-
Tata na roditeljskom-stalno zaposlenje bez plaće
Poštovanje, imamo jako zbrkanu situaciju pa vas molim za pomoć jer ne znamo kakva su nam prava.
Ja sam trenutačno na roditeljskom za naše drugo dijete (6 mj.). Imam stalno zaposlenje.
MM je također stalno zaposlen, ali već mjesecima nije imao uplate doprinosa, a na račun mu s vremena na vrijeme (svako par mjeseci) sjedne minimalac.
Sad bismo htjeli prebaciti roditeljski s mene na njega, ali nismo sigurni da li on uopće ima pravo na to obzirom da nema isplate plaća niti uplata doprinosa. On je uredno prijavljen na mirovinsko i zdravstveno.
Koji nam dokumenti za to trebaju?
Pretpostavljam da trebamo potvrdu od mog poslodavca da odobrava raniji povratak i potvrdu od njegovog poslodavca da odobrava roditeljski.
Da li nam se te potvrde mogu uskratiti i po kojoj osnovi?
Znam da sve treba napraviti min 30 dana prije.
Također, planiram otvoriti neiskorišteni roditeljski (32 dana) od prvog djeteta odmah po zatvaranju starog (bez prekida). Da li imam pravo na punu naknadu (2660 kn) kao i do sad ili padam na minimalac?
Da li uopće roditelji mogu biti u isto vrijeme na roditeljskom za dvoje djece (nisu blizanci)?
Da li majka može koristiti stanku za dojenje za dijete do godinu dana ako je otac na roditeljskom za to isto dijete?
Ta stanka se može koristiti do prvog rođendana ili do onih famoznih 180 dana nakon 6. mjeseca?
Naš razlog za ovu zbrku je činjenica da mm ne prima plaću niti na račun niti "na ruke" pa smo u financijskoj stisci, a ja dojim pa bih s ovim starim roditeljskim produžila bar još malo dojenje na zahtjev, a oboje bismo primali kakvu-takvu naknadu.
-
Osoblje foruma
1. Suprug ima pravo na roditeljski dopust. Uvjet za roditeljski je isti radnopravni odnos sa drugim roditeljom, što vi imate.
Pitanje naknade kod neisplaćenih plaća regulirano je čl. 83 Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog osiguranja http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...6_67_1612.html
Što se tiče dokumentacije, najbolje je da se obratite na područni ured HZZO-a, a na njihovim stranicama imate obrasce http://www.hzzo-net.hr/03_01_08.php
Od poslodavaca trebate zatražiti njihovu suglasnost, kod tebe radi povratka na posao, a kod supruga radi odlaska na roditlejski. Poslodavac vam je mora izdati, makar ima pravo odgoditi vaša prava na 30 dana. Te suglasnosti su vam potrebne na HZZO.
Što se tiče nastavka korištenja prethodnog roditeljskog i načina na koji ćeš to izvesti, mislim da imaš pravo na to, no kako ćeš jedan dopust zatovriti, drugi otvoriti ...ipak je najbolje da se informiraraš na svojem područnom uredu HZZO-a.
I s obzirom da ti je za njihovo rješenje potrebno cca 30 dana, požurite sa pripremom.
2. Korištenje stanke za dojenje do godinu dana, ako je otac na roditeljskom za isto dijete - da, imaš pravo na stanku za dojenje (pravo je dano čl. 19.st.1 Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html . Možeš je koristiti do navršene 1. godine života djeteta i to 2 sata dnevno u komadu ili 2 puta dnevno po 1 sat. Pri tome ti moram reći da moraš računati da je vrijednost sata za stanku za dojenje jako niska te može utjecati ozbiljno na iznos primanja (mjesečna osnovica je 100% proračunske preračunate na satnu osnovicu * sati koje si koristila za ovu stanku).
Posljednje uređivanje od mamma san : 12.02.2010. at 09:57
-
Uh, a ta mjesečna proračunska osnovica je 3326 kn, zar ne? Da, to mi ozbiljno smanjuje plaću. Mjesečno bi bilo minimalno 40 sati stanke....
Hvala na odgovorima!
-
Osoblje foruma
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma