Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: je li braunila obavezna na svetom duhu?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno je li braunila obavezna na svetom duhu?

prijateljica mi ide ovih dana roditi na sd, a kako ima zelju da budem na porodu s njom, isle smo zajedno na njihov tecaj (tecaj je uvjet, unatoc tome sto sam i sama majka, ali to je druga prica)

primalja je na tecaju rekla da se oko svega s njima moze pregovarati, ali oko jedne stvari ne: ako odbijete, idite u neko drugo rodiliste.

jel stvarno to stoji, da inzistiraju na otvorenom venskom putu kod svake rodilje, i zasto?
    to mi se cini velik korak unatrag u odnosu na njihovu prijasnju praksu i praksu drugih rodilista.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja mislim da je obavezno a i sama bi prije dala da mi otvore venski put nego ne. Ne daj Bože komplikacija a kad se nešto zakomplicira u pitanju su sekunde, vene se mogu povući, tlak padne, teže je onda za otvarati venski put nego u stanju kada je još sve normalno i ide prirodnim tokom. U slučaju da rodilja počne nekontrolirano krvariti i bude joj potrebna transfuzija na tu braunilu bi dobila i krv...
    Naravno da svi želimo da sve bude u redu i ni ne pomišljamo odmah na najgore ali mislim da otvoreni venski put nije zapreka pravom prirodnom porodu.
    Ja bi pristala na braunilu ali bi izričito napomenula da nema korištenja iste bez da mi se prvo kaže što će mi se na nju dati i iz kojih razloga te da budem u mogućnosti odbiti ono što ne želim primiti a i prednost tvoje prijateljice je što ti ideš s njom i ako ona ne bude u stanju govoriti ti si tamo, ponesite plan poroda i tamo nek navede sve što želi i ne želi i obadvije ga potpišite da i doktori znaju da si upućena u sve što tvoja prijateljica želi.

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam rodila na sd u 06mj prošle god. isto tako bila sam na njihovom tečaju i rečeno nam je da se oko svega možemo dogovarati, ali oko braunile ne.
    kao ako im padnemo u nesvjest ili se nešto zakomplicira, počnemo krvariti, neće nam moći naći žilu
    meni ta braunila nije smetala pa oko toga nisam dramila
    puno mi je više smetao drip

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se to s braunilom čini kao strašan korak unatrag, rutinski postupak koji bi stavila uz bok s klistiranjem (neke kažu da im nije neugodno i da ne ometa prirodan porod, a ja to doživljavam kao još jedan korak u podsjećanju rodilje da je klinički pacijent). Inače, većina mama s kojima sam pričala a koje su imale braunilu žale se na kasniju bol, nije im baš nešto čemu se vesele.
    Nemojte nasjedati, nitko vas ne može prisliti na braunilu niti vas zbog odbijanja iste poslati u drugo rodilište, pogotovo ako ste u uznapredovalim trudovima.
    Ja sam jako žalosna da je to nova praksa u rodilištu u kojem su prije 7, 8 godina često liječnici mame skidali sa stalnog ctga samoinicijativno.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam se pokušala izboriti da ne dobijem braunilu ali nisam uspjela

rekli su da moram i da ako mi ne paše imam dovoljno vremena otići u drugo rodilište, jer da oni imaju dovoljno posla i bez mene

možda bih se uspjela izboriti da sam došla zadnji čas...

meni je užasno smetala, jako me boljela ruka. nekoliko puta mi je došlo da je iščupam od muke, ali nisam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas mi je ovo grozno.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja razumijem zašto braunila da (upravo i razloga koje je navela Tončica 007), a što se tiće bolne braunile to je više izuzetak nego pravilo. Mislim da što god se radi u rodilištu je vezano za dobrobit majke i dijeteta(ili bi trebalo biti)

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam neobjašnjivu nelagodu pri pomisli na braunile koje su meni postavljene. Neobjašnjivu, zato jer me postavljanje ni najmanje ne boli, ali ja se ipak počnem lagano gušiti pri pomisli na nju i imam osjećaj kao da želim iz kože iskočiti.
    Recimo, nije mi smetalo klistiranje, ali živo se sjećam zastrašujućeg osjećaja kad mi je med.sestra rekla da će mi b. postaviti za svaki slučaj.
    Kada sam prije godinu i nešto bila hospitlizirana i morala sam primati veliku količinu antibiotika, pitala sam sestru mogu li ih primati intramuskularno iako je to bolnija opcija. Nažalost nisam mogla jer je količina antibiotika za primiti bila prevelika. Tjednima sam još omala bolove na tom mjestu.

Nije mi jasno to objašnjenje, da ako se nešto dogodi venski put već mora biti otvoren, jer ga je prekasno/teže otvarati pri komplikaciji. Kako se on onda otvara kod prometnih nesreća....što bi se tek tad sa venama trebalo izdogađati.

I ne razumijem, ako smo već u bolničkim prostorijama, savršeno kontroliranoj zoni, ne može li se onda koju minutu prije kolapsa predvidjeti da će postojati stvarna potreba za tako čim. Mora li se utrpavati braunila i onim ženama kod kojih se problemi ne naslućuju ni u tragovima.

Ja mislim da su oni jednostavno morali naći nešto za što će reći: "Ali oko ovog nema pregovora!", jer nekakva moć se ipak mora iskazati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam skužila da ivaricu zanima sveti duh, a ne naš osobni dojam braunile. pogotovo jer sam u petrovoj rodila, pa se baš nikako ne uklapam u temu. sorry iv na off t.
    nek me brišu moderatori.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja sam ju imala u VG (osobno mi ne smeta), ali razlozi su vise nego glupi. U pitanju je komocija.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nakon mog iskustva s hitnim carskim, nakon 24 sata trudova i 8 sati dripa, ne bih nikad odbila braunilu. kad je hitno, zbilja se radi o sekundama, ne znate dok ne doživite. a sama braunila nije mi smetala tada, nisam stigla ni razmišljati o njoj u onim bolovima, ni primjetila ju nisam. smetala mi je nakon par dana, kada ju nisam mogla izvaditi zbog antibiotika koje sam primala, a bila je na nezgodnom mjestu (u pregibu lakta), imala sam osjećaj da ne mogu saviti lakat, pa se nisam mogla namjestiti kad je bebač dojio na toj strani. zbilja me živcirala, još onako pod utjecajem hormona, dojenje nije odmah krenulo, rez se upalio pa je bolio, pa sam bila van sebe, nervozna i plačljiva, milijun puta mi je došlo da ju iščupam svom silom. smetala mi je svaka sitnica, a ta braunila valjda najviše od svih tih sitnica.
    ali opet, ne bih ju drugi put odbila!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa Vidi poruku

Nije mi jasno to objašnjenje, da ako se nešto dogodi venski put već mora biti otvoren, jer ga je prekasno/teže otvarati pri komplikaciji. Kako se on onda otvara kod prometnih nesreća....što bi se tek tad sa venama trebalo izdogađati.
    Takvi pacijenti se zbrinjavaju u hitnoj kirurškoj ambulani te se prebacuju u jedinicu intenzivne skrbi gdje im se uvodi centralni venski kateter i s njime otvara centralni venski put.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto je s rodiljam koje padaju u nesvijest od pomisli da im netko zabije bilo kakvu iglu u ruku?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja sam imala hitni, najhitniji carski, pa su mi normalno stigli staviti braunilu, i obrijati su me stigli. Tako da mi nije niti najmanje jasno zašto bi svaka žena čim dođe roditi u bolnicu dobila braunilu?? Zapravo nisam imala pojma da se to radi, i baš sam šokirana.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nismo svi isti, niti imamo iste vene.
    Meni je nedavno sestra 20-tak minuta pokušavala postaviti braunilu u nehitnom stanju. Ne želim ni zamišljati kako bi to izgledalo u hitnom.
    Nekako drugačije gledaš na taj "problem" nakon x viđenih situacija u kojima su izgubljeni životi zbog toga što nije postojao otvoreni venski put. Čak možda nije toliki problem u napikavanju kolabiranih vena koliko u tome da osoba koja mora postaviti braunilu radi u hitnoći pod strahovitim pritiskom i što ti u takvim stanjim obično- ne ide, a boriš se s vremenom.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zanima je li iti jedna rodilja umrla, direktno kao posljedica toga da joj nisu stigli staviti braunilu? Ne od kombinacije drugih procedura koje su vršene na njoj nego jer joj u datom trenutku nisu mogli naći venu.

puntica, baš me zanima bi li te fizički iznijeli iz rodilišta da nisi pristala ili bi te zavezali i ugurali ti braunilu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    A sto je s rodiljam koje padaju u nesvijest od pomisli da im netko zabije bilo kakvu iglu u ruku?
    U takvim se situacijama radi o običnoj sinkopi kod koje vene nakon par minuta izgledaju "solidno". I nije potrebna hitna nadoknada ničega niti hitna primjena lijekova, osim u vrlo, vrlo rijetkim situacijama kad nedostatak kisika u mozgu provocira epi napad.

U svakom slučaju, ja bih bila sretnija s braunilom na porodu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ja mislim da ju ne bi, ali kome se bori i svađa u takvom trenutku....pa popustiš radi mira u kući
    ja sam sanjala noćas to stavljanje braunile

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima je li iti jedna rodilja umrla, direktno kao posljedica toga da joj nisu stigli staviti braunilu? Ne od kombinacije drugih procedura koje su vršene na njoj nego jer joj u datom trenutku nisu mogli naći venu.
    Maja pa nitko ti neće priznati da je teška komplikacija ili smrt nastupila zato što je primjena lijekova ili nadoknada tekućine,... kasnila iz "tehničkih razloga". Uvijek će razlog biti takva i takva komplikacija/slijed nesretnih okolnosti što je, u biti, i istina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali bibai, jel se može komplikacija pri porodu dogoditi baš toliko strelovito da se ne može na vrijeme reagirati samo kod onih slučajeva koji to zbilja iziskuju, a ne baš kao dobar dan čim kročiš u rodilište?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodila na SD prije skoro 7 godina
    tada nisu stavljali braunilu pod obavezno
    može biti da im se dogodila neka situacija da je bila frka, a da venski put nije bio otvoren
    mene osobno ne bi smetalo
    jer probat otvoriti venski put kad su vene kolabirane, a situacija je frkovita, je jako jako teško

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Iako se grozim igala, začudo braunila me nije smetala.
    Jedino mi je pomalo smiješno što na odjelu Patologija trudnoće, nakon prethodnog prijema u rodilište u kojem su mi stavili braunilu, sestre odmah vade bez pitanja istu. Oni inače na tom odjelu patologije sve rade direktno u žilu, bez braunile.
    Čim sam se vratila ponovno u odjel rodilišta, istu su mi stavili.

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam je imala 4 dana s time da mi je 3 dan se savinula i napravila plavi podlijev pored nje... užasno me ruka boljela isto sv.Duh..dobila sam je čim su me stavuku na stol i nisu je skidali

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Rodila prije mjesec dana na SD i imala sam braunilu, nitko me ništa nije pitao. Al su je skinuli čim sam došla uz sobu.
    Cimerici su je zaboravili skinuti pa je za 2 dana sestra komentirala da ne može vjerovati da joj nisu skinuli da se to odmah skida kad se dođe u sobu.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Ja razumijem zašto braunila da (upravo i razloga koje je navela Tončica 007), a što se tiće bolne braunile to je više izuzetak nego pravilo. Mislim da što god se radi u rodilištu je vezano za dobrobit majke i dijeteta(ili bi trebalo biti)
    Nažalost, ipak nije točno da što god se radi se radi za dobrobit mame i bebice. Prednost se daje uopćenim pravilima ponašanja oko poroda koji dobrim dijelom nisu utemeljeni na fiziologiji poroda nego na stavu da "tako treba biti". Umjesto da se slijedi prirodnost poroda i asistira na njemu, porode se ometa nepotrebnim akcijama koje znaju rezultirati dodatnim nepotrebnim reakcijama.

