Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: čišćenje snijega

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno čišćenje snijega

u ulazu smo promijenili predstavnika stanara i novi predstavnik ne zeli postaviti raspored s ciscenjem snijega. covjek zivi sa svojim neki ruzicastim naocalama i njegova je ideja da kad snijeg padne da svi sidju i ciste. valjda ga je dojmio vlak u snijegu . uglavnom ljut je sad jer, na njegovo iznenadnjenje kad pozvoni odziv stanara i nije veliki, pa on siroce uglavnom cisti sam uz pomoc par ljudi. koji su uglavnom isti (i MM im se pridruzi ako mu se da ). da li je raspored ciscenja snijega obavezan? iskreno meni je bio jako drag, jer sam znala da li je red na nas ili ne. ovako dvoje susjeda nas gledaju popreko jer niko ne cisti. ja se vec dva puta bunila na sastanku, ali predstavnik i dalje tezi romatici.
    eto da li neko zna da li je taj raspored obavezan?
    Posljednje uređivanje od spajalica : 08.02.2010. at 11:35

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam da li je baš raspored obavezan, obavezno je čišćenje snijega, a rasporedom se dobije neki red. Mislim da i predstavnik može sam čistiti ako hoće,ali nije valjda lud...kazne su velike...ja na brzinu našla ovo

Službeni glasnik grada Zagreba
    4/2008, 19. ožujka 2008., Odluka o komunalnom redu, članci 132, 148.
    8/2009, 16. ožujka 2009. Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, Članak 11.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Članak 131.

Snijeg i led s javnih površina (kolnika, staze na parkovnim površinama i slično) uklanja fizička osoba obrtnik ili pravna osoba kojoj je Grad povjerio uklanjanje snijega i leda.
    Snijeg se uklanja kad napada do visine 5 cm, a ako pada neprekidno, mora se uklanjati više puta.
    Led se s javnih površina uklanja čim nastane.
    Način, normative i druge uvjete uklanjanja snijega i leda programom utvrđuje Gradska skupština.
    Fizičke osobe obrtnici ili pravne osobe koje provode program uklanjanja snijega i leda dužne su, svakodnevno, obavještavati gradsko upravno tijelo nadležno za poslove prometa o stanju javnoprometnih površina te o mjerama poduzetim za provedbu programa.

Članak 132.

O uklanjanju snijega i leda s krova dužan je voditi brigu vlasnik zgrade, odnosno fizička osoba obrtnik ili pravna osoba koja održava zgradu.
    O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz zgrade dužan je voditi brigu vlasnik zgrade, odnosno fizička osoba obrtnik ili pravna osoba koja održava zgradu.

Članak 148.

Novčanom kaznom u iznosu od 4.000,00 do 9.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, ako:
    1. ne održava vanjske dijelove zgrada urednima i ispravnima (članak 4. stavak 1. Odluke);
    .....
    65. odlaže uz drveće građevni materijal, šutu, glomazni i drugi otpad (članak 107. Odluke);
    66. ne ostavi zauzetu površinu u stanju u kakvom je bila prije izvođenja radova (članak 108. stavak 2. Odluke);
    67. ne ukloni snijeg i led s pločnika uz zgrade (članak 132. stavak 2. Odluke);
    68. odlaže ambalažu, uređaje, predmete i slično na javnoprometne površine ispred radnji, prodavaonica, skladišta, zgrada i ograda, ili uz zgradu i na ogradu (članak 111. stavak 1. Odluke);
    69. odlaže u vreće i posude za komunalni otpad, žeravicu, vrući pepeo, tekućinu, ulje, boje, kiseline i drugi opasni otpad, uginule životinje i životinjski izmet (članak 119. Odluke);
    70. drži domaće životinje na području Grada na kojem to nije dopušteno (članak 138. stavak 1. Odluke);
    71. odmah ne ukloni protupravno postavljene predmete, objekte, uređaje, reklame i reklamne panoe postavljene na javne površine, te na zemljišta i objekte u vlasništvu fizičkih osoba, fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba (članak 139. stavak 1. Odluke);
    72. komunalnom redaru onemogući nesmetano obavljanje nadzora, pristup do prostorija, objekata, zemljišta, naprava i uređaja (članak 141. stavak 1. Odluke).
    Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.
    Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 4.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba - obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka u vezi s obavljanjem njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti.
    Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja počini prekršaj iz stavka l. točaka 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 10., 13., 18., 24., 28., 34., 35., 38., 42., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52. 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60., 61., 62., 63., 64., 65., 66., 67., 68., 69., 70. i 71. ovoga članka i ako:
    1. izvodi bilo kakve zahvate na vanjskim dijelovima građevina koja imaju svojstvo kulturnog dobra ili se nalaze na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline ili zaštićenog dijela prirode bez rješenja ili suprotno rješenju, te oštećuje građevine, ispisuje poruke, grafite, obavijesti, crta i šara, djelomično liči pročelja bojama koje se ne uklapaju u cjelovitu sliku pročelja, te izvodi instalacije i postavlja uređaje na ulična pročelja građevina (članak 6. stavak 2. Odluke);
    2. šara, crta, ispisuje, oštećuje ili na drugi način uništava plakate (članak 23. stavak 7. Odluke);
    3. uništi komunalne objekte i uređaje u općoj uporabi, te po njima šara, nagrđuje ih grafitima, crta ili ih na drugi način prlja i nagrđuje (članak 49. stavak 7. Odluke);
    4. lijepi po nadstrešnicama plakate i drugo, ispisuje grafite i uništava nadstrešnice (članak 57. stavak 5. Odluke);
    5. crta i piše razne poruke i tekstove po javnoprometnim površinama bez rješenja nadležnoga upravnog tijela (članak 99. stavak 1. Odluke).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jadro hvala, ali mene muci bas taj segment, da li ciscenje snijega mora biti organizirano unutar zgrade i ko je to duzan organizirati.
    ovako imam osjecaj da se stvara neka negativna atmosfera, jer jedni ciste non stop, a drugi ne. ako bi bio popis, jasno bi bilo cija je duznost tad i tad srediti sto se mora . naravno da ni tad nije idealno, ali ovako je totalno bez veze.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Baš zanimljivo, pitam se tko je ta fizička osoba koja će se kazniti ako ne počisti snijeg ??

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    jadro hvala, ali mene muci bas taj segment, da li ciscenje snijega mora biti organizirano unutar zgrade i ko je to duzan organizirati.
    ovako imam osjecaj da se stvara neka negativna atmosfera, jer jedni ciste non stop, a drugi ne. ako bi bio popis, jasno bi bilo cija je duznost tad i tad srediti sto se mora . naravno da ni tad nije idealno, ali ovako je totalno bez veze.
    Ako te što tješi, ni famozni raspored čišćenja nije garancija.
    U zgradi mojih roditelja raspored postoji oduvijek, i NIKAD ga se nitko nije pridržavao. Sjećam se da sam ja sama čistila snijeg dok sam još živjela ondje, i samo jednom sam dobila pomoć u vidu novog susjeda kojem je bilo neugodno gledati slabašnu curu kako razbija led lopatom
    I sad je tamo ista situacija, čiste moj tata (>70 g.) i još jedan susjed, a ostali ništa.
    U našoj zgradi ne postoji raspored. Nekad smo u prizemlju imali kiosk, pa bi ljudi iz kioska čistili. Otkako kioska više nema, snijeg čiste MM (s Andrejem koji uživa u tom poslu) i još jedan susjed. I uvijek je očišćeno.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mi imamo raspored i savršeno funkcionira.

Ako netko pljusne na ledu i slomi nogu, koga će se tužiti? Predstavnika stanara? Upravitelja zgrade? Kako to ide u praksi?
    Pravnici, javite se.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tanja_b dok smo imali raspored, tocnije do ove zime sve je funkcioniralo. ljudi se nisu u zgradi izmjenili, dakle niko se nije ni odselio ni doselio, ali eto izgleda da mi funkcioniramo samo kad smo zacrvenjenji na ploci
    Posljednje uređivanje od spajalica : 08.02.2010. at 12:38 Razlog: krivi smajlic

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mi smo u zgradi s 3 stana. nemamo raspored čišćenja snijega iako ja stalno tupim da i ga trebali imati, ili da bar imamo neki popis pa kad netko očisti snijeg da se potpiše da se vidi konešto radi a ko ne radi ništa (svi su uvjereni da baš ni najviše čiste, potpisivanjem bi se vidjela realna situacija)

Mi, doduše, nemamo ni predstavnika stanara, jer bi svi htjeli biti predstavnici...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Prema ovom gore navedenom pravilniku, kažnjena bi bila firma koja je zadužena za upravljanje zgradom, a oni bi to vjerojatno refundirali iz pričuve ako im zakon dopušta.
    Nevjerojatno mi je da se ljudi ne obaziru na raspored čišćenja. Hvala Bogu da to kod nas u zgradi nije slučaj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa možda ljudi ne mogu jer nisu fizički sposobni, ili ih nema doma.

tanja ti si supergirl, ja ne mogu niti onu lopatu podići

Meni je suludo da čišćenje snijega oko zgrade ovisi o stanarima.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    tanja_b dok smo imali raspored, tocnije do ove zime sve je funkcioniralo. ljudi se nisu u zgradi izmjenili, dakle niko se nije ni odselio ni doselio, ali eto izgleda da mi funkcioniramo samo kad smo zacrvenjenji na ploci
    Pa ako je prije čistio po rasporedu (kada je na njega bio red), u čemu je sada problem. Ja bi mu rekla da ako neće raspored neka onda sam čisti.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

Meni je suludo da čišćenje snijega oko zgrade ovisi o stanarima.
    Ako je oko zgrade zemljište i prilaz koji su vlasništvo zgrade tj. suvlasništvo stanara, onda ne znam zašto bi to bilo suludo? Možda se može se npr. iz pričuve platiti netko tko će to raditi za stanare pa nema brige oko rasporeda.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa baš to mislim, treba platiti iz pričuve ili obavezati neke komunalne službe da to rade, suludo mi je da čišćenje ovisi o stanarima.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam gdje piše i da li na što se pričuva može/smije koristiti, to je čisto bilo moje razmišljanje. U svakom slučaju mislim da se svi vlasnici/stanari moraju složiti oko toga. Komunalne službe su već obvezane da čiste samo javne površine - ulaz u zgradu je za njih jednaka stvar kao i ulaz u nečiju privatnu kuću ili garažu.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi nemamo raspored čišćenja (iako ja stalno tupim da bi ga morali imati)..Predstavnik stanara kaže da bi se svi i onako oglušili vjerojatno na to pa se ni ne trudi ali je našao rješenje-on čisti -čovjek je inače nezaposlen i stalno je doma, čisti sukladno padavinama i uglavnom je očišćeno, ali za to naplaćuje naknadu cca 15 kn po stanu (odredi cifru opet sukladno uloženom radu, samovljno)Ne znam jel on to smije ili ne, vidim da se nitko osim njega ne hvata lopate, pa se onda ni ne bune kad uz račun za održavanje stubišta moraju dati i dodatnih 15 kn za čišćenje snijega.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

tanja ti si supergirl, ja ne mogu niti onu lopatu podići
    Ni ja ne bih mogla sad, mogla sam to raditi s 20 godina

A to s popisima je čista lutrija. Kod mojih roditelja je svojedobno bilo puno podstanara u zgradi. Oni su ignorirali sve popise, jer je na popisu bilo gazdino prezime, a ne njihovo. A u ovoj zgradi gdje sad živimo puno je starih i bolesnih ljudi. Da se i stavi popis, ne znam tko bi s njega bio fizički sposoban za čišćenje. I opet bismo spali na nas nekolicinu (relativno) mlađih obitelji.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni taj famozni raspored nema smisla. Npr. u našoj zgradi ima sedam stanova - od toga su samo tri muškarca koji su u stanju raditi neke fizičke poslove bez većih napora (počistiti snijeg, pokositi i sl.). I to uvijek pada na MM ili jednog od druge dvojce susjeda - pa neće baka od 80 godina kopati po snijegu jer je njen red. Funkcionira odlično, sva trojica trče van čim padne snijeg da ne ispadne da ovaj drugi čisti više.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dakle svi imamo slicne porbleme s ciscenjem, samo meni je zao jer do ove zime nismo ih imali. ja vise necu traziti da se stavi popis, valjda je i zima pred kraj. pa ko hoce nek cisti a ko nece nece. samo je glupo da se isti ljuti jer ne zeli sastaviti popis.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Meni je ok da raspored postoji, pa makar ga se nitko ne pridržava;
    onima koji mogu a ne čiste nek je na sramotu, a onima koji opravdano ne mogu da znaju kome (bi trebali) zahvaliti.
    Posljednje uređivanje od Dalm@ : 09.02.2010. at 19:49 Razlog: Nadopuna

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

I mi smo nekad imali raspored, ali to stvarno teško funkcionira. Radnim danom su mladi ljudi na poslu i kad dođu doma (iza pet popodne) već je mrak, a snijeg treba netko očistit ujutro. Kaj da ne idem na posao taj dan jer je moj red na čišćenje snijega? A opet, doma su jedino stariji ljudi, penzioneri i stvarno ne možemo očekivati da će oni čistit snijeg (mislim bakica od 80 godina koja živi sama?!). Mi smo to riješili tako što u zimskim mjesecima kad ima snijega gospođi koja nam inače čisti stubište platimo malo više i ona to uredno sredi umjesto nas. OK, ako je netko od mlađih stanara doma onda se i sami prihvatimo čišćenja i sve ok. Al imamo sreću da živimo u kolko tolko normalnoj zgradi .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam sutra na redu. Imamo lopatu i metlu u stubištu, a toga nema puno za očistititi. Zapravo mi je veća koma po ovom snijegu otkopati auto nego srediti stubište.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ti znas da si ti na redu, a kod nas opet prica s vlakom u snijegu, kad se male ruke sloze . i kod nas u spremistu za bicikle postoje lopate i metla, dakle svakom dostupno.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

morate imati raspored. predsjednik kucnog savjeta je duzan napraviti raspored ciscenja od 15.11. - 15.03. padne li covjek pred necijim ulazom kriv je onaj ciji je bio red za ciscenje a ako nema rasporeda odgovara predsjednik.
    ne mora ni netko pasti, komunalni redari mogu pisati kazne

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iskreno se nadam da ovo nije istina. Moja sedamdesetogodišnja mama bi bila kriva da netko padne pred zgradom ako nije počistila?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od sada kad je naš red začišćenje snijega javljam na posao da ne dolazim zbog radne obaveze...

stvarno ne znam na koji način zaposleni ljudi mogu čistiti snijeg kada napada više od 5 cm više puta u toku dana jer će biti kažnjeni ako netko padne ispred zgrade?

mi kada je naš red očistimo ujutro prije nego idemo na posao - to je u pola 7 i ponovo možemo čistiti tek kad dođemo kući, što je najnajranije u 17 - a ako cure imaju još neke obaveze, dođemo i iza 18h

kad sam stanovala u samom centru prije 15-tak godina čistila sam (umjesto stare gazdarice i njenog starog susjeda - to su bila 2 dana u tjednu) ujutro u 7 i poslije više ne - jer su mi onda tako rekli, da je važno počistiti prije nekog vremena i to je to od dužnosti za taj dan - ne znam da li je u to vrijeme pravilnik bio drukčiji ili su ga oni krivo shvatili
    moram priznati da se ja tim nisam opterećivala - očistila sam kako smo se dogovorili i nikad nije bilo problema s komunalnim redarima - a tamo su sigurno prolazili

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

gradsko stambeno komunalno gospodarstvo u Kucnom redu kaze kako se vezano uz ciscenje snijega primjenjuju odredbe Odluke o komunalnom redu, a tamo u clanku 139. stoji :
    "Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgrade odgovorni su vlasnici zgrada, odnosno vlasnici i korisnici stanova, te poslovnih prostorija.
    Osobe iz stavaka od l. do 4. ovoga članka odgovaraju za štetu nastalu zbog nečišćenja snijega i leda osobi koja je zbog toga pretrpjela štetu."

Zato predsjednik kucnog savjeta ili predstavnik stanara tkogod mora napraviti popis. nema li popisa, on odgovara.
    do unazad par godina je komunalno predstavnicima slalo obavijesti o obvezama, u koje je spadala i izrada rasporeda ciscenja snijega.
    cini mi se da predstavnik stanara mora do nekog datuma u gskg dostaviti popis (provjerit cu).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Storma, super hvala, ti. dakle predstavnik je duzan izvjesiti raspored.
    Mima, naravno da kad je na katu neko stariji da se ne podrazumjeva da te osobe ciste, bar ne u nasem slucaju. dugo smo na katu bili jedini maldji, tj. bio je jos jedan mladi susjed koji je bolestan, te je MM sam cistio snijeg za nas kat. moja zgrada je mala i mislim da se na svakom katu nadje neko za osititi snijeg. ali ova ideja da kad padne snijeg pa da svi cistimo i da se pri tome druzimo mi je bedasta.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

spajalice, prvo saznaj tko je upravitelj zgrade (kome placate pricuvu).

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

super je to kad imas raspored,ali kad je na rasporedu i moja 68 godisnja baka koja je dva puta operirala srce i ima visoki tlak,dnevno pije 18 tableta isto na tom spisku. i onda netko od nas mladjih mora putovati na drugi kraj grada da to ocisti. ima li neki pravilnik koji to regulira,ona je zamolila predstavnicu vec par puta da je oslobode te duznosti ali one su joj doslivno rekle ko te j...!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mora biti neka caka u ovom pravilniku. Ili se naprosto ne primjenjuje, nemam pojma.
    Jer dosad bi se već našao netko tko bi tužio bakicu od 90god. jer nije očistila snijeg na svoj datum pa je on pao i razbio nos. Pa bi čitali u novinama.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nazalost nema cake,ako baka nije u stanju da obavlja stanarske duznosti prinudena je da to neko obavi za nju,da plati nekoga ili da joj neko svojevoljno pomogne,potrebno je samo malo dobrog smisla(buon senso) za sve,ako je moja susjeda baka a ja imam 20 godina naravno da cu joj ja pomoci!!!
    Ja zivim u italiji i mi po zakonu moramo imati administratora koji je je odgovoran organizirati sve zajednicke radnje,naravno sa nasom suglasnosti(gdje vecina pobjeduje)tako da mi placamo godisnje oko 350 eura po kuci(to su kuce u nizu sa zajednickim vrtom i parkingom) i unutar toga je ukljuceno placanje:administratora,zajednicka rasvjeta,kosenje trave,ciscenje snjega,osiguranje koje pokriva nesrece osobama i osiguranje zajednice imovine(slucaju pozara,poplave...)
    Placati 350 eura nije nikome drago ali funkcionira

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •