molila bi recept ako netko ima...
naime, do sad sam kupovala gotov umak od sms-a i sasvim smo bili zadovoljni okusom, a kako je ta firma zatvorena nema više ni pašticade...sad treba zasukati rukave i napraviti domaću ali kako?
molila bi recept ako netko ima...
naime, do sad sam kupovala gotov umak od sms-a i sasvim smo bili zadovoljni okusom, a kako je ta firma zatvorena nema više ni pašticade...sad treba zasukati rukave i napraviti domaću ali kako?
Navecer naspikovati meso od buta ( igla) reznjevima cesnjaka i pancete , te preko noci potopiti u vinsku kvasinu ( ovisi kako volis mozes dodati vode ili vina , zacine po zelji lovor , papar ..)Ujutro na vrucem maslinovom ulju zaprzim meso u komadu sa svih strana tako da sokovi ostanu unutra ( ne bodi ga vilicom) te dodam na sitno izrezane kapule, cesnjaka, korjena od selena , korijen od petrusimula , mrkve. Poklopis lonac i to dugo dinstas na laganoj vatri. Kad ispari sav sok od povrca podljevas s crnim vinom i juhom.Nakon otprilike sat vremena meso izvadis i narezes na tanke kriske , a povrce propasiras , te meso vratis u njega. Tad po gustu dodajes zacine i dotjerujes ukus jela . Obicno satavljam malo konserve, sol , papar , muskatni orascic , klincice ,proseka , jabuke i suhe sljive ako volis... Jos kuhas dok se zacini ne stope u jedan i kad ocjenis da je gotovo pustis da malo pociva prije posluzivanja.
Ovo je stari i komplicirani recept ali ima i laksih verzija.Pokusaj ih naci , znam da se vec pisalo o pasticadi na forumu.
evo ti onda recept za "laznu pasticadu"
fino kupis junecih snicela i potopis ih barem sat prije (par sati bi bilo najbolje, ali i sat prije je ok) u mix vode i vinskog octa ilitiga kvasine - tipa vode dok ih prelijes a onda dobrih par štrceva ili cepova kvasine.
u to ubacis, skupa sa mesom, 2 kapule osrednje velicine (crvena luka) izrezane na cetvrtine, 3-4 mrkve izrezane po duzini i šaku suhih šljiva (ovo pricam o pola kila - 60 deka mesa, a ako imas vise, pojacaj povrce).
kad zavrsi faza kvasanja onda fino izrezes kapulu na trakice i mrkvu na sitne ploskice (ja je naribam na ribezu - opcija: pravljenje ploskica a ne klasicno ribanje).
na maslinovom ulju poprzis junece snicele, onako samo izvadjene iz paca. kad su se isfrigali, izvadis ih i na ulje ubacis svo ovo narezano povrce. pirjas i doljevas malo vode i prošeka.
kad je povrce omeksalo (probas mrkvu) ubacis nazad snicele, zalijes sa pola litre pasata od poma (tetrapak - mutti je naaaaaaaajbolji) dodas soli (ako je kiselo i malo secera), papra i PIMENTA (daje stvarno okus ko pasticada) i krckas. koliko krckas ovisi o ukusu. normalno, ako imas vremena, krckas na lagano sto duze da se okusi sto bolje prozmu. a ako nemas vremena moze i krace.
ja povrce ne pasiram, ali ako ne volis kapulu i mrkvu onako izrezane, mozes pred kraj izvaditi meso i štapnim propasirati.
mozes posluziti uz makarone, one spiralice, šurle, njoke....
meni je ovo geeeeeeeeenijalno.
Ima puno različitih recepata za pašticadu, pašticada koju ja radim i ona moje prijateljice koja je Dalmatinka su kao dva različita jela. Ona za moju kaže da je fina, ali da to nije pašticadatj. d aje to kontinentalna pašticada.
Uglavnom, ja meso našpikam sa špekom, premažem uljem i ev. malo senfa i ostavim preko noći. Ujutro ga prepečem na ulju sa svih strana, kad je zapečeno maknem i dodatm na ulje sjeckani luk, mrkvu, celer, čeršnjak i korijen peršina.
Pustim da se dinsta i podlijevam mješavinom vode i crnog vina. Negdje na pola dinstanja dodam suhe šljive - desetak komada, i malo kuhanog paradajza. Na kraju izvadim meso, povrće propasiram a meso narežem na tanke šnicle, vratim u umak koji ev. razrijedim vodom i sve zajedno još malo prokuham.
ok, svi spominjete meso al ja sam slušala priča da domačice naprave umak ,pa eventualno i zamrznu, tako da je on uvijek spreman, onda samo bace neko meso na vatricu i dodaju umak i to je to...znam da to nije pravaaa pašticada, al nama prija okus tog umaka, ja lungić izrežem na kolutiće i kad je propečen dodavala sam sms pašticadu (gotov umak).Dakle u umak bi išao luk, mrkva, vino, kvasina, šljive, začini-papar,sol, pasirana rajčica-jel to to?po vašoj procjeni mogu to skuhati u velikoj količini, pa da imam za par puta?ili vi svaki put pravite nanovo
http://www.coolinarika.com/recept/pasticada-bez-mesa
to je samo umak bez mesa. Ovaj recept je davno izašao u Večernjaku kad su izlazili Podravkini recepti, ja sam radila umak po tom receptu u vrijeme kad nismo jeli meso pa sam u njega stavljala seitan.
može mala pomoć, kuham danas pašticadu pa me zanima jel komad mesa treba skroz biti potopljen u umaku ili nije bitno?But je u komadu i dosta je veliki, do cca pola je tekućina u kojoj se krčka, trebam li dodati još ?