Pokazuje rezultate 1 do 50 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo sad kad sam dobila odgovor i pročitala post mamme Juanite gdje kaže "u nastojanju i pritisku da rodlilišta postanu što više ovakva..." opet ću ponoviti. Stvarno ne znam kolika je vaša zasluga, ali znam da vas u našem rodilištu spominju (doduše, često više u sarkastičnom kontekstu, ali...). I još jednom - nemam ni jednu jedinu primjedbu na naše rodilište. Dogovor s rodiljom, izbjegavanja intervencija tijekom poroda, davanje djeteta na podoj odmah nakon poroda, pomoć oko dojenja, nerazdvajanje mame i bebe, osoblje koje zaista na svako pitanje daje odgovor (a pitanja je puuuuno)... ni ne znam što još nabrajati, sve je to ušlo u praksu. Sve to nije ništa teško niti neizvodivo. I sigurna sam, sve to može postati stvarnost svakog hrvatskog rodilišta.
    Samo nemojte da takva akcija ostane u sjeni (prešutnog) podržavanja nečeg nelegalnog. Jer porod kod kuće nije legalan, da jest - bio bi asistiran.

I na kraju, mislim da ne mogu objektivno raspravljati o ovoj temi, upravo zato jer je meni u rodilištu bilo lijepo, a doma ne bi rodila ni da mi asistira Odent himself. Ali volim se javiti čisto da oborim onu tezu da u rodilištu nema lijepih prirodnih poroda

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, baš mi je drago zbog tebe i tvoje djece .
    o kojem se rodilištu radi (ako nije tajna) i na koji to, khm, način spominju Rodu ?

ja sam isto bila vrlo zadovoljna svojim drugim porodom u (riječkom) rodilištu,
    žao mi je što su se neke ne baš pozitivne promjene od tada dogodile baš u Rijeci .

"sanjam" o tome da jednog dana u HR imamo otprilike onakvu perinatalnu skrb
    o kakvoj sam pisala u prethodnim postovima, da imamo obrazovane,
    iskusne, samostalne i "neinterventne" primalje koje zbilja razumiju fiziologiju poroda i potrebu žene za sigurnošću i mirom i u bolnicama i izvan njih,
    da imamo liječnike koji s njima surađuju i tu su da pruže najbolju moguću skrb svima onima kojima je potrebna dodatna skrb,
    da su porodi u bolnici sigurni i sretni događaji za sve sa najboljim praksama,
    a da istovremeno imamo i mogućnost asistiranog poroda kod kuće potkrijepljenog svom potrebnom logistikom i dobro povezanog sa sustavom koji ga ne obeshrabruje.
    znam da je to samo san, ali možda se kroz vrijeme uspijemo barem malo približiti tome.
    u takvom sustavu skrbi vjerojatno ne bi bilo potrebe za neasistiranim porodima, jer velika većina tih žena koje su tako rodile su prije toga tražile med. asistenciju ali ju nisu uspjele naći izvan bolničkog sustava od kojeg su (iz raznoraznih razloga) zazirale.
    sve je to važno i međusobno povezano i na svemu tome treba raditi,
    ali slažem se da većina žena i sada i u budućnosti će rađati u zdravstv. ustanovama i da u to trebamo uložiti još jako puno energije.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    Pčelice, baš mi je drago zbog tebe i tvoje djece .
    o kojem se rodilištu radi (ako nije tajna) i na koji to, khm, način spominju Rodu ?
    Dubrovačko rodilište.
    A Rode...
    Kad sam rodila dijete od 4400 g bez epiziotomije i bez pucanja dr. je komentirao "vidiš da one Rode imaju pravo".
    A kad s psam prvi put došla lanom poroda odmah se prepao "nemojte molim vas Roda zahtjeve" Vjerujem da je pri tom mislio na odbijanje brijanja, klistira i sl. jer je za moj plan poroda rekao da je i inače takva praksa u rodilištu te ne tražim ništa posebno (molila sam da me se pita prije eventualne intervencije, da mi se beba odmah da na podoj, da ne režu odmah pupkovinu...).

U dva poroda nisam vidjela ni čula ctg, nisam ležala, nisam potpisivala nikakve bjanko papire, nitko me nije ni najmanje gnjavio. Oba puta sam šetala okolo (s mužem) do tiskanja i tek onda išla u rađaonu i obavila što sam imala. Lijepo bi mi po dolasku pokazali moj krevet i pustili me na miru do tiskanja (tu i tamo bi me babice došle povirit kako sam).

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pčelice, čitam tvoje postove o našem rodilištu i "čudom se čudim" jer moje iskustvo je suprotno tvome. Drago mi je radi tebe i tvoga iskustva.

Znam da može biti tako, ali ja nisam imala sreće, kao ni većina mojih prijateljica koje su doživjele: rezanje, manipuliranje, prisiljavanje na drip, neprimjereno ophođenje s njima i rečenice tip: što ste dolazili roditi, ako ne mislite uzeti drip ili kao što su babice mene komentirale: što si ja dozvoljavam jer sam odbila drip.

Da ne spominjem da me ta jedna primalja skoro doslovno natjerala da legnem i stavim ctg iako sam joj više puta jasno rekla da mi je lakše prošetavati trudove, da mi je teže ležati, da ne želim ići leći itd. itd.

Dalje, da ne govorim da mi je doktor nalegao na stomak iako je maleckoj glava već bila vani, pa kad mi je rodnica eksplodirala, onda su rekli da je beba zakačila ramenom, istina, ali bi li tako bilo da mi nije nalijegao i pritiskao stomak, sumnjam da bi bilo u tolikoj mjeri.

Mnoge strane su pozitivne u našem rodilištu i puno pozitivnije i bolje nego u mnogim rodilištima, no i dalje to ne znači da se stvari ne mogu promijeniti još više na bolje. Tu posebice mislim na dio osoblja koji bi morao pod hitno promijeniti stav prema nama rodiljama kao prema pacijenticama koje tu trebaju doći, bezpogovorno šutjeti i raditi sve što oni kažu i kako kažu. A ako odbijemo, onda se skanjivaju i napadačkim stavom nas pokušaju natjerati na ono što oni misle da je ispravno.

Kad bih zanemarila sve te "tehničke" strane poroda, ne mogu i ne želim zanemariti način ophođenja, tonove i pokušaje manipulacija koje sam doživjela kao napad na moju kompetenciju da kao rodilja sama odlučim da želim prirodan poroda, ako je s porodom do toga trenutka sve u redu i nemapotrebe za ikakvim intervencijama.

Da ne bi bilo zabune, ima tamo divnih primalja i sestara, hvala Bogu na njima, posebice jedna kojoj bih digla spomenik jer me držala u naručju tijekom šivanja i tješila kao da mi je majka rođena jer samo šivanje i sve što je slijedilo nakon njega mi je bilo daleko teže i traumatičnije nego najbolniji trudovi i tranzicija....
    Posljednje uređivanje od Indi : 13.02.2010. at 14:05

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Joj Indi, ovo baš loše zvuči.
    Ne znam... kod mene su oba poroda kratko trajala i stvarno mi je bilo lijepo, većinu osoblja i danas rado sretnem na ulici, a s primaljom sam se i neki dan napričala u butizi.
    I, kao što sam već pisala, većina mojih prijateljica ima lijepa iskustva.
    Nadam se da si kod nas ti iznimka i da će ti slijedeći put biti puno puno ljepše.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •