Pokazuje rezultate 1 do 50 od 269

Tema: Krafne

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Evo i moje gotove, odlične su. Pronašla sam recept u nekoj kuharici, bila sam skeptična jer sam bila uvjerena da obavezno ide glatko brašno, a kad tamo oštro.
    Dakle krafne:
    50 dkg oštrog brašna
    2 velike žlice šećera
    4 velike žlice ulja
    2 velike žlice ruma
    2 žumanjka + 1 cijelo jaje
    1 kvasac (friški)
    1 vanil šećer
    malo soli
    limunova korica (nisam imala)
    mlijeko za dizanje kvasca (cca 1,5 dcl)

    Razvaljala sam na tanko, izrezala tankom čašom za vinu, stavila pekmez i drugim krugom poklopila na način da sam prvo rubove te krafne poklopca namakala u mlijeku, ali totalno lagano.
    Lijepo su se zalijepile, nisu se odvajale, nije izlazio pekmez van, i što je najbolje nisu upile ulje.
    Ispalo je cca 18 krafni, normalni jednostrukih bi naravno bilo više.

  2. #2
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Ja sam ih ove godine prvi put radila i jako sam zadovoljna.

    Nisam htjela pristati na neke egzote, tučenje rukom pola sata, stotinu savjeta i beskonačna lista sastojaka i mistične temperature. Htjela sam jednostavan i recept bez bizarluka kojim me moja familija filala u vezi krafni. Kao da se radi o proizvodnji nuklearne energije. Pretražila sam net i našla divan recept, a samo tijesto btw. mijesim u pekaču ili mikserom.

    Ugrije se 3 dl mlijeka, doda se dvije i pol žličice suhog kvasca i nekih sedam žlica šećera (za blažu verziju - neki ljudi vole manje slatko - uzmi npr. 5 žlica), nek se digne, pa ubaci u pekač za kruh. Otopi sedam žlica masti (tko voli laganije može i manje, može i četiri, a umjesto masti ide i maslac, margarin ili čak ulje - sedam žlica ulja - tada su malo žilavije, ali i dalje super), četiri žumanjka i 60 dag brašna. Ponekad treba malčice više brašna, a doda se i nešto malo manje od žličice soli. Kad se tijesto digne, razvaljaj na centimetar debljine, reži kalupom ili čašom i ostavi da se dižu dvadesetak minuta. Ja ih složim na tepsije i stavim kod radijatora (kod mene zna bit nedovoljno toplo jer klinci stalno idu nutra-van).

    Ako ne mijesiš u pekaču - zamijesi i razvaljaj kad se lijepo dignu.

    Ugrij ulje (ja ih pečem na par cm ulja i to u tavi) na najlaganijoj vatri. Kad se oko čačkalice skupljaju mjehurići - dovoljno je toplo. Stavi ih tako da dolje ide strana na kojoj su krafne bile na podlozi.

    Pazi - jako su brzo gotove, i nije dobro da dobiju prejaku boju. Čim onako pozlate, okreni ih, a kad i druga strana pozlati izvadi ih van šupljikavom žlicom. Ja ih slažem na ubrus koji stavim na rešetku da se ocijede od masti.

    Pune se nadjevom koji želiš špricom za kolače.

    Djeca su presretna kad ih šećere

    ps Ove su šupljikave krafne, meke i podatne. Ja takve obožavam!

    Dobar tek!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Lux
    Postovi
    903

    Početno

    Ja pravila po iffinom receptu u pekaču, dodala samo malo ribane limunove korice, ispale su mrak...Samo meni više liče okusom na fritule nego na kupovne krafne...

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Anemona, mogu li ove tvoje sa suhim kvascem?

  5. #5
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Anemona, mogu li ove tvoje sa suhim kvascem?
    Ja pretpostavljam da mogu, u principu bi sve što se može s friškim, trebalo biti dobro i sa suhim.
    Ja uvijek koristim friški iz navike, čak kad i piše suhi.
    E da, nikakva dizana tijesta ne radim na ruke, sve miksam mikserom.

    Još nešto, ja sam radila kao klasično dizano, kad sam izmiksala, ostavila sam da se normalno digne, pa onda izvaljala i izrezala, pa su se tako gotove krafne još malo dizale.
    Bitno je da onaj dio krafne koji je donji (koji leži na stolu) u ulje dođe kao gornji.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 15.02.2010. at 10:30

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Lux
    Postovi
    903

    Početno

    Apri, da taj, kod mene traje sat i pol.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •