Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
Draga DalmaIB, dobro došla na forum.

Ti imaš samo nalaz od AMH koji označava samanjenu plodnost. Imaš li koje druga stanja, npr. nemaš jajovode?

Boijm se da samo na temelju amh od 6,8 pmol/L HZZO neće financirati postupak u inozemstvu.
Taj AMH je niži, ali sam po sebi nije problem u 36. godini.

Ti si, vrlo izgledno, biološki još uvijek plodna.

Posve razumijem stanje tvojee tzv. socijalne neplodnosti jer nemaš parnera, ali ovi u HZZO-u rade po zakonu koji je napisan pod snažnim utjecajem konzervativnih društvenih grupa i ne predviđa se da HZZO financira postupak donacije muških spolnih stanica zdravim ženama samicama.

Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji: https://www.zakon.hr/z/248/Zakon-o-m...nutoj-oplodnji
ČL. 10.

2) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.

Vidim da mi nije otišla cijela poruka.
Uz AMH vadila sam i hormonsku sliku i FSH mi je povišen (15.7) dok su LH, PRL i estradiol unutar ref.intervala.
Na ultrazvuku je dr vidio da je jedan jajnik bez folikula a u drugom se nalazi nešto manjih (3.dan ciklusa).
Jajovode imam. Nisam nikada imala nikakvih tegoba, ne bih za ovo ni znala da nije bilo tog polipa.
Menstruaciju redovito imam svaki mjesec. Jedino što mi se ciklus dosta skratio. Nisam nikada dobivala u dan, prije se kretao od 28 do 35 dana, a sada je od 22 do 28 (prosjek 24) i nije niti malo obilata, naprotiv.
Uglavnom i sama sumnjam u potvrdan odgovor od HZZOa, al eto nekako sam se nadala da snižen AMH vuče za sobom predispoziciju za preuranjenu menopauzu (nisam nikad mislila da ću se nadat nečem negativnom) i da bi to bio razlog za odobravanje. Ne znam.

Što se tiče konzervatizma jučer sam ga osjetila na vlastitoj koži i to od ginekologinje. Pitala sam je za savjet a ona mi održala propovid kako su prije ovih ludih vrimena dicu pravili muž i žena u braku..neki su imali dicu neki nisu i sve je bilo ok, a sad odjednom svak mora imat dite i po dicu se ide na sve strane. Malo je reć da mi je digla tlak. Rekla mi je i da mi nitko ne može reći okvirno koliko uopće vrimena imam obzirom na ovoliki AMH.
Na kraju mi je dala uputnicu za humanu reprodukciju u ST pa ću u srijedu vidjeti što mi oni kažu. Nadam se da će bit bolje iskustvo nego s ovom jučerašnjom. ugh!