Dakle, pitam se da li navika uspavljivanja bebe tjekom dana/veceri/noci normalna potreba i pojava bebe ili losa navika s posljedicama.
Naime, moja sestomjesecna bebarelativno dobro spava, preko dana 1-2 puta po pola sata, jednom ima major spavanje od cak 3 sata. Po noci budi se jednom do dvaput, no onaj drugi put vecinu puta zavrsi tako da kad se napapa, ne zeli vise spavati. Ako ide spavati u 20-21h onda je tak drugi puta u 4 ujutro, ako ide kasnije 22-23h, onda je to oko 6-7h (vidi se da smo isprobali nekoliko vremena lijeganja u krevet kao i raznoraznih taktika). Ok, zakljucujem da nije velika spavalica od 12h po noci, i da se dobro naspava po danu, pa joj je dovoljno 7-8 sati (iako knjige kazu: dobro spavanje po danu = dobro spavanje po noci), no ne zelim joj uskracivati dnevno spavanje niti ju buditi jer ocito joj tako pase i tako treba.
Uspavljivanje je ono sto me muci; vecinu veceri zaspi na cici pa ju prebacimo u krevetic? No ako ne onda ju zaspi u mei tai-u u koji ju stavimo kad je umorna a ne moze sama zaspati. Par puta uspjeli smo nakon cice budnu ju staviti u krevetic i sjediti pored nje, drzati ju za rukicu i uz dudu, i tako je vrlo brzo sretno zaspala. Savjete iz knjige "pustiti ju da place" kategoricki odbijam, pa makar pod cijenu dozivotnog uspavljivanja.
Buni me to d li je uspavljivanje jedna od " gresaka" roditelja koja tako sebi i djetetu rads medvjedju uslugu, te bi uspavljivanje ( cica, nosenje, ljuljanje...) trebalo blago pokisavati izbjegavati, ili je ti samo jedan od slatkih muka roditelja i opravdana potreba bebe koja sama od sebe s vremenom bezposljedivno nestane.
Meni jedino zapravo tesko pad to nocno/ranojutarnje nespavanje jer se svede na to da ju prvo pokusavam uspavati na cici, pa onda u kreveticu s dudom i mazenjem, pa na kraju nakon 1.5 muke i "borbe" kad pocne negodovati i plakuckati, ustajemo MM ili ja i stavljamo u mei tai. U 99% slucajeva princeza vrlo brzo zaspi, pa ju tako uspavanu prebacimo u krevetic i " kupimo" jos cca 2-3 sata spavanja.
Kako vi stojite s uspavljivanjem i kako eventualno produziti nocno spavanje?
P.S. Citajuci i ravnajuci se prema metodama i tips&tricks iz "No cry sleep solution" knjizi spaali smo gore nego ikadtako da nam ni to nije pomoglo.