Pokazuje rezultate 1 do 50 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče sigurnosti i dvostrukih kriterija, nažalost smo ponekad u prilici vidjeti da niti prisutnost u bolnici ne garantira sto postotnu sigurnost i to ne radi težine komplikacije nego baš radi toga što se ne intervenira na vrijeme.
    Zato mi se ovo što je vertex napisala "primalja koja ima vremena za tebe i prati te i brine o tebi " čini jako važno.
    X
    Tashunice, u svjetlu onoga što Odent govori ( nadam se da ovo neće odmah odbiti neke forumašice , ali kad se već toliko on citira imam potrebu dodati svoja 2 centa ),
    ako je babica vidjela da to neće ići vaginalno, bilo bi bolje i za bebu i za tebe da su je poslušali i odmah krenuli na CR i izbjegli hematome i lomove .
    on smatra da je u današnje vrijeme, kada je CR relativno jednostavna i sigurna operacija (osobito u odnosu na ono prije 50 godina), besmisleno imati duge i teške porode pod dripom i svim što ide uz to.
    jer na koncu su takvi porodi najteži za dijete i za majku, a često ionako završe CR.

kaže da je najčešća zabluda današnjih pokreta tzv. prirodnog poroda upravo u tome
    da se izbjegava CR pod svaku cijenu, kao da je to najveće "zlo",
    a ne prepoznaju koliko je "neprirodan" vaginalni porod problematičniji.

isto tako, ono što se meni čini da Odenta razlikuje od svih ostalih njegovih suvremenika u području rađanja (barem ovih meni poznatih),
    je to da ističe kako nije dovoljno imati kratkoročne kriterije (morbiditet i mortalitet) kada razmišljamo o ishodima poroda,
    jer cijeli niz studija i statistika na velikom broju ljudi pokazuje da "događaji" iz perioda trudnoće, poroda i prve godine života zaista utječu na ljudsko zdravlje (fizičko i mentalno) u odrasloj dobi.
    inače bi Hrvatska imala jedne od najboljih statistika na svijetu; Odent kaže i da ih ima po današnjim kriterijima , kao, zašto onda niste zadovoljne ?
    eto nismo jer znamo da ima još puno toga što bi moglo bolje, zato što zanmo da u te statistike ne ulaze dugoročne posljedice.

inače, u zadnje vrijeme jedva stižem pratiti forum, još rjeđe pisati.
    pratila sam ovu raspravu i želim svim "ne-rodama" reći da Rodi jest važno što javnost misli i čuti konstruktivnu kritiku.
    ne znači ako ne napravimo sve kako javnost očekuje da vas uopće nismo čuli.
    konkretno kroz ovu raspravu smo došli do toga da bi trebali kao udruga pojačati opet pritisak ka rodilištima,
    da postanu što više ovakva kao u ovom citatu, a želim vas pozvati da nam pomognete u tome i pridružite se i vlastitim aktivizmom, ne nužno unutar udruge, u nastojanju i pritisku da rodlilišta postanu što više ovakva:

Citiraj suncokret prvotno napisa
    mirna situacija, ugodna, po mogućnosti poznata okolina, malo više intime, osoba od povjerenja bi definitivno pozitivno utjecali na tok mog poroda.
    i onaj glupi CTG bi trebao biti manje ometajući, prijenosni i tiši.
    ...

mislim da bi u rodilištima umjesto bokseva trebale biti sobe za rađanje i da k rodilji i njenoj pratnji ulazi samo jedna osoba dok sve ide kako treba.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Tashunice, u svjetlu onoga što Odent govori ( nadam se da ovo neće odmah odbiti neke forumašice , ali kad se već toliko on citira imam potrebu dodati svoja 2 centa ),
    ako je babica vidjela da to neće ići vaginalno, bilo bi bolje i za bebu i za tebe da su je poslušali i odmah krenuli na CR i izbjegli hematome i lomove .
    on smatra da je u današnje vrijeme, kada je CR relativno jednostavna i sigurna operacija (osobito u odnosu na ono prije 50 godina), besmisleno imati duge i teške porode pod dripom i svim što ide uz to.
    jer na koncu su takvi porodi najteži za dijete i za majku, a često ionako završe CR.

kaže da je najčešća zabluda današnjih pokreta tzv. prirodnog poroda upravo u tome
    da se izbjegava CR pod svaku cijenu, kao da je to najveće "zlo",
    a ne prepoznaju koliko je "neprirodan" vaginalni porod problematičniji.
    slažem se s ovim u potpunosti.
    puno toga bi bilo drugačije da se išlo odmah na carski.
    često se pitam imaju li svi njegovi silni problemi s dišnim putevima ikakve veze s teškim porodom i činjenicom da je bio dva dana pod kisikom?!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko će ga znat.
    ja sam se isto sličnu stvar pitala u vezi svoje starije kćeri,
    ne u vezi disanja nego nekih drugih smetnji dok je bila manja.
    ali što je bilo- bilo je...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se s ovim u potpunosti.
    puno toga bi bilo drugačije da se išlo odmah na carski.
    često se pitam imaju li svi njegovi silni problemi s dišnim putevima ikakve veze s teškim porodom i činjenicom da je bio dva dana pod kisikom?!
    ja se također slažem sa citiranim dijelom te me zanima:

kada bi svaki problematičan porod išao odmah na carski, kako sam Odent kaže da bi bilo bolje, koliki bi onda bio postotak carskih rezova u ukupnim porodima?
    i mislite li, u kontekstu rečenog, da su zbilja CR-i neopravdani, tj. da je njihov postotak neporavdan?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku

kada bi svaki problematičan porod išao odmah na carski, kako sam Odent kaže da bi bilo bolje, koliki bi onda bio postotak carskih rezova u ukupnim porodima?
    i mislite li, u kontekstu rečenog, da su zbilja CR-i neopravdani, tj. da je njihov postotak neporavdan?
    teško mi je na ovo odgovoriti u jednoj rečenici.
    ono što on preporučuje je da je zadatak u 21. stoljeću prepoznati temeljne potrebe žene koja rađa, a to je (u najkraćim crtama) osjećaj sigurnosti, privatnosti, neometanosti,
    porod uz (idealno) jednu samozatajnu iskusnu primalju s niskom razinom adrenalina.
    ako u takvim uvjetima porod zapne i mijenjanje okoline, položaja ili nečeg trećeg (u smislu postizanja većeg stupnja privatnosti i neometanosti )ne pomogne,
    onda je carski rez najbolje rješenje, jer obično takvi porodi (iz njegovog iskustva) ionako završe carskim.
    a cilj je izbjeći težak, dugotrajan i kompliciran porod i hitan carski. "in labour, non-emergency caesarean" je najbolja opcija kada pričamo o CR i kada na drugoj strani vage imamo dugotrajan medikaliziran vaginalni porod.
    kaže da je velika razlika između takvog ne-hitnog CR, kad je porod već započeo (ili spontanim trudovima ili spontanim pucanjem vodenjaka),
    što znači da je dijete dalo signal da je zrelo
    (po najnovijim istraživanjima pokazalo se da djetetovo tijelo na neki način odašilje taj signal majčinom tijelu u trenutku kada su mu pluća sasvim zrela) i hitnog CR nakon sati i sati dripa.

e sad, kada bi se na taj način provodila svugdje praksa, vjerujem da bi rezultati bili bolji nego što su sada.
    jer bi se više poroda moglo dogoditi bez operativnog završetka,
    a istovremeno se ne bi forsirali vaginalni nasilni porodi koji trenutačno UOPĆE ne ulaze u statistiku pojedinih zemalja.

tako da mislim da nije rješenje nasilno snižavati postotak sekcija (kao što sam još prije par godina čula da se radi u UK, jer su dobili takvu direktivu-da smanje taj %),
    jer to je apsurdno raditi na taj način.
    treba u svim zdr. ustanovama omogućiti što veći stupanj privatnosti i neometanosti u porodu, pa će se puno intervencija moći izbjeći,
    a carski rezovi će se raditi kada je potrebno i neće se čekati da svi alarmi zazvone kako bi se na njih odlučili.
    problem je što danas rijetki prepoznaju koliko je ta privatnost bitna, jer jednostavno nemaju iskustva s potpuno neometanim porodima.
    oni koji imaju iskustvo i s jednim i s drugim (Odent tu ima zaista ogromno iskustvo) tvrde da je ta razlika ili jako važna, ili čak presudna.

u knjizi "The Caesarean" je to dosta i detaljnoi i jednostavno opisano, ima je za posudbu i u Rodinoj knjižnici .

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    X

pratila sam ovu raspravu i želim svim "ne-rodama" reći da Rodi jest važno što javnost misli i čuti konstruktivnu kritiku.
    konkretno kroz ovu raspravu smo došli do toga da bi trebali kao udruga pojačati opet pritisak ka rodilištima,
    da postanu što više ovakva kao u ovom citatu, a želim vas pozvati da nam pomognete u tome i pridružite se i vlastitim aktivizmom, ne nužno unutar udruge, u nastojanju i pritisku da rodlilišta postanu što više ovakva:
    mirna situacija, ugodna, po mogućnosti poznata okolina, malo više intime, osoba od povjerenja bi definitivno pozitivno utjecali na tok mog poroda.
    ...

mislim da bi u rodilištima umjesto bokseva trebale biti sobe za rađanje i da k rodilji i njenoj pratnji ulazi samo jedna osoba dok sve ide kako treba.

----ovakvi postovi, kao mamme Juanite, ostavljaju nadu da ipak nije sve rečeno u vjetar, Juanita- thanks!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    X

...

----ovakvi postovi, kao mamme Juanite, ostavljaju nadu da ipak nije sve rečeno u vjetar, Juanita- thanks!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala Nena-Jabuka,
    nije u vjetar, vjerujem da svi iz ovakvih rasprava možemo ponešto naučiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

evo, isto sam pomislila.

a, moram priznat da me jako žalosti ovo što je pisala Vertex.
    možda bismo se trebali malo više pozabavit manjim rodilištima.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    evo, isto sam pomislila.

a, moram priznat da me jako žalosti ovo što je pisala Vertex.
    možda bismo se trebali malo više pozabavit manjim rodilištima.
    mislim da je neminovno da rodilišta i ostale zdravstvene ustanove počnu raditi prema zakonima tržišta, time će svi oni koji će uložiti u opremu i osoblje ostati raditi, a oni koji će imati premalo pacijenata (iz bilo kojeg razloga) zatvarati vrata
    pretpostavljam da ni u njemačkoj situacija ne bi bila danas ovakva da nema te tržišne komponente

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •