Frendici koja je trudna oko 6 tjedana je ginić rekao da ima višak plodne vode i da to obično završava spontanimimate li iskustava? Negdje sam pročitala da to ima veze sa nekim viškom ili manjkom kromosoma ..
Frendici koja je trudna oko 6 tjedana je ginić rekao da ima višak plodne vode i da to obično završava spontanimimate li iskustava? Negdje sam pročitala da to ima veze sa nekim viškom ili manjkom kromosoma ..
Baš, kakva plodna voda?!? U tim tjednima ili ima otkucaja ili nema (obično nema jer je još prerano). Plodna voda se počinje stvarati kada beba počinje "gutati" pa onda i piški.....
Plodna voda se počinje stvarati kada beba počinje "gutati" pa onda i piški..... ??????????????????????????
A šta prvo radi, guta ili piški???? Koja logika...
Plodna voda se tijekom trudnoće, neprestano stvara i nestaje (u dinamičkoj ravnoteži tj. volumen je stalan). Svi putevi nastanka i nestanka plodne vode nisu još poznati. Poznato je da plodna voda nastaje iz fetusa (fetalna koža, fetalna pluća, fetalni bubrezi), pupkovine i amnionskog epitela, te transudacijom seruma majke. Do 20. tjedna trudnoće, najviše plodne vode nastaje transudacijom kroz fetalnu kožu (koja do tada nije još u potpunosti razvijena), a nakon 20. tjedna jednu od vodećih uloga u proizvodnji preuzimaju fetalni bubrezi. Poznato je da se dio plodne vode se resorbira fetalnim gutanjem i difuzijom kroz plodne ovoje u majku.
Volumen i kemijski sastav plodne vode se mijenjaju tijekom trudnoće. Volumen plodne vode sa 10 tjedana trudnoće iznosi 30 mL, pa poraste sve do 1000 mL, između 36 i 38 tjedana. Nakon 38 tjedna, volumen se lagano smanjuje da bi na terminu poroda iznosi 800 mL. Kemijski se plodna voda sastoji od 98% - 99% vode, a 1% - 2 % čini kruta tvar. U plodnoj vodi se nalaze proteini, lipidi, kreatinin, ureja, ugljikohidrati i elektroliti.
Neka se čuva, miruje, sluša upute doktora i čeka, možda će se taj višak apsorbirati i sve će biti uredu a ako je već ne daj Bože stvarno tako da beba mora otići onda bolje da ode i sada kad je tako malena i kad je trudnoća mala nego kasnije, priroda se sama pobrine za takve malene anđele za koje zna da nebi preživjeli...
Danas je nažalost prokrvarila ... točno u vrijeme kad je ginić rekao ... kiretaža sutra ujutro ... nažalost![]()
imam čisto iformativno pitanjce, meni je plodna voda bila smeđe zelena i više sluzava nego vodena kad su mi probušili vodenjak, a dan prije na pregledu je rečeno da je malo kao mliječna. Zbog čega je bila tak grozna, znam da bi trebala biti tekuća i svijetla????
Mekonij. Moja je isto bila zelena, rodila sam sa skoro puna 42 tjedna.
Inikaaaaa zao mi je zbog tvoje frendice al bolje i sad da bebac ode neko kasnije da ima problema...zao mi je sto je moralo biti tako...
da, mene su uvjeravali da je od temperature koju sam dobila...
termin mi je bio po ultrazvuku računat od 10.-20.1., a rodila sam 23.1. iako po mišljenju ginerkologa pri pregledu dan prije (22.1.) termin je bio kasnije...
Molim Vas da li neko ima iskustva, rečeno mi je da mi je plodna voda na donjoj granici na zadnjem uzv, pregled je bio ujutro rano,inače 23 tjedan sam, a Afi je 9.5 dr je rekla da je to za te tjedne dovoljno, da zasad jošnema manjka!Šta Vi mislite o tome?Ja sad pijem velike količine vode, soka, čaja, jer sam čitala da se voda obnavlja!!