Moj savjet ti je da odes na par zadnjih pregleda na SD, onda te nece sigurno odbit, ni ja ne spadam tamo po mjestu stanovanja a rodila sam tamo oba sina. I vrijedio mi je tecaj iz doma zdravlja.
Da, vrijedi tečaj iz doma zdravlja. Neće te ništa pitati, ali slažem se, odi na nekoliko pregleda u trudničku ambulantu tamo.
Cure, sad sam u 27 tjednu. Mislite da idem u trudničku amb. ono pred kraj? OD 36 tjedna? Ili? Prvu sam rodila u Merkuru i ne bih tamo opet, sad sam baš zapela za Sv. Duh :D
Moj savjet, kreni u trudničku i nešto ranije
I ja planiram uskoro na Sv Duhu roditi, pa imam par pitanja (ispricavam se ako pise negdje prije u tekstu, gledala sam zadnjih par strana i nisam nasla):
1. Kako funkcionira rooming-in, dal su bebe i cijelu noc u sobama ili ih odnesu ono izmedju ponoci i 5 ujutro kako je prije bilo?
2. Postoji li mogucnost za platiti apartman (odnosno jednokrevetnu sobu)apartman?
3. Sto se moze jesti na porodu? (meni je prvi trajao cijeeeeli dan, a bila glaaaadna, tad sam samo cuclala one bombone od fruktoze, nisu drugo dali, pa me zanima jel su sad olabavili s tim pravilima i sto bih si mogla uzeti)
Puno hvala!!!
1. bebe su cijelu noc s mamama (i od ponoc do 5 ujutro)
2. nisam sigurna, al mislim da na Sv. duhu nema apartmana (barem ja nisam skuzila, dok sam dvoje djece gore rađala)
3. meni su ručak donijeli u predrađaonicu(kojeg naravno nisam mogla pojesti, bila sam tamo od jutra al bez trudova, i rodila sam tek navecer, zapravo nisu bili sigurni idem li doma ili cu ostati. Kad je zadnji ctg pokazao da ipak ostajem (kasno popodne), pred porod su mi dopustili samo vodu (rodila sam navecer).
please, nemam vremena sve iscitavati, ponovo, a nisam bas, do sada, obracala paznju na CR tako da nemam pojma kako izgleda sam carski i dani nakon njega.
da bude lakse, imam pitanja:
1. carski pod spinalnom- rezanje pupkovine- da li je moguce cekati da prestane pulsirati?
2. kontakt koza na kozu, mazenje s majkom- da li je moguce?
3. kontakt koza na kozu, mazenje s ocem- da li je moguce?
4. kada dobivam dijete na prvi podoj?
5. nakon sale, kamo se ide? postooperativna? intenzivna? koliko sam tamo?
6. kada dobijam dijete na nerazdvajanje?
7. kada je prvo ustajanje?
8. kada otac prvi put vidi bebu?
9. kada drugi prvi put vide bebu (npr. moja starija kcer?)
10. da li su mi za vrijeme operacije ruke vezane za stol?
11. kada se ide doma?
12. da li i kome treba naglasiti da zelim iskljucivo dojiti, bez glukoze i nadohrane, koju sam neki dan cula u hodniku da daju bebama dok mama ne dobije kolostrum?
13. kad se prestaje piti i jesti i kada se opet pocinje piti i jesti?
14. dojenje i spinalna i zabrana micanja prvih 24h, kako funkcionira?
15. tips&trics koje mislite da su dobrodosle.
bila bi zahvalna na brzim odgovorima jer imam jako malo vremenahvala!
Posljednje uređivanje od leonisa : 22.04.2012. at 08:46
evo najnovije sa SD
predradjaona- zabrana kretanja van sobe. znaci, kad nisi na ctgu, onda se kreces samo u sobi sa 6 kreveta.
loptu vidis al ti je to. stoji u garderobi.
zabrana unosenja stvari. za neke. ja sam dosla s odjela sa svim stvarima. ukljucujuci hranu i pice
neke cure su se pitale kako to jer su njima zabranili da ista nose.
komprese nemaju, tako da sam do poroda potrosila paket ulozaka (curila mi je pl.voda)
radjaona- imaju boxove sa stolicama i fakat si u skoro sjedecem polozaju. iako mi je to sve u magli jer sam zaista dosla u njega na sam izgon. no isto tako imaju i boxove u kojima si sama u prostoriji, ali tamo su obicni kreveti.
nakon poroda, beba je bila 2h na meni. onda su nas razdvojili- ona je isla na pedijatriju, ja na babinjace. ili sam bar trebala. nije bilo mjesta pa sam provela kojih sat i pol u predradjaoni cekajuci mjesto.
babinjace- kad sam dosla na odjel, relativno brzo sam dobila bebu. odmah su me pitali zelim li ju cijepiti, ako da, za sta, ako ne, sta ne, i da potpisem formular. nisu radili nikakav problem oko toga.
osim 2h ujutro, beba je bila cijelo vrijeme samnom.
posjete ulaze u sobu, tako da je starija kci vec taj dan drzala seku u narucju.
doma se ide (ako je sve ok) drugi dan (porod je nulti) iliti laicki, treci dan. iznimno zene koje su rodile u jutarnjim satima mogu pustiti dan ranije, racunajuci nulti dan kao prvi.
tako smo preksutra vec bili doma.
sto se tice kakanjapitali su jesmo li. ja sam trazila granule, dobila, popila i nista. htjela sam im slagati jer su rekli da bez stolice nema izlaza, ali me na dan otpusta nitko nije nista pitao.
otpusta se izmedju 11 i 12h.
posto sam imala razgovor s anesteziologom zbog carskog, pitala sam da li se mogu maziti s bebom. receno mi je da ju mogu poljubiti, ali nema mazenja, dojenja...a na pitanje da li to moze tata, odgovoreno mi je da oni na zalost to nemaju i da za tako nesto, ako zelim, treba ici u vinogradsku.
mozda nekom taj podatak pomogne.
inace, sve pohvale osoblju. zaista su svi od reda bili ljubazni i pristupacni, s osmijehom na licu.
Posljednje uređivanje od leonisa : 28.04.2012. at 16:15
Bok cure, ja isto planiram na SD pa imam jedno pitanje (isprike ako negdje već piše ali nisam vidjela): da li moram za bebicu ponjeti robicu (tipa bodiće i benkice) za roomin in? Nama su na tečaju za trudnice rekli da ponesemo samo kremu i vlažne maramice za previjanje ali ništa drugo pa sad ne znam...
Hvala unaprijed!
Evo mene sa Sv Duha sa friskim iskustvima. Za razliku od Leonise, mene su iz predradjaone pustali cijelo vrijeme da secem okolo do cekaonice di mi je bio suprug, u biti prvi dio sam provela vecinom s njim tamo. I mogla sam imati sa sobom sto god sam htjela, sve stvari (ukljucujuci hranu) su mi bile u torbi sa mnom. S tim da sam u preradjaoni dobila i rucak i veceru, i to ravno po ure prije nego su me prikopcali na drip. (meni je puknuo vodenjak, a sporo su mi dolazili moji trudovi, tj. imala sam ih ali su bili jako blagi i neefikasni).
I imali su hrpu kompresa koje sam bjesomucno trosila i mijenjala.
(neobicno da je u tako kratkom vremenu tako razlicito iskustvo, valjda ovisi na koju se smjenu potrefis?)
I sto jos:
Kad je doslo vrijeme da me prebace u box, rekli su da nije nuzan klistir, ali ja sam ga ipak htjela valjda zato jer sam tamo i rucala i vecerala pa sam se osjecala vrlo hmmmm puno.
