-

Originally Posted by
ivarica
nece biti fokus grupe, ali vas molim da mi odgovorite na ova pitanja
mozete ovdje, a mozete poslati i na rodin mail
Rado bi čuli iskustva i mišljenje roditelja oko polaska djece u školu, osobito oko sljedećih pitanja:
- Koja je razlika između pristupa djetetu u vrtiću i školi?
- Procedura upisa u 1. razred?
- Je li vaše dijete imalo problema prilagodbe kod polaska u prvi razred? Kakve i kako ste ih riješili?
- Kojih 5 stvari dijete treba znati/imati razvijeno kako bi bez teškoća krenulo u 1. razred?
1. Velika. U vrtiću više individualiziran pristup, prilagođen svakom pojedinom djetetu, puno kreativnija metodologija rada. Mojem klincu je škola dosadna.
2. Po mom mišljenju formalnost.
3. Ne. Osim što ga je šokiralo ponašanje nekih drugih klinaca koji su se međusobno fizički obračunavali.
4. teško mi je odogovoriti na ovo pitanje... mislim da je za početak najbitnije da dijete čuje/shvati što se od njega traži, doživljava školu kao ozbiljno mjesto koje podrazumijeva neke obveze, uvažava drugu djecu i njihove potrebe, da bude donekle samostalno u mogućnosti da ispunjava školske obveze (a ne roditelj umjesto djeteta), i fizički jako da može svakodnevno tegliti pretešku torbetinu (mene boli rame kad nosim tu torbu, a kako je tek klincima).
-
1. Očekuje se od djece odjednom prevelika samostalnost. Tu mislim na odlazak -dolazak kući. Također se očekuje od djece da sve znaju (higijena, vezanje cipela, da moraju odjenom na miru sjediti 45 min.) Tu moje djete nije imalo problema ali mnogi jesu. Hvala učiteljici koji je razumna pa prvih 1-2 mj. u školi učili kulturu ponašanja u školi, tek nedavno krenuli na pisana slova. U sujednoj školi odmah na učenje, učenje i samo učenje gradiva tako da su djeca bila jako negativno iznenađena sa školom.
2.Lječnički pregled, pregled školskog psihologa /pedagoga razgovor s roditeljima i djetetom.
3. Ne ni najmanje.
4.1. izgraditi samopuzdanje djetetu
2. Naučiti ga da sluša i poštuje učitelja
3. Da potavlja ptanja ako nešto nezna (nije sramota neznati, nego pitati)
4. Da se amo oblači, svalači i brine za svoje stvari i torbu
5. Objasniti djetetu razliku između vrtića i škole.
-
Sori na tipfelerima.
potavlja=postavlja
amo= samo
-
Osoblje foruma
1. Koja je razlika između pristupa djetetu u vrtiću i školi?
Škola je zahtjevnija, ne-fleksibilna, grupni pristup, individualnog rada ima vrlo malo, točno su određeni zadaci i obaveze koje djeca moraju ispunjavati (sjedenje na satu, obrada gradiva na satu, domaće zadaće…)
2. Procedura upisa u 1. razred?
Ok
Mi smo se upisivali u skolu kojoj ne pripadamo po mjestu stanovanja, i zbog toga je bilo dodatnog „setanja“
3. Je li vaše dijete imalo problema prilagodbe kod polaska u prvi razred? Kakve i kako ste ih riješili?
Prvo dijete -à stroga uciteljica = brzo splasnut entuzijazam oko polaska u skolu
Drugo dijete -à nije bilo nikakvih problema
4. Kojih 5 stvari dijete treba znati/imati razvijeno kako bi bez teškoća krenulo u 1. razred?
Motoričke vještine (da zna pravilno drzati olovku isl), predčitačke vještine, zrelost za prihvaćanje obaveza, dovoljno koncentracije za sjedenje u razredu i praćenje nastave
Mi kod kuće nismo ništa posebno radili kao pripremu za školu (oboje djece su znali slova, po malo su pisali, crtali, citali smo im… sve ono sto bismo ili smo radili i da nije bilo vrijeme polaska u skolu), ono sto su prolazili u zadnjoj godini vrtica je bilo i vise nego dovoljno