruju stavovi onih koji se zalažu za prirodni, fiziološki porod, neovisno gdje se odvijao.
    To mi je sasvim u redu, udruga ima svoje ciljeve i program.
    No, kako najviše tu pišu oni koji podupiru takav stav, ne možemo znati što je u glavama onih koji se ne izjašnjavaju nego samo čitaju, a trebali bismo znati.
    Njihove pak stavove možemo čuti svugdje drugdje, vani, na drugim forumima, u svakodnevnom životu.
    Govorim to jer mislim da je važno znati koliko je to žena zainteresirano za kućni porod, ali ne kao romantičnu mogućnost već koliko bi ih se stvarno upustilo u to.
    Ovdje se kaže - sve više žena!
    Koliko je to -sve više- u brojkama?
    Vjerujem da je to iznimno mali postotak, vjerojatno manje od 0,1 posto, manje od 1 promila ukupnog broja žena fertilne dobi, isto tako i trudnica.

U 2008. godini rođeno je 43.929 djece, (od čega 176 mrtvorođene).

Koliko ih je od toga rođeno doma po želji, koliko bi uopće žena, od tih koje su rodile, htjele roditi doma?
    Znam da takvo istraživanje košta, ali trebalo bi se provesti ako mislimo ozbiljno razgovarati o tomu, a ne samo naklapati po forumima.
    Mogu se dobiti novci za takav projekt, da se napravi zbilja opsežno istraživanje koje uključuje i anketu trudnica što one zapravo žele - kućni porod, prirodni u rodilištu, mogućnost epiduralne ako je baš nužno imati i druge intervencije, kao drip, humanizaciju uvjeta u rodilištima, mogućnost izbora za rodilju.....???
    Što zapravo? Što im je najbitnije???
    Na što se isplati trošiti vrijeme i energiju svih, pa i Rode?

Zašto da Roda srozava svoj ugled, a srozava ga u javnosti jako puno, samo što toga nisu svjesne, uporno ohrabrujući priče koje ne zvuče previše inteligentno.
    Na tisuće ostalih žena, trudnica i rodilja tu ostaju u zapećku, kao da nisu bitne.

Ne mislim u ovome na nastojanje udruge da se osnaže primalje kao struka, da se da mogućnost ženama da rode bez intervencija kad god to tijek poroda dopušta (a to većinom dopušta) već mislim na to da se daje jako puno prostora minornoj skupini, a na krivi način.
    Čitajući priče onih koje su rodile doma, jedan dio njih mi djeluje kao inteligentne, jako dobro znanjem potkovane žene, sigurne u sebe, praktikantice i drugih metoda za vlastiti tjelesni i duhovni razvoj,
    ali, avaj, tu je i onaj drugi dio, neukih zanesenjakinja kojima je sretan ishod poroda kod kuće osiguralo samo jako, jako puno sreće i prazna glava.

A njih se jednako gorljivo tapša i ohrabruje.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Postoji određeni faktor rizika kod poroda, on sigurno nije tako visok kao što se to čini MM kada razmišlja o tome da će za četrdesetak dana postati tata prvi put, a nije ni toliko mali kao što bih ja to željela.
    Činjenica da sam punoljetna, poslovno sposobna trudnica daje mi pravo da odlučim hoću li preuzeti rizik i roditi dijete sama, kući ili ću pretrpiti gnjavažu, bol i ponižavanje i roditi u sigurnijim uvjetima u bolnici (meni ovo nije prvi porod!).
    Zahvalna sam udruzi Roda i njihovom forumu jer su mi cure pružile uvid u činjenicu kakav sve porod može biti i što on uopće jest. Niti u jednom trenutku mi nije palo na pamet da se radi o propagandi ili poticanju na neasistirani porod kod kuće, možda zato jer sam za razliku od većine ovdje prisutnih pročitala sve tekstove na portalu i većinu pravila na podforumima. I, da, obzirom da imam preko deset godina iskustva pisanja po raznim usenet grupama koje se ne administriraju, u potpunosti shvaćam potrebu za podforumima podrške. Nadam se da admini shvaćaju potrebu nas „novih“ da iznesemo svoje mišljenje po tom pitanju.
    Vezano za Penelopinu usporedbu s paketom „Sretna beba“ i ja mislim da me se ne može zavesti s par testera. Međutim, svjesna sam moći međunarodnih korporacija i podržavam napore da se njihov utjecaj ograniči, pogotovo po pitanju djece i zdravlja.
    Mislim da pitanje neasistiranog poroda kod kuće ne bi trebalo banalizirati na način kako se to ovdje zadnjih dana radi. Bolnički porod medikaliziran i programiran, samo je malim djelom takav zbog smanjena rizika za trudnicu. Veliki utjecaj na sve što se u rađaoni događa nesumnjivo je ostavila i farmaceutska industrija, ali u našim prilikama mislim da je ključna vladavina patrijahalnog autoriteta kojoj izvorište vidim u domaćim akademskim krugovima. Aktivizam je jedini način borbe protiv ustaljenih, ali štetnih društvenih obrazaca i u tom kontekstu ja smatram žene koje su se odlučile na porod kod kuće heroinama vrijednim divljenja. Isto tako, sama se iz puno razloga ne bih usudila napraviti isto.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

http://www.24sata.hr/news/djevojcica...-seksa/157320/

a što mislite o ovome? kako roditi bez vagine?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zapravo mi uopće nije jasno o čemu pričaš?
    O tome da netko tko razumije fiziologiju smatra da ne bi trebalo medicinski intervenirati tamo gdje je potrebno?
    Mislim da znanje o fiziologiji može samo pomoći...
    Naprimjer, ja sam majka djeteta sa vrlo kompleksnom srčanom greškom za sad dva puta operiranog,da bi uopće ostalo na životu.Ako život prema njoj bude dobar i sve bude ok ,ona nikada neće smjeti biti trudna.Ako je to sve što će ju( i nas njezine roditelje) brinuti u njezinoj dobi od trideset ,mi ćemo biti sretni.

Što se tiče pisanja na forumu...
    Postoji forum podrške gdje se potiče razmjena mišljenja bez kritika osoba koje to ne podržavaju.Također postoji podforumi(kao ovaj na kojem smo sad) gdje nitko nema ništa protiv različitog mišljenja (od onog koje vlada na podforumima podrške).
    meni je savršeno jasno o čemu penelopa priča, nije mi jasno kako tebi nije :?

navela je odličan argument protiv pdf podrške, ne može biti jasnije napisan.

meni nije jasan tvoj odgovor.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne mogu razumjeti zašto se toliko ljudi zabrinjava time gdje će roditi netko koga ni ne poznaju, mislim, što vas briga?

kako ne možete razumjeti da vas se to ne tiče?

i ja sam mislila, davno, da je roditi doma bedasto i neodgovorno, pa čak i napisala to...pa razmislila, pročitala ponešto, dopustila da prođe neko vrijeme od mog traumatičnog prvog poroda gdje su mi djeca skoro zaglavila i shvatila dvije stvari

1. porod (u normalnoj trudnoći) nije ruski rulet
    2. tko sam ja da prosuđujem i osuđujem izbor neke žene gdje će roditi?

i ako i 0.0001% žena želi roditi doma to je njihovo pravo i ne pada mi niti jedan razlog na pamet zbog čega bi im ostatak ženske populacije to osporavao
    ja vjerojatno (na žalost) neću više rađati (doma pogotovo), ali želim svima koje će rađati da im porodi prođu bolje nego moji i da imaju mogućnost roditi gdje i kako žele, pa ako je neku volja i dubeći na glavi

inače ne pišem baš previše, ali baš me dira to kad se ljudi petljaju u tuđe odluke i živote (i ismijavaju ljude koje ni ne poznaju), a da ih se to osobno nimalo ne tiče i ako bi se ovaj forum i roda trebali mijenjati da na indexu i sl. mjestima imaju manje štofa za ismijavanje, onda ima još tema koje treba ukidati, recimo bespelenaše, produženo dojenje.... itd.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mislim da se brka informiranje sa nagovaranjem tj. podrzavanjem
    zasto je lose ako netko napise da je zenino tijelo mudro i da moze roditi?
    to ne mora biti primjenjljivo na sve, ali je vazno poruciti zenama
    jer, kako je rekao Odent na gore pomenutom seminaru, danas vise nema normalnih trudnica. ne postoji trudnica koja nema nekakav problem - jer od desetine rutinskih testova koji svaka trudnica danas mora obaviti, nesto ce se naci da nije u redu (anemija, gestacijski dijabetes, prevelika tezina, strep B ), a u vecini slucajeva ta testiranja su nepotrebna i samo zastrasuju rodilju
    Ne mogu verovati da se sme napisati da su testiranja u trudnoci nepotrebna i da zastrasuju rodilju.

Moja baka je rodila kod kuce uz asistenciju stare neuke babice, radjala je dugo, dete od 7kg, rodila ga sa strasnim ozledama materice, skoro iskrvarila i izgubila ga jer ga je dojila ne znajuci da ima sepsu. Razlog je gestacijski dijabetes.

Moja prabaka je rodila 11-storo dece od kojih je jedno umrlo na porodu (10-to dete). Ne znam kako se to uklapa u statistiku od 30000 poroda gde nikad nista nije poslo po krivu.

Ja se slazem da porod treba sto vise humanizovati i ne intervenisati nepotrebno, ali se nikako ne slazem da se ne trebaju vrsiti testovi koji sprecavaju fatalnosti.

Ja sam imala gestacijski dijabetes i nikakav osecaj nisam imala da ga imam.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Marion, ajde se vrati natrag pa procitaj sto sam pisala o rutinskim testiranjima na anemiju, ogtt, tox. itd... ne da mi se sada ponavljati

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    meni je savršeno jasno o čemu penelopa priča, nije mi jasno kako tebi nije :?

navela je odličan argument protiv pdf podrške, ne može biti jasnije napisan.

meni nije jasan tvoj odgovor.
    Meni nije jasno ,zato sam i pitala.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa mozda bi trebalo preusmeriti cilj borbe. Fizioloski porod je moguc u rodilistu (dobijes svoju veliku prostoriju, poneses svoju muziku, TM ti je pri ruci, moze doci i dete/deca, rodjaci ako zelis, mozes da setas, stojis, lezis...radis sta god zelis, ukljucujuci jedes i pijes, ali sve vreme pri ruci imas sve medicinske opcije koje zelis, iskusnu babicu, operacionu salu po potrebi, lekare). Dakle cilj borbe kako uvesti fizioloski porod u rodilista bi bio svrsishodniji.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Marion, ajde se vrati natrag pa procitaj sto sam pisala o rutinskim testiranjima na anemiju, ogtt, tox. itd... ne da mi se sada ponavljati
    Ja sam quotala sta si ti napisala, a ti si quotala nekog ko je ovo izjavio "a u vecini slucajeva ta testiranja su nepotrebna i samo zastrasuju rodilju".

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    ne mogu razumjeti zašto se toliko ljudi zabrinjava time gdje će roditi netko koga ni ne poznaju, mislim, što vas briga?

kako ne možete razumjeti da vas se to ne tiče?

i inače ne pišem baš previše, ali baš me dira to kad se ljudi petljaju u tuđe odluke i živote (i ismijavaju ljude koje ni ne poznaju), a da ih se to osobno nimalo ne tiče i ako bi se ovaj forum i roda trebali mijenjati da na indexu i sl. mjestima imaju manje štofa za ismijavanje, onda ima još tema koje treba ukidati, recimo bespelenaše, produženo dojenje.... itd.
    Forum Roda ne bi se trebao mijenjati nipošto po uzoru na Index i slične neuljuđene forume gdje se psuje, vrijeđa itd. Možda samo malo "omekšati" jer mi svaki drugi post ovdje
    djeluje nekako napadački, stalno ofenziva i defenziva, nema razloga za to, nije tu nitko nikome neprijatelj, ne vidim razloga za stalno dizanje na noge...
    Govoreći o promicanju poroda doma, imala sam na umu sve nas, sve roditelje,
    a Roda je udruga roditelja u akciji, ne samo "nekih" roditelja,
    većina, ogromna većina rodilja će roditi u rodilištu, bez obzira što načelno podupire i apsolutno "dopušta" mogućnost rađanja doma.
    Udruga, uz ostale prihode, novce dobiva i iz proračuna i koristi ih za opće dobro, svih roditelja i djece, sve su to redom pozitivne stvari...dojenje, autosjedalice itd.

Kad je UNICEF u Hrvatskoj krenuo sa svojim akcijama, a to u Rodi sigurno znaju, prvo je napravio anketu među roditeljima u cijeloj Hrvatskoj - koji su njihovi prioriteti,
    što smatraju najvažnijim za njihovu djecu.
    Prvi na roditeljskoj listi su bili zdravlje djece, zatim problem nasilja itd.
    Onda je tek UNICEF krenuo s akcijama....prema prioritetima većine roditelja...
    Skupljao je i trošio novac, ali vrlo legitimno, na ono što je većima roditelja smatrala bitnim.

Meni ovdje nije važno što mislim ja, bude li moja kćer htjela roditi doma, ja ću je u tomu poduprijeti, vjerujem da će biti za to dobro pripremljena, nijednu mogućnost ne isključujem.
    No, mislim da se kod poduzimanja akcija koje se tiču svih, davanja podške i ulganja novca i energije, treba obratiti pažnja na to kolika je od toga opća društvena korist, koliko će rodilja roditi u privatnom rodilištu (koliko ih ima novaca za to), koliko ih ima uvjete , želju, novce i mogućnosti da rodi doma.

Po mom mišljenju, veća je društvrena korist za sve, za ogromnu većinu, usmjeriti energiju i novce u poboljšanje uvjeta rađanja u rodilištima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nije Roda udruga svih roditelja ??

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    m

No, kako najviše tu pišu oni koji podupiru takav stav, ne možemo znati što je u glavama onih koji se ne izjašnjavaju nego samo čitaju, a trebali bismo znati.
    Njihove pak stavove možemo čuti svugdje drugdje, vani, na drugim forumima, u svakodnevnom životu.
    Govorim to jer mislim da je važno znati koliko je to žena zainteresirano za kućni porod, ali ne kao romantičnu mogućnost već koliko bi ih se stvarno upustilo u to.
    Ovdje se kaže - sve više žena!
    Koliko je to -sve više- u brojkama?
    Vjerujem da je to iznimno mali postotak, vjerojatno manje od 0,1 posto, manje od 1 promila ukupnog broja žena fertilne dobi, isto tako i trudnica.

U 2008. godini rođeno je 43.929 djece, (od čega 176 mrtvorođene).

Koliko ih je od toga rođeno doma po želji, koliko bi uopće žena, od tih koje su rodile, htjele roditi doma?
    Znam da takvo istraživanje košta, ali trebalo bi se provesti ako mislimo ozbiljno razgovarati o tomu, a ne samo naklapati po forumima.
    Mogu se dobiti novci za takav projekt, da se napravi zbilja opsežno istraživanje koje uključuje i anketu trudnica što one zapravo žele - kućni porod, prirodni u rodilištu, mogućnost epiduralne ako je baš nužno imati i druge intervencije, kao drip, humanizaciju uvjeta u rodilištima, mogućnost izbora za rodilju.....???
    Što zapravo? Što im je najbitnije???
    Na što se isplati trošiti vrijeme i energiju svih, pa i Rode?

Zašto da Roda srozava svoj ugled, a srozava ga u javnosti jako puno, samo što toga nisu svjesne, uporno ohrabrujući priče koje ne zvuče previše inteligentno.
    Na tisuće ostalih žena, trudnica i rodilja tu ostaju u zapećku, kao da nisu bitne.

Ne mislim u ovome na nastojanje udruge da se osnaže primalje kao struka, da se da mogućnost ženama da rode bez intervencija kad god to tijek poroda dopušta (a to većinom dopušta) već mislim na to da se daje jako puno prostora minornoj skupini, a na krivi način.
    Čitajući priče onih koje su rodile doma, jedan dio njih mi djeluje kao inteligentne, jako dobro znanjem potkovane žene, sigurne u sebe, praktikantice i drugih metoda za vlastiti tjelesni i duhovni razvoj,
    ali, avaj, tu je i onaj drugi dio, neukih zanesenjakinja kojima je sretan ishod poroda kod kuće osiguralo samo jako, jako puno sreće i prazna glava.

A njih se jednako gorljivo tapša i ohrabruje.
    Nena-Jabuka, u sridu, što se mene tiče
    + što me osobno smeta i nemogućnost spominjanja AD mlijeka. Meni osobno je to degradirajuće za žene koje iz raznih medicinskih razloga nisu uspjele dojiti svoju djecu. No, tome nema mjesta ovdje
    Želim reći da nažalost takvi uskogrudni stavovi udruge dovode do toga da se (pretpostavljam) jako malo žena odlučuje na članstvo u udruzi. Bar ja sam jedna od tih koja bi silno željela sudjelovati u nekim projektima ali me odbija arogancija i isključivost osoblja foruma (pojedinih, iako se sve štitite, valjda je to i prirodno). Jednostavno mi bude žao što si ne dopuštate priliku da se mijenjate, otvorite, dopustite novim snagama ulaz. Imam feeling da će udruga uskoro u menopauzu, ako se smijem tako našaliti, a bilo bi je dobro zadržati vitalnom. Čini mi se da zbog slike u javnosti gubite dosta toga i onda se nepotrebno rasipa energija pojedinaca
    No, na vama je da odlučite u kojem smjeru će udruga ići i da li vas to zadovoljava...
    Mi, forumaši, možemo ovako samo cviljeti i bacakati se nogama, što činimo zadnjih dana. Nemojte se ljutiti previše na nas. Radimo to jer nam je stalo

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nena-Jabuka da ne postoji interes za porod doma na nasim prostorima, ne bi ni bilo podforuma podrske za taj pristuo trudnoci i porodima ... taj PDF je otvoren upravo sa tim ciljem, da zainteresiranim za takve informacije bude dostupan, da kad napisu da razmisljaju u tom smjeru da iducih 10 postova ne bude uvjeravanje u suprotno i proglasavanje da je totalni ludak ili tome slicno, eto bas zato.
    Da, radimo na tome da se poboljsaju uvjeti za radanje u Hrvatskoj, sve nase akcije govore tome u prilog, ali cinjenica je da pofarbani zidovi nece promijeniti ono na sto mi ciljamo, a to su stavovi i tvrde glave.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nije Roda udruga svih roditelja ??
    Nigdje nisam u statutu i programu primijetila da je samo nekih.
    A taj se program, takvi ciljevi i projekti predaju kad se traži novac za akcije.
    Ima posebnih udruga roditelja, djece s posebnim potrebama, bolesne djece, naravano da oni svoje akcije neće usmjeriti na sve nas već na samo tu skupinu. Logično.
    No, Rodu sam shvatila kao udrugu koja je, napokon, hvala Bogu, stavila roditeljstvo, obitelj i djecu na prvo mjesto u životu svih nas,
    sve je usmjereno na dobrobit djece, većine djece.
    Jedino mi je skupina onih koji glorificiraju porođaj doma jako, jako mala u odnosu na sve ostale, a ipak uzima jako puno prostora i svega ostalog...
    Opet ponavljam, rodilišta su ključ problema ogromne većine, one koje rađaju doma uvijek će ostati manjina, pa i kad uđemo u EU.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Da, radimo na tome da se poboljsaju uvjeti za radanje u Hrvatskoj, sve nase akcije govore tome u prilog, ali cinjenica je da pofarbani zidovi nece promijeniti ono na sto mi ciljamo, a to su stavovi i tvrde glave.
    Tu je ključ problema, lako je za zidove.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa je, ali je udruga koja ima nekakav svoj program i ciljeve, pa bi se moglo reći da je udruga onih koji se u takvim ciljevima prepoznaju. Tj. što hoću reći je da se Roda 'bori' za svoj program, a ne za svačije ideje. A što se tiče novaca za akcije, mislim da je na onima koji ih daju da procijene jesu li Rodini ciljevi u općem interesu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče novaca za akcije, mislim da je na onima koji ih daju da procijene jesu li Rodini ciljevi u općem interesu.
    Točno.

Zato Roda ima i svoje vlastite prihode.

Stranica 4 od 14 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •