Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Kako birate pedijatra?

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Kako birate pedijatra?

Jasno mi je da većina roditelja pedijatra odabire prema mjestu stanovanja. Ali kad se to ne pokaže kao izbor koji vas zadovoljava? Ima li vas koji pedijatru odlazite na drugi kraj grada (u mom slučaju bi to moguće bilo u drugi grad, kako sam preselila u Zaprešić, gdje izbor baš i nije velik)?
    Kako ste ga odabrali?
    Kakve su uopće šanse da me primi netko kome po mjestu stanovanja ne pripadam, a dijete mi ima već 2 i pol (mislim da za novorođene vrijede druga pravila)?
    Maštam o tome da imamo pedijatra kojeg mogu nazvati u svako doba ako imam problem.
    Nekog kome mogu vjerovati.
    Tko je dobar dijagnostičar. Kome mogu reći sve o čemu razmišljam, a on će mi znati i htjeti dati odgovore. Nekog tko će pratiti nova saznanja.
    Nekog tko će se mom djetetu obraćati imenom i uložiti dodatnih 30 sekundi na pregledu kako bi s njime uspostavio kontakt i posjet mu učinio ugodnijim.
    Molim vas, vi koji ste za svoje dijete pronašli 'pedijatra iz snova' savjetujte kojim putem da krenem.
    Imam ovdje izbor od vjerojatno još dva pedijatra, ali ne znam ništa o njima, a ne želim premještati karton od pregleda do pregleda.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga, nakon 10 godina roditeljskog iskustva shvatila sam da je najbolji pedijatar - najbliži pedijatar... Dakako, ima situacija kad ljudi izrazito nisu zadovoljni (ne da su liječnici loši, nego nama ne odgovara svaka osoba, kao što nam ne bi odgovarao ni svaki ginekolog, ni svaki učitelj, ni svaka odgajateljica u vrtiću).

Mi smo "rasli" u odnosima s našom pedijatricom. Bilo je uglavnom dobro. Bilo je nekih propusta s njene strane, bilo je bome i s naše.... Išlo je. Smetale su me gužve u čekaonici (ali to je tako svuda), ali jako se dobro slagala s našim dječacima, nikad nisu imali traume, uredno je prihvaćala većinu naših primjedbi pogotovo kad se uvjerila da nisu bez razloga (stairiji sin je imao smetnje sluha, smetnje vida na koje smo pedijatricu mi upozorili, ali sve smo redom odradili....) Mi smo s djecom svaki dan, a ona ga vidi jednom u 2-3 mjeseca. Ne zamjeram joj. Bila je dobar dijagnostičar u većini slučajeva, nije škrtarila s uputnicama i bolovanjima (nisam to uvijek ni koristila) i uvijek je bila na strani djeteta - npr. kad sam ja mislila ići raditi i dati dijete u vrtić nakon bolesti, ona je nerijetko "odrezala" još tjedan dana bolovanja ako bi procijenila da se dijete nije oporavilo.

Imam iskustava i s drugim pedijatrima iz dežurstava (na hitnoj smo bili jedan jedini put na orl) i zapravo, sve je to više-manje isto.... Jedini pedijatar koji mi se više sviđao isto je gosp. sa puuuno staža i ako nije u mirovini, bit će uskoro.

A sad sam u dilemi što učiniti jerbo mi je susjeda baš jučer rekla da je i naša pedijatrica otišla u mirovinu. Nisam to provjerila, ali nemam razloga ne vjerovati. 3 mjeseca nismo ništa trebali, bit će da smo propustili informaciju. Vidjet ću drugi tjedan što je s kartonima... No, djeca su nam starija od 7 godina, a moja obiteljska liječnica je u istoj zgradi - snaći ćemo se... Ono što mi je bitno jest da djeca imaju liječnika u dometu pješice i sretna sam zbog toga.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.02.2010. at 14:22

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo "upisani" kod najbliže pedijatrice, no za sve idemo u Helenu. Nemam nekih većih prigovora na našu dr osim uobičajenih uvjeta u ambulantama. Čekamo minimalno dva sata svaki put, ona ga uvijek pogleda nabrzinu (ja bih rekla površno, no valjda ona zna bolje).
    Ovo nam ispada najbolja kombinacija - u Heleni se kontroliramo (kod specijalista) od rođenja pa smo već "domaći", imamo CO pa rijetko išta platimo, a just in case i soc. pedijatra pred nosom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što mi je bitno jest da djeca imaju liječnika u dometu pješice i sretna sam zbog toga.
    I ja isto, samo kaj nam je sad malo dalje ( 15 minuta pješke) , ali to je opet najbliži.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi imamo socijalnog pedijatra kojeg jako volimo , vozimo se autom do njega. Ali za takav odnos, stav i brigu vozila bih se i duplo dalje ako treba. Nažalost, gužva kod nje je ogromna , tako da sad prima samo male bebe .

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi putujemo na drugi kraj grada.
    Tamo smo bili prijavljeni kada se rodilo prvo dijete, upoznali smo i mi nju i ona nas, znamo što jedni od drugih možemo očekivati.

I nije nam problem potegnuti do tamo kada zatreba, slobodni smo nazvati telefonom... pitati je li gužva i kada je najbolje doći.
    Primi nas i u vrijeme pauze jer zna da poštujemo njihovo vrijeme i ne dolazimo kako bismo prebacili odgovornost na nju.

Često se i ne složimo u nekim stvarima, ali način na koji to rješavamo je upravo razlog što ostajemo kod njih čak i sada kada bi O. trebala pripadati školskoj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Mi putujemo na drugi kraj grada.
    Tamo smo bili prijavljeni kada se rodilo prvo dijete, upoznali smo i mi nju i ona nas, znamo što jedni od drugih možemo očekivati.

I nije nam problem potegnuti do tamo kada zatreba, slobodni smo nazvati telefonom... pitati je li gužva i kada je najbolje doći.
    Primi nas i u vrijeme pauze jer zna da poštujemo njihovo vrijeme i ne dolazimo kako bismo prebacili odgovornost na nju.

Često se i ne složimo u nekim stvarima, ali način na koji to rješavamo je upravo razlog što ostajemo kod njih čak i sada kada bi O. trebala pripadati školskoj.
    Eh, kad bi tako bilo, sve moje dileme bile bi riješene u sekundi. Nažalost, školska medicina svela se samo na preventivu i ja iskreno ne znam čemu to sve služi. Ne može se djetetov karton prebaciti tamo. Ne može se tamo otići po bolovanje ili preporuku istog. Ne može se tamo po recept. Jedino što se može, to je mišljenje ako dijete slučajno ima nekakvih razvojnih ili inih smetnji koje direktno utječu na školski uspjeh, isposlovati rješenje o posebnom obliku školovanja. Nema tamo kartona na način kako to imaju pedijatri. Ne znam što se dogodilo u sustavu, ali nešto su gadno iskomplicirali ili pokvarili - nikako mi se to ne sviđa... Školsku liječnicu vidjela sam do sada 3 ili 4 puta (kad su djeca kretala u školu pa smo išli na pregled, ne računam cijepljenje jer to je u paketu), i još kad smo za starijega dobili rješenje o individualizaciji zbog smetnji motorike. Za sve ostalo put je pedijatar ili obiteljski liječnik + specijalist.

Voljela bih da griješim i da me netko ispravi. Što se događa s primarnom zdravstvenom zaštitom i dalje mi je potpuna misterija...MOžda bih trebala otvoriti topic "Obiteljski liječnik ili pedijatar" - raspitat ću se idući tjedan, pa vidjeti što i kako se nudi, a onda otvoriti topic jer me zanimaju i tuđa iskustva kad su u pitanju djeca između 7 i 18 godina.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.02.2010. at 21:33

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Izabrali smo najbližeg pedijatra, po preporuci patronažne sestre. Lea je ranije rođena i bila je dugo u bolnici, a čim je došla kući trebala nam je hrpa uputnica, pa nismo imali baš niti vremena birati. Doktorica je OK, nismo nezadovoljni, najviše sam zadovoljna zaista lijepim i prijateljskim odnosom; ali moram priznati da mi je u najosjetljivijem razdoblju jako olakšavala činjenica da se Lea pratila i kod neonatologa u kojeg imam sto postotno povjerenje, pa da ga i danas možemo nazvati i konzultirati se s njim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Birali smo po mjestu stanovanja, ali baš se poklopilo da je naš pedijatar popularan i izvan granica Trešnjevke (da ne kažem da je često medijski eksponiran ), pa je loša strana toga što je često gužva i što ga često nema, pa ga mijenja neka doktorica na zamjeni.
    Na sreću, nismo prečesto kod njega, pa mogu reći da smo u cjelini zadovoljni (mislim da je A. popio pokoji antibiotik previše, ali neću cjepidlačiti po tom pitanju jer inače nemamo većih problema).
    Ali ni ja ne znam što će biti kad Andrej krene u školu... i naš pedijatar i njegova kolegica u suprotnoj smjeni su pretrpani i na vratima stalno stoji obavijest da roditelji djece starije od 7 godina moraju uzeti karton i premjestiti ga obiteljskom liječniku. Ja bih ga prebacila svojoj doktorici, ali ona će za nekoliko godina u penziju, tako da i opet ne znam kome bismo tada dopali. I ja se slažem da su s ovim novim propisima o "školskom" i "obiteljskom" liječniku samo zakomplicirali stvar.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nakon što pedijatar kaže da je dijete prestaro prebacuje se obiteljskom liječniku, po izboru.
    Školska medicina zapravo više ne postoji, jedina joj je funkcija pregledi za polazak u školu i cijepljenje.
    Nemam pojma da li postoje uopće više sistematski pregledi i kada ?

Dok vas pedijatra ne izbaci njemu idete kad je dijete bolesno (kasnije obiteljskom liječniku) ,a kada je zdravo (za cijepljenje npr.) idete dr. školske medicine.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala vam svima na odgovorima. Još uvijek pokušavam procijeniti je li vrijedno ulagati u odnos sa trenutnom pedijatricom, odnosno mogu li iz tog odnosa izvući ono što želim. Super je da je blizu (ima naravno i još nekih prednosti), ali to postaje manje važno kad nedostaje ovog svega drugog.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

birah po znanju i mogućnosti dobrog dijagnostičkog odabira u razmišljanju..manje mi je bitno da sa mnom razglaba na dugo i široko..bitno mi je da zna ocijeniti situaciju i pravovaljano odreagirati....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •