kako točno napraviti kajmak?
i gdje u zagrebu mogu kupiti domaće kravlje ili ovčje mlijeko? osim naravno na tržnici do koje momentalno ne mogu
hvala
kako točno napraviti kajmak?
i gdje u zagrebu mogu kupiti domaće kravlje ili ovčje mlijeko? osim naravno na tržnici do koje momentalno ne mogu
hvala
Moja djeca vole kajmak (industrijski, iz malih mljekara), kupim povremeno onu malu kućicu u Superkonzumu i to je to. Ne pada mi na pamet to doma raditi.
Ako baš hoćeš teoriju, to ti je velika zafrkancija... ne znam da li je uopće izvedivo od bilo kakvog kupovnog (homogeniziranog) mlijeka. I ne znam da li se ovo što ću opisati može smatrati kajmakom. Mlijeko mora bit domaće, ono "ispod krave".
Nisam vidjela takvo mlijeko desetljećima, doslovce. Na domaćem mlijeku kad odstoji nakon kuhanja, napravi se onaj skorup, vrhnje, kožica, nazovi to kako hoćeš... E, pa, to obereš, posoliš i staviš na hladno. Zatim mlijeko zagriješ, pa ostaviš da se ohladi, pa ponoviš postupak (bit će kožica svaki put sve tanja kako se odvaja mast od mlijeka). Nisam sama radila nikada. Za to treba prilično velika količina mlijeka. A treba ta posoljena masnoća i odstajati, da se prožme i izjednači. Vjerojatno mora stajati na nekoj određenoj temperaturi (ni previsoka, ni preniska). Ukratko - ja se ne bih upuštala.
treba ti domace mleko (ne obrano), skuvati i kad se ohladi skinuti kajmak koji se formirao na vrhu, ne obrano mleko moze i vise puta hladjenjem stvoriti kajmak gore, ali to se na selu radi svaki dan pre nego se napravi sir. kuva mleko, obere kajmak i onda usiri za sir. velike kolicine su u pitanju
to stavis u posudu, preko malo posolis ako zelis slani da bude.
i tako opet sa sledecim mlekom, danima
stoji u posudi na hladnom, moze frizider ili hladna ostava (spajz)
istina je da treba puno mleka da bi brze napravila kajmak
hvala cure... a gdje ima za kupiti kajmak koji nije mješavina sira i putra.... ono da bude malo, domaće i da je stvarno kajmak??
petelin inače ne idem u Konzum, al kakva je to mala kućica?
htijedoh pitati kak se zove mljekarna il šta već tko to proizvodi?
http://www.meggle-hrvatska.hr/produc...se/kajmak.html
Ima i drugih: jedna mala mljekara negdje kod Karlovca, ima i Zagorski kajmak (taj sam ne tako davno kupila u Superkonzumu), u biti po svim većim trgovačkim centrima. A na placu znaju biti štandovi mini mljekara - isto zna biti kajmaka. Ne kupujemo to redovito, ali povremeno se počastimo.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.02.2010. at 13:40
Zagorski kajmak je obično muljaža od putra i svježeg sira. Čini se da jedino Megle ima zaistač kajmak od naših proizvođača. Po velikim dućanima se zna naći oriđiđi kajmak iz Srbije pa ako nisi na čistu o čemu se radi svakako prvo probaj to. Zreli kajmak je nešto jači i aromatičniji.
Da se razumijemo, i zagorski je OK kao namaz ili prilog, ali je ipak različit od pravog kajmaka.
Davor plizz ak imaš ime proizvođača??
Petelin hvala na linku, idem ga odmah kupiti![]()
nema do kajmaka iz cacka, ali nisam ga vidjela u posudicama proizvodjaca, nego samo refuzo
svi kajmaci koji su danas prošli kroz moje ruke uključujući i ovaj od meglea su mješavina putra i sira.... morat ću nekog nazicati da mi donese direkt iz Bosne![]()
Vidiš, vidiš, kod nas slavonaca takav kajmak baš i nema prođu. Ja sam taj srbijanski kajmak jednom kupila i ne paše mi okus, pre jak mi je okus.
Mi kupujemo domaći kajmak na pijacu ali se taj skida sa kiselog mlijeka . U njemu nema sira ni dodataka ali paše onima koji imaju tu naviku.
Ako ja kajmak isto što i domaće vrhnje, onda ga je moja baka "radila" na slijedeći način. Radila stavljam pod navodnike, jer se u principu tu nije niš raduli, osim obiralo vrhnje.
Baka je imala gredenc u kojem su bile staklenke one največe (valjda od 5 l) u njih je sipala friško mlijeko nakon dojenja krave.
Kroz nekoliko dana mlijeko tako zatvoreno u gredencu bi se skiselilo i na njemu bi na vrhu nastalo vrhnje, cca 2 prsta debelo.
To vrnje bi se žlicom pobralo i gotovo.
Jeli smo ga sa sirom i koristili za kolače, ako ga je bilo puno, onda smo od njega radili putar (kod nas se to zove rediti putar - postupak izgleda tako da imaš jednu visoku drvenu posudu - koja u sebi ima "greštaljku" - to izgleda kao drveni štap na kojem je pričvrščen drveni tanjurić obujma mrvicu manjeg od posude - da se može nesmetano kretati. Vrhnje se stavi u posudu i sa tom greštaljkom tuče i tuče jako dugo, onda nastane putar)
Kiselo mijeko smo jeli sirovo, ili ga bi baka stavila u veliku posudu, i zagrijala na određenu temperaturu, onda bi se počelo razdvajati. Nakon toga bi ga ulijala u sito i dobila friški kravlji sir.
De me nadjoste
Nama je najbolji kajmak star dan-dva i sto manje slan,onako da se iz njega jos pomalo cedi mlekce,to deca vole a pomalo dam i malenoj.
Ne volemo stare i prevrele kajmake....
Mileram je kiselo vrhnje. Ima Meggle i to.... U Hrvatskoj to radi upravo Osječka mljekara: http://www.meggle-hrvatska.hr/proizv...-mm-400-g.html
meni najlepsi mladi, onaj sto je u posudi kao zguzvana krpa. neslan..mmmmmm
Anemona, nije to kajmak sto je tvoja baka pravila
Evo našla ja izvorne upute za proizvodnju kajmaka:
http://www.stocarstvo.com/aps/mleko/kajmak_skorup.htm
Ja sam se nadovezala na kalimero, koja je spominjala isti ko ovaj moj, pod nazivom kajmak.
Zato sam i pitala da li je to isto - znači nije.
Isto tako Davor spominje "zagorski kajmak" to je ustvari nemoguće, jer ako kajmak nije ovo kaj ja opisujem, u Zagorju ne postoji kajmak, kao produkt bilo kakave "obrade" mlijeka. Onda je to definitivno "muljaža".![]()
Istina - ono što je "Zagorski kajmak" zapravo je slani namaz od putra i sira... Kad ga nađem, pogledat ću tko to proizvodi. Mislim da čak na ambalaži piše ovak, s navodnicima, kak i treba biti. Navodnici sami po sebi ukazuju da je to "nešto približno". Fino je za uz pljeskavicu. Moj sin je to otkrio u restoranu.... Razlika je u strukturi - ovaj zagorski se rastopi na jeziku kao putar, a pravi kajmak istočnijeg podrijetla ima drugačiju strukturu i drugačije izgleda, ovak "krpasto" kako je frost opisala. Zadnji put smo to kupili za godišnji (kolovoz 2009) jer to nije nešto što bi čovjek stalno jeo. A da je fino - je. Sve ovdje na ovoj stranici opisano, svako na svoj način.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.02.2010. at 11:40
Zagorski čevapi na buzaru... Ni slučajno Ćevapi!
![]()
isprobala sam taj zagorsli, al mm je slistio i bacio ambalažu pa na žalost ne mogu pročitati... a to da je ironično... jest... zagorski kajmak
i opet na kraju mi nije jasno kako se radi... pretpostavljam da je link od Petelin sve rekao??
tko ide prvi u bosnu ili srbiju molim kajmak... hvala na pomoći ljudi
Proizvođač zagorskog kajmaka je Mini mljekara Veronika d.o.o. Desinić.
Je, to je taj!
Eh, sad, ako Davor kaže da je to smjesa putra, svježeg sira i soli, dolazim u napast da sama probam smućkati neku aproksimaciju.... Fala na ideji, bumo probali.
Piše na njemu da je smjesa kajmaka, sira i soli.
Namjeravam pomiješati sir i vrhnje, dodat otprilike 1/3 putra i sol, ubaciti u multipraktik pa da vidimo.... Što god ispalo, sigurna sam da će moji muški s guštom pojesti!
a ne možete tu kod vas kupiti domaće mleko? Onda nije nikakav problem napraviti kajmak. No, moglo bi i ovako: Stavite kupovno mleko da se kuva i u njega uspite jedan paket slatkog vrhnja. Ali pravog, ne biljnog. i kad to prokuva stavite na tiho da vri par minuta i onda kad se ohladi imate "kajmak" koji poskidate sa kašikom, pa stavljate u zdelu i odgore posolite, ali tako da napravite 2-3 ili više slojeva. Npr 1 kašika kajmaka, pa malo soli, pa opet jedna oceđena od mleka kašika kajmaka, pa so i tako.
Samo uz deeebelu vezu sa sela. U Zagrebu na placu su htjeli ukinuti i sir i vrhnje. Toga još ima, ali mlijeka - nema šanse. Osim ispod pulta, a to se (koliko je meni poznato) nitko ne usudi. I bolje, zapravo...
ovo mi je skoro pa neverovatno. A sta sme da se prodaje na pijaci? Mislim, ako nemaš domaću proizvodnju nemo'š jesti sir i vrhnje??? Ih!
Ja obično kupim zdravstveno potpuno ispravno mleko, tog jutra pomuženo kod nas na pijaci, i onda kući sama radim sir, jogurt, kajmak... štagod. Ne radim to često, ali ipak radim, možda jednom u mesec-dva. Nema pravila. Ali radila sam ovako kako sam napisala gore, sa kupovnim, već obrađenim mlekom i bilo je sve ok. Naravno, ne tako fino kao sa domaćim mlekom, ali je korektna zamena kada nema boljeg![]()
Draga, dobrodošla na granicu Europske unije! Bile su čak peticije (malo je falilo da budu i demonstracije) da se zadrži bar sir i vrhnje. To su viši interesi od obične higijene, a zove se industrijski i trgovački lobi, odavno izvan granica ove zemlje i svih susjednih... Pa zašto na kućici od osječkog kajmaka piše Meggle??!!!
Da ne širim neprovjerene informacije, NE ZNAM može li se još dobiti mlijeko na placu. Nisam ga vidjela već dugo duuugo. Samo ako netko doma ima krave, to je dostupno.
Mlijeka definitivno imaš u Gajnicama, Španskom i Trešnjevačkom placu. ( mi ga kupimo pretežnou gajnicama, ali je danas na Trešnjevačkom bilo ga jako, jako puno). Čak i jedna nova mlekarica na trešnjevačkom.
ništa, nema druge nego da nam pošalješ... misliš da bi prošo preko granice?![]()
Ih, pa iskreno, nemam pojma da li bi prošlo. Al možemo probati. Ja radim u pošti, pa ću se raspitati ako ima zainteresovanih
A možda i da vam ja dopremim ako me primate![]()
Posljednje uređivanje od †vanesax : 21.02.2010. at 12:04