Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Otkaz nakon porodiljnog

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Otkaz nakon porodiljnog

pozdrav svima i nadam se pomoći!

1.3. se trebam vratiti na posao (privatna firma) nakon korištenja rodiljnog dopusta po smrti djeteta (nažalost izgubila blizance u 30 tjednu).
    Načula sam neke priče da ću biti višak jer je moj posao preraspodiljen nakon što sam počela koristiti komplikacije u trudnoći od 7 mjeseca 2009.

Znam da me ne smiju dirati 15 dana, a onda kuda koji mili moji.
    Namjeravam se dogovoriti sa šefom da budem na poslu tih dva tjedna a onda počnem koristiti stari godišnji za 2009 na koji imam pravo jer ga nisam iskoristila (18 dana).

Moje pitanje je može li me on u ovih prvih 15 dana "natjerati" na korištenje GO?
    Drugo pitanje je ukoliko ja u tom vremenu nađem novi posao da li mi je moj sadašnji šef dužan isplatiti neiskorišteni GO ili to samo vrijede ako mi on daje otkaz?

Ako smislim još koje pitanje javim se!

thnx

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nisam pravnik, tako da sve ovo rađe provjeri, ali IMHO to bi bilo ovako:

Vrijeme korištenja GO u pravilu određuje poslodavac, ali te o tome mora obavijestiti 15 dana unaprijed. Iznimka je jedan dan koji smiješ koristiti kada ti želiš, ali moraš obavijestiti poslodavca tri dana unaprijed. Ukoliko godišnji ne iskoristiš, a nađeš novi posao, novi poslodavac ti mora omogućiti korištenje starog godišnjeg.
    "Članak 64.
    (1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.
    (2) Radniku koji radi u nepunom radnom vremenu kod dva ili kod više poslodavaca, a poslodavci ne postignu sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora iz članka 55. ovoga Zakona, poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora prema njegovom zahtjevu.
    (3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.
    (4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.
    (5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok."

Nažalost, zabranjeno je isplatiti neiskorišteni GO.
    "Članak 57.
    Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora."

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    pozdrav svima i nadam se pomoći!

Znam da me ne smiju dirati 15 dana, a onda kuda koji mili moji.
    E, da, još jedna stvar, mislim da ti nakon 15 dana može uručiti otkaz, ali otkazni rok mora početi od 16. dana.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku

Nažalost, zabranjeno je isplatiti neiskorišteni GO.
    "Članak 57.
    Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora."

Članak 61.
    (1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Na mene se odnosi članak 61! Članak 57 je za one koji ne dobijaju otkaz!
    Samo me zanima jel to samo ako mi poslodavac daje otkaz ili i ako ga samo dam ukoliko nađem novi posao...

Po svim ostalim stvarima čini se da može biti onako kako sam planirala... thnx

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam pravnik, tako da sve ovo rađe provjeri, ali IMHO to bi bilo ovako:

Ukoliko godišnji ne iskoristiš, a nađeš novi posao, novi poslodavac ti mora omogućiti korištenje starog godišnjeg.
    ."
    mislim da toga više nema i da je zato članak 61. krenuo u korištenje!

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da toga više nema i da je zato članak 61. krenuo u korištenje!
    U stvari je to jako dobro, i za poslodavce (pogotovo nove) i za radnike. Kada piše "prestanak" ja bih smatrala da se radi o bilo kojem slučaju prestanka, dok mi netko ne dokaže suprotno.
    I Thnx tebi, na jesen ću opet početi raditi pa će mi sve ovo itekako trebati.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ak se mogu nadovezat na ovo da ne otvaram novi topic, moj problem je sličan... naime danas se vratila na posao nakon čuvanja trudnoće koja je nažalost završila kiretažom u 10-om tjednu. šef - privatnik (odvjetnik) mi je dao otkaz. dogovorili se da mi da otkaz kao višku ali on je spominjao da bi otkaz bio od 19. 02. moje pitanje je da li on mora čekati ovih 15 dana od mojeg povratka s bolovanja + još 2 tjedna otkaznog roka? radim kad njega godinu dana. mislim za ova dva tjedna mi je više-manje svejedno ali ovih 15 dana me zanima da li je baš obavezan?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj sanyah prvotno napisa Vidi poruku
    ak se mogu nadovezat na ovo da ne otvaram novi topic, moj problem je sličan... naime danas se vratila na posao nakon čuvanja trudnoće koja je nažalost završila kiretažom u 10-om tjednu. šef - privatnik (odvjetnik) mi je dao otkaz. dogovorili se da mi da otkaz kao višku ali on je spominjao da bi otkaz bio od 19. 02. moje pitanje je da li on mora čekati ovih 15 dana od mojeg povratka s bolovanja + još 2 tjedna otkaznog roka? radim kad njega godinu dana. mislim za ova dva tjedna mi je više-manje svejedno ali ovih 15 dana me zanima da li je baš obavezan?

Zakon o radu:

Članak 71.
    (1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Članak 73.
    (1) Nakon proteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta sukladno posebnom propisu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.
    (2) Ako radnik prestane koristiti pravo iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac ga je dužan vratiti na poslove na kojima je radio prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, u roku od mjesec dana od dana kada ga je radnik obavijestio o prestanku korištenja tih prava.

vezano za gore podebljanje stvari:
    situacija se malo promijenila od kad sam postavila prvobino pitanje.

Naime, našla sam se sa šefom i rekao je da me neće otpustiti kao višak, ali da se vraćam na manju plaću (sa 3.900 na 2.900)!!! I naravno hoće da mu potpišem anex ugovora o radu jer kao recesija je pa svima smanjuje! Meni naravno ne pada na pamet to potpisati! Dali on to može?
    Znači uvjeti rada su isti (vraćam se na stari posao Voditelja ureda) ali se radi o manjoj plaći... Ionako tržim novi posao, ali dok ga ne nađem da znam kakva su mi prava...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •