Kao što rekoh, mislim da sam čitala da je bilo više slučajeva prijenosa čovjek-čovjek, a gdje sam to čitala pojma nemam, moguće i na teletekstu na kojem ima desetak stranica o ptičjoj gripi. No, kako se svaki čas neki sumnjivi slučajevi demantiraju vrlo je moguće i da nije bilo više slučajeva, a sve u svemu mi se to i ne čini jako bitno jer se virus koji bi lako prelazio sa čovjeka na čovjeka i uzrokovao pandemiju definitivno još nije pojavio.

Zašto WHO govori "kada" stvarno ne znam, da li na temelju statistike o ponavljanju pandemija, ili virolozi znaju predvidjeti kako bi se neki virus mogao razvijati (mislim da znaju jer sam čitala i to da se ovaj virus može razviti i u neku puno blažu tj. manje patogenu varijantu, to se valjda događalo ovih godina kad su izbile pandemije a nije bilo silnog umiranja kao za vrijeme španjolske gripe); a moguće da je stvar i u tome da se hoće podići nivo pripremljenosti za ovakvu mogućnost.

Mislim da je najvažnije znati da je u situaciji kakva je sada opasnost razboljevanja za ljude minimalna, i da ne treba podleći panici kad se zaražene ptice pojave u Hrvatskoj.