-
Postoji određeni faktor rizika kod poroda, on sigurno nije tako visok kao što se to čini MM kada razmišlja o tome da će za četrdesetak dana postati tata prvi put, a nije ni toliko mali kao što bih ja to željela.
Činjenica da sam punoljetna, poslovno sposobna trudnica daje mi pravo da odlučim hoću li preuzeti rizik i roditi dijete sama, kući ili ću pretrpiti gnjavažu, bol i ponižavanje i roditi u sigurnijim uvjetima u bolnici (meni ovo nije prvi porod!).
Zahvalna sam udruzi Roda i njihovom forumu jer su mi cure pružile uvid u činjenicu kakav sve porod može biti i što on uopće jest. Niti u jednom trenutku mi nije palo na pamet da se radi o propagandi ili poticanju na neasistirani porod kod kuće, možda zato jer sam za razliku od većine ovdje prisutnih pročitala sve tekstove na portalu i većinu pravila na podforumima. I, da, obzirom da imam preko deset godina iskustva pisanja po raznim usenet grupama koje se ne administriraju, u potpunosti shvaćam potrebu za podforumima podrške. Nadam se da admini shvaćaju potrebu nas „novih“ da iznesemo svoje mišljenje po tom pitanju.
Vezano za Penelopinu usporedbu s paketom „Sretna beba“ i ja mislim da me se ne može zavesti s par testera. Međutim, svjesna sam moći međunarodnih korporacija i podržavam napore da se njihov utjecaj ograniči, pogotovo po pitanju djece i zdravlja.
Mislim da pitanje neasistiranog poroda kod kuće ne bi trebalo banalizirati na način kako se to ovdje zadnjih dana radi. Bolnički porod medikaliziran i programiran, samo je malim djelom takav zbog smanjena rizika za trudnicu. Veliki utjecaj na sve što se u rađaoni događa nesumnjivo je ostavila i farmaceutska industrija, ali u našim prilikama mislim da je ključna vladavina patrijahalnog autoriteta kojoj izvorište vidim u domaćim akademskim krugovima. Aktivizam je jedini način borbe protiv ustaljenih, ali štetnih društvenih obrazaca i u tom kontekstu ja smatram žene koje su se odlučile na porod kod kuće heroinama vrijednim divljenja. Isto tako, sama se iz puno razloga ne bih usudila napraviti isto.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma