Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: za Valentinovo se vrapci žene ..........

Datum pristupanja
    May 2006

Početno za Valentinovo se vrapci žene ..........

Već sam jednom otvorila ovakvu temu, ali ju ni ja ni administratori nismo uspjeli pronaći, pa otvaram novu.
    Naime, mi Valentinovo ne slavimo na ovaj novi moderan način, nego na onaj koji je meni prenijela moja baka.
    U noći uoči Valentinova vrapci imaju svadbu, ujutro ih se obično čuje kako veselo cvrkuću što znači da su se dobro zabavili, ali isto tako i da bi dječica trebala otići u živicu, kakav grmić ili drvo pogledati što je poslije svadbe ostalo.
    Ja im pripremim neki mali sokić, kakav biskvitć, komadić šunke, sira, pecivo i sl. (nešto što bi mogli biti ostaci sa svadbe). Obično to nađu u kakvoj lijepoj košarici ili vrećici i jako ih veseli.
    Tako je i mene kad sam bila mala.
    I to mi je puno ljepše od ovog komercijaliziranog i isfuranog slavlja.
    Koliko sam proučila to je najčešće bio običaj u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i ima različitih varijacija.
    Bilo bi lijepo kad bi još netko napisao svoju verziju.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sjećam se tog topica, baš mi je to bilo zanimljivo

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moram priznati da mi je prvi glas da postoji takav obicaj, mada mi se po opisu jako svidja.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ajme zakon!definitivno ćemo ovak proslaviti,iako inače ne slavimo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

baš je simpa
    podsjeća me na uskrs i traženje jaja u vrtu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tako je bilo i kod moje mame u moslavini. Na valentinovo se tičeki ženiju. Isto su tražili ostatke od svadbe po dvorištu. Meni jako lijep običaj. Jako dobra ideja za zabaviti djecu, a i priča je zanimljiva.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovoga se i ja sjećam iz svog djetinjstva
    baš smo se veselili tražeći košaricu po vrtu, imam čak i par slika (moram ih potražiti)
    dobili bi voće, koju čokoladicu, kekse - ništa previše ali nas je baš veselilo
    super topic

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Jutros sam čula kak ptičice pjevaju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo da dam kratki izvještaj. Mi smo pronašli male slatke sendviče, sokiće, mandarine, po mali biskvitić, malo oljuštenih lješnjaka, suhih šljiva (to im je ostalo od kolača koje su radili ) ...... a oduševljenje je bilo velikooooooooo. Odmah smo imali i doručak i puno priče, smijeha i veselja. I poslije smo otišli van i promatrali ptičice kako skakući i cvrkuću i veselili se s njima, jer su one dobro raspoložene od noćašnje svadbe.
    Takav mali događaj, a tako puno veselja.
    Zaboravila sam dodati da smo onda prošetali i do bake i dede. I u njihovim je grmićima bilo ostataka, ali tamo su još zaboravili i malu frulu i tamburicu, a bilo je i pomrvljenog kruha i mala prazna bočica od ruma i rakije i male prazne isprevrnute čašice. Kakva je tek tamo fešta bila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A jeste li u skladu s tradicijom izuli obuću i u živicu išli BOSI tražiti ostatke svadbe? To je moje obiteljsko nasljeđe.... U živicu se ide bos, a vrapci ti daruju "crvene čižmice". Naravno, nakon 3 minute bose noge u snijegu pocrvene i to su čizme koje se dobiju za Valentinovo. Ja se sjećam košarica od prhkog tijesta i presburger kifli koje je moja baka pekla za taj dan.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Jako simpatično!

Ali, zar vrapčići stvarno kod vas cvrkuću?

Ok, nisam obraćala pažnju, ali nekako mi se čini da ih ne čujem..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, pjevaju.... I ne samo vrapci nego i kosovi i drozdovi... Sjenice isto. Imamo kuglu žita u loju na balkonu, pa dolaze na gozbu. I čine kakanje.... valjda od silne miline! Ali i pjevaju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nismo išli bosi, iako znam da je to običaj, ali mislim da djeci više ne bi bilo fora iduće godine kad bi zapamtili da su im se smrzle nogice. Možda kad budu još malo veći i vani ne bude snijega.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nismo ni mi IŠLI bosi, samo bi umočili noge u snijeg. To je bilo sasvim dovoljno....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •