Evo popunjavam obrazac za DD i sadrži rubriku OIB i MBG.
Pa, zar jedan ne zamjenjuje drugi? Oćemo sutra izmlislit i nešto treće pa pisat sva tri broja?! Zar nije država zabranila prezentiranje MBG, a sad ga traže i od mene i od djece?
![]()
Evo popunjavam obrazac za DD i sadrži rubriku OIB i MBG.
Pa, zar jedan ne zamjenjuje drugi? Oćemo sutra izmlislit i nešto treće pa pisat sva tri broja?! Zar nije država zabranila prezentiranje MBG, a sad ga traže i od mene i od djece?
![]()
Koliko mi je poznato...po MBG može se provjeriti da ne bi netko koristio dva dječija doplatka, recimo kod rastavljenih roditelja. OIB djeteta je potreban radi evidencije, jer sva rješenja koja idu primateljima moraju sadržavati OIB.
Istina je, tvoj OIB se može pronaći po datumu rođenja, MBG ali ne i od djece. Jer nisu aktivni osiguranici/umirovljenici.
Broj iz radne knjižice ti je osobni broj (OB) i piše na rješenju ukoliko ste već koristili dječiji doplatak.
Pa i sami si možete naći jedno, ako znate drugo, evo tu: http://oib.oib.hr/SaznajOibWeb/fizickaOsoba.html
Obrasci su bili u primjeni u prijelaznom razdoblju, dakle lani, zato postoji rubrika za oba broja.
Od 1.1. više te ne smiju pitati JMBG, ali ako ti je svejedno (npr. ja ne mislim da mi to narušava privatnost) napiši ga, možda im to olakša posao.
Znam tako i radim i vidim sve, di ko radi i ostalo![]()