Beba mi uskoro navršava godinu dana i imamo krizu s papanjem već jedno destak dana. Većinu toga šta joj napravim odbije, čak i ono šta je uvijek rado jela, na kraju ipak nešto pojede. To se događalo i prije, pa me i ne brine tako, ali ono što me brine je da ona skoro pa cijele dane traži papati. Stvarno puno priča i jako jasno zna reći ono šta hoće, tako da svako malo govori: njam-njam, mama, papa, papa. Nakon šta traži ja joj ponovo nudim nešta, ona opet odbija, onda mislim da možda priča sama sebi, komentira da netko drugi jede, ali nije to u pitanju. Za par minuta ona opet priča isto i pokazuje rukicom prema frižideru i kuhinjskom elementu gdje stoji njena papica, nešta malo pojede pa opet u krug.
Da ne dužim previše, iako je ovo stvarno duga i komplicirana priča za mene, brine me jer ne kužim što dijet hoće ili možda griješim u nečemu. Pokušala sam već ignorrati malo pa joj ne nuditi svaki čas da stvarno ogladni, ali ni to ne pali. U neke dane mi se čini da me zeza jer zna da ću reagirati na sve, aonda opet mislim da je mala, iako ima ona svoje principe i ofre od najranijih dana, a onda mi se čini da ženska cilja baš na nešta određeno, pa odbije dok ne pogodim ili dok ne bude baš gladna.
U svakom slučaju, uskoro idem raditi a bebicu će mi čuvati mama/muž/susjeda pa bi stvarno voljela da se vratimo na neki normalan i dobar ritam papanja koji smo imali šta prije. Jedna prijateljica mi je rekla da imam preveliki razmak između obroka, pa je možda to problem?!
Naš raspored je od prilike ovakav:
- cikanje tijekom noći 3-4-5-10 puta
- buđenje pola 8-8 - više ne traži ciku
- doručak: pola sata, sat nakon buđenja, uglavnom počne njamkati, ako ne pojede ponudim joj ponovo kasnije ili neku voćku, a ako pojede ne želi ništa ili koju mrvicu kruha do ručka
- ručak:12.30 - 13, ponovo ista situacija, ako ne pojede nudim joj ponovo ili ako mi se čini da se nije najela naparvim joj neki međuobrok + cika popodne
- večera: pola 6, 6, pola 7
- spavanje oko 8 - cika
ponovo nacicavanje po cijelu noć
Jel bi nam međuobrok trebao biti obavezan možda?
Osim toga hranjenja nam traju jako dugo, tako da nekon šta smo jele sat vremena (pokušava sama, pa ju malo ja hranim, pa opet sama, pa se pokakamo, pa opet jedemo i tak) taman maknem hranu s poda već bi joj trebala davati međuobrok po tome?
Nadam se da je to još jedna faza, ali u međuvremenu bi mi jako dobro došli neki pametni savjeti!!!