Na porodu su svi bili super, objasnjavali sve postupke, odgovarali na sva pitanja, jako ljubazni i dobre volje. Beba je bila vise od sat vremena s nama, odmah je dojio u radjaoni, ma bas je bilo prekrasno. Nakon sat vremena su me premjestili na babinjace, i u roku od pola sata stigla je i beba. Tamo su isto vecinom svi bili super, bilo je par iznimki (sestre kojima nije bas njihov dan, ili kojima mozda nijedan dan nije njihov - ali nije ni bitno, nisam ih ni dozivljavala).
Uglavnom, sve zbog cega sam se brinula je na kraju ispalo super. Bile smo 3 u sobi, i naravno 3 bebe, stalno je neko bio budan, ali obzirom da je moj bebac spavao po cijele noci i ja sam s njim tako da sam se i naspavala, hehe. Bilo je vruce, ali podnosljivo.
Nisu nas trazili nikakvu potvrdu s tecaja za prisustvo tate na porodu. I prije nego su me pustili nisu me pitali jesam li imala stolicu, nisu uopce spominjali to pitanje. (niti mojim cimericama).
Ja sam sve u svemu jako zadovoljna
E da, jos jedna stvar, vidim da se gore pisalo o tome, na prijemu su mi rekli da vise ne vrijedi ono da kao nacelno trebas ici u bolnicu u kojoj pripadas, nego da po novome svaka rodilja moze odluciti u koju ide bolnicu.
youngice pa čestitam![]()
Posljednje uređivanje od Tashunica : 16.07.2012. at 16:50
ne.
bodice i pelene imas tamo. iako, nama su te pelene bile prevelike pa su me spasile newborn koje sam ponjela sa sobom.
isto tako preferiram, kao i oni na SD izbjegavat vlazne maramice, pa sam ponjela vatice i posudu za vodu.
ni krema nije nuzna, oni ju ne stavljaju.
ma ne lavorcek. ja sam uzela malu plasticnu posudu od dohrane
mozes i obicnu plasticnu casu. a i kolicina vatice koju ces upotrijebiti je fakat mala. a i sve to ti mogu donjeti tvoji.
isto tako mozes pustiti da ti sestre premotavaju bebe.
pitanje- mora li beba biti u krevetiću kraj rodiljinog kreveta? ili ju možemo držati kraj sebe u krevetu? kad sam bila prije 5 godina v. je bio stalno u krevetu kraj mene, no tada su bebe odnosili po noći...
ja sam bila prije 4 godine i dijete je bilo u onoj plastici samo dvadesetak sekundi, koliko mi je trebalo da ga slikam u tome
sve ostalo vrijeme je bio sa mnom u krevetu i nikada nijedna sestra nije ni a rekla
nije im bilo pravo što mi je taj "krevetić" služio kao odlagalište stvari, ali nisu nešo posebnp prigovarale
može beba biti kraj tebe, ali ako zaspeš i uđe sestra dobit ćeš jezikove juhe , kao ja...
znači gledaj da ne spavaš sa bebom
jesi spavala po noći? ne mogu se sjetiti koliko sus uski-široki ti kreveti i postoji li mogućnost da mi mala padne? i s kojim argumentom sestre prigovaraju?
prigovaraju da beba ne bi pala sa kreveta, ili da je se prignječi, ma znam da mi sve pazimo ali na mene se izderala i još je rekla kako mogu ugasiti svitlo i biti u mraku.
Nama preko dana nisu nista govorile, ali preko noci su i par puta znale doci i ili reci da stavimo bebu u krevetic ili je same tamo smjestiti. A meni je i tako bilo bolje, sa bebom u krevetu se ne mozes niti okrenuti.
Po noci nije nikada bio mrak, na prematalici je bila mala lampica koja je gorila cijelu noc.
nemaju svi onu plastiku od kreveta, npr. od nas 3 samo je jedna imala. drugi imaju obicni krevetac koji ima ravnu podlogu. moja je bljuckala plodnu vodu i nije bilo sanse da bi ju preko noci stavila u krevetic (skoro sam napisala kavezicima metalne sipkice :D)
kazem, uredno su dolazili i nitko nije nista rekao.
Leonisa, zahvaljujući tvom gornjem dužem postu odlučila sam da ipak idem na SD roditi. Ako mi bude kao i tebi bit ću najsretnija na svijetu.
jesi li imala pratnju? Pročitala sam priču, ali sam zaboravila..
Mora li pratnja imati završen tečaj?
I stvarno se može odbiti cijepljenje?? već dugo razmišljam da bih to htjela odgoditi..
da, ovo pitanje jesam svjesna rizika i cijeli razgovor bio je pro forme, samo su cekali da potpisem formular. nije tu bilo neke debate![]()
ja se nadam da ce ti biti i bolje
pratnja moze kad se udje u box. kad se ulazi u box ovisi, cini mi se, najvise o guzvi.
tecaj traze, ali muza nisu trazili. bit ce jer smo box dobili 5 do 12, na sam izgon.
za cijepljenje sam pitala vec u boxu, kada se cijepi i da li mogu birati sta zelim, sta ne. primalja mi je rekla da misli da je drugi dan, ali da ce zapisati i da cu sve onda reci kada dodje pedijatar/sestra za bebe na babinjacama.
kad sam dosla na odjel, dosli su mi referirati sve o bebi, dati mi je, pokazat dojenje i ispuniti neke formulare. cim su dosli vec su znali da imam zelje sto se cjepiva tice, imali su info iz radjaone, pitali su me jesam svjesna svih rizika i da ispunim formular u kojem pise sta se cijepi, sta ne i na kraju moj potpis.
na otpusnom pise sta je cjepljena, sta nije i opaska na zahtjev majke.
nikakvih problema nije bilo.
meni je protiv hepatitisa cjepivo 24h nakon sto je rodjena totalno nebulozno. s obzirom da ce se starija cijepiti tek s 12g u skoli ne vidim zasto bi se mladja cijepila cim ugleda svjetlo dana samo jer je rodjena 2012. a ne 2006. ko starija.
savjet za rodiliste: ici sto kasnije. fakat doci na ono 5min do 3 min trudova.
mislim, meni je sam doktor dok smo jos pricali o VBAC rekao da ne dolazim prije 7-5min.
Ja sam glumila da dojim svaki put kad bi usred noci dosle u sobu jer su mi jednom prigovorile da beba ne smije spavat samnom, uzalud sam im govorila da imam 4 godine co-sleepinga iza sebe. Pa sam se pravila luda, sta drugo.
To valjda ovisi od sestre do sestre...
Ja sam prezadovoljna sa svime na SD, od rodilista do babinjaca. Nemam zamjerku na bas niti jednu stvar ( osim malo oskudne hrane, ali to je vec poznato). Ne znam jesam li naletila na dobru smjenu, ima li veze sto mi je porod bio expresni i nisam imala problema sa dojenjem, ali sve mi je ostalo u odlicnom sjecanju.
Ima li na Sv Duhu klima u sobama na babinjacama?? Jel dosao ko sad frisko iz bolnice, kakve temperature tamo vladaju? Obzirom na ove nesnosne vrucine sve me strah kako to s 3 mame + 3 bebe u sobi izgleda bez klime...?? Posebno sam se prenerazila kad mi je danas prijateljica koja je rodila na Merkuru javila da ce ih zadrzati 2 dana duze u bolnici jer joj je maleni od vrucine dehidrirao i sad je na infuziji. OK, ovo je vec tema Merkur a ne SD, ali sve se nadam da su uveli neke klime gore jer ovaj moj vec lagano kuca na vrata...
imaju klime, ali ne sve sobe, i nije ih baš dobro paliti jer baš pušu direkt na bebu i mamu koje su do prozora. Mi prošle godine nismo palili a isto smo se kuhali
ma i bolje, nisu te klime čistili tko zna od kada, još da se neka bakterija nakalemi malima tamo