Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast
Results 201 to 250 of 269

Thread: Krafne

  1. #201
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    radila peterlinove iz pečnice meni više ispalo to ko pecivo a ne krafne, možda je greška kaj sam stavila polubijelo i crno brašno, ali je jestivo.
    Da, za ovo je poželjno bijelo brašno. Još da si stavila samo polubijelo, bilo bi bolje, ali crno je učinilo svoje, pa je ispalo pecivo.

  2. #202
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    znači kad se stavi kak treba baš izlazi krafnasto?

  3. #203
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    znači kad se stavi kak treba baš izlazi krafnasto?
    Da, ali nije masno. Imala sam slike na starom mobitelu, ali ne mogu naći. Ovako nekako i moje izgledaju, ali ja ih još punim džemom (špricom): https://www.google.hr/search?q=krafn...2F%3B800%3B600

  4. #204

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    Podižem!
    Spremamo se na pečenje krafni i ove godine i sad me zanima da li bi se moglo raditi i od domaćeg kvasa(kiselog tijesta) i da li je netko probao da me malo savjetuje..
    Uzgajam si kiselo tijesto i već sam probala svasta(kruh,pizzu..)sve je odlično
    al krafne me strah

  5. #205
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Probaj, baš te briga. Za krafne je bitno bijelo glatko brašno, a domaći kvas mi se čini super. Samo naprijed i dojavi rezultate.

  6. #206
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Vidiš, jutros je bio neki prilog na HTV-u o samoborskom fašniku, pa je, između ostaloga, bilo prikazano i pravljenje pravih krafni, recept je sličan kao i onaj s početka ovog topica (pola kile brašna, jedno jaje, dva žutanjka, šećer, kvasac, limunova korica i mlijeko - sve izraditi i podijeliti u 12 kuglica koje se poslije dižu na jednu pa na drugu stranu i prže kratko u vrućem ulju) ali je žena naglasila da brašno mora biti oštro.
    Last edited by piplica; 26.01.2016 at 18:28. Reason: tipfeler

  7. #207
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    ...i sad ti budi pametan

  8. #208
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Nisam probala s oštrim brašnom, ali me baš zanima - mogla bih ove godine... Inače, kad se biskvit radi s oštrim brašnom, bude rahliji. U tome je caka. Ali dizana tijesta - ne znam baš - kad sam jednom prilikom od muke stavila više od pola oštrog brašna u orehnjaču, nije mi uspjelo, nije se htjela dignuti.

  9. #209

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    meni je glatko za dizana i ne odstupam od toga
    al tko zna

  10. #210
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Evo, mi smo danas radili po starom receptu od kinder, sa malim izmjenama, ispale se savršene, mekane, lagane, mirisne, sa bijelim prstenom, evo moji se još dave u njima uz tekmu.
    Stavila sam oštro brašno za probu, i stvarno bolje ispadne.
    Zapravo trik je u tome da tijesto bude čim mekše, toliko mekano da je teško rukama oblikovati kuglice.
    i da ne bude puno šećera u tijestu.
    Takve krafne se peku jako kratko na vrućem ulju (40 do 50 sekundi sa svake strane), ne pocrne, a iznutra budu pečene.
    Meni su nekada bile ili prijesne iznutra ili precrne izvana, pa bih smanjivala vatru da bih to izbjegla, ali time bi krafne pile više ulja.

    Ako netko želi probati ovako sam radila:

    Sastojci (neka budu svi sobne temperature) :

    50 dag oštrog brašna
    1 kockica kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
    2,5 dl mlijeka
    3 žlice šećera
    1 vanilin šećer (1 dag)
    0,5 dl ulja (ja stavim maslac)
    1 jaje + 2 žumanjka
    2 žlice ruma
    malo soli
    naribana korica jednog limuna
    marmelada za punjenje

    sve sastojke izmiksate mikserom dok se glatko tijesto ne počne odvajati od posude.
    pokrijte i ostavite na toplome dok se ne udvostruči.
    oblikujte rukama kuglice težine oko 70 g, od ove količine tijesta ispadne ih 12.
    slažite ih na masni papir koji ste malo posuli brašnom da se ne zalijepe.
    pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se dižu 15 minuta
    okkrenite svaku kuglicu naopako i ostavite još 15 minuta pokriveno.
    ugrijte ulje da bude vruće
    stavljate peći krafne naopako, dakle u ulje idu na onu stranu na kojoj NISU ležale.
    brzo poklopite poklopcem i čekate 40 do 50 sekundi (bez virkanja ispod poklopca)
    maknite poklopac i pecite još 40 do 50 sekundi s druge strane, ali sada otklopljeno,
    i izvadite ih van na ubrus, gotove su.
    Napomena: dok pečete krafne ove koje još čekaju na pečenje neka budu cijelo vrijeme pokrivene, dakle, otkrijete samo one koje vadite u toj turi.

    marmeladu (pekmez) ugrijte i razrijedite sa malo vode, krafne punite špricom dok su još tople, najbolje odozgo (može i običnom medicinskom plastičnom špricom)
    pospite šećerom u prahu i sačekajte da se malko ohlade prije jela.
    ako možete izdržati....



  11. #211

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Ej Piplica,tako si se potrudila podrobno sve objasniti da sad imam moralnu obavezu potruditi se to isprobati!
    Tnx

  12. #212
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Nije puno cijela kocka germe? Ja na pola kile uvijek stavim pola...budem probala..javim

  13. #213
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Nije puno cijela kocka germe? Ja na pola kile uvijek stavim pola...budem probala..javim
    Nije mašnice, ako staviš manje ne bi bilo onako prozračno, nego punije, pa bi prilikom kratkog pečenja ostalo prijesno u sredini. Zato bi ih morala peći dulje a onda pocrne i zagorčaju.

  14. #214
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    šta znači ovo - sve sastojke izmiksajte mikserom? jel se mora prvo taj kvasac u mlijeko otopiti, kako to ide? ne snalazim se s dizanim tijestima, nemam pojma, a baš bih te krafne probala napraviti

  15. #215
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    šta znači ovo - sve sastojke izmiksajte mikserom? jel se mora prvo taj kvasac u mlijeko otopiti, kako to ide? ne snalazim se s dizanim tijestima, nemam pojma, a baš bih te krafne probala napraviti
    Kvasac se obično razmuti u malo mlakog mlijeka (odvojiš od ona 2,5 dcl) sa žličicom šećera,
    a kada se to u čaši uzdigne prebaciš na brašno i umiješaš sa ostalim sastojcima ( iako ja znam da neki samo sitno izmrve kvasac u brašno i isto im uspije).
    Ponekada ja stavim suhi kvasac (Dr. Oetker) i ne vidim nikakvu razliku.
    Dakle, ako želiš pojednostaviti, kupi suhi kvasac, sve sastojke zajedno dobro izmiksaj i bok.
    Last edited by piplica; 01.02.2016 at 16:32.

  16. #216
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Piplica suuper recept! Ja sam jako zadovoljna OSIM sto sam zabpravila posoliti tijesto i stavila sam mrvu manje germe, 3/4 kocke. Na lagano pekla i nisu ostale sirpve u sredini sto sam posebno brinula. Meni ih je ispalo 15 kom.

  17. #217
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    *sirove

  18. #218
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Krafneeeeeeee.
    Nisam ih nikada radila, ali ne da mi se prljati posude uljem pa ću pričekati na Konzuma da opet napravi rekordni broj krafni kao prošle godine.

  19. #219
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja isto nisam ljubitelj domaćih krafni, iako ih znam napraviti... Bacila sam prije par godina obruč za izrezivanje, ovo s kuglicama mi se ne da :lijena: a fritule s praškom za pecivo su mi brže gotove.

    Evo iz glave:
    2 jaja cijela
    2 žlice šećera (ravne) + 1 vanilin šećer
    1 jogurt, može i voćni
    ribana korica od limuna i/ili naranče
    1 jabuka ribana
    šaka brusnica (može ih se nasjeckati ako su jako krupne) ili grožđica
    prstohvat soli
    čaša mlijeka (1,5-2 dl)
    1 čep ruma ili bilo kakve žestice - da ne upije previše ulja
    1/2 praška za pecivo
    cca 300 g brašna - bilo kakvog (u receptu je glatko) - dodavati pomalo, da se može po potrebi malo manje ili malo više - mora biti prilično gusto, ali još uvijek lagano tekuće
    (valjda nisam ništa zaboravila)

    To zamiješam redom kako je napisano, pa pustim da odstoji 15-20 minuta ili dulje, a onda žlicom vadim i pržim u vrućem (ali ne pregrijanom) ulju s obje strane. Stavljam u zdjelu u kojoj je dvostruki sloj papirnatih ručnika, da se upije suvišna masnoća. Svaki sloj posipam šećerom u prahu (ne previše) i serviram uz zdjelicu domaćeg džema.

    * * *
    Fritule puno bolje od klasičnih krafni podnose stajanje - dobre su i nakon dva dana, ako su zatvorene u posudu s poklopcem, ali rijetko kad prežive čak i do idućeg dana.
    Last edited by Peterlin; 02.02.2016 at 09:10.

  20. #220
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Od tih prženih stvari još obožavam i langošice, fanjke (ili poderane gaće) i kroštule.

  21. #221
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ima tko provjereni recept za kroštule i njih bih probala?

  22. #222
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Kroštule
    4 žumanca
    2 žlice rakije
    1 žlica šećera
    brašna koliko popije


    Razvući tanko, rezati po želji (ja režem trake koje vezujem u labave fjoke, ima i drugih načina). Tijesto je ubitačno (ti ga rastegneš, ono se vrati nazad), ali budu odlične. Kažu da je podatnije ako tijesto odstoji. Netko volim sasvim prozirne, netko deblje. Paziti da ulje ne bude pretjerano vruće (a ni preniske temperature).

  23. #223
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    kolko je to brašna cca ??

  24. #224
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    rijetko pecem krafne (mozda jednom godisnje, za fasnik, ako i to) jer mi je muka bacati tako puno ulja nakon pecenja

  25. #225
    Willow's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ZG
    Posts
    2,829

    Default

    i ja probala po receptu od kinder, super su mi ispale,
    pekla ih na nekoj srednjoj vatri ca. 2 min. sa svake strane

  26. #226
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Davim se u krafnama, a čak i nisu sa čokoladom. Šteta da Konzum ove godine nije pekao kao prošle. Bile su taaaakooo dobre.

  27. #227
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    kolko je to brašna cca ??
    Nažalost, baš nemam pojma. Koliko treba da se tijesto ne lijepi i da se da razvlačiti. (Ali nemoj kao jedna moja teta "Popit ćeš ti meni, popit! :D )

  28. #228
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Nažalost, baš nemam pojma. Koliko treba da se tijesto ne lijepi i da se da razvlačiti. (Ali nemoj kao jedna moja teta "Popit ćeš ti meni, popit! :D )
    Ma pitala je otprilike - 2 šalice, 3 šalice.... koliko staviš na prvu, pa onda dodaješ.

  29. #229

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    a jel se može staviti neka druga žestica umjesto rakije/ruma?

    nemam doma rakije...a imam viskija..

  30. #230
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mama pticica View Post
    a jel se može staviti neka druga žestica umjesto rakije/ruma?

    nemam doma rakije...a imam viskija..
    Naravno! Bitno je da je neki žestoki alkohol, jer to spriječi upijanje prevelike količine ulja.

    Btw. mm bi to smatrao svetogrđem, trpat viski u kolače, ali nema pojma da ja to isto radim u nedostatku seoske rakijetine ili jeftinog ruma.

  31. #231
    Willow's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ZG
    Posts
    2,829

    Default

    peterlin, ja stavila havana 7 anos, možeš si misliti kako su mirisale

  32. #232
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Willow View Post
    peterlin, ja stavila havana 7 anos, možeš si misliti kako su mirisale

  33. #233
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    T
    Quote Originally Posted by mama pticica View Post
    a jel se može staviti neka druga žestica umjesto rakije/ruma?

    nemam doma rakije...a imam viskija..
    jel gotovo, ima li viska

  34. #234

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    a ne to su pripreme kod mene
    ..bar par dana prije nek bi pekla

    moožda za vikend .)

  35. #235
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ma pitala je otprilike - 2 šalice, 3 šalice.... koliko staviš na prvu, pa onda dodaješ.
    Pa znam, ali kad nemam pojma ni okvirno. Sipam iz škartoca i ne pamtim koliko.

  36. #236
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Ajme meni. Ja opet totalni fejl, sve u smecu zavrsilo. prvo, odvratan je bio ukus, jako se cuo rum, i skroz bez secera, bljutavo. Onda ja poklopila, pocela se voda kondezirati na poklopcu i treci svjetski rat u loncu. Nikakve bijele crte nije bilo. Jedne izgorile, druge sirove, trece sve neke kvrgave. Uzas zivi. Sad sam krenula drugi put, ako sad ne uspije, odustajem i drzim se fritula. Kazem ja sad muzu, sta cu s tom vodom, idem pitati piplicu. A on meni- koga? Piplicu, kakvu piplicu??ahahahaha ajme.

  37. #237
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Kao prava domacica javljam da sa ubola 8 komada u Intersparu.
    u utorak cu uzeti jos paket u nekom drugom ducanu.
    da vidim koji je recept bolji.
    :D

  38. #238

    Default

    intersparove su koma
    neukusne, malo pekmeza, ostaje mastan okus u ustima
    bas su loše
    konzumove su bolje

  39. #239
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Meni i druga tura u smecu zavrsila. Sve su bile sirove iznutra, pretoplo ulje. Katastrofa. Odustajem.

  40. #240
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    Meni i druga tura u smecu zavrsila. Sve su bile sirove iznutra, pretoplo ulje. Katastrofa. Odustajem.
    Vrati se lijep fritulama. Manje zafrkancije, brže je gotovo, a meni su i bolje, pogotovo kad stavim unutrs ribanu jabuku i cvebe ili brusnice. Osim toga, dobre su i drugi dan, a krafne su za baciti.

  41. #241
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    Meni i druga tura u smecu zavrsila. Sve su bile sirove iznutra, pretoplo ulje. Katastrofa. Odustajem.
    Sto ne citas moje recepte na temi?

  42. #242

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    od kad sam otkrila tvojih-5-minuta krafne, pečem samo fritule
    mislim da su to slovenci, prije sam ih teško nalazila, ali sad ih ima u konzumu ... najbolje su mi!

  43. #243

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    od kad sam otkrila tvojih-5-minuta krafne, pečem samo fritule
    mislim da su to slovenci, prije sam ih teško nalazila, ali sad ih ima u konzumu ... najbolje su mi!
    a ja baš danas u konzumu gledam naše din don, i te 5 min, prebirem koje bih, i uzmem din don
    znači te 5 min su fine?


    do kada se jedu krafne?
    do utorka ili se jedu i u srijedu?

  44. #244
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    zlatno zrno su daleko najbolje

  45. #245
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    Jedes dok ima
    Klarineau ok
    Ja radila fritule po peterlnovom receptu, treba stavit jošmalobrasna,madaje recept bio iz glave, ispadne salatnazdjela puna toga

  46. #246
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    zlatno zrno su daleko najbolje
    Nikad čula.

    Ali u Zagrebu nikad nisam našla ni krafne koje ja smatram najboljima - Dergez (toga ima u Podravini)


    http://www.dergez.hr/katalog.php

  47. #247
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    za aleks, jedu se do utorka ali ak kaj ostane naravno da ćeš pojesti neš baciti nečiji trud

    neki peku tek u utorak popodne pa onda jedu definitivno cijelu srijedu ako kaj ostane.

  48. #248

    Default

    ma mislim ono po narodnim, crkvenim običajima :neuka:
    posti li se na čistu srijedu?
    ako se posti onda se ne jedu krafne?
    nije sad da to nešto puno utječe na mene, ali sam mislila u srijedu peći fritule, nemam prije vremena, a i doći će V popodne prijateljica, pa da ne povrijedim nečije vjerske osjećaje

  49. #249
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ma mislim ono po narodnim, crkvenim običajima :neuka:
    posti li se na čistu srijedu?
    ako se posti onda se ne jedu krafne?
    nije sad da to nešto puno utječe na mene, ali sam mislila u srijedu peći fritule, nemam prije vremena, a i doći će V popodne prijateljica, pa da ne povrijedim nečije vjerske osjećaje
    Da.

    Osim Velikog petka, čista srijeda je jedini zapovijedani post u katoličkoj vjeri. I ne bi se trebale jesti krafne, trebalo bi se postiti.

    A sad idem tražiti potvrdu ovog svog uvjerenja.

  50. #250

    Default

    al to bi onda trebao znati i todorić
    jer su mu krafne na akciji do 10.02.

Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •