Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Trudnica - strankinja na privremenom boravku....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Trudnica - strankinja na privremenom boravku....

Molim da me uputite ako znate forum na kojem bi mogao pronaći savjete za "miješane" buduće roditelje (otac hr, majka strana državljanka na privremenom boravku).

Pokušali bismo nakon odobrenog privremenog boravka riješiti u dogovoru s prijateljima zaposlenje, ali vrijeme curi. Ako se ne zaposli mislim da ništa od prava ne možemo ostvariti. Niti ona, niti ja.

Postoji li neko minimalno razdoblje u kojem bi majka trebala biti zaposlena da bi ostarivala pravo na rodiljnu naknadu? Može li nakon nekog kratkog vremena koristiti bolovanje zbog čuvanja trudnoće?

Mali milijun pitanja.... sorry.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam strankinja, mm Hrvat. Jedino što smo dobili za bebu je bila naknada za dijete od grada u kojem smo prijavljeni. Naknada od HZZO nam nije pripadala jer to ide na majku. Ja sam onda te neke naknade ostavrila u svojoj matični državi jer so nam dijeca dvojni državljani. Tamo sam primala i neku naknadu za porodiljni.
    Jeste već sredili papire za privremeni boravak? To isto traje neko vrijeme....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nismo još sredili papire za privremeni ali mislim da ne bi trebalo biti duže od mjesec dana.
    Netko nam je rekao da bi se nakon dobivenog privremenog boravka (tada ima obavezu plaćanja zdravstvenog) morala zaposliti. Nakon nekog vremena mogla bi putem bolovanja dobiti neku naknadu. Koliko vidim u zakonu se spominju strankinja sa STALNIM boravkom, pa se bojim da ništa od naknada nećemo moći ostvariti..

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Najprije sredite papire i ako jih uspijete srediti u mjesec dana svaka čast

Ako se ne zaposli ništa od naknada. Možda može nešto ostvariti u svojoj državi, tamo gdje joj je prebivalište?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo opet ja u pomoć mojim strancima. Možeš se zaposliti kad dobijes privremeni boravak. Nemoj dozvoliti da te odbiju ili da ti netko samo tako kaze da nemaš pravo i da to mirno prihvatiš. Još jednom ponavljam, supruznici hr drzavljana imaju pravo na rad. Sa time si rješila plaćanje zdravstvenog onih 400kn mjesečno koje te sleduje ako ne radiš, isto tako i porod koji je jako skup.
    Da bi imala pravo na punu naknadu (kolika je i placa) za vrijeme komplikacija, moraš imati godinu dana staža bez prekida ili 18mjeseci u dvije godine. Ako nemaš, dobijes 800kn na komplikacijama, 1600kn kad rodis.
    U slučaju spajanja obitelji, privremeni boravak se rjesava u roku od 30dana.
    Imaš pravo i na naknadu za opremu novorođenog djeteta to je onih 2.328,20 kn.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jorge, Javi mi se na pp!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ATT: Eta0703
    Pitanje sam postavio za suprugu-strankinju. Termin je kraj svibnja i mislim da nam vremena ponestaje ukoliko namjeravamo dobiti barem neku naknadu. Do sada smo se zbog daljine bavili drugim stvarima i mislili da je rodiljna naknada nešto što ide samo po sebi.
    Zanima me, dakle, ako uspijemo srediti privremeni, da li je moguće srediti i zaposlenje na tako kratak rok, odnosno da li je rodiljni dopust 28 dana prije poroda obvezan.

BTW: Jorge je budući tata. Nadam se da nije problem jer je i mužjak RODA. Ha-ha....
    Pokušavao sam pronaći način slanja PP ali ne ide.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eta0703, u pravilu bih se trebao rješiti u roku od 30 dana ali...Imam prijateljicu, ona se morala u zadnjem mjesecu trudnoće vratiti u svoju državu i tamo ćekati dokumente koji naravno nisu bili gotovi u 30 dana. Tamo je onda i rodila.

Jorge, što prije krenite srediti te papire da vam ne bude kasno. Pogotovo ako se namjerava zaposliti da može koristiti bar neka prava.

Porodiljni mora poćeti 28 dana prije termina, ali ona se može zaposliti odmah nakon što dobije dozvolu za boravak. Zato odmah na MUP i rješavajte to!!!

Ako supruga nije zaposelna ništa od naknade od HZZO - to se desilo nama, ja nisam zaposlena, ništa od toga. Zvali smo sve živo, pokušavali ali ništa.

http://www.mup.hr/1165.aspx

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala svima na dobrim savjetima.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Na porodiljni MOZE otici 45 dana prije poroda a MORA 28 dana prije ...

sankris avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Strani sam drzavljanin sa privremenim boravkom na osnovu braka sa Hr drzavljaninom (prije par dana predala sam papire za stalni boravak, postupak traje do godinu dana kako su mi rekli). Zaposlena sam vec 3 godine. Trenutno sam na komplikacijama. Kada sam nosila doznake na HZZO djelatnica mi je rekla da nije sigurna imam li pravo na porodiljnu naknadu i da se trebam raspitati. Sad meni nije jasno ako sam zaposlena i firma mi placa zdravstveno i mirovinsko kako imam pravo na naknadu za komplikacije ali ne i porodiljnu. Ima li tko slicna iskustva?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sankris prvotno napisa Vidi poruku
    Strani sam drzavljanin sa privremenim boravkom na osnovu braka sa Hr drzavljaninom (prije par dana predala sam papire za stalni boravak, postupak traje do godinu dana kako su mi rekli). Zaposlena sam vec 3 godine. Trenutno sam na komplikacijama. Kada sam nosila doznake na HZZO djelatnica mi je rekla da nije sigurna imam li pravo na porodiljnu naknadu i da se trebam raspitati. Sad meni nije jasno ako sam zaposlena i firma mi placa zdravstveno i mirovinsko kako imam pravo na naknadu za komplikacije ali ne i porodiljnu. Ima li tko slicna iskustva?
    da, imaš pravo na rodiljnu i roditeljsku naknadu isto kao i svaka zaposlena osoba.

sankris avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala puno na brzom odgovoru.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sankris prvotno napisa Vidi poruku
    Da te ohrabrim, nećeš čekati bas godinu dana. Predala sam zahtjev 24.01.2011, tek sredinom drugog mjeseca je otisao za Zagreb, stalni boravak mi je odobren 03.03. u rješenju a pozvali su me da preuzmem 13.05.....
    Da se znas orjentirati.... ali rjesava se mnogo brze kad slucaj "čist"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •