Postoji određeni faktor rizika kod poroda, on sigurno nije tako visok kao što se to čini MM kada razmišlja o tome da će za četrdesetak dana postati tata prvi put, a nije ni toliko mali kao što bih ja to željela.
Činjenica da sam punoljetna, poslovno sposobna trudnica daje mi pravo da odlučim hoću li preuzeti rizik i roditi dijete sama, kući ili ću pretrpiti gnjavažu, bol i ponižavanje i roditi u sigurnijim uvjetima u bolnici (meni ovo nije prvi porod!).
Zahvalna sam udruzi Roda i njihovom forumu jer su mi cure pružile uvid u činjenicu kakav sve porod može biti i što on uopće jest. Niti u jednom trenutku mi nije palo na pamet da se radi o propagandi ili poticanju na neasistirani porod kod kuće, možda zato jer sam za razliku od većine ovdje prisutnih pročitala sve tekstove na portalu i većinu pravila na podforumima. I, da, obzirom da imam preko deset godina iskustva pisanja po raznim usenet grupama koje se ne administriraju, u potpunosti shvaćam potrebu za podforumima podrške. Nadam se da admini shvaćaju potrebu nas „novih“ da iznesemo svoje mišljenje po tom pitanju.
Vezano za Penelopinu usporedbu s paketom „Sretna beba“ i ja mislim da me se ne može zavesti s par testera. Međutim, svjesna sam moći međunarodnih korporacija i podržavam napore da se njihov utjecaj ograniči, pogotovo po pitanju djece i zdravlja.
Mislim da pitanje neasistiranog poroda kod kuće ne bi trebalo banalizirati na način kako se to ovdje zadnjih dana radi. Bolnički porod medikaliziran i programiran, samo je malim djelom takav zbog smanjena rizika za trudnicu. Veliki utjecaj na sve što se u rađaoni događa nesumnjivo je ostavila i farmaceutska industrija, ali u našim prilikama mislim da je ključna vladavina patrijahalnog autoriteta kojoj izvorište vidim u domaćim akademskim krugovima. Aktivizam je jedini način borbe protiv ustaljenih, ali štetnih društvenih obrazaca i u tom kontekstu ja smatram žene koje su se odlučile na porod kod kuće heroinama vrijednim divljenja. Isto tako, sama se iz puno razloga ne bih usudila napraviti isto.