Meni je ovo isto strašno jer se polazi od činjenice da je veća šansa da se nešto zakomplicira nego da se ne zakomplicira čime se automatski prejudicira medikalizirani porod.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eh,da, nisam odgovorila na temu.
    Ja sam pri dolasku u rodiliste pitana imam li sta protiv braunile...nemam pojma zasto sam jedina s takvim iskustvom, imala sam dojam kao da sestra nije prvi put izrekla to pitanje. A i sa smjeskom me docekala na vratima u tranziciji s pitanjem Niste htjeli ranije doc, a? Tako da nebi rekla da su se ponasali kao da su iz paralelnog svemira.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam je li to neka nova fora, ja sam rodila na Svetom duhu 2006. bez braunile u ruci niti mi ju je itko pokušao staviti.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Rodila sam prije dva mjseca. Na prijemu sam dobila na potpis odobrenje za sve moguće zahvate kod poroda. Na popisu nije braunila. Sestra mi je istu stavila bez ikakvog pitanja da li dopuštam.
    Na prvom porodu, 2006. stavili su mi tek kad su mi dali drip. Dakle nije bila obavezna.

Čini mi se da je Pandora Aura M. na jednom topicu napisala da su im na tečaju rekli da oko svega pregovaraju osim oko braunile.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni prije 3,5 god nisu stavili umjesto dobar dan

valjda im je sad to nova procedura, moze bez svega, al ovo je neko osiguranje za hitan slucaj...pretpostavljam da tako oni razmisljaju

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam rodila prije 2 god na SD. sestra mi je htjela staviti braunilu odmah kada sam dosla, ja sam samo pitala da li je to potrebno i nije mi stavila odmah nego neposredno prije prelaska u radjaonu. u tom trenutku mi vise nista nije bilo bitno i braunila mi uopce nije smetala, a skunuli su mi je odmah pri dolasku u sobu.

u biti tu braunilu uopce nisam ni dozivila, a savijala sam ruku i muzu drobila njegovu i nije smetala

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma daj. Zdjelica će joj se razmaknuti bar 10 cm. Krvarit će. Trudovi su bolni. Rodit će dijete! I braunila je neki potencijalni problem? Ne kuzim....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedna od najvećih trauma, od njih bezbroj, s prvog poroda u Vinogradskoj mi je bila upravo braunila. Kad su me prali neopisivo bolni nadripani trudovi, braunila me boljela i smetala užasno, čak sam je u pomračenju svijesti dva puta iščupala, krvo je bilo na sve strane, ma užas jedan.

Zato sam drugi put na Sv. Duhu (krajem 2008.) nakon: dobra večer, ja bi malo rodila priložila popis stvari koje ne želim ni u kom slučaju i mislim da se baš NE braunili kočilo na prvom mjestu. Pošto sam bila otvorena 9 i pol centimetara, oni su bili u položaju ucijenjenih jer nije bilo vremena da me otprave u drugo rodilište i da su htjeli

Ali, zaista sam tužna što su i dalje odnosi u rađaoni svedeni na borbu moći i što čujem da se žene ovako straši. Zato potpisujem Indi u ovome:

"Meni je ovo isto strašno jer se polazi od činjenice da je veća šansa da se nešto zakomplicira nego da se ne zakomplicira čime se automatski prejudicira medikalizirani porod"

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

došla sam roditi drugi put, imala sam trudove, bila sam otvorena i "obrijani ste, sad brzo da vam to postavimo pa u rađaonu, gotovi ste za čas, mislim da za klistir nećemo imati vremena". i onda mi je sestra promašila, pa nije mogla naći žilu ( a ja se bojim i vađenja krvi) i trudovi su u potpunosti prestali. probala sam pregovarati, ali kad sam vidjela braunilu sve je za mene postalo kao jedan mutan košmar i nesvjestica. nakon par sati koje sam na sreću provela vani u čekaoni čekajući moje odlutale trudove, probušili su mi vodenjak i rodila sam za 5 min. i tako je moja želja za prirodnim porodom otišla baš s braunilom.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mislim, cure nemojte se ljutiti ali ovo ispada kao da smo mamine curice - mimoze. Sad nam još i braunila smeta. Izgleda da će nam i UZV prije poroda smetati... Mislim da pretjerujete što se tiče stavljanja braunile. Ne kužim - ideš roditi u strahu od mogućeg bola i onda ti smeta ako te malo piknu. Pa tko je ovdje lud???
    Osobno i meni su je stavili "rutinski" na SD-u a nisu me pitali želim li je ili ne. I ja se jaaaaaako bojim injekcija ali bilo mi je drago da netko unaprijed misli tj. ako nešto pođe po zlu znam da su poduzeli da se još dodatno ne zakompliciraju stvari. Dok sam ju imala u ruci nisam ju ni osjećala, čak sam i zaboravila na nju. Sjtila sam se da ju imam kad mi ju je sestra došla izvaditi odmah po dolasku u sobu.
    Braunila - zašto ne, pa makar bila i rutina, ali medicinska rutina.
    I priznajte si, da kad ste rodile svoje srećice zaboravile ste na rutinske stvari prilikom poroda

Nadam se da nisam nikoga uvrijedila.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj martinela prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim, cure nemojte se ljutiti ali ovo ispada kao da smo mamine curice - mimoze. Sad nam još i braunila smeta. Izgleda da će nam i UZV prije poroda smetati... Mislim da pretjerujete što se tiče stavljanja braunile. Ne kužim - ideš roditi u strahu od mogućeg bola i onda ti smeta ako te malo piknu. Pa tko je ovdje lud???
    Osobno i meni su je stavili "rutinski" na SD-u a nisu me pitali želim li je ili ne. I ja se jaaaaaako bojim injekcija ali bilo mi je drago da netko unaprijed misli tj. ako nešto pođe po zlu znam da su poduzeli da se još dodatno ne zakompliciraju stvari. Dok sam ju imala u ruci nisam ju ni osjećala, čak sam i zaboravila na nju. Sjtila sam se da ju imam kad mi ju je sestra došla izvaditi odmah po dolasku u sobu.
    Braunila - zašto ne, pa makar bila i rutina, ali medicinska rutina.
    I priznajte si, da kad ste rodile svoje srećice zaboravile ste na rutinske stvari prilikom poroda

Nadam se da nisam nikoga uvrijedila
    .
    Kanila je apsolutno nepotrebna. Ali kad ju imaš lakše je dati i drip i dolantin i ostalo bez da se rodilja pobuni. Jer ni ne skuži da je dobila. Postavljanje kanile traži ipak malo suradljivosti rodilje.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam rodila na SD. Stavili su mi braunilu bez da me itko išta pitao. Za drip i dolantin su pitali. Derala sam se da neću ništa, a onda sam rekla da dolantin ipak hoću.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam (doduše prije dosta godina) rodila dva puta u dvije godine na SD. Prvi put - sve prirodno, pustili su mog sina da se tri dana prenemaže i premišlja hoće li izaći ili ne... Kad se konačno odlučio, bila je nedjelja i trebalo mu je 4 i pol sata bez ičega... Ništ mi nisu davali, nije trebalo. Sve je lijepo išlo prirodno. Nitko me nije silio ni pikao... Morala bih pogledati otpusno pismo, ali ne sjećam se da su mi išta davali. MM je bio sa mnom, babica i jedan liječnik. Sve pet... Dobila dijete odmah, nakon toga su ga oprali i popodne smo već bili u rooming-in sobi.

Godinu dana kasnije bome sam imala i braunilu i svašta i cijeli čopor doktora oko sebe (5 tjedana je uranio moj drugi sin) i na kraj pameti mi nije padalo da se bunim. Tak da mislim da oni tamo ipak znaju kome i zašto stavljaju braunilu. Možda je sada drugačije, ipak je moje iskustvo staro skoro 10 godina, ali ide to i prirodno AKO je sve u redu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da...

Pade mi na pamet jedna praktična stvar - možda pristup ovisi i o gužvi, ako ima puno rodilja i malo osoblja, nemaju se oni baš vremena previše zezati s prirodnim porodom kod svih, pa nekome postave i braunilu. Sigurno ima i onih kojima je to spasilo glavu. Iskreno, ne znam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Tak da mislim da oni tamo ipak znaju kome i zašto stavljaju braunilu.
    stavljaju svakoj zeni

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mje mišljenje je slijedeće, ako oni meni stave braunilu zlu ne trebalo , ja ću biti u komi i žali bože svih mojih mentalnih priprema, jer ću imat u glavi sliku iz uvoda u anatomiju sa njih 10 oko sebe i s krvi do koljena ....mene braunila neće opustiti, da pače

inače ne volim uravnilovke pa tako ni ovo ...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Kanila je apsolutno nepotrebna. Ali kad ju imaš lakše je dati i drip i dolantin i ostalo bez da se rodilja pobuni. Jer ni ne skuži da je dobila. Postavljanje kanile traži ipak malo suradljivosti rodilje.
    jel ti to govoriš iz svog liječničkog iskustva ili samo ovako neko svoje razmišljanje? osim toga nije kanila nego braunila. kanila je nešto sasvim drugo.

a što reći na sve ovo? meni se to čini kao pretjerivanje odnosno traženje dlake u jajetu ili po narodski i rđavom piši i dlaka smeta. da je sve idealno i po volji onda bi raspravljali o tome je li uredu da doktori nose bijele kute jer previše odišu bolnički itd. možda u nekim stvarima ipak treba dopustiti ljudima da rade svoj posao onako kako znaju i kako oni misle da će ispasti najbolje i najsigurnije za rodilju i bebu. kako je netko primjetio da braunilu postavljaju iz razloga da mogu lakše rodilji uvaliti nepotrebni drip...meni je to jako ružno razmišljanje. baš liječnik svako jutro ide na posao sa mišlju joj jedva čekam da danas uvalim par doza dripa i zabodem nekoliko igala.
    mene samo jako zanima kad bih to nekako mogla vidjeti, kako bi vi koji mislite da je braunila nepotrebna sami radili da ste liječnici i da se svaki dan susrećete sa zdravim, bolesnim, kompliciranim porodima, problemima pa i sa smrću.
    a osim toga ta braunila mi je bila najmanji problem. ma bodi brate , nisam ni razmišljala o njoj. bolje da mi ju nabode dok su mi vene normalne nego da mi se tamo pred kraj skupe od tko zna čega pa da me izbode ko švicarski sir, a sekunde teku. doživjela jednom i ne hvala više! a što reć.....ima nas svakakvih.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku

OOO daa, kanila je definitivno nepotrebna ,bar u ovom slučaju

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    jel ti to govoriš iz svog liječničkog iskustva ili samo ovako neko svoje razmišljanje? osim toga nije kanila nego braunila. kanila je nešto sasvim drugo.
    Nije digitron nego ručno računalo- kalkulator,
    nije kaladont nego zubna pasta,
    nije braunila (braunuele) nego iv kanila.
    http://www.bbraun.com/documents/Comp...p_download.pdf
    strana 9

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Jedan savet svima: iako nisam trudnica pre godinu dana sam bila na nekoj operaciji i iz iskustva kazem: u torbu za bolnicu dodajte obavezno i silikonsku braunilu. Mnogo je udobnija. Meni su na toj operaciji na nadlanicu stavlili najvecu mogucu igletinu koja se zavrsavala tacno na zglobu i savijanjem ruke sam sebi poderala venu, pa kad je krenula infuzija krenula u tkivo, nadula mi se ruka, pa busi sledecu i na drugoj ruci se vena osteti, muka ziva... Kad sam videla da sam mogla to udobno preboleti sa silikonskim da sam ih ponela doslo mi da placem...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moram se ipak složiti da je braunila braunila, a kanila kanila
    pametno,zar ne?

kanila se stavlja u traheostomu, a braunila u venu
    nikada,nikada nisam čula da je neko stavio kanilu u venu
    apropo lady.x što je to silikonska braunila?
    budući da sam prilično kompententna oko braunila i njihovih aplikacija
    radi se o nekoliko stvari
    90% ljudi zaista to i ne osjeti
    dakle,stvarno ste mimozice kao što je netko rekao

pitanje je tko ju stavlja, koji promjer igle (žuta,roza, plava, zelena, siva, narančasta), kakve su vam vene i kakve ste vi
    puno parametara

postoji još jesna sitnica a to se zove EMLA krema koju ja namažem djeci prije nego ih ubodem
    98% ih uopće ne trepne na ubod, niti im smeta
    pa sad vi mislite...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Braunila je intravenska kanila. Zasticeno ime firme BBraun je braunila. Ali to je i dalje intravenska kanila.
    I totalno je nevažno zapravo. Ali budući da sam jedan dio svog radnog života zaradjivala na istima, vjerujte mi na riječ ako ne želite napisanome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pp, nije vazna bol, vazno je da su kao obavezan uveli invazivni postupak kojeg u vecini bolnica ipak nema
    a valjda i tamo zene prezivljavaju?

mozda nisi klikla na cubanin pdf gdje je objasnjeno da je braunila ustvari eponim

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

iskreno,nije mi jasan ovaj negativan stav o braunili...
    mislim da svaka od vas ako iskreno razmisli moze samo konstatirati da uvođenje braunile nije ni previse neugodan ni toliko bolan postupak.
    stavljala sam braunilu tisuću puta i ni jedan pacijent do sada mi se nije pozalio kako je to iznimno neugodno i bolno iskustvo.
    isto tako nikad je nisam stavljala iz nekog mog hira niti hira doktora koji ju je ordinirao.ako je braunila ordinirana onda postoje i indikacije za nju.
    otvoren venski put u ovakvim situacijama štiti vaš zivot i zivot vaseg dijeteta ako dođe do komplikacija prilikom poroda.
    znajuci tu činjenicu mislim da ju nije tako tesko potrpiti jer se vecina braunila ionako skida kad premjeste rodilju u sobu ako ne mora primati antibiotik ili bilo kakvu drugu terapiju.
    mislim da je svima nama ipak najvaznije da porod prođe uredno i bez komplikacija i da rodimo zdravu bebicu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako onda objasnjavas da donedavno to nisu radili u toj istoj bolnici, a jos uvijek ne rade u velikoj vecini ostalih?
    hoces reci da drugi stede, ili da ih nije briga ili da nemaju najnovija saznanja o spasavanju zivota koja ti (nije osobno) imas?

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ima postupaka u medicini koji su invazivni ali postavljanje braunile je daleko od invazivnog postupka.
    ja sam inace za prirodan porod srcem i dusom.bez dripa,sredstva protiv bolova,klistira,bušenja vodenjaka..itd...
    za stavljanje braunile ipak imam misljene da je bitna zbog onog sto sam gore navela.
    bila sam prisutna u urgentnim situacijama gdje mi je itekako bilo vazno i bitno da je venski put otvoren jer se radilo o sekundama.
    s mog ugla gledista ako postoji minimalna sansa da se stvari iskompliciraju treba biti pripravan djelovati najbrze moguće jer ne radim s krompirima nego s zivim ljudima.
    za konkretno pitanje koje si mi gore postavila mislim da bi ga trebala postaviti pročelniku doticnog odjela.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •