...ne znam da li je prije bilo rijeci o ovome....
http://www.youtube.com/watch?v=um5gMZcZWm0
...odnosno...
www.ted.com/talks/steven_levitt_on_child_carseats.html
...ne znam da li je prije bilo rijeci o ovome....
http://www.youtube.com/watch?v=um5gMZcZWm0
...odnosno...
www.ted.com/talks/steven_levitt_on_child_carseats.html
Glupost.
Bi li netko namjerno vezao svoje šestomjesečno ili petogodišnje dijete samo pojasom i rekao da je to potpuno isto kao i kad je dijete u autosjedalici? Ne vjerujem. Pa iz aviona se vidi da takvo vezanje može djetetu naškoditi.
Ne znam koji je njegov problem. Duhovi prošlosti, valjda.
već sam jednom imao priliku diskutirati o Levittovoj teoriji. kao prvo, treba uzeti u obzir da je čovjek ekonomist, a ne stručnjak na području autosjedalica. kao drugo, da je iznio teoriju da su sjedalice baš ono što trebaju roditelji koristiti tako ne bi prodavao knjige jer to ne bi bilo zanimljivo. kao treće, on govori o djeci starijoj od dvije godine, a ja vam kažem da probate dvogodišnjaka zavezati pojasom i onda ga pogledajte da li vam to izgleda sigurno. i još važnije, kako će izgledati nakon 5 minuta. a ovo što on predlaže na kraju filmića kao rješenje već postoji kod Volva a znamo da Volvo pazi na sigurnost.
Tko bi njega slušao uopće, tip je meni preprenaporan.
I očito sve ovo filozofira samo zbog love, čini mi se da nema pametnijeg posla u životu....
Ma ne mogu zamislitii da svog šestogodišnjaka vežem pojasom bez AS, akamoli dvogodišnje dijete....
A dalje neću jer bih mogla svašta napisati...
ma svatko ima pravo na svoje mišljenje i po meni je zdravo dovoditi u pitanje uvriježena mišljenja jer tako se utvrđuje gradivo i potvrđuju argumenti. kod nas je problem što uvriježeno mišljenje nije da je dijete najsigurnije u autosjedalici pa zato propitkivanja ovog tipa nisu dobro došla. ja čak vjerujem u njegove statistike, ali jedna od meni dražih uzrečica kaže "statistika je kao minica, pokazuje puno ali skriva ono najvažnije" u ovom slučaju bitno je naglasiti da HR statistika pokazuje da preko 90% sjedalica nije ispravno postavljeno te je kod takvih sjedalica logično da je upotreba pojasa jednako sigurna kao i upotreba sjedalica. sad će netko reći da je on testirao i dokazao da je pojas samo malo lošije prošao od sjedalice. je, istina, testirao je, ali je testirao samo frontalni sudar i to kod djeteta od 3 godine ako se ne varam. moje dijete je sa 3,5 godine bilo vezano pojasom zato jer je prerasla sjedalicu grupe I, ali je bila u boosteru, a siguran sam da bi u slučaju bočnog sudara booster bio veeeeelika razlika naspram pojasa, pogotovo kod automobila koji nema zračne zavjese.
Na zadnjoj klupi našeg Renault Scenic-a, na srednjem mjestu, pojas tako visoko prolazi da imam osječaj da meni treba buster, i da bi me dobro porezao po vratu kad bi se zategao u slučaju potrebe. Nisam stručnjak za sjedalice, ali su dvogodišnjaci stručnjaci za izvlačenje ispod pojasa.
hahhahaha
ispricavam se, tek sam sad pregledala tvoj profil, pa ne trebas odgovoriti na ova moja prijasnja pitanja