Results 1 to 35 of 35

Thread: skuhaj danas, jedi sutra :)

  1. #1

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default skuhaj danas, jedi sutra :)

    malo sam kopala pa nisam nasla ovu temu (ako netko nadje neka stavi link )..problem je slijedeci, mm dolazi s posla sat i pol ranije od mene i dodje gladan pa bi probala kuhati dan prije za sutra i ostaviti mu da pogrije..ne znam puno takvih jela pa ako mozete nesto napisati bile bi od velike pomoci


  2. #2

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Ja bih rekla da je naj kad se u polugotovo jelo doda krumpir, tjestenina i sl.
    Npr. umak bolonjez skuhan a svježa je tjestenina.
    Tako i obična juha.
    Tako i toć, u njega skuhat krumpir i eto gulaša. Tako i riža za rižot.
    A tako ćeš i naučit muža kuhanju. Znaš ono, trep, trep, trebaš samo zakuhat vodu i tjesteninu

  3. #3
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,490

    Default

    dan unaprijed kuham uglavnom variva

    nekad napravim vise umaka, da ostane i za drugi dan (bolonjez, umak od rajcice...), i samo k tome skuhamo prilog (riza, tijesto...)
    tijesto isto zna biti od jucer (spremim ga u tupperware posudu, ili neku drugu koja se moze dobro zatvoriti, da se ne osusi), samo pomijesam s tunjevinom, ili dodam kockice sira, kuhano jaje... i kasni rucak ili rana vecera je gotova

  4. #4
    Juroslav's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Agram - centar, jug i negdje između
    Posts
    1,508

    Default

    mislim da je najelegantnije rješenje da muž nauči kuhati pa da lijepo on tebe dočeka friško skuhanim ručkom

  5. #5
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Juroslav View Post
    mislim da je najelegantnije rješenje da muž nauči kuhati pa da lijepo on tebe dočeka friško skuhanim ručkom
    Oteo si mi riječ iz usta

    Bila je neka tema u stilu "jela za podgrijavanje". Probam ju potražiti.

  6. #6

  7. #7
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Juroslav View Post
    mislim da je najelegantnije rješenje da muž nauči kuhati pa da lijepo on tebe dočeka friško skuhanim ručkom
    X

  8. #8

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    u nadi je spas...ali od te nade sam odustala davno :D
    puno hvala cure, link je tocno sto mi treba..slobodno nastavite ako dobijete jos neku dobru ideju

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    Draga, kupi mikrovalnu ako nemaš...

    A onda - unutra se može grijati sve živo. Čak i sarmu (moja svekrva se križa).

    Ono što NE grijem je ovo što su već gore napisali: krumpir, njoke ne možeš ugrijati (tj. možeš ali krumpir nije fini od danas do sutra).

    Polako se pripremam jer će mi stariji sin na godinu izaći iz boravka, pa će nam trebati. Uvježbavam djecu polako već sada po predloženom sistemu - imaš saft u jednoj vatrostalnoj zdjeli, rizibizi u drugoj, staviš u mikrovalnu i to je to...

    Krenut ću djecu učiti kuhati od hladnih stvari - začiniti salatu (očistiti znaju i sada, ali su lijeni, ne smijem im to prepuštati), skuhati paradajz juhu, skuhati tijesto, zamutiti pire iz vrećice (to znaju, zgodno rješenje za nedajbože dok moraju sami) itd. Ostavim ja njima ciklu ili neku kiselu salatu vlastite proizvodnje (krastavci, miješana...)

    MM isto nije pojma imao o kuhanju kad smo se vjenčali (ne upušta se ni sada u neke kulinarske avanture ALI evo njegovog repertoara):
    - juha od gljiva iz vrećice (u našoj kući jede se iz vrećice samo ta i dalmatinska, rijetko)
    - tijesto po uputama s ambalaže (nedajbog da nema originalne vrećice, he he)
    - palenta "za idijote": tri šalice vode + žličica soli + žlica ulja - to zakipiti pa dodati 1 šalicu kukuruznog griza (instant) i kuhati 2 minute uz miješanje
    - od mesa: prženje kobasica, pljeskavica
    - od riba: oslić iz leda panirani za u tavicu ili obični za lešadu (skuha se u litri vode kojoj dodaš kocku - 1000 puta mi je prošao rok trajanja jer to koristimo 2xgodišnje)
    - od povrća - kuhanje u vodi (naučio je dobro dok sam ja bila na čuvanju druge trudnoće u bolnici)
    - od salata - krastavci (nož za guljenje je savladao, za tanke šnitice služi ribež ili multipraktik, začini svi MOGU BITI i suhi da ne moraš sjeckati)

    Dalje: pržena jaja ili na oko ili kajgana (tu je majstor, ne sjećam se kad sam ja to radila - to on radi klincima dok ja ufatim malo vitra)

  10. #10
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,078

    Default

    Peterlin, uljepšavaš mi dan ovom pozitivom....svašta ću od tebe naučiti, pa i to da muž ZNA kuhati ako je savladao ovo gore napisano. Pohvalit ću danas i ja moga jer ovom tvom popisu može i gravče na tavče te kiseli kupus s kobasama pridodati .

  11. #11

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    130

    Default

    Odlicna tema!
    Lasagne- je uvjek bolje dan poslije,tako isto i sos bolognese
    Gulas- isto tako ukusniji je dan poslije ili ako mi je ostalo malo od dan prije napravim gluas juhu!!!

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Peterlin, uljepšavaš mi dan ovom pozitivom....svašta ću od tebe naučiti, pa i to da muž ZNA kuhati ako je savladao ovo gore napisano. Pohvalit ću danas i ja moga jer ovom tvom popisu može i gravče na tavče te kiseli kupus s kobasama pridodati .
    Ufff.... zna i moj i gravče... ima još toga. I roštilj i kotlovinu (ali to je tipično muški posao). Zna on i svoju mamu zasnubiti pa donijeti neznamnija ričet ili sarmu ili gulaš ili fileke itd. Zna i juhu skuhat po sistemu smrznuto meso + grincajg (još ako je očišćen i smrznut, kako sam to činila kad sam radila na drugom kraju grada) + sol i oderi!

    Ne bi krepali od gladi moji muški, ali figa.... bit će da nemaju prilike od mene uopće pristupiti kuhinji. Ali mijenja se to pomalo na bolje! Sva sreća... Moram si naći još malo zanimacije izvan kuće.

    Btw. lasagne nikad ne ostanu za dan poslije, imamo neke Garfielde doma - sve pojedu.
    ALi dosjetih se kako doskočiti - mogla bih ja sebi po nekadašnjem običaju juhu i salatu (za žene u najboljim godinama to je zakon) a tko želi nekaj "konkretno" nek si kuha... !

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default


    Iz prethodnog zaključujem: bespotrebno je kuhat za sutra, trebaju svi naučit kuhat i gotovo

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    U biti, to i je tak.... Mi znamo kuhati i pripremati za idući dan, ali za to postoje debeli razlozi. Mi dolazimo doma samo pol sata prije djece. Oni su još ove godine u boravku i imaju popodnevne obveze u 4 od 5 radnih dana popodne, jednostavno se dosta toga ne bi stiglo bez pripreme dan ranije. Da bilo tko od nas ima sat i pol slobodno - brate mili, spečeš vola za to vrijeme (komad koji ti treba za ručak). Ja sam svome mužu znala reći - tko kraj punog frižidera i špajze ostane gladan, sam si je kriv. Ali nije krenuo dok ga huda sila (moje čuvanje trudnoće) nije natjerala. Sad je dnevni raspored takav da ja uglavnom zavrtim ručak, a on i djeca večeru. Muke teške, napraviti grah salatu iz konzerve ili (češće) dan ranije skuhanog graha koji stoji u frižideru nezačinjen. Ili napraviti domaću tallianettu... Pa nitko ne očekuje od njih da mijese tijesto za rezance! Dakako, jelovnik je prilagođen sposobnostima i slobodnom vremenu.

    A tko god jednom otkrije čarolije kuhanja i mogućnost da hranu prilagodi sebi i svojim željama, vrlo brzo počne u tome uživati i nije mu više tlaka. (Ako je moj brat naučio, i to dobro, a nije valjda nož primio u ruku dok se nije odselio od roditelja, onda NEMA beznadnih slučajeva...)

  15. #15
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ajde da tema ne krene u propast. Mene tema jako zanima, jer trebam djetetu pripremiti prvi dan ručak za drugi. Naravno, onda kuham za sve nas.
    Par ručkova koje često kuham prvi dan:
    - varivo ječam s lečom, grahom, povrćem, za odrasle ubacim komad suhog mesa, za dijete batak piletine, uz to može i pire krumpir za dijete (to se brzo skuha)

    - friško zelje na slatko. Može sa ili bez graha. Sastojci zelje, crveni luk, paradajz sos (domaći), grah. Svima nam je fino. Isto tako može kao prilog pire krumpir

    - klasika: mljeveno meso na saft, tijesto skuham dok sam doma na gablecu

    - juha s povrćem i noklicama, ako trebam i glavno jelo za dijete, opet ubacim i batak piletine

    - paradajz juha

    - štrukli na juhu (imam napravljene u škrinji). Dok sam doma na gablecu zakipim vodu i skuham ih

    - juneći šnicli iz ekspress lonca. Šnicle istučem, posolim, može i mrvica papra, uvaljam u brašno, bacim na gril tavu da se zažare, poslažem ih u lonac, na tavu bacim sitno sjeckani crveni luk, podlijem s vodom, time zalijem šnicle u loncu (da su prekriveni vodom), malo crvene paprike, jedan paradajz iz škrinje, samo ga ogulim i narežem, par suhih šljiva. Zatvorim lonac i kuham cca sat vremena, ovisi koliko je meso tvrdo.
    Neki dan sam radila od 1 kg šnicla - ručak za dva dana.
    Drugi dan skuhaš prilog, može palenta, pire krumpir, kuhana cvjetača, brokula, kuhane mahune,...

    - meso panirano prvi dan (za pohanje), spremno za pohanje, prilog kuhano povrće, riža s graškom, mrkvom (ja stignem skuhati rižu za vrijeme gableca, tko ne stigne, može prvi dan)

    - varivo grašak, mrkva, celer, peršin, poriluk,... + noklice

    - leća skuhana i prelijana povrćem dinstanim na vodi
    - ....
    Last edited by Anemona; 16.02.2010 at 08:38.

  16. #16

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Kiseli kupus je boli 2. dan nego odmah. Ja ga skuham na slatko-kiselo pa ga i manji vole. Zažutim kapulu (bijeli luk), dodam gratanih par jabuka, ovisno koliko slatko ko voli, ja na pola kila stavim 2-3, i onda dodam kupus, i kuham podlijevajući vodom, dodat se može osim soli malo šećera i klinčića.

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    Jabuke u kupusu.... mmmmm zvuči fino! Nikad nisam probala.

    Današnji menu kuhan jučer je poriluk.

  18. #18
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Sinoć zdinstani batkići, danas skuham široke rezance...
    Grah, presiljeno zelje, mahune, kelj čušpajz sve radim dan ranije. Pohance pripremimo i zaledimo svaki zasebno u vrećici pa ih onda vadim po potrebi i poham kad dođem s posla. Lazanje znam prirediti dan ranije (meso zdinstati, sir naribati i posložiti u protvan) strpati u frižider i peči kad dođem s posla, ionako se peku 20-tak minuta pa taman dok se presvučemo bude pri kraju. Znam zdinstati meso i u većim količinama (bolonjez, junetina) pa zaledim i samo vadim i dodam priloge tijesto, pire krumpir...
    Istina, malo mi već ponestaje inspiracije za kuhanje dan ranije....

  19. #19

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Meni je to otkriće. Doduše, originalni je recept da se sve to još zapeče u pećnici sa izdubljenim jabukama i pire-krumpirom,uz to ide još malo neke marmelade...uglavnom mmmmm

  20. #20
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    makita, ajd ti napisi detaljan recept.

  21. #21
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    U mikrovalnoj se skoro sve može podgrijati, osim gljiva i krumpira i špinata (koji se uopće ne podgrijavaju).
    Tako da kad moram kuhati za sutra više manje kuham štogod mi padne na pamet, pa podgrijem. Favoriti su bolognese, piletina u umaku od povrća i razna variva. Može i sarma, ćufte u paradajz-sosu, juhe u kojima je meso (pa samo izvadim). Rižota su isto super za podgrijati - od mesa, iznutrica, gljiva, povrća...

  22. #22

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    super, tema je krenula u smjeru vec sam dobila par ideja..
    peterlin, lijepo ti kazem da nema sanse da mm kuha..nije to nesposobnost vec lijenost..dakle, on ce naruciti pizzu, tjesteninu i slicno ali nece nis skuhati..ne bi cak to ni bio toliki problem medjutim onda trosimo previse love na hranu od koje smo na kraju balade napuhani ko prasci i debljamo se..mm fakat ima koma probavu od hrane izvana tako da kako god bilo moram kuhati..

    da dam ja malo mog doprinosa :
    1) bolonjez koji obavezno radim s purecim mljevenim..dinstam luk, mrkvicu i papriku baburu na sitno, dodam meso, posipam sa slatkom paprikom, soli i paprom, zalijem vodom i dodam pasiranu rajcicu ili malo konzerve. I onda mm skuha pastu (to zna i za to nije lijen )
    2) leća
    3) piletina od jamie olivera : http://www.damijenestoslatko.bloger....tu/855135.aspx (pripremis pa muz gurne u rernu)
    4) šnicli u saftu i rižot od poriluka s ovog prefinog bloga : http://gastrodiva.bloger.hr/post/roc...a/1226147.aspx
    probala sam i ovu rockenrollu, i to bi se moglo pripremiti pa da mm gurne u pecnicu
    5) varivo s graskom i njokicama ( nazalost jedno od rijetkih variva koje mm voli)
    6) pileći paprikaš:
    Izrežem dosta paprike (4 paprike), 3-4 mrkve na sitno, 1 luk na sitno i stavim dinstati luk pa papriku (malo duze dok ne omeksa) pa mrkvu i piletinu (1 pileći file) na sitne komade i mijesam cijelo vrijeme dok se piletina ne zapece, stavim zlicu vegete(jedno od rijetkih jela gdje je ne uspjevam zamijeniti) i 2-3 zlice brasna i zalijevam vodom ( litru), okrenem na slabu vatru i kuha se 20 min dok se ne raskuha i na kraju stavim pasirane rajcice ili zlicu konzerve prije nego sto stavim vodu, probam na kraju i dodam soli i papra..ovako bude vise jusno za jesti s krumpirom, ako jedete s tijestom stavite vise brasna i manje vode
    7) oslic s krumpirima u rerni- mariniram i pripremim i mm stavi kad dodje s posla


    ajmo dalje...

  23. #23
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Zamijesim nekoliko pizza i ubacim ih u škrinju, pa ih po potrebi samo ubacujemo u rolu.
    Isto tako:
    - makarone sa sirom
    - lazanje
    moja mama:
    - štrudle
    - bučnice

  24. #24
    oriel's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    grad gdje spavaju anđeli
    Posts
    237

    Default

    Od veće količine mesa napravim faširance, smrznem svaki posebno na tacni, potrpam u vrećicu i vadim po potrebi.
    Prošlu jesen sam tako napravila i punjene paprike.
    Smjesom napunila paprike, smrznula te sad samo stavim u paradajz i skuham.

  25. #25
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    U mikrovalnoj se skoro sve može podgrijati, osim gljiva i krumpira i špinata (koji se uopće ne podgrijavaju).
    meni je meso iz mikrovalne katastrofa, nema šanse da ga podgrijavam u njoj. obično ga zgrijem na tavi.
    ali zato ja obožavam pečeni krumpir, ako mi ostane od ručka, podgrijati u mikrovalnoj

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    Ovisi kakva je mikrovalna... I ja sam imala taj feeling (od jedne stare mikrovalne, koja još nije imala ni tanjur za rotaciju) i nisam je dala u kuću, sve dok mi svekrva prije par godina nije poklonila novu. Nije za usporediti. OVa je dobra. Za ništ mi drugo i ne služi nego podgrijavanje. Ali treba se služiti uputama - svaka je drugačija.

    Ont. danas je sarma iz leda.

    Sutra je falabogu subota, pa ćemo neke fine ribe s placa - bez leda, bez mikrovalne, drito na tanjur! Mljac! Moj mlađi uživa u kosanju češnjaka i peršina, a starijega ćemo poslati po friški kruh. MM nek otvori butelju i eto gozbe...

  27. #27

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    makita, ajd ti napisi detaljan recept.

    750 g kiselog kupusa
    40 g masti
    1 naribana jabuka
    ocat
    šećer
    4-6 velikih jabuka
    žele od brusnica
    po želji kriške ananasa
    U tavi rastopi masnoću, poprži staklasto kapulu (tj. bijeli luk), dodaj kis.kupus i jabuku. Pirjati dok ne omekša, pop otrebi dodavat malo vode. U to dodat malo octa i šećera.
    Tom smjesom napunit podmazan vatrostalni kalup i peći 20 min.
    U međuvremenu izdubit jabuke i napuniti želeom od brusnica, stavit ih na kupus i peći još 10 min.
    Kiseli kupus slžimo sa punjenim jabukama i kriškama ananasa. Uz ovo jelo odgovara slan krumpir ili pire od krumpira.

    Evo sam baš citirala recept. Ovako je finjak i za posluživanje samo što bi ovako moji mališi preskočili kupus i pojeli jabuke i ananas i malo krompira

  28. #28
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,933

    Default

    Dobar trik za uvođenje djece u svijet kiselog zelja. S tim da bi i dan danas moj veliki pojeo samo krumpir, a mali se ne bi mogao odlučiti između jabuka, brusnica i kiselog zelja! Mašalah!

  29. #29
    Rebbeca's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagorje zeleno
    Posts
    871

    Default

    Mogu se napraviti i knedle ( od šljiva, marelica... ) i smrznuti. Kad trebaš, ubaciš u kipuću vodu i začas su gotove.
    Ako se napravi dan ranije jako je fina sarma i punjena paprika.
    Također se može skuhati kis. zelje ili kis. repa sa suhim/friškim mesom, a drudi dan samo podgrijati.

  30. #30
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    makita, hvala ti. Bas me zanima kakvog je okusa, ne mogu zamisliti.
    Bas ću probati koji dan, trebam kupiti zelje.

  31. #31

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    417

    Default

    Ja često radim juhe ili miso juhe sa svim povrćem koje mogu naći i nekad dodam, a nekad ne - meso. Imam pitanje: jedemo i drugi dan, da li smijemo i treći??? Puno napravim i često mi ostane i srce me boli to bacati!!!

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by sanja77 View Post
    Ja često radim juhe ili miso juhe sa svim povrćem koje mogu naći i nekad dodam, a nekad ne - meso. Imam pitanje: jedemo i drugi dan, da li smijemo i treći??? Puno napravim i često mi ostane i srce me boli to bacati!!!
    Ne znam što su miso juhe, al obične bistre juhe ja jedem treći dan, doduše samo zimi. Inače, sve ostalo, ako skuham previše, smrznem taj dan u malim posudicama, dovoljno za porciju-dvije, to mi je za na brzinu kad dođem odnekud da imam, ili da nadodam kad netko baš ne voli kuhano od tog dana. Npr. djeca ne jedu hobotnicu

  33. #33
    MariolaST's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split
    Posts
    293

    Default

    Quote Originally Posted by lore View Post
    malo sam kopala pa nisam nasla ovu temu (ako netko nadje neka stavi link )..problem je slijedeci, mm dolazi s posla sat i pol ranije od mene i dodje gladan pa bi probala kuhati dan prije za sutra i ostaviti mu da pogrije..ne znam puno takvih jela pa ako mozete nesto napisati bile bi od velike pomoci

    Draga, mislim da bi bilo bolje da TM kad dođe već sat ipo ranije nešto skuha sebi i tebi.
    Pozdrav....

  34. #34

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    lol ovo je dobra sala..iskreno da nesto i skuha toliko bi mi prisjelo pospremanje nakon (taj kad cokolino radi sve posipa okolo) da radje napravim sama

  35. #35

    Default

    MM isto mene ceka da ne znam kak je gladan on bu cekal ha ha veli da ja finije skuham ha ha da ne mora on.Od kad smo se oženili on se hvali s kotletima na Samoborski,evo proslo 5 godina ja te kotlete nisam jos probala

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •