Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Fizijatar za bebu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Fizijatar za bebu

Molim preporuku za fizijatra kojem bi mogla odvesti moju H na pregled.
    Vjerojatno pretjerujem, no mi smo je totalno razmazili: uvijek je nekome na rukama, ne da se spustiti u vtici ili negdje da se igra sama, ako se igra sama onda obavezno sjedi, ako joj nesto padne ne zeli ici za tim nego nas odmah zove da joj donesemo..
    A jos je i dosta teska, preko 10kg, a tek 8 mj.

Cini mi se da slabo stoji, odnosno savije koljena kada je pokusam postaviti da stoji, stane na prste a ne na stopalo...

Pedijatrica kaze da jos ima vremena. Ali ja bi je zeljela odvesti na pregled. pa ako znate kakvog fizijatra, privatnog, po mogućnosti da prima Adendu...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najpoznatiji su ti Sabol i Polovina.
    Kod njih dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, pa i iz okolnih zemalja.
    mislim da nijedan ne prima Addendu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nemoj je stavljati da stoji. Zašto bi beba od 8 mjeseci stajala :?

Od privatnih fizijatara ja znam samo za Polovine, i za dr. Sabola koji je neuropedijatar ali mu ljudi idu sa 'fizijatrijskim' problemima. Iako, iskreno rečeno, ne znam zašto bi vama trebao fizijatar - osim da ti kaže da ne stavljaš dijete stajati dok za to nije spremno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Hvala cure!

No, u zadnjih par dana Helenica nas je sve iznenadila. Cim joj pruzimo ruke napne sve misice i pokusava se dici.

Skuzili smo u cemu je bio problem: kada bi je postavljali na nozice, drzali smo je ispod pazuha. Ona je ocito mislila da cemo je podici na ruke, pa se nije oslanjala na noge.

Kada sam joj podigla ruke u zrak i tako je primila, odmah je cvrsto stala, punim stopalom.

Otici cu na redovnu kontrolu kad ce imati 9 mj pa cu cuti sta kaze pedijatrica, ali mislim da nece biti problema.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

još uvijek ne kužim zašto je silom postavljate na noge? sama će se dići kad bude spremna (a 8 mjeseci je prilično rano za to).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, zašto je postavljate na noge??
    to bi vam bilo prvo na što bi fizijatar "poludio" da ste slučajno otišli nekom...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Pa pedijatrica nam je to rekla???

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Da pojasnim: ne postavljam je "silom" na noge. Primim je za rukice i ako se ona "povuče" onda stane.

Inače, pa pedijatar na svakom pregledu pregledava motoriku, a jedan od pregleda je i da postavi bebu na noge.

Isto kao što je i sa mjesec dana gledala da li glava prati tijelo ili pada, kada je povukla za ruke u "sjedeci" polozaj.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa da, to pedijatar radi na pregledu kao TEST a ne VJEŽBU koju treba stalno ponavljati.

a kako se sama dizala kad si je držala ispod ručica?

ok, lutonjica i druge cure su upućenije u tematiku pa će se javiti, ja samo znam da je loše forsiranje bilo čega na što dijete nije spremno. i da zdravoj djeci treba omogućiti uvjete da nešto sami naprave, ali ih ne treba prerano poticati i "trenirati".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, pedijatrica to radi kao test, a ne nešto što se treba kod kuće ponavljati.

s druge strane, pedijatri nemaju specijalistička fizijatrijska znanja. meni je naša pedijatrica rekla da je sa zarom sve u potpunosti ok, dok je ona imala hipotoniju i hiperelasticitet zglobova zbog kojih smo morali svakodnevno vježbati godinu i pol.

pa ti sad odluči hoćeš li, što se tiče neuro-muskulatornog razvoja, slušati svoju pedijatricu, ili sve fizijatre koji kažu NE POSTAVLJATI DIJETE NA NOGE dok se samo ne ustane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da pojasnim: ne postavljam je "silom" na noge. Primim je za rukice i ako se ona "povuče" onda stane.
    to JE na silu.

nije na silu jedino ako se ona potpuno sama primi uz nešto i ustane se (a da je ti ne pridržavaš ni na koji način)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mrvica propuzala sa 11mj, prohodala sa 17mj. Cijelo to vrijeme išli na vježbe za motoriku. Apsolutno, apsolutno zabranjeno bilo kakvo potezanje, postavljanje na nogice, cupkanje i sl. Neuropedijatrica i fizijatrica to nisu mogle dovoljno naglasiti. Primjera radi, pedica opće prakse je rekla da neka je stavljamo da sjedi, na što je neuroped. i fiz. pošizili. To je ta "old school". I nismo ništa forsirali, sjela je kad je sama mogla sjedit (11 i pol mj), boguhvala, napuzala se, hodala je nekoliko mjeseci uz namještaj, i bila je vrlo, vrlo oprezna. Zato mislim da joj je toliko i trebalo da prohoda. Danas hoda ko zmaj i vrlo malo pada.

Za vašeg kikača, bilo bi dobro da prođe fazu puzanja, takva djeca dokazano imaju bolju koordinaciju i manje padaju. Djeca zbilja imaju svoj ritam i treba ga poštovati, a to što smo mi nekad nestrpljivi, to je druga priča.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Daedi - dijete samo ustane tako da dođe do nečega, primi se rukama i digne samo na noge. Pravilno je tako da nogom napravi iskorak i onda se digne, iako se djeca i 'povlače' rukama i dignu bez iskoraka u početku. Ja ne vidim niti jedan razlog zašto bi tvoje dijete to još trebalo raditi samo. Ovo što pedijatri rade je pregled, ona gleda oslanja li se dijete na stopala i kako i tako procjenjuje razvoj, to ne znači da dijete to još trea samo raditi.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Podižem topic....gdje sve možemo otići fizijatru?

Čujem da se u Klaićevoj dugo čeka, Vinogradsku ću tek provjeriti...gdje još?
    Dobit' ću uputnicu samo moram izabrati bolnicu...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najbolje na Goljak.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolje na Goljak.
    Istog sam misljenja... najbolje na Goljak, mislim da su oni najkompetentniji i s najvise iskustva.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Goljak se duuugo čeka. Možeš nazvati bolnice i provjeriti kad imaju termine pa onda uzeti uputnicu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dugo se čeka, ali ne radi se svuda po istoj metodi, a na Goljaku se radi po Bobath metodi i osim toga ima cijeli tim koji prati dijete - znači psiholog, logoped ako bi bilo potrebe kasnije.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Goljak se duuugo čeka. Možeš nazvati bolnice i provjeriti kad imaju termine pa onda uzeti uputnicu.
    Ne mora nuzno znaciti. Mi smo cekali za prvi pregled mozda 2 tjedna, ne vise...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, Goljak ili Klaićeva, rađe pričekat malo, nego krenut u mjesta di će se dizat panika i slično, a u međuvremenu otići kod Sabola, obaviti neuropedijatarski pregled, tamo rade fizioterapeutice s Goljaka pa ako je baš frka-panika, može se dijete uključiti u vježbanje dok se čeka pregled. Ovo ti je iskustvo od pred 2 godine.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •