Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
Piše ti sve u mom postu. Osim ako ti i to nije previše za čitanje.

Bolje i malo, nego nimalo, kao što je slučaj kod nekih ovdje, a izgleda i kod tebe.

Da, čitanje je iskustvo. Nisi to dosad znala? Doduše, kako za koga, ovisi što čitaš.

Ovdje je problem očigledno malo dublji. Moj savjet ti je da ne koristiš izraze za koje ne znaš točno kako se izgovaraju i pišu. Putem čitanja čovjek ipak s vremenom polovi neke izraze, kaj ne?

A što se tiče kompetencije... navela sam kao prvo iskustvo svog poroda u bolnici, ne ponovilo se nikome. Odmah mi je bilo jasno da stvari iz temelja ne štimaju. Kasnije mi se pojasnilo i zašto.
(U trudnoći nisam imala doma internet. To nismo rješavali jer smo bili podstanari, a čekalo se preseljenje u naš stan. Iz tog razloga tada nisam imala pristup informacijama. Da je bilo drukčije, ne bi me vidjeli na takvom porodu.)

Mozaik se počeo popunjavati čitanjem priča s poroda drugih rodilja, i to priča iz bolnice, iz kuće za porode i onih s poroda kod kuće. Zatim, Odentov seminar.
Nakon toga, njegove dvije prevedene knjige, i mogu reći da sam prezadovoljna tim novim spoznajama. Naravno da to još nije kraj (ako Bog da) , treba još čitati, rađati i prisustvovati porodima.

A vi što napadate Rodu, iz vas progovara strah. Koji je posljedica neznanja. Tako je bilo od pamtivijeka.

evo, ja mislim da ovakvi postovi uopce ne cine dobro rodinu zalaganju za prirodan porodjaj...nisu ugodni za citanje ni najmanje.

...ucenje ukljucuje selekciju informacija, tako da je potrebno citati knjige s razlicitim smjerovima ucenja, od medicinske anatomije, embriologije, ginekologije, fiziologije do Ine May. Ako se znanje temelji samo na jednoj vrsti (specificnoj) literature, onda ne moze biti opsezno ni dobro. Osobito ako se radi o @literaturi siroke potrosnje, kao sto je Wagner, Odent, Ina...da ne nabrajam dalje, knjige pisane za mase. Ili kad se knjige nadopunjavaju seminarima istoga tipa, koje drze isti ljudi.

Doula je certifikat koji se dobije nakon dvodnevna seminara, doula nije primalja, to je frendica za porod. Ona mora biti intuitivna, mirna, topla i imat pozitivno iskustvo poroda. Ili barem iscijeljeno negativno iskustvo. NE svidja mi se prenaglasavanje uloge i cinjenice da se ima certifikat doule, ona bi trebala biti samo osoba od povjerenja, prijateljica, nije doula zanimanje. A po meni, nije ni nuzno. Vjerujem da ju adekvatno moze zamijeniti majka s dobrim iskustvima porodjaja ili frendica s istim..

Dogodilo se ovdje da imamo strasan jaz medju interventnim porodima u bolnici i neasistiranim porodima doma i da imamo borbu medju carskim rezovima bez indikacije ili indukcijama bez indikacije, koji su opasne rabote i neasistiranim porodom, koji je u RH jos uvijek opasna rabota, buduci nema adekvatne medicinske potpore u slucaju nuzde.. Ocito je da roda ne osudjuje ni jedno ni drugo ako su zenin izbor, ali ni da potice na njih. A potrefilo se da u RODI il na forumu veci broj zena bira ovo drugo. JA osudjujem, jer mislim da nisu izbor djeteta. Al to je samo moj stav, ko sam da ga namecem.
Uvjerena sam da je izbor djeteta da se rodi mirno, njezno, bez intervencija, a u isto vrijeme sigurno. Uvjerena sam i da je to na kraju cilj i udruge. Druga je stvar sto Udruga postuje da ne misle svi isto kao ja.