Novi Zakon o RD dozvoljava korištenje onih 30 mjeseci (za treće dijete) sve do osme godine života djeteta. Dakle može ga se prekidati i ponovo koristiti. Uvjet je jedino da se u jednoj kalendarskoj godini RD koristi maksimalno dva puta.
Budući da je to relativno nova stvar, primjetila sam da u HZZO uredima nisu baš sigurni kakva je procedura.
Prvo, trebalo bi napraviti prekid RD (nešto potpisati tamo u HZZO, ne znam) i to uz potvrdu poslodavca da se isti slaže sa tim da počnem raditi tog i tog datuma.
Nije definirano koliko najkraće ili najduže moraš raditi da bi se imala opet pravo vratiti na RD (?). Meni su rekli da je to stvar poslodavca.
Kad se opet vraćaš na RD, treba mjesec dana prije zahtjev na HZZO sa istom procedurom i dokumentima kao kad prvi put otvaraš RD. E sad, među tim papirima je i onaj neki izvještaj o plaći koji služi za izračun prosjeka kad prvi put ideš na RD (tada porodiljni) ali za nastavak mi se čini nepotrebno jer ionako te druge dvije godine imamo 1600kn, bez obzira na prekid i iznos plaće u tom vremenu dok radimo...
Molila bih vas ako znate nešto više o ovome i imate osobno iskustvo ili pravu i detaljnu informaciju iz HZZO, da javite.
Naime, najviše se bojim da bi moglo biti problema sa povratkom na RD, a ja bih išla raditi samo 3 mjeseca i onda se vraćala na RD i ne mogu si dozvoliti da mi ne daj Bože ne daju povratak jer nemam kamo s djecom...
Unaprijed hvala na svakom iskustvu i savjetu!![]()