Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: hitno trebam pomoć - na koliko dana godišnjeg imam pravo..

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno hitno trebam pomoć - na koliko dana godišnjeg imam pravo..

na kraju sam probnog roka od 6 mjeseca i poslodavac mi nije produžio ugovor..prestajem raditi najkasnije u petak 12. 02.

uvod:
    u ugovoru koji sam potpisala imam 25 radnih dana g.o.
    počela sam raditi 11.08. 2009. i nisam uopće koristila godišnji u 2009. a u 2010. sam koristila 4 dana..

već sam dobila papir od poslodavca na kojem piše i to na engleskom (!) da nisam iskoristila sve zakonom garantirane dane godišnjeg, ali nigjde ne piše broj dana..

može li mi tko pomoći o koliko dana se zapravo sad tu radi? da li imam pravo i na g.o. iz 2010? koliko za 2009?
    i zadnje, jel uopće važi ta izjava u HR ako piše na engleskom i nije naveden broj dana??

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ti iz odredbi Zakona o radu, važećim od 1.1.2010.

Najkraće trajanje godišnjeg odmora

Članak 55.
    (1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.
    (2) Maloljetni radnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje pet tjedana.
    Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora
    Članak 56.
    (1) Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog odredbom članka 55. ovoga Zakona te broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika, utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
    (2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.
    (3) Razdoblje privremene nesposobnosti za rad, koje je utvrdio ovlašteni liječnik, ne uračunava se u trajanje godišnjeg odmora.

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

Članak 58.
    (1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

(2) Privremena nesposobnost za rad, vršenje dužnosti građana u obrani ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog izostanka s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora

Članak 59.
    (1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada, u slučaju:
    1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,
    2) ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona,
    3) ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor

Članak 61.
    (1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._149_3635.html

Znači, ukratko:
    imaš pravo na g.o. i to 1/12 za svaki mjesec, odnosno 6*1/12, odnosno točno polovica od minimalnog prava, odnosno 2 tjedna. Koliko je to dana, ovisi o tome da li radiš subotom ili ne. Ako ne radiš to je 10 dana.
    Nadalje, ako ti nije osigurao korištenje tog prava, isto ti mora isplatiti na način kako je propisano čl. 61, stavak b) (tvoja plaća za 2 tjedna).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nisam pojma imala da imam pravo na isplatu.. baš me zanima kaj će reć, odnosno napravit )

Hvala puno!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mamma san,

ipak trebam još 1 dodatni odgovor...

u firmi ne rade subotom, dakle sveukupno bi to bilo 2 tjedna plaća..

i od toga oduzimam 4 dana koje jesam iskoristila, ostane mi 6 radnih dana..

ali (kao što uvijek ima barem 1 ali).. meni je uručen otkaz 05. 02. i s tim datumom imam potpisanu izjavu da mi od tog dana teče otkaznu rok od 7 dana i da se odmah razdužujem..
    točnije, to znači da ja nisam mogla na posao dolaziti, jer sam i ključeve predala, u dane otkaznog roka
    pa se nameće pitanje, da li bi moglo tumačiti da su dani otkaznog roka = neiskorišteni godišnji?

naime, naravno da se poslodavac nije udostojio dati mi odgovor na moje pitanje da li ću dobiti naknadu za neiskorištene dane godišnjeg..
    molim lijepo odgovor ak ga je moguće isčitati iz naših zakona

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otkazni rok podrazumijeva rad, ne ostanak doma.

dakle, kod tebe može biti dvojako: poslodavac ti može reći da si iskoristila godišnji odmor za vrijeme otkaznog roka (jer nisi dolazila na posao, a npr. to ti može dokazati evidencijom radnog vremena), a može ti ga i platiti (što u ovom slučaju, sumnjam).

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja imam pitanje.Sa porodiljnog ću odma koristiti stari go od 21dan te po računici se vraćam 7.7.2010.Međutim,zar nije po zakonu da se stari go mora potrošiti do kraja 6mj.?....a šta onda sa danima koji se nisu stigli potrošiti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se godišnji nije stigao potrošiti, a poslodavac je omogućio njegovor korištenje, razlika propada.

No, sve ovisi o poslodavcu.

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se godišnji nije stigao potrošiti, a poslodavac je omogućio njegovor korištenje, razlika propada.

hvala

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

zanima me, koliko je to dana, 28 dana ili 2o dana?

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj stela2 prvotno napisa Vidi poruku
    1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

zanima me, koliko je to dana, 28 dana ili 2o dana?
    kod nas se u firmi računaju radni dani, od ponedjeljka do petka, ja recimo imam 24 radna dana godišnjeg

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj cocolo prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas se u firmi računaju radni dani, od ponedjeljka do petka, ja recimo imam 24 radna dana godišnjeg
    Meni su u firmi računali da po novom Zakonu 4 tjedna znači 28 radnih dana. Također radimo od ponedjeljka do petka. Znači da svatko može interpretirati Zakon kako ga volja?

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Bok!!!
    Eto, malo njuškam po forumu i eto meni zanimljive teme. Naime, ja bih se trebala vratiti na posao 16,06.2011. U 2010.-toj godini nisam radila niti jedan dan (komplikacije od 2009.-te godine, a zatim porodiljni...) Ako sam dobro razumjela, bez obzira kaj nisam radila u 2010.-toj godini, ja bih svejedno imala pravo na go iz 2010.-te koji bih trebala iskoristiti do 30,06.2011.g. i još bi mi dio go propalo... Molim da me ispravite, ako nešt nisam dobro napisala,,,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj frankie 100 prvotno napisa Vidi poruku
    Bok!!!
    Eto, malo njuškam po forumu i eto meni zanimljive teme. Naime, ja bih se trebala vratiti na posao 16,06.2011. U 2010.-toj godini nisam radila niti jedan dan (komplikacije od 2009.-te godine, a zatim porodiljni...) Ako sam dobro razumjela, bez obzira kaj nisam radila u 2010.-toj godini, ja bih svejedno imala pravo na go iz 2010.-te koji bih trebala iskoristiti do 30,06.2011.g. i još bi mi dio go propalo... Molim da me ispravite, ako nešt nisam dobro napisala,,,
    Točno.
    Imaš pravo na g.o. iz 2010.g. Onaj dio koji nećeš iskoristiti do 30.6.2011 će ti propasti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je li istina da se godišnji za 2010. mora počet koristiti u 2010.?
    barem tjedan dana
    inače propada

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    je li istina da se godišnji za 2010. mora počet koristiti u 2010.?
    barem tjedan dana
    inače propada
    Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.
    Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

Ovo barem tjedan dana se ne bi smjelo događati jer djelatnik bi trebao u kalendarskoj godini iskoristiti najmanje 2 tjedna. To je dio koji štiti djelatnike od izrabljivanja. I trebao bi se poštovat. Ostatak se može prenijeti u iduću godinu. Ako se ne iskoristi do 30.06. iduće godine propada.
    Raspored korištenja godišnjeg odmora za 2010. svaki djelatnik trebo je dobiti do 30.06.2010. To je po zakonu i mi u firmi tako radimo, sada da li u praksi se to poštuje ... pitanje...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Točno.
    Imaš pravo na g.o. iz 2010.g. Onaj dio koji nećeš iskoristiti do 30.6.2011 će ti propasti.
    Točno. Po novom ZOR imaš to pravo, po starom zakonu nije bilo tog prava. Ako je djelatnik bio na porodiljnom za taj dio nije imao pravo na godišnji odmor jer se porodiljni nije smatrao kao efektivni rad. Neki poslodavci još nisu savladali (namjerno ili nenamjerno) novi zakon o radu.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Točno. Po novom ZOR imaš to pravo, po starom zakonu nije bilo tog prava. Ako je djelatnik bio na porodiljnom za taj dio nije imao pravo na godišnji odmor jer se porodiljni nije smatrao kao efektivni rad. Neki poslodavci još nisu savladali (namjerno ili nenamjerno) novi zakon o radu.
    meni je tajnica u skoli predlozila da prekinem porodiljni ranije i odem na godisnji kako bi iskoristila sav do 30.6. Pa eto ideje... Medutim, meni je ispalo da mi taman sav godisnji stane do kraja lipnja tako da cu sve iskoristit
    dakle, prekines porodiljni, odes na godisnji a ostatak porodiljnog iskoristis nekom drugom prilikom kad ce ti trebat (do 8. godine djetetovog zivota)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.
    Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

Ovo barem tjedan dana se ne bi smjelo događati jer djelatnik bi trebao u kalendarskoj godini iskoristiti najmanje 2 tjedna. To je dio koji štiti djelatnike od izrabljivanja. I trebao bi se poštovat. Ostatak se može prenijeti u iduću godinu. Ako se ne iskoristi do 30.06. iduće godine propada.
    Raspored korištenja godišnjeg odmora za 2010. svaki djelatnik trebo je dobiti do 30.06.2010. To je po zakonu i mi u firmi tako radimo, sada da li u praksi se to poštuje ... pitanje...
    hvala

konkretno
    radnik počeo raditi 01.06. o.g.
    znači 01.12. ima pravo na GO
    ali ga ne može koristiti ove godine radi naravi posla i zato što su neki drugi sada na GO
    može li se dogoditi da mu GO propadne?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj frankie 100 prvotno napisa Vidi poruku
    Bok!!!
    Prekini porodiljni ranije, tako da stgneš iskoristiti sav godišnji, ako ti se tako bolje isplati,

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne. Na godišnji odmor je stekao pravo 01.12. Može iskoristiti 7/12 godišnjeg odmora iz ove godine do 30.06.2011.